Aan het woord: Steunouder Annemieke

Aan het woord: Steunouder Annemieke

In de rubriek ‘Aan het woord’ leggen we klanten of vrijwilligers van Koppel-Swoe een aantal vragen voor. Deze maand een interview met Annemieke Zoer. Zij is steunouder bij Koppel-Swoe.

Aan het woord: Steunouder Annemieke Zoer

Een steunouder, wat is dat eigenlijk?

“Een steunouder is iemand die als vrijwilliger letterlijk wat extra aandacht geeft aan een gezin dat dit (tijdelijk) nodig heeft. Heb je een huilbaby? Ben je eenzaam? Is je partner ziek? Heb je financiële problemen? Liggen er thuis te veel huishoudelijke taken op je te wachten en weet je als ouders even niet meer hoe je dat allemaal voor elkaar moet boksen? Een steunouder neemt je kind(eren) op een vast moment even onder de hoede. Zodat jij wat lucht krijgt, je gedachten kunt verzetten. Zodat je weer op weg geholpen wordt.”

Waarom ben je ooit steunouder geworden?

“Ik doe dit vrijwilligerswerk al diverse jaren. Voorheen, toen ik nog in een andere plaats woonde, ben ik ook al steunouder geweest. Vanwege mijn studie (Toegepaste Psychologie) heb ik het vrijwilligerswerk een tijdje stopgezet. Inmiddels ben ik bijna klaar met mijn studie. Ik wilde graag weer vrijwilligerswerk gaan doen. Sinds kort woon ik in de gemeente Epe. Ik heb contact gezocht bij Koppel-Swoe omdat ik graag weer steunouder wilde zijn.”

Wat is er zo positief aan dit initiatief van Koppel-Swoe?

“Soms zijn er gezinnen die geen sociaal netwerk hebben. Veel mensen weten niet wat het met je doet, wanneer je nergens terecht kunt. Deze maatschappij is best individualistisch. Maar je hebt mensen om je heen nodig. Steunouders ontlasten ouders even van enkele zorgtaken. Je doet leuke dingen met kind en/of ouder en zorgt er voor dat ouders weer een beetje tijd voor zichzelf hebben. Dat is enorm waardevol. Voor zowel de steunouder, maar ook voor het gezin dat hulp vraagt.”

Waarom zou je anderen aanraden om ook steunouder te worden?

“Je geeft aandacht aan anderen. Dat is voor mij een belangrijk facet van dit vrijwilligerswerk. Daarbij is het qua tijd en taken heel flexibel. De ouder bepaalt zelf aan welke vorm van ondersteuning er behoefte is. Het kan dus zijn dat je de ene week drukker bent dan de andere week. En uiteindelijk blijkt altijd: de resultaten zijn onbetaalbaar als het gezin na een tijdje weer zonder hulp vooruit kan. Steunouder zijn is erg dankbaar werk. Het geeft voldoening en geestelijke rijkdom.”

Steunouder gezocht

Bij ons kwamen het afgelopen jaar veel vragen binnen van gezinnen die behoefte hadden aan een steunouder. Het afgelopen jaar waren dat zelfs ruim twintig hulpvragen. Het team van steunouders mag nog wel groeien. We zijn daarom op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich ook als steunouder willen inzetten. Wil jij ook steunouder worden? Je kunt je aanmelden via Linda Brouwer, tel.: 0578-67 67 67. Liever nog eerst wat meer informatie? Kijk dan op onze webpagina: www.koppelswoe.nl/steunouder

Fotobijschrift: Annemieke Zoer (rechts) is steunouder bij Koppel-Swoe. Ze is geportretteerd met Linda Brouwer die dit project de afgelopen tijd als Koppel-Swoe medewerker op zich heeft genomen.

Dit vind je misschien ook interessant!

Multi-Culti lunch in Bloemfontein

16 februari 2024
Samen lunchen, elkaar ontmoeten, gezelligheid en elkaar leren kennen door elkaars eten. Dit zijn de ingrediënten voor de Multi-Culti lunch in Huis van de Buurt...
Meer lezen?

Vacature: leden Raad van Toezicht

12 februari 2024
Vanwege uiteenlopende redenen (verstrijken termijn en terugtreden) zijn wij als Raad van Toezicht van de Stichting Koppel-Swoe op zoek naar twee nieuwe leden: Een lid...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet