Workshop: inclusie & vrijwilligerswerk

Workshop: inclusie & vrijwilligerswerk

Locatie : De Heerd
Datum/Tijd : 08/03/2023 - 19:30 - 21:30

Inhoud workshop
Bepaalde (groepen) mensen ervaren allerlei hindernissen als ze mee willen doen.

  • Soms heel praktische hindernissen: letterlijke drempels die verhinderen dat je met je rolstoel of rollator daar kunt komen waar je wezen wil.
  • Soms ook communicatieve drempels: je spreekt de taal niet van de anderen. En taal kan heel letterlijk zijn: je spreekt geen Nederlands, maar ook meer figuurlijk. Als je laaggeletterd bent, kunnen gesprekken soms te snel of op een andere manier moeilijk te volgen zijn.
  • Soms ook sociale drempels: als je weinig gevoel hebt voor de sociale codes die we vaak onbewust hanteren en van elkaar verwachten, is het al snel lastig om aansluiting te vinden. In alle gevallen geldt dat als je een paar keer tegen dit soort barrières aangelopen bent, je de neiging krijgt ze in de toekomst te ontwijken. Daarmee raken mensen geïsoleerd.

Aan de andere kant hebben veel vrijwilligersorganisaties moeite om alle vrijwilligersvacatures te vervullen. Of ze willen graag een bredere doelgroep betrekken bij hun werk. Of zoeken naar vers bloed om openvallende plekken weer in te vullen en de organisatie meer toekomstbestendig te maken.

De workshop
We staan stil bij mechanismen die als effect hebben dat we mensen uitsluiten. Je kunt er pas anders mee omgaan, als je je er meer bewust van bent. We draaien het ook om: wat helpt om meer mensen mee te kunnen laten doen. Ook daarvoor geldt: je kunt er pas anders mee omgaan, als je je er meer bewust van bent.

In deze bijeenkomst is er een mix van informatie ontvangen, met elkaar in gesprek gaan, ervaringen delen en handreikingen krijgen.

  • Je krijgt een voorbeeld van een vrijwilligersorganisatie die al veel ervaring heeft met het werken met heel verschillende vrijwilligers. Je mag hen ook bevragen.
  • Je krijgt enkele materialen mee om desgewenst in je eigen organisatie handen en voeten te kunnen geven aan meer inclusie in jullie vrijwilligersorganisatie.
  • Je kunt contacten opdoen die behulpzaam kunnen zijn om meer diverse vrijwilligers te vinden.
  • En als deze bijeenkomst smaakt naar meer, kunnen we wensen daartoe inventariseren en wellicht die wens naar meer een vervolg geven.

Meer informatie & aanmelden via www.epedoet.nl/workshops

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen
Dienst: EpeDoet

Suzanne Tuinman

Vrijwilligerscoördinator Koppel-Swoe, Coördinator EpeDoet!, Sociaal Werker
Telefoon
06-36 23 96 18
E-mail
s.tuinman@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Dinsdag, Woensdag

© 2024 Media Magneet