Aan de wandel met de wandelgroep

Aan de wandel met de wandelgroep

Het is woensdagochtend, iets voor negenen. Buiten is het guur, binnen in dit Vaassense gebouw brandt de verwarming behaaglijk. Een zeer uiteenlopend gezelschap staat te popelen in de gang. Er wordt wat gekletst om de tijd te doden. Nog een paar minuten en dan is het 9.00 uur. Voor dit stel begint de woensdagochtend dan pas echt. Op dat moment gaan ze samen aan de wandel met de wandelgroep.

Het effect van wandelen; ik heb er wel eens vaker over geschreven. ‘t Maakt je hoofd leeg en het is gezond. Die twee aspecten zijn vrij logisch. Maar daarbij vind ik de onverwachtse gesprekken tijdens zo’n wandeling een onbetwiste meerwaarde hebben. Om die reden ben ik ooit mijn rubriek ‘Wandeling van de week’ (zie www.mediamagneet.nl om de 58 interviews te lezen) begonnen.

Wandelgroep

Wandelconversaties zijn wat mij betreft altijd waardevol te noemen. Ook nu weer. Ik haak aan bij de Wandelgroep die een sociaal werker van Koppel-Swoe ooit startte en probeer het belang te duiden. Huis van de Buurt Triton (want dat is de eerder genoemde plek waar deze wandelgroep elke woensdagochtend begint), ligt aan de Jasmijnstraat. Vaassenaren kunnen daar terecht voor ontmoeting, activiteiten, informatie en advies over wonen, zorg en welzijn. Er gebeurt kortom van alles in het gebouw. Maar sinds september fungeert deze plek dus ook als startpunt van een wekelijkse ochtendwandeling op woensdag. Buurtbewoners blijken er behoefte aan te hebben.

Deze ochtend wandelt de groep een klein uurtje. “We gaan rechtstreeks naar het kasteelpark. Want daar is het altijd mooi”, meldt één van hen. Dat eerste stukje door de Jasmijnstraat, de Deventerstraat en de Julianalaan is op zich prima te doen, maar op het moment dat Kasteel Cannenburch opdoemt, is de wandeling voor dit stel pas écht begonnen. Eén van de dames loopt fier voorop en geeft de richting en het tempo aan. Ze zet de route uit en de anderen wandelen er vrolijk achteraan. Wat ook opvalt? Als vanzelf wordt er gewisseld van positie. Niemand loopt alleen, iedereen kletst afwisselend met elkaar. Stuk voor stuk komen de verschillende Vaassenaren dus ook naast de nieuwkomer van deze groep lopen. Ze delen allemaal een mooi verhaal. Die ene meneer bijvoorbeeld die sinds het prille begin al met deze wandelgroep meedoet. “Ik moet veel in beweging blijven. Ik heb suikerziekte en ik voetbal en loop dus heel veel. Maar deze Wandelgroep is vooral ook erg gezellig.”

De vrouw die voor de groep als levende TomTom fungeert, lacht van oor tot oor. Bij haar is letterlijk zichtbaar wat wandelen met een mens kan doen. “Lopen door de natuur: ik vind het heerlijk. Ik geniet daar echt van. Daarbij heb ik altijd leuke gesprekken met de andere deelnemers.” De vrouw naast haar vult aan en vertelt dat dit uurtje op de woensdagmorgen voor haar daarom ‘een mooi begin van de dag markeert’.

Bewegen én elkaar zien

Een andere dame op leeftijd komt met een prachtige anekdote op de proppen. “Ik woon al jaren in deze buurt en hoorde van de Wandelgroep. Ik ben alleen en dacht dat dit misschien wel een manier was om wat meer in contact te komen met buurtbewoners.” Toch is er in het begin ook twijfel. Ze loopt vaak met een rollator en vraagt zich dus af of ze het woensdagochtendrondje wel vol kan houden. Wat blijkt? Ze wordt door de groep op sleeptouw genomen en loopt inmiddels pijnvrij. “Daarbij is de rollator de deur uit. Die gebruik ik niet meer. En mocht ik onverhoopt een slechte dag hebben, dan grijp ik gewoon even een willekeurig persoon bij de arm.”

Naast gezondheid en waardevolle, warme gesprekken zijn er dus nóg meer effecten van wandelen te noemen, zo concludeer ik nadien: verbroedering en vergroting van de sociale cohesie. Zonder overdrijven: de Wandelgroep in deze Vaassense buurt beweegt én ziet elkaar.

Keertje meewandelen?

  • Vaassen – We wandelen elke dinsdagavond vanaf Triton 18.45-19.30 uur en op woensdagochtend van 09.00-09.45 uur.
  • Emst – Op donderdagochtend wandelen we van 10.00 -11.00 uur vanaf De Hezebrink i.s.m. huisartspraktijk Wiechers in Emst.

Wil jij ook graag een wandelgroep in jouw buurt?

Neem contact met ons op. Gaan wij samen met jou kijken hoe we daarmee kunnen starten! Bel 0578-67 67 67 en vraag naar de gebiedsregisseur.

 

Deze column van Dennis Dekker verscheen eerder in nieuwsblad Schaapskooi.

Koppel-Swoe organiseert verschillende wandelgroepen vanaf Huizen van de Buurt. Ook meewandelen? Of een nieuwe groep starten? Bel 0578-676767.

Dit vind je misschien ook interessant!

Prokkelstagedag 8 juni 2023

2 juni 2023
Koppel-Swoe organiseert samen met de Passerel en de JP van den Bent Stichting voor de 11e keer de landelijke Prokkelstagedag voor mensen met een beperking...
Meer lezen?

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Kom je op 14 juni 2023 ook gezellig met ons buitenspelen? Het is dan de Nationale Buitenspeeldag! Neem je vrienden mee. Maken we er een...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet