Vrijwilliger Linda Seinstra over Groet & Ontmoet

Vrijwilliger Linda Seinstra over Groet & Ontmoet

In de rubriek ‘Vrijwilliger aan het woord’ vertellen vrijwilligers van Koppel-Swoe over de activiteit waar ze zich mee bezighouden. Dit keer vertelt Linda Seinstra vol enthousiasme over Groet & Ontmoet in Huis van de Buurt Bloemfontein in Vaassen.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Linda Seinstra, ik geef trainingen aan zorgpersoneel en mantelzorgers. Ze leren daarbij hoe ze om moeten gaan met mensen met dementie. Dat doe ik voor een organisatie die ‘Onbegrepen Gedrag Thuis’ heet. Ik was eerst als sociaal werker actief voor Koppel-Swoe. Toen ik mijn baan verruilde, heb ik aangegeven dat ik één ding nog graag zou willen blijven doen: de begeleiding van de groep Groet & Ontmoet. Daarom ben ik na al die jaren nog altijd betrokken bij dit prachtige initiatief. Ik geniet hier echt met volle teugen van.”

Wat is Groet & Ontmoet eigenlijk?
“Groet & Ontmoet is een initiatief van Koppel-Swoe waarbij mensen met én zonder beperking elkaar ontmoeten en zo een netwerk opbouwen. Ooit heb ik dit zelf opgestart met hulp van andere organisaties als ’s Heeren Loo, de JP van den Bent Stichting en Siza. Inmiddels pakt Koppel-Swoe dit alleen op. Een groot deel van de groep deelnemers woont begeleid, sommigen hebben een eigen huisje. Iedereen, ongeacht leeftijd, is van harte welkom om hier aan deel te nemen. De bijeenkomsten zijn in de even weken op donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur in Huis van de Buurt Bloemfontein in Vaassen.”

Wat is er leuk aan het vrijwilligerswerk bij Groet & Ontmoet?
“Aan het begin van het seizoen geven de bezoekers aan wat ze zoal willen doen. Samen met Noa Mulder, stagiair bij Koppel-Swoe en met vrijwilliger Klaasje de Vries, gaan wij elke keer iets anders organiseren voor de deelnemers. Iedere twee weken is er weer iets anders te doen. Deelnemers worden eerst verwelkomd met een kopje koffie of thee. Vervolgens begeleiden wij de activiteit. Soms is dat levend ganzenbord. Andere keren wordt er bingo of een ander spelletje gespeeld. Deelname is gratis. Je betaalt alleen voor je consumptie(s).”

Wie kan er gebruikmaken van Groet & Ontmoet?
“Alle inwoners van de gemeente Epe zijn hier van harte welkom. Tot nu toe is het zo dat het vooral de buurtbewoners rondom Huis van de Buurt Bloemfontein zijn, die we hier zien. Maar ze mogen natuurlijk ook uit de rest van de gemeente komen. Op dit moment komen er gemiddeld zo’n vijftien personen op deze avond af.”

Waarom doe jij dit vrijwilligerswerk?
“Dit is zo’n leuke groep mensen. Ik kan hier gewoon geen afscheid van nemen. Hoe druk mijn werkdag ook is geweest, of wat ik de week daarvoor ook meegemaakt heb; als ik bij Groet & Ontmoet ben geweest, dan ben ik weer helemaal opgeladen. Elke keer als ik naar huis rij, concludeer ik: wat is het heerlijk om hier bij geweest te zijn. Dat gevoel maakt dat ik dit als écht waardevol vrijwilligerswerk beschouw.”

Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden bij Koppel-Swoe?
“Vrijwilligerswerk is altijd leerzaam. Ik zou een ieder vooral ook oproepen om te doen aan vrijwilligerswerk. Maar vrijwilliger worden voor Groet & Ontmoet is écht nog veel leuker. Het maakt hier niet uit wat je wel of niet kunt, wat je wel of niet meekrijgt. Iedereen laat elkaar in zijn of haar waarde. Iedereen is welkom, iedereen doet er toe. Daar wil je als vrijwilliger toch aan bijdragen?”

Dit vind je misschien ook interessant!

EpeDoet! en De Ventwagen

28 november 2023
EpeDoet! is woensdag 22 november 2023 vanaf 11.00 uur te vinden bij De Ventwagen van De Passerel. DeVentwagen staat van 11.00 tot 11.45 uur bij...
Meer lezen?

EpeVertelt! De Luisterlijn

16 november 2023
EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met een vrijwilliger...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet