Vrijwilliger Hermien Nijhof over Naald & Koffie

Vrijwilliger Hermien Nijhof over Naald & Koffie

14 maart 2024

In de rubriek Vrijwilliger aan het woordvertellen vrijwilligers van Koppel-Swoe over de activiteit waar ze zich mee bezighouden. Dit keer vertelt Hermien Nijhof (65) over haar activiteiten voor Naald & Koffie in Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Hermien Nijhof. Ik woon al jaren in Epe. Ik werk niet meer, dus ik doe graag vrijwilligerswerk. Zo was ik in het verleden vrijwilliger bij een woonzorgcentrum. Daar deed ik één-op-één begeleiding bij één van de bewoners en ik heb gewerkt op de afdeling waar cliënten wonen met geheugenproblematiek.”
Sinds september ben ik vrijwilliger bij Koppel-Swoe. Er was een oproep op Facebook waarbij er naaimachines gevraagd werden. Wij hadden er één staan waar ik nooit wat mee deed, dus ik reageerde. Toen de naaimachine opgehaald werd, vroeg ik of er nog vrijwilligers nodig waren. Sindsdien ben ik bij Naald & Koffie betrokken. Op woensdagochtend begeleid ik de groep deelnemers van Naald & Koffie in Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe.”

Wat is Naald & Koffie eigenlijk?
“Naald & Koffie is een initiatief van Koppel-Swoe waarbij inwoners samen Nederlands leren, verbeteren en oefenen. Dit gebeurt mede door met enkele vrijwilligers achter de naaimachine kruipen. Ze leren de Nederlandse taal, maar ze leren elkaar ook hoe ze kleding kunnen maken en herstellen. Creatieve uurtjes dus! Verder is dit vooral een gezellige ochtend die draait om ontmoeting. Mensen delen hun verhalen met elkaar. Soms is dat best heftig. Aan de andere kant is het ook goed om iets te weten te komen over iemands afkomst.”

Wat is er leuk aan het vrijwilligerswerk bij Naald & Koffie?
“Ik vind het heel erg leuk en fijn om andere mensen te helpen. Dat geeft me erg veel voldoening. Daarbij heb ik zeker ook iets met deze activiteit. Ik heb ooit jarenlang gewerkt in de confectie-industrie. Ik maakte jassen voor postbodes en voor de brandweer. Later werkte ik bij onder andere bij een beddenfabrikant.”
“De Nederlandse taal leren en textiel bewerken of repareren: dat is een goeie combinatie. De deelnemers leren dan dubbelop. Daarbij is deelname gratis.”

Wie kan er gebruikmaken van Naald & Koffie?
“Naast nieuwkomers zijn ook creatieve autochtone inwoners van de gemeente Epe zijn hier van harte welkom. De deelname op woensdag wisselt. Er is een harde kern van ongeveer vier à vijf personen. Maar soms zijn er ook meer. Deze bijeenkomst vindt elke woensdag van 10.30 tot 12.00 uur plaats in Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe. Op donderdagavond zit er ook een groep bij elkaar. Maar daar ben ik als vrijwilliger niet bij betrokken.”

Waarom doe jij dit vrijwilligerswerk?
“Naast het feit dat ik het waardevol vind om iets voor anderen te betekenen, is deze vorm van vrijwilligerswerk voor mij persoonlijk ook een leuke afleiding. Tot twee jaren geleden hadden we een hond. Toen kwam ik veel meer buiten en maakte ik af en toe wel eens een praatje. Nu klets ik tijdens Naald & Koffie met een leuke groep mensen. Ik vind dit echt heel leuk.”

Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden bij Koppel-Swoe?
“Vrijwilligerswerk is erg waardevol. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Naald & Koffie is een vorm van vrijwilligerswerk waar je ook nog eens creatief kunt zijn. Op dit moment zijn het alleen vrouwen die meedoen. Ik zou het leuk vinden als er ook mannen aanhaken. Iedereen die het leuk vindt om te (leren) naaien is van harte welkom.”

Dit vind je misschien ook interessant!

EpeVertelt! De Tovertuin

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet