Hanny Baarspul stopt als vrijwilliger bij Koppel-Swoe

Hanny Baarspul stopt als vrijwilliger bij Koppel-Swoe

2 juli 2024

Hanny Baarspul uit Epe stopt na 32 jaar met haar vrijwilligerswerk voor Koppel-Swoe. De 90-jarige Hanny was eveneens de oudst geregistreerde vrijwilliger die een veelheid aan werkzaamheden deed voor onze welzijnstak. De laatste jaren was ze gespreksleider van de Gespreksgroep met zo’n twaalf dames op leeftijd. Elke twee weken praten ze op vrijdagochtend over diverse onderwerpen. Dit afscheidsverhaal over Hanny is daarmee vooral ook een oproep voor een nieuwe vrijwilliger die gespreksleider wil worden. “Dat vind ik wel zo prettig, want ik hoef niet per se in de belangstelling te staan. Er zijn zo veel mensen die vrijwilligerswerk doen, ik ben echt niet uniek.”

Dat laatste valt echter wel een beetje te betwijfelen. Zo ontving Hanny in 2016 al eens de ‘Vrijwilligersprijs van het jaar’. Toen sprak ze na haar uitverkiezing nog wel enkele wezenlijke woorden, die vandaag ook weer herhaald worden. “Vrijwilligerswerk is wezenlijk voor onze maatschappij. Zonder vrijwilligers stort de samenleving in.”

Samen praten over nieuwswaardige thema’s
Ruim dertig jaar geleden begon Hanny via de toenmalige Stichting Welzijn Ouderen Epe met divers vrijwilligerswerk. Zo zat ze vanuit het bestuur onder meer in de sollicitatiecommissie en bracht ze maaltijden rond voor het initiatief ‘Tafeltje Dekje’. Na afloop van haar bestuurstermijn werd ze gevraagd als gespreksleider van de Gespreksgroep. “Dat heb ik nu zo’n twintig jaar gedaan. Heel erg leuk. Het is een groep, voornamelijk oudere dames die eens per twee weken (vrijdag 10.00 tot 12.00 uur, oneven weken) samenkomt in Kulturhus EGW. “Ik heb meestal de voorbereiding van de onderwerpen gedaan. Dat deed ik vaak met inbreng van andere leden van de Gespreksgroep. We hebben steeds gepraat over zeer uiteenlopende, nieuwswaardige thema’s. Een enkele keer werd een gast uitgenodigd om te spreken, andere keren waren het andere leden van de groep die een onderwerp behandelden.” Onderwerpen worden benaderd vanuit de persoonlijke ervaring, aldus Hanny. “Alle meningen waren goed, niemand sprak verwijten naar elkaar uit als ze het eventueel ergens niet mee eens waren. De Gespreksgroep moet een veilige plek zijn waar men respectvol met elkaar omgaat. Mijn inziens is dit bij deze groep duidelijk het geval. Men luistert naar elkaar en geeft elkaar vertrouwen om alles te kunnen zeggen. Dat is tegenwoordig heel waardevol. Ik sluit daarom niet uit dat ik vanaf september (het volgende seizoen) zelf één van de senioren ben die blijft deelnemen aan de Gespreksgroep. Ik wil alleen de verantwoordelijkheid van gespreksleider niet meer.”

Wil jij nieuwe gespreksleider worden van de Gespreksgroep?

Op dit moment zijn er zo’n twaalf vrouwelijke deelnemers aan deze bijzondere Gespreksgroep. “We zoeken nu dus naarstig naar een nieuw gespreksleider. Denk je dat je dit leuk vindt? Neem dan contact op met Niki Binnendijk, medewerker van EpeDoet!, de vrijwilligersorganisatie van Koppel-Swoe. Dat kan via tel.: 06-40 38 74 86 of e-mail: n.binnendijk@koppelswoe.nl.”

Helemaal stoppen met vrijwilligerswerk, doet Hanny niet. “Vanuit De Zonnebloem Afdeling Epe, bezoek ik regelmatig één van de gasten. Soms is er een activiteit waar ik mijn gast dan op attendeer, en waar we dan wel eens samen aan deelnemen. Dat is prima te doen. Ook op mijn leeftijd. Hier ga ik dus wel mee door. Heel eerlijk? Vrijwilligerswerk geeft me nog altijd energie.”

Dit vind je misschien ook interessant!

Omgaan met verlies en rouw

2 juli 2024
Koppel-Swoe organiseert een vierdaagse workshop: ‘Omgaan met verlies en rouw’ en aansluitend een contactgroep. Dit is bedoeld voor mensen die te maken hebben (gehad) met...
Meer lezen?

Afsluiting Prokkelstagedag

21 juni 2024
De Prokkelstagedag die Koppel-Swoe in samen werking met De Passerel en de JP vd Bent Stichting op 13 juni organiseerde was een groot succes. Zo’n...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet