Blinkend discofeestje voor jonge mantelzorgers

Blinkend discofeestje voor jonge mantelzorgers

14 december 2020

Dampende discobeats, flitsende lampen én een schone auto. Hè? Jawel! Afgelopen vrijdag werden 105 jonge mantelzorgers op een coronavriendelijke manier in de spotlights gezet. Eerst mocht een ieder in de auto (van hun begeleiders) door de disco-wasstraat bij Pro Carwash Epe. Vervolgens reikten wethouder Lia de Waard van de gemeente Epe en Gerrita Reumer, coördinator van Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe een cadeaukaart van The Read Shop uit.

De gemeente Epe zet jonge mantelzorgers ieder jaar in het zonnetje. Steunpunt Mantelzorg neemt ieder jaar de coördinatie van dit officiële moment voor hun rekening. Gerrita Reumer vertelt: “Normaal maken we hier natuurlijk een klein feestje van. Nu kon dat niet door corona. En om de kaarten nu per post te versturen vonden we wel heel erg kaal. Super dat Dennis Gezel van Pro Carwash Epe bereid was om er op deze manier toch nog een discofeestje van te maken.” Onder het motto ‘shine like a diamond’ reden de ouders de jonge mantelzorgers in hun auto de disco-wasstraat in. “Aan het eind van deze blinkende rit werden de jonge mantelzorgers blij gemaakt met een cadeaukaart in een gouden envelop, aan een kleurrijke ballon.”

Jonge mantelzorgers helpen bij de zorg
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar, die in aanraking komen met de zorg voor iemand. Dat kan gaan over een broertje, zusje, ouder of grootouder met een ziekte of beperking. Jonge mantelzorgers zijn zorgzame kinderen, helpen een handje bij de zorg voor iemand of maken zich zorgen om iemand. Uit onderzoek blijkt dat ook in de gemeente Epe 1 op de 5 jongeren een jonge mantelzorger is, waarvan 40 procent niet beseft dat ze mantelzorger zijn omdat ze zijn opgegroeid met die zorg. Gerrita Reumer: “Het is belangrijk dat we in onze maatschappij oog blijven houden voor deze kinderen en jongeren. Voor een kind kan de bewuste of onbewuste zorg soms best pittig en intensief zijn. Zeker als je dat moet combineren met school, huiswerk, hobby’s en sociale contacten. Dat vergt soms best wat van ze. Binnen ons Steunpunt Mantelzorg staan we klaar voor volwassen én jonge mantelzorgers.”

Welkom bij de activiteiten
Naast de mantelzorgwaardering organiseert Steunpunt Mantelzorg diverse activiteiten voor deze doelgroep. Samenkomen met kinderen of jongeren met een zelfde achtergrond, wordt als prettig ervaren. De jonge mantelzorgers komen ongeveer één keer per maand samen. Ze dragen vaak zelf ideeën voor activiteiten aan. Gerrita Reumer nodigt jonge mantelzorgers (via hun ouders) van harte uit om zich aan te melden. “Een leuke activiteit met leeftijdsgenoten met een vergelijkbare achtergrond zorgt voor ontspanning. We bieden als dat nodig is een luisterend oor of een helpende hand. Maar wil je alleen chillen en kletsen, dan ben je ook van harte welkom. Kijk op www.koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers voor meer informatie of bel me op 06-40 92 47 02.”

Dit vind je misschien ook interessant!

Buitenspeeldag 2024

27 mei 2024
Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan tien jaar een Nationale Buitenspeeldag. Dit jaar is het zover op woensdag 12 juni. Op drie...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet