Overzicht VoorleesExpress

Zomerschool 2022 voor kinderen uit de gemeente Epe en Heerde

De gemeentes Epe en Heerde organiseren voor kinderen van 6 tot 13 jaar (leeftijd basisonderwijs) een drie weken durende Zomerschool. Deze school is bestemd voor kinderen die nog maar kort (minder dan 4 jaar) in Nederland verblijven, kinderen met een leerachterstand als gevolg van COVID-19 en kinderen uit gezinnen met een financiële achterstand. Deze diverse zomerschool wordt uitgevoerd door Koppel-Swoe en STIP.

Kinderen die nog maar kort in Nederland verblijven, spreken thuis vaak hun eigen moedertaal. Om het taalniveau op peil te houden, worden er tijdens deze Zomerschool diverse leuke en uitdagende activiteiten gehouden waarin de Nederlandse taal een belangrijke rol speelt. Maar ook kinderen met een leerachterstand als gevolg van COVID-19 en kinderen die vanwege financiële redenen niet op vakantie kunnen, zijn welkom. Voor hen is het net zo belangrijk om het actieve en gevarieerde programma te volgen.In een periode van drie weken werken de kinderen op de Zomerschool gedurende de ochtenden spelenderwijs aan taal (praten, lezen, schrijven en begrijpen). In de middagen zijn er activiteiten, waarbij aandacht is voor sport, gezonde leefstijl, kunst, cultuur, techniek, natuur, theater en dans. Ook worden er excursies gegeven.

Doel van de Zomerschool?

Het belangrijkste doel van de zomerschool is voorkomen dat kinderen in de loop van de zomervakantie achteruitgaan in taal- en sociaalniveau. Lange zomervakanties vergroten het (taal-)gat tussen kinderen uit Nederlandstalige gezinnen en nieuwkomerskinderen. Deelnemen aan de zomerschool biedt deze kinderen de kans om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen om op deze wijze sterker te staan bij de start van het nieuwe schooljaar.

De zomerschool vindt plaats van maandag 1 t/m donderdag 18 augustus en vindt plaats op de maandag, dinsdag en donderdag van 9.30 tot 14.30 uur bij scouting Buys Ballot in Heerde. Voor vervoer wordt gezorgd. De zomerschool is voor de kinderen uit de gemeente Epe en Heerde.

Aanmelden of meer informatie?

Om het aanmeldingsformulier te ontvangen en voor verdere informatie kunt u terecht bij:

Larisa Brinkhoff, e-mail: l.brinkhoff@koppelswoe.nl, telefoon: 06 – 26720951

Marleen Witteveen e-mail: m.witteveen@heerde.nl, telefoon: 06 – 46282526

Vaassense gezinnen wachten op jou!

Al enige jaren is de VoorleesExpress actief in de gemeente Epe. Jaarlijks koppelt Koppel-Swoe gezinnen aan enthousiaste vrijwilligers die wekelijks op bezoek komen. Gezinnen staan te springen om met een voorlezer aan de slag te mogen. We zijn daarom op dit moment op zoek naar gedreven voorlezers in Vaassen. We zoeken jou!

Wat is de VoorleesExpress?
De VoorleesExpress helpt gezinnen hun (Nederlandse) taal te verbeteren binnenshuis. De kinderen laten een achterstand zien of dreigen die te krijgen. Samen met de voorlezer maken zij kennis met voorlezen of worden zij meer gestimuleerd. Dit doen wij in een traject van 20 weken, waarbij we ook minimaal één bezoek aan de bibliotheek brengen met kinderen en ouder(s). Uiteindelijk hopen we dat er binnen het gezin meer ruimte is voor taal en boeken. Zo wordt ervoor gezorgd dat kinderen een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Vind jij het leuk om een uurtje per week een gezin te bezoeken?
Wekelijks breng je als voorlezer een bezoek aan het gezin en neem je boeken en spelletjes mee (dit kan ook digitaal). De kinderen verschillen in de leeftijd 2 tot en met 8 jaar. Samen met de kinderen lees je één of meerdere boeken en praat je over het verhaal en de plaatjes. Daarnaast speel je een (taal-)spelletje of doe je een andere leuke taalactiviteit. Tijdens dit bezoek is het contact met ouders ook erg belangrijk. Ouderbetrokkenheid stimuleer je door hen bijvoorbeeld mee te laten doen aan een spelletje.

Een voorlezer vertelt: ‘Ik word iedere keer weer enthousiaster over dit initiatief. Het kind vindt het erg leuk om in de boeken te kijken en te benoemen wat hij al weet. Ook de moeder wil graag nieuwe woorden leren en is betrokken bij het voorlezen. Ik laat iedere week 1 of 2 boeken achter en merk de volgende keer dat ze er samen in gekeken hebben. Naast de boeken neem ik ook spelletjes mee om de taalontwikkeling verder te stimuleren en de woordenschat te vergroten. Dit vindt iedereen ook leuk om te doen. Ik ben heel blij met ‘mijn’ voorleesgezin!’

Bij de start deel je mee aan een basistraining en een training over interactief voorlezen. De training interactief voorlezen wordt gegeven door Bibliotheek Noord-Veluwe.

Spreekt deze vrijwilligersfunctie jou aan?
Meld je dan aan bij projectleider Mariska van Elst van Koppel-Swoe. Dit kan per mail via m.vanelst@koppelswoe.nl of per telefoon via 0578-676767.

 

Bron foto: Sodaproducties

De VoorleesExpress zoekt coördinatoren!

Vind jij het leuk om mensen te begeleiden bij hun vrijwilligerswerk en kom je graag bij gezinnen thuis? Wil jij meedenken over de taalstimulering van kinderen? Dan is de rol vrijwillige coördinator bij VoorleesExpress Epe (Koppel-Swoe) wat voor jou!

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress helpt gezinnen hun (Nederlandse) taal te verbeteren. De kinderen laten een achterstand zien of dreigen die te krijgen. Samen met de voorlezer maken zij kennis met voorlezen of worden zij hierin gestimuleerd. Dit doet Koppel-Swoe in een traject van 20 weken, waarbij we ook minimaal één bezoek aan de bibliotheek brengen met kinderen en ouder(s). Uiteindelijk hopen we dat er binnen het gezin meer ruimte is voor taal en boeken. Zo wordt ervoor gezorgd dat kinderen een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Wat doe je als coördinator?

Als coördinator begeleid je maximaal vijf voorlezers. Je gaat mee met de voorlezer tijdens het eerste voorleesbezoek, daarna kom je halverwege het traject een keer langs en aan het eind. Zo kan je de gezinnen en voorlezers helpen met tips en ideeën. Tussentijds zal de begeleiding vooral op afstand plaatsvinden per mail en telefoon.
Je organiseert twee keer een bijeenkomst voor de voorlezers. Hierdoor ontstaan er leerzame en ongedwongen momenten, waarop voorlezers contact hebben met elkaar.
Je staat in contact met de projectleider om de vragen en ideeën van de voorlezers af te stemmen, maar ook om mee te denken over het project.
In een digitaal systeem kun je de voortgang van alle trajecten zien en houd je korte notities bij na een contactmoment met een voorlezer of gezin.
In deze functie worden drukke periodes afgewisseld met minder drukke periodes.

Wat verwachten we van de coördinator?

Je spreekt de Nederlandse taal, je bent minimaal 18 jaar en woont in de gemeente Epe. Je bent flexibel en je bent goed in het coachen en enthousiasmeren van mensen.

Je vindt het leuk om vrijwilligers te begeleiden en mee te denken hoe zij een zo prettig mogelijke invulling geven aan hun gezinsbezoeken. Daarnaast lukt het jou om administratief de trajecten bij te houden in een digitaal systeem.

Voor deze vrijwilligersfunctie is het verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag te hebben. De VOG vragen wij voor jou aan.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze functie? Mail voor meer informatie of vragen of meld je aan voor de informatiebijeenkomst op dinsdagavond 22 maart om 19.00 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in het Kulturhus/EGW aan Stationsstraat 25 te Epe. Aanmelden is verplicht.

Contactgegevens: Mariska van Elst – m.vanelst@koppelswoe.nl / 0578-676767

 

 

Fotobijschrift: VoorleesExpress Sodaproducties (foto Lilian van Rooij Fotografie Copyright VoorleesExpress 2017)

 

[INGEVULD] Vacature Sociaal Werker diverse diensten (23 uur per week)

[INGEVULD]  I.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige sociaal werker zijn wij op zoek naar vervanging voor de periode van haar verlof. Het is mogelijk om op de losse onderdelen te solliciteren, maar onze voorkeur gaat uit naar iemand die alle projecten oppakt. Indien in deze periode onze samenwerking ons allebei bevalt, is er (wellicht) de mogelijkheid om bij ons in dienst te komen in een andere (vergelijkbare) functie.

bekijk ook onze andere vacatures

Sociaal werker VoorleesExpress, Steunouder & Buurtbemiddeling (23 uur per week, gedurende zwangerschapsverlof)

Je zorgt voor de coördinatie en afstemming van de diensten VoorleesExpress (3 uur) Steunouder (10 uur) en Buurtbemiddeling (10 uur). Een groot deel van de werkzaamheden bestaat uit het behandelen van de aanmelding, afstemmen van behoefte/verwachting en het matchen met de daar bijbehorende begeleiding. Het werven en begeleiden van vrijwilligers is tevens een belangrijker taak.

Als sociaal werker word je onderdeel van Koppel-Swoe: de organisatie voor Welzijn en Kinderopvang in de gemeente Epe. We houden ons bezig met opvoeden, opgroeien, welzijn en verbinden. We maken meedoen, van jong tot oud, mogelijk en gaan daarbij uit van de eigen kracht en talenten van mensen. Koppel-Swoe is present in de wijken en buurten, werkt samen met vele partners en richt zich op preventie.

 Werkzaamheden:

 • Het voeren van intakegesprekken (telefonisch of via huisbezoek) met nieuwe aanmeldingen;
 • Het geven van informatie en advies over activiteiten en projecten en inwoners aan het juiste aanbod koppelen;
 • Het werven, inzetten, begeleiden, coachen en opleiden/trainen van vrijwilligers;
 • Afstemmen van het aanbod en de samenwerking met collega’s, vrijwilligers en partners (o.a. scholen, CJG, Triada, politie);
 • Registreren van gegevens, de eventuele signalen en evaluatie;
 • Interne en externe communicatie over de status van projecten naar je collega’s, vrijwilligers, inwoners, samenwerkingspartners en gemeente.

 Wij zoeken een collega die:

 • sociaal vaardig is en een inlevend vermogen heeft om inwoners goed te woord te staan, maar tevens sterk in zijn/haar schoenen staat. Je laat je niet beïnvloeden door druk van buitenaf;
 • communicatief en analytisch sterk is en in staat is om de echte hulpvraag naar boven te krijgen en aan te kunnen sluiten bij wat de inwoner nodig heeft;
 • in staat is om meerdere projecten tegelijk te leiden/uitvoeren en daarbij flexibel, stressbestendig en zelfstandig te werk gaat;
 • in het bezit is van coachende vaardigheden en opbouwende feedback kan geven;
 • bij voorkeur kennis heeft van de verschillende ontwikkelingsfasen en de daarbij voorkomende (leer-)achterstanden en ontwikkelingsstoornissen;
 • bij voorkeur in het bezit is van een relevante HBO-opleiding.

Wij bieden:

 • Een zelfstandige en afwisselende functie voor 23 uur per week in een dynamische organisatie;
 • De aanstelling is (naar verwachting) per 27 september. Voor het inwerken en het overdragen worden aanvullende afspraken gemaakt. Je zou bijvoorbeeld per 13 september al (deels) bij ons van start kunnen gaan;
 • Salariëring conform CAO Welzijn & Maatschappelijke dienstverlening;
 • Verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden;
 • Op dit moment zijn er verschillende lopende aanvragen voor nieuwe diensten/projecten. Indien onze samenwerking ons allebei bevalt en de projecten je aanspreken is er (wellicht) de mogelijkheid om bij ons in dienst te komen.

Solliciteren:

Herken je jezelf in het persoonlijk profiel en ben je enthousiast over bovengenoemde functie (in zijn geheel of deels), dan nodigen we je uit om vóór 1 juli 2021 jouw motivatiebrief inclusief C.V. naar Koppel-Swoe te sturen via personeelsadministratie@koppelswoe.nl onder vermelding van Vacature sociaal werker. Op 7 juli 2021 voeren wij gesprekken.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Mariska van Elst, sociaal werker via 0578-67 67 67 of 06-39 86 29 09.

De VoorleesExpress zoekt jou!

Al enige jaren is de VoorleesExpress actief in de gemeente Epe. Jaarlijks koppelt Koppel-Swoe ongeveer 25 gezinnen aan enthousiaste vrijwilligers die wekelijks op bezoek komen. Gezinnen staan te springen om met een voorlezer aan de slag te mogen.

We zijn daarom op zoek naar gedreven voorlezers én vrijwillige coördinatoren. We zoeken jou!

 Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress helpt gezinnen hun (Nederlandse) taal te verbeteren binnenshuis. De kinderen laten een achterstand zien of dreigen die te krijgen. Samen met de voorlezer maken zij kennis met voorlezen of worden zij meer gestimuleerd. Dit doen wij in een traject van 20 weken, waarbij we ook minimaal één bezoek aan de bibliotheek brengen met kinderen en ouder(s). Uiteindelijk hopen we dat er binnen het gezin meer ruimte is voor taal en boeken. Zo wordt ervoor gezorgd dat kinderen een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Vind jij het leuk om een uurtje per week een gezin te bezoeken?

Wekelijks breng je als voorlezer een bezoek aan het gezin en neem je boeken en spelletjes mee (dit kan ook digitaal). De kinderen verschillen in de leeftijd 2 tot en met 8 jaar. Samen met de kinderen lees je één of meerdere boeken en praat je over het verhaal en de plaatjes. Daarnaast speel je ook vaak een (taal-)spelletje of een andere leuke taalactiviteit. Hierbij is het contact met ouders ook erg belangrijk. Ouderbetrokkenheid stimuleer je door hen bijvoorbeeld mee te laten doen aan een spelletje.

Bij de start deel je mee aan een basistraining en een training over interactief voorlezen. De training interactief voorlezen wordt gegeven door Bibliotheek Noord-Veluwe.

Vind jij het leuk om vrijwilligers en gezinnen te begeleiden?

Alle voorlezers worden begeleid door vrijwillige coördinatoren. Als coördinator begeleid je maximaal vijf voorlezers. Je gaat mee met de voorlezer tijdens het eerste voorleesbezoek, daarna kom je halverwege een keer langs en aan het eind. Zo kan je de gezinnen en voorlezers helpen met tips en ideeën. Tussentijds zal de begeleiding vooral op afstand plaatsvinden.

Je probeert ook de voorlezers twee keer tijdens hun traject bij elkaar te brengen. Hierdoor ontstaan er leerzame en ongedwongen momenten, waarop voorlezers hun (boeken-)tips en vragen kunnen delen. Ook de vrijwillige coördinator krijgt trainingen.

Spreekt één van deze vrijwilligersfuncties aan?

Meld je dan aan bij projectleider Mariska van Elst van Koppel-Swoe. Dit kan per mail via m.vanelst@koppelswoe.nl of per telefoon via 0578-676767.

‘Foto Sodaproducties’

De VoorleesExpress zoekt jou!

Al enige jaren is de VoorleesExpress actief in de gemeente Epe. Jaarlijks koppelen wij ongeveer 30 gezinnen aan fanatieke vrijwilligers die wekelijks op bezoek komen. Gezinnen staan te springen om met een voorlezer aan de slag te mogen.

We zijn daarom op zoek naar gedreven voorlezers én vrijwillige coördinatoren. We zoeken jou!

Wat is de VoorleesExpress?
De VoorleesExpress helpt gezinnen hun (Nederlandse) taal te verbeteren binnenshuis. De kinderen laten een achterstand zien of dreigen die te krijgen. Samen met de voorlezer maken zij kennis met voorlezen of worden zij meer gestimuleerd. Dit doen wij in een traject van 20 weken, waarbij we ook minimaal 1 bezoek aan de bibliotheek brengen met kinderen en ouder(s). Uiteindelijk hopen we dat er meer ruimte is voor taal en boeken in het gezin. Zo wordt ervoor gezorgd dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Vind jij het leuk om een uurtje per week een gezin te bezoeken?
Wekelijks breng je als voorlezer een bezoek aan het gezin en neem je boeken en spelletjes mee. De kinderen verschillen in de leeftijd 2 tot en met 8 jaar. Samen met de kinderen lees je 1 of meerdere boeken en praat je over het verhaal en de plaatjes. Daarnaast speel je ook vaak een (taal-)spelletje of andere leuke activiteiten. Hierbij is het contact met ouders ook erg belangrijk. Ouderbetrokkenheid stimuleer je door hen bijvoorbeeld mee te laten doen aan een spelletje.
Bij de start deel je mee aan een basistraining en een training over interactief voorlezen. De training interactief voorlezen wordt gegeven door Bibliotheek Noord-Veluwe.

Vind jij het leuk om vrijwilligers en gezinnen te begeleiden?
Alle voorlezers worden begeleid door vrijwillige coördinatoren. Als coördinator begeleid je maximaal 5 voorlezers. Je gaat mee met de voorlezer tijdens het eerste voorleesbezoek, daarna kom je halverwege een keer langs en aan het eind. Zo kan je de gezinnen en voorlezers helpen met tips en ideeën. Tussentijds zal de begeleiding vooral op afstand plaatsvinden.

Je probeert ook de voorlezers 2 keer tijdens hun traject bij elkaar te brengen. Hierdoor ontstaan er leerzame en ongedwongen momenten, waarop voorlezers hun (boeken-)tips en vragen kunnen delen. Ook de vrijwillige coördinator krijgt trainingen.

Spreekt één van deze vrijwilligersfuncties aan? Kom dan naar de voorlichting op donderdag 5 maart om 14.30 uur in Triton, Jasmijnstraat 36 in Vaassen.

Ben je niet in staat om te komen? Meld je dan aan bij projectleider Mariska van Elst. Dit kan per mail via m.vanelst@koppelswoe.nl of per telefoon via 0578-676767.

 

Foto: Sodaproducties VoorleesExpress Nederland.

Aan het woord: Steunouder Annemieke

In de rubriek ‘Aan het woord’ leggen we klanten of vrijwilligers van Koppel-Swoe een aantal vragen voor. Deze maand een interview met Annemieke Zoer. Zij is steunouder bij Koppel-Swoe.

Aan het woord: Steunouder Annemieke Zoer

Een steunouder, wat is dat eigenlijk?

“Een steunouder is iemand die als vrijwilliger letterlijk wat extra aandacht geeft aan een gezin dat dit (tijdelijk) nodig heeft. Heb je een huilbaby? Ben je eenzaam? Is je partner ziek? Heb je financiële problemen? Liggen er thuis te veel huishoudelijke taken op je te wachten en weet je als ouders even niet meer hoe je dat allemaal voor elkaar moet boksen? Een steunouder neemt je kind(eren) op een vast moment even onder de hoede. Zodat jij wat lucht krijgt, je gedachten kunt verzetten. Zodat je weer op weg geholpen wordt.”

Waarom ben je ooit steunouder geworden?

“Ik doe dit vrijwilligerswerk al diverse jaren. Voorheen, toen ik nog in een andere plaats woonde, ben ik ook al steunouder geweest. Vanwege mijn studie (Toegepaste Psychologie) heb ik het vrijwilligerswerk een tijdje stopgezet. Inmiddels ben ik bijna klaar met mijn studie. Ik wilde graag weer vrijwilligerswerk gaan doen. Sinds kort woon ik in de gemeente Epe. Ik heb contact gezocht bij Koppel-Swoe omdat ik graag weer steunouder wilde zijn.”

Wat is er zo positief aan dit initiatief van Koppel-Swoe?

“Soms zijn er gezinnen die geen sociaal netwerk hebben. Veel mensen weten niet wat het met je doet, wanneer je nergens terecht kunt. Deze maatschappij is best individualistisch. Maar je hebt mensen om je heen nodig. Steunouders ontlasten ouders even van enkele zorgtaken. Je doet leuke dingen met kind en/of ouder en zorgt er voor dat ouders weer een beetje tijd voor zichzelf hebben. Dat is enorm waardevol. Voor zowel de steunouder, maar ook voor het gezin dat hulp vraagt.”

Waarom zou je anderen aanraden om ook steunouder te worden?

“Je geeft aandacht aan anderen. Dat is voor mij een belangrijk facet van dit vrijwilligerswerk. Daarbij is het qua tijd en taken heel flexibel. De ouder bepaalt zelf aan welke vorm van ondersteuning er behoefte is. Het kan dus zijn dat je de ene week drukker bent dan de andere week. En uiteindelijk blijkt altijd: de resultaten zijn onbetaalbaar als het gezin na een tijdje weer zonder hulp vooruit kan. Steunouder zijn is erg dankbaar werk. Het geeft voldoening en geestelijke rijkdom.”

Steunouder gezocht

Bij ons kwamen het afgelopen jaar veel vragen binnen van gezinnen die behoefte hadden aan een steunouder. Het afgelopen jaar waren dat zelfs ruim twintig hulpvragen. Het team van steunouders mag nog wel groeien. We zijn daarom op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich ook als steunouder willen inzetten. Wil jij ook steunouder worden? Je kunt je aanmelden via Linda Brouwer, tel.: 0578-67 67 67. Liever nog eerst wat meer informatie? Kijk dan op onze webpagina: www.koppelswoe.nl/steunouder

Fotobijschrift: Annemieke Zoer (rechts) is steunouder bij Koppel-Swoe. Ze is geportretteerd met Linda Brouwer die dit project de afgelopen tijd als Koppel-Swoe medewerker op zich heeft genomen.

© 2022 Media Magneet