In de rubriek ‘Vrijwilliger aan het woord’ vertellen vrijwilligers van Koppel-Swoe over de activiteit waar ze zich mee bezighouden. Dit keer is Yolande Slagman aan het woord over de VoorleesExpress Epe.
Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Yolande Slagman. Ik werkte als beleidsadviseur bij de gemeente Zwolle, maar ben sinds enkele jaren met pensioen. Ik pas graag op onze kleinkinderen en ik doe nu dus vrijwilligerswerk. Zo zit ik in de Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Epe en ben ik actief als één van de vrijwilligers bij de afdeling Oost-Veluwe van de stichting Alzheimer Nederland. Verder ben ik inmiddels één van de coördinatoren van de VoorleesExpress Epe. Jaren geleden was ik daar al een tijd voorleesvrijwilliger.”
Wat is de VoorleesExpress Epe eigenlijk?
“De VoorleesExpress stimuleert taalontwikkeling van kinderen van 2 tot 8 jaar en helpt op die manier mee aan het verbeteren van de leescultuur binnen een gezin. Dat is nodig, want ruim 10 procent van de Nederlanders is laaggeletterd. Als voorlezer ga je 20 weken lang één keer per week op een vaste middag of avond langs bij een gezin uit de gemeente Epe. Daar ga je één of meerdere kinderen voorlezen. Verder probeer je de kinderen op een bredere manier te stimuleren bij taal door bijvoorbeeld (woord)spelletjes en liedjes. Daarnaast ben je een coach voor de ouders waarbij je probeert het voorlezen tot gewoonte te maken in het gezin. Als coördinator help ik bij de intake van nieuwe gezinnen, verzorg ik de eerste introductie tussen gezin en voorlezer en sluit ik de periode van twintig weken af.”
Wat is er leuk aan het vrijwilligerswerk bij de VoorleesExpress Epe?
“Je helpt kinderen om qua taal een betere start te maken in hun ontwikkeling. Je helpt ouders en andere (oudere) gezinsleden mee en geeft hen het belang van voorlezen aan. Wat dat belang van voorlezen precies is? Als je als kind niet voorgelezen wordt, dan sta je op achterstand. Als voorlezer zorg je ervoor dat kinderen beelden kunnen maken en hun woordenschat vergroten. Dat aspect is zeer belangrijk in de taalontwikkeling van een kind.”
Wie kan er gebruikmaken van de VoorleesExpress Epe?
“Iedere ouder die graag wil ervaren hoe je kunt voorlezen of die denkt dat zijn of haar kind(eren) een taalachterstand hebben, kunnen zich hier aanmelden. Uit de praktijk blijkt dat de groep kinderen met een taalachterstand steeds groter wordt. Maak er dus gebruik van.”
Waarom doe jij dit vrijwilligerswerk?
“Ik vind het zeer waardevol om kinderen te helpen. En taal is zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, ook voor hun schoolloopbaan. Kinderen die voorgelezen worden, krijgen een grotere woordenschat, ze worden creatiever en ze ontwikkelen hun eigen fantasie. Allemaal heel belangrijk in iemands jonge leven. Daar doe ik het echt voor.”
Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden bij Koppel-Swoe?
“Vrijwilligerswerk is essentieel in de hedendaagse maatschappij. Als er geen vrijwilligers waren, welke organisaties zouden dan nog overeind staan? Ik schat in niet veel. Word dus vrijwilliger. Het maakt niet uit wat je doet, alles is goed.”
Meer informatie?
Over vrijwilligerswerk bij Koppel-Swoe? Bekijk: www.koppelswoe.nl/vrijwilligers-koppel-swoe
Over de VoorleesExpress Epe? Bekijk: https://koppelswoe.nl/diensten/voorleesexpress-gemeente-epe/