De VoorleesExpress zoekt jou!

De VoorleesExpress zoekt jou!

Al enige jaren is de VoorleesExpress actief in de gemeente Epe. Jaarlijks koppelen wij ongeveer 30 gezinnen aan fanatieke vrijwilligers die wekelijks op bezoek komen. Gezinnen staan te springen om met een voorlezer aan de slag te mogen.

We zijn daarom op zoek naar gedreven voorlezers én vrijwillige coördinatoren. We zoeken jou!

Wat is de VoorleesExpress?
De VoorleesExpress helpt gezinnen hun (Nederlandse) taal te verbeteren binnenshuis. De kinderen laten een achterstand zien of dreigen die te krijgen. Samen met de voorlezer maken zij kennis met voorlezen of worden zij meer gestimuleerd. Dit doen wij in een traject van 20 weken, waarbij we ook minimaal 1 bezoek aan de bibliotheek brengen met kinderen en ouder(s). Uiteindelijk hopen we dat er meer ruimte is voor taal en boeken in het gezin. Zo wordt ervoor gezorgd dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Vind jij het leuk om een uurtje per week een gezin te bezoeken?
Wekelijks breng je als voorlezer een bezoek aan het gezin en neem je boeken en spelletjes mee. De kinderen verschillen in de leeftijd 2 tot en met 8 jaar. Samen met de kinderen lees je 1 of meerdere boeken en praat je over het verhaal en de plaatjes. Daarnaast speel je ook vaak een (taal-)spelletje of andere leuke activiteiten. Hierbij is het contact met ouders ook erg belangrijk. Ouderbetrokkenheid stimuleer je door hen bijvoorbeeld mee te laten doen aan een spelletje.
Bij de start deel je mee aan een basistraining en een training over interactief voorlezen. De training interactief voorlezen wordt gegeven door Bibliotheek Noord-Veluwe.

Vind jij het leuk om vrijwilligers en gezinnen te begeleiden?
Alle voorlezers worden begeleid door vrijwillige coördinatoren. Als coördinator begeleid je maximaal 5 voorlezers. Je gaat mee met de voorlezer tijdens het eerste voorleesbezoek, daarna kom je halverwege een keer langs en aan het eind. Zo kan je de gezinnen en voorlezers helpen met tips en ideeën. Tussentijds zal de begeleiding vooral op afstand plaatsvinden.

Je probeert ook de voorlezers 2 keer tijdens hun traject bij elkaar te brengen. Hierdoor ontstaan er leerzame en ongedwongen momenten, waarop voorlezers hun (boeken-)tips en vragen kunnen delen. Ook de vrijwillige coördinator krijgt trainingen.

Spreekt één van deze vrijwilligersfuncties aan? Kom dan naar de voorlichting op donderdag 5 maart om 14.30 uur in Triton, Jasmijnstraat 36 in Vaassen.

Ben je niet in staat om te komen? Meld je dan aan bij projectleider Mariska van Elst. Dit kan per mail via m.vanelst@koppelswoe.nl of per telefoon via 0578-676767.

 

Foto: Sodaproducties VoorleesExpress Nederland.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet