Maatjes voor mensen met dementie

Maatjes voor mensen met dementie

Voor mensen met dementie is het belangrijk om zoveel mogelijk te blijven doen wat je prettig vindt en wat je (nog) kunt doen. Dit is helaas niet altijd vanzelfsprekend.

Maatjes zijn vrijwilligers die graag een stukje van hun vrije tijd delen om het leven van een ander aangenamer te maken. Zo’n moment kan soms wat lucht geven aan de mantelzorger.

Wat doet een maatje?

Bij maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je beiden plezier aan beleeft, zoals  een hobby delen. Maatjes bepalen samen de invulling:  wat je samen doet en hoe vaak je elkaar wilt zien. Denk hierbij aan: samen wandelen, muziek maken of even het dorp in gaan. Zo kan je als maatjes iets voor elkaar betekenen.  

Voorbeeld: Via een welzijnsorganisatie werden twee mensen als maatjes gekoppeld en inmiddels gaan ze al ruim twee jaar samen op pad. Ze hebben een gedeelde interesse voor cultuur en natuur. Samen zijn ze al naar heel wat musea, galerijen en bosgebieden geweest.

Wil of word jij een maatje voor mensen met dementie?

Wij zoeken mensen met een warm hart, die mensen met dementie willen helpen, zodat deze mensen zo lang mogelijk dingen kunnen blijven doen waar zij plezier aan beleven. Belangrijk voor dit vrijwilligerswerk zijn levenservaring, geduld, interesse in mensen, zelfstandigheid, initiatief en goed kunnen luisteren. Een goede koppeling tussen twee maatjes is van groot belang, zodat er een klik is en beide maatjes plezier beleven aan het contact.

Heb jij behoefte aan een maatje of wil je maatje worden? In beide gevallen volgt eerst een gesprek. Daarna volgt een kennismakingsgesprek om wederzijds te kijken of er inderdaad een klik is.

Vrijwilligers die zich aanmelden als maatje worden vrijwilliger bij Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe. Dit geeft geen enkele verplichting, wel voordelen: een gratis en divers trainingsaanbod zowel plaatselijk als landelijk en persoonlijke ondersteuning. Eventuele reiskosten worden vergoed. Het maatjesproject gaat op Wereld Alzheimer Dag, zaterdag 21 september 2019, van start in gemeente Epe.

Meer informatie of aanmelden? 

Voor meer informatie of om je hiervoor aan te melden kun je kijken op deze pagina over ‘Maatjes’  of contact opnemen met Suzanne Tuinman via 06 36 23 96 18 of s.tuinman@koppelswoe.nl

Het maatjesproject voor mensen met dementie is een samenwerking tussen Koppel-Swoe, Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe en het Geheugensteunpunt Epe/Vaassen.

Maatjes voor mensen met dementie gezocht

Dit vind je misschien ook interessant!

Vacature Mantelzorgconsulent

26 mei 2023
Koppel-Swoe is de organisatie voor welzijnswerk en kinderopvang in de gemeente Epe. Wij stimuleren het welzijn en de groei van jong tot oud. Dit doen wij vanuit de...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet