Overzicht EpeDoet

Joke kookt iedere maand voor 60 personen

In de keuken thuis was haar moeder de keukenprinses en kwam ze er niet aan te pas. Toch moet dat aanstekelijk hebben gewerkt, want gedurende een reeks van jaren kookt de Vaassense Joke Zillig elke tweede maandag van de maand voor zestig mensen in zorgcentrum De Klaarbeek in Epe.

Ze werd er een kleine tien jaar geleden voor uitgenodigd door Thijs Dirksen, de toenmalige chef kok van de Vaassene Speulbrink en samen met hem bezorgt ze die grote groep mensen maandelijks een dag die met een stift door hen is aangekruist in de agenda.

“Aan tafel komen gasten van KoppelSwoe, Philadelphia en Viattence. Het gaat om een gemêleerd gezelschap: mensen met een beperking, uit de genoemde instellingen en eenzame ouderen.

De maaltijden worden gekookt en opgediend in het Praathuis van De Klaarbeek. De materialen ervoor halen we uit De Speulbrink. Om kwart over vijf komen onze gasten binnen en om zes uur gaan ze aan tafel. Thijs en ik zijn er vanaf half vier mee bezig en worden geholpen door een tiental vrijwilligers. Die zijn van onmisbare waarde. Ze helpen bij de tafel dekken, het uitserveren enzovoort. De napraat duurt tot zo ongeveer half acht. Gezelligheid kent geen tijd.”

Joke, die vorige week in verband met pensionering afscheid nam van De Speulbrink, werkte daar 27 jaar in diverse functies met een focus op de keuken waar in die tijd soms duizend maaltijden op een dag werden verzorgd. “ Na het sluiten van de keuken was ik de laatste jaren zorg assistente. Maar met die maaltijden in de Klaarbeek is het koken gewoon doorgegaan. Door de samenwerking tussen de drie instellingen kunnen we een drie gangen menu aanbieden tegen een zeer lage prijs. Ik doe zelf de inkopen. Door goed te letten op de aanbiedingen houden we  soms geld over en dat besteden we aan een stuk muzikale omlijsting.

Er zijn dagen geweest dat ik om zeven uur in de ochtend begon en om half negen ’s avonds thuis kwam. Dat is later bijgesteld hoor. Collega’s vervangen me in De Speulbrink op de dagen dat ik in De Klaarbeek de maaltijd voor zestig mensen kook.”

Inmiddels is ze dus gepensioneerd en gaat ze zo lang als het lichaam het toelaat door met het koken in Epe. “Het is zo leuk om iets voor deze groep te betekenen. Ze reageren zo enthousiast, brengen hun ideeën in en weet je, we hebben het samen gezellig.”

Vrijwilligersfeest EpeDoet!

Donderdagavond 25 april organiseerde EpeDoet!, samen met gemeente Epe, een feest speciaal voor alle vrijwilligers uit de gemeente Epe. Want vrijwilligers zijn goud waard! Het feest was in de tent van de Wilhelminavereniging in het Loeffpark in Epe. Het was een geslaagde avond met muziek van DJ Tygo uit Epe.

Foto’s van deze avond via je via www.epedoet.nl/feest

 

EpeVertelt! De Tovertuin

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend in het zonnetje midden in De Tovertuin in Epe. Deze zelfoosttuin voor groentes, bloemen en kruiden is een prachtige plek om met Margreet en Anna Bonnie in gesprek te gaan. Ze vertellen vol enthousiasme over De Tovertuin. “Lekker buiten zijn en met je handen in de aarde bezig zijn. Het is heerlijk om te doen.”

Zowel Anna Bonnie als Margreet kwamen een keer bij De Tovertuin. Ze waren enthousiast en hebben meteen gevraagd of ze hier wat konden betekenen. Margreet heeft thuis ook een moestuin en neemt deze kennis mee, voor Anna Bonnie is een moestuin onderhouden helemaal nieuw. Bij De Tovertuin mag je alles doen.

“Het is leuk wat je hier allemaal leert. De initiatiefnemers Bram en Lieuwe vertellen veel. Bijvoorbeeld waarom iets op een bepaalde manier geplant of geoogst wordt. Die tips kun je gelijk toepassen. Daardoor leer je veel”, vertelt Anna Bonnie. Tijdens het vrijwilligerswerk zijn de dames lekker bezig, zoals ze dat zelf zeggen. “Een oude broek aan en lekker met je handen in de aarde wroeten”, aldus Margreet.

De dames zijn op woensdagochtend bij De Tovertuin te vinden. Deze dag komt er een redelijke vaste groep met zowel mannen als vrouwen. Maar de dames geven aan dat het werken hier heel flexibel is. “Er is ook iemand actief die in de zorg werkt, zij kijkt op basis van haar rooster wanneer ze wel of niet kan komen.” Die flexibiliteit kan heel fijn zijn. Margreet geeft advies: “Probeer het eens een ochtend naast je werk, het is zo verreikend.” Anna Bonnie vult aan: “Het is heel laagdrempelig, je komt wanneer je kan.”

De groep vrijwilligers is erg enthousiast, zo vinden ze: “Iedereen is prettig in de omgang. Dankzij De Tovertuin hebben we mensen ontmoet die we anders nooit ontmoet zouden hebben. In de pauze drinken we samen gezellig koffie en thee en dan praten we over van alles.”

Iedereen kan bijdragen
Werken in de tuin kan soms best zwaar zijn. Maar lichamelijke klachten hoeven er niet voor te zorgen dat je niet komt. Een tip van Margreet? “Ik vraag gewoon om twee klusjes voor een ochtend, zodat ik niet de hele tijd op mijn knieën hoef te zitten.” Ze vult aan: “Iemand anders komt af en toe helpen en doet zaadjes in de zaaibakken. Er wordt gekeken wat je wel kan en wat niet. Daar zoeken ze een klusje bij.”

“Soms doe je met anderen een karweitje. Of probeer je samen uit te vissen hoe iets werkt. Op een ander moment voer je diepgaande gesprekken tijdens het wieden of ben je in je eentje rustig aan de slag”,  vertellen ze.

De Tovertuin
De Tovertuin is een zelfoogsttuin waar men biologisch tuiniert. Daar vertellen Anna Bonnie en Margreet wat meer over. “Het is belangrijk om goed voor de grond te zorgen. Er wordt geen kunstmest gebruikt en er komen hier geen zware machines aan te pas. De grond wordt met zorg bewerkt. Daarnaast vindt er wisselteelt plaatst. Dat houdt in dat gewassen telkens op een andere plek staan. Gewassen groeien dan langzamer. Ze krijgen meer tijd om te groeien, waardoor de smaak veel lekkerder is.”

Help jij mee?
Maar al deze kennis hoef je niet te hebben. De dames doen tot slot een uitnodiging: “Iedereen is welkom, kom erbij! Je kan gewoon eens langskomen, we kunnen je informatie geven of je kan eens een uurtje meedoen om het vrijblijvend uit te proberen.”

De Tovertuin zoekt nieuwe vrijwilligers. Is dit iets voor jou? Meer informatie over deze vacature vind je via www.epedoet.nl/vacatures

EpeVertelt! Maatschappelijk begeleider Vluchtelingenwerk

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Jan Muijs. Na zijn pensioen was hij opzoek naar zinvol vrijwilligerswerk waarbij hij iets kan betekenen voor anderen. Hij is nu 1,5 jaar maatschappelijk begeleider bij Vluchtelingenwerk en voelt zich daar als een vis in het water.

Vragen die er tijdens de begeleiding voorbij komen zijn Jan veelal niet onbekend. Denk aan het regelen van een energiecontract of het aanvragen van toeslagen. Jan vertelt: “er kwamen ook vragen die ik niet eerder op mijn pad heb gehad. In die gevallen kon ik terugvallen op andere vrijwilligers en op de teamleider van vluchtelingenwerk. Samen kom je er wel uit.”

De begeleiding duurt zes maanden. Welke persoon je begeleidt, wisselt dus steeds. Jan had eerst twee alleenstaande mannen als cliënt. Inmiddels heeft hij ook een echtpaar en een gezin begeleid. Jan begeleidt gemiddeld vier cliënten tegelijk. Daar is hij ongeveer anderhalve dag per week mee bezig. Daarvan zit hij een halve dag op kantoor.

Hoe loopt het?
Bij die begeleiding heeft Jan geleerd om goed zijn grenzen te bewaken. “Als er een nieuwe cliënt is, dan hoor ik de datum van de woningoplevering. Vooraf hebben we via de app al contact. Ik stel mezelf voor en leg uit wat mijn rol is”, aldus Jan. Tijdens de woningoplevering ontmoeten Jan en de cliënt elkaar. Die dag regelen ze samen verschillende praktische zaken zoals de daadwerkelijke inschrijving in de gemeente Epe of de aanmelding bij het waterbedrijf. Vervolgens wordt er een afspraak ingepland. “Er is in het begin, elke keer wel iets te regelen. Samen bespreken we post of e-mails die niet helemaal duidelijk zijn. Ook kijken we bijvoorbeeld hoe iemand lid kan worden van een sportvereniging en hoe iemand meer aansluiting binnen zijn/haar leefomgeving kan vinden”, vult Jan aan. Verder worden de mensen in contact gebracht met Taalpunt Epe voor het leren van de Nederlandse taal. Ook maken we hen wegwijs bij de Voedselbank en bij kringloopwinkels.

‘Je bouwt warm contact op’
Het is dankbaar werk, vervolgt Jan. “Je krijgt er zoveel voor terug. Ik ontmoet allemaal lieve, vriendelijke mensen die respectvol, warm en rustig zijn. Je bouwt een relatie op. Je leert over verschillende culturen. Over wat mensen beweegt, hun geloof en het gezin. Dat vind ik heel boeiend.” Toch heeft zo’n relatie ook altijd een eind, vult Jan aan. “Daar ben ik vanaf het begin duidelijk in.”

Taalbarrière?
Taal kan soms een barrière zijn bij dit werk. Jan vertelt erover: “Ik begeleid nu iemand die alleen een Ethiopische streektaal spreekt. Dan bel ik de tolken-telefoon. Daar werken mensen die vreemde talen spreken en ons helpen.”

Vluchtelingenwerk
Vanuit Vluchtelingenwerk is er een teamoverleg waarbij iedereen de taken onderling afstemt en nauw contact heeft met samenwerkingspartners. “Doordat we elkaar kennen kunnen we sneller schakelen om tot oplossingen te komen”, aldus Jan. Daarnaast zijn er vanuit Vluchtelingenwerk trainingen te volgen. Allereerst is dat de basistraining. Daar komen onderwerpen zoals contact maken, cultuurverschillen en taalbarrières aan bod. Jan vertelt ook over de training ‘omgaan met geld voor begeleiders’ die hij daarna volgde. “Cliënten zijn het niet altijd gewend om online te bankieren. Tijdens deze training krijg je tools om cliënten hierbij te begeleiden.”

Nieuwe vrijwilligers gezocht
Vluchtelingenwerk zoekt nieuwe vrijwilligers die als maatschappelijk begeleider vluchtelingen op weg willen helpen in de gemeente Epe. Is dit iets voor jou? Meer informatie over deze vacature bij Vluchtelingenwerk vind je via www.epedoet.nl/vacatures.

EpeVertelt Bert Pals Speulbrink clientenraad

EpeDoet! is het vrijwilligersplatform in Emst, Epe, Oene en Vaassen. Hier komt vraag en aanbod rondom al het vrijwilligerswerk in de gemeente Epe samen. EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat ze doen. Deze keer het verhaal van Bert Pals, lid van de cliëntenraad van Viattence. “Als lid van de cliëntenraad kan ik hopelijk mijn steentje bijdragen zodat de cliënten in de laatste fase van hun leven een prettige, aangename en veilige leefomgeving hebben.” 

Mijn moeder genoot elke dag
Begin september 2020 overleed mijn vader en er moest snel een oplossing komen voor mijn moeder omdat zij niet langer op zichzelf kon blijven wonen. Met de hulp van de diverse instanties bleek er een plek voor mijn moeder te zijn in Hofje Wendakker. Een ingrijpende beslissing en verandering in haar leven, maar ook wij vonden het best lastig!

Ondertussen deed het zorgpersoneel met passie, inzet en liefde er alles aan om het mijn moeder naar de zin te maken. Inmiddels is ook mijn moeder overleden, ze genoot van elke dag van de zorg die het team haar heeft verleend. Werken in de zorg is een roeping en die verdient van iedereen heel veel respect.

Wij zijn de stem van de bewoners
Eind 2021 ben ik benaderd door de cliëntenraad of ik na wilde denken om hiervan deel te gaan uitmaken. Na een afgesproken ‘snuffelstage’ ben ik in januari 2022 als lid toegetreden. Voor mijn moeder en haar medebewoners vind ik het zó belangrijk dat zij in deze laatste fase van hun leven een prettige, aangename en veilige leefomgeving hebben. Als lid van de cliëntenraad kan ik hieraan hopelijk mijn steentje bijdragen. Eén keer per maand komen de leden bij elkaar om lopende zaken te bespreken met de regiomanager en stellen wij zaken aan de orde die naar ons inzicht verbeterd zouden kunnen worden; wij zijn immers de stem van de bewoners!

Schuif jij aan bij de cliëntenraad?
Spreekt jou het verhaal van Bert Pals jou aan en wil jij ook een waardevolle aanvulling zijn voor de cliënten van Viattence? Viattence heeft in elk dorp, Heerde, Wezep, Vaassen en Epe een cliëntenraad. Binnen deze raden zijn nog enkele vacatures, wellicht is dit iets voor jou! Voor meer informatie kan je contact opnemen met de ambtelijk secretaris, mevrouw Eipie van den Bosch (telefoonnummer: 06-39633735 of e-mailadres: e.vandenbosch@viattence.nl).

EpeDoet! en De Ventwagen

EpeDoet! is woensdag 22 november 2023 vanaf 11.00 uur te vinden bij De Ventwagen van De Passerel.

DeVentwagen staat van 11.00 tot 11.45 uur bij De Speulbrink in Vaassen aan de Brunholdplaats 5. Benieuwd wat wij zoal voor jou kunnen betekenen? Kom vooral even langs. We gaan daar graag met je in gesprek over bijvoorbeeld de gratis workshops van de Vrijwilligersacademie. Ook nemen we het actuele overzicht met vrijwilligersvacatures uiteraard mee.

Zien we je daar?

EpeVertelt! De Luisterlijn

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met een vrijwilliger van de Luisterlijn. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.  De vrijwilligers bij de Luisterlijn gaan een gesprek aan van mens tot mens en gaan echt even naast iemand staan.

 De vrijwilliger van de Luisterlijn vertelt: ‘Na vele jaren werken in de ICT had ik behoefte om iets wezenlijks bij te dragen, iets voor mijn medemens te doen, meer in rechtstreeks contact. En zo kwam ik bij de Luisterlijn terecht.’ Bij de Luisterlijn werk je anoniem en daarom is de vrijwilliger in deze editie van EpeVertelt! ook anoniem. Ze is verbonden aan de locatie in Apeldoorn.

‘Elk gesprek is anders. Je maakt contact en legt verbinding. Het gaat erom dat je er bent, je hebt volledige aandacht voor iemand. Hierdoor voelt iemand zich erkend in z’n gevoel. Soms vragen mensen naar tips en die kan je dan vanuit je eigen ervaring geven. Het is belangrijk om altijd terug te gaan naar de persoon. Bijvoorbeeld door te vragen: Hoe klinkt dit voor jou? Is dit iets dat bij jou past?
Bijzonder vind ik dat je even deelgenoot wordt van iemands leven. Verhalen die je hoort zijn zo divers. Zo hoor je over dingen die gebeuren in levens van mensen die je zelf niet meemaakt. Bijzonder dat ze dat willen delen en daarover in gesprek willen. En op die manier kan ik iets voor een ander betekenen.’

Start en scholing
Wanneer je je aanmeldt als vrijwilliger bij de Luisterlijn volgt eerst een kennismakingsgesprek. Hierbij wordt vanuit beide kanten gekeken of het past en wat de verwachtingen zijn. Zodra je gaat starten volgt er een training. In de training leer je een basishouding. ‘Ik dacht: ik kan wel luisteren, maar ik heb veel geleerd, denk aan erkennen, actief doorvragen en samenvatten. Je leert echte aandacht te hebben voor iemand en zonder oordeel te luisteren.’ Er is maandelijks een intervisiebijeenkomst en twee keer per jaar een themabijeenkomst. Tijdens de intervisie spreek je andere vrijwilligers. Je spart en deelt ervaringen met elkaar. ‘Blijven leren is echt onderdeel van de Luisterlijn. Ik leer van de gesprekken die ik heb, van mijn medevrijwilligers en van de trainers.’

De Luisterlijn
Bij de Luisterlijn plan je zelf vooraf je diensten in en dit is vaak één dagdeel per week. De diensten doe je vanuit huis. Bij de Luisterlijn kun je telefonisch of via de chat contact hebben met mensen. De vrijwilliger die wij spraken is actief in de chat. ‘Maar of je nu de gesprekken via de telefoon of de chat voert, je zit eigenlijk nooit te wachten. Er is altijd wel iemand, de behoefte is groot.’

Mensen nemen contact op met heel wisselende redenen. Ze willen bijvoorbeeld een luisterend oor omdat ze niet lekker in hun vel zitten, een werksituatie willen bespreken of aan het daten zijn en daarover hun hart willen luchten. Ze vertelt: ‘Fijn is dat je in de chat meer tijd hebt om je antwoord te formuleren maar lastig is dat je iemands stem niet hoort en dat maakt het soms lastiger inschatten. Het heeft mijn wereld zoveel groter gemaakt, dat vind ik heel erg mooi. Het sijpelt ook door in mijn eigen leven. Gesprekken die je zelf persoonlijk voert verdiepen zich ook.’

Nieuwe vrijwilligers gezocht
De Luisterlijn in Apeldoorn zoekt nieuwe vrijwilligers. Luister jij als iemand zijn verhaal kwijt wil? Heb je een open houding, interesse in je medemens en wil je een luisterend oor bieden? Dan kan jij ook als vrijwilliger bij de Luisterlijn aan de slag!

 Meer informatie over vrijwilliger worden bij de Luisterlijn vind je via www.epedoet.nl/vacatures.

© 2024 Media Magneet