Overzicht EpeDoet

EpeVertelt!: Stichting Leergeld zoekt coördinator

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met de twee coördinatoren van Stichting Leergeld in Epe. Organisatorisch valt de afdeling Epe, samen met Heerde en Hattem, onder de Stichting Leergeld Noord-Veluwe.

EpeVertelt! sprak met Anneke en Gerard, de coördinatoren van Stichting Leergeld Epe. De eerste vraag aan hen is gerechtvaardigd. Wat is dit eigenlijk voor een stichting? Het duo legt uit. “Mensen met een laag gezinsinkomen of geldzorgen kunnen voor hun kinderen een aanvraag doen bij Stichting Leergeld.” Wanneer een gezin een aanvraag doet, komt er eerst een ‘intermediair’ op huisbezoek. Die gaat in gesprek, stelt vragen en bespreekt mogelijkheden. “Vervolgens kunnen gezinnen bijvoorbeeld een aanvraag doen voor zwemles diploma A, contributie en kleding/attributen voor sport, een fiets of een laptop”, aldus het duo. “Wordt zo’n aanvraag goedgekeurd, en ben je hoogstens 17 jaar, dan betaalt Stichting Leergeld de kosten. Verzoeken kunnen niet tegelijk worden ingediend.”

Zwemles en laptops

Gerard vertelt wat meer over die zwemlessen. “Zwemles is erg belangrijk. Laatst was er nog in het nieuws dat sommige mensen hier geen geld voor hebbe. Zwemlessen voor iedereen mogelijk maken, is dus erg zinvol. Zeker in een waterrijk land als Nederland.”

Anneke: “Het Journaal en Nieuwsuur besteedden onlangs uitgebreid aandacht aan laptops op school. Stichting Leergeld vindt eigenlijk dat die, net als boeken, gratis ter beschikking moeten worden gesteld, maar zo lang dat niet zo is, betaalt Stichting Leergeld ze.”

Rol van de coördinator

De intermediair heeft een verslagje van het huisbezoek gemaakt. De coördinator beoordeelt vervolgens of een aanvraag voldoet. Als dat zo is, zorgt hij/zij dat het geld wordt overgemaakt aan de ‘leverancier’. Dat is de zwemschool, de voetbalclub of de computerwinkel. “Het geld gaat dus niet naar het gezin zelf.”

Met de gegevens uit het computersysteem kan Stichting Leergeld ook nog verder aan de slag. Anneke: “We regelen dan bijvoorbeeld dat kinderen meedoen aan ‘Jarige Job’ of aan Actie Pepernoot. Dan krijgen de kinderen voor hun verjaardag een doos met cadeaus of voor Sinterklaas een cadeautje.” Gerard: “Verder coördineren wij een kledingbonnenpas en een schoolspullenpas. Kinderen krijgen dan korting op kleding of schoolspullen. Al met al is dat coördinatorschap een afwisselend klusje.” Anneke: “Je zou kunnen zeggen: de intermediairs zijn de voelsprieten voor de coördinatoren. Zij doen het werk vóór de schermen en de coördinatoren erachter. Dat is bewust zo georganiseerd: het is de bedoeling dat de coördinator zo objectief mogelijk oordeelt.”

Dankbaar, waardevol werk

Anneke en Gerard hebben hun werk zó ingericht dat zij wekelijks met z’n tweeën ’s ochtends van 9.00 tot 13.00 uur in de bibliotheek in Epe zitten. Hier werken ze samen en kunnen ze dingen afstemmen en onderling sparren. Dit is in opzet echt een moment om samen te werken. Gerard: “Maar het is geen inloopspreekuur. Het contact met de gezinnen loopt via de intermediairs.” Anneke: “Tijdens die ochtenden in de bieb hebben we regelmatig overleg met onze collega’s in Hattem en Heerde.”

Stichting Leergeld is op zoek naar een extra coördinator. Met een nieuwe coördinator kunnen vanzelfsprekend meer afspraken gemaakt worden. Gerard: “Hoeveel tijd er gaat zitten in zo’n coördinatorfunctie? Dat schommelt nogal. De start van het schooljaar is voor ons meestal ook een drukkere periode. Maar het blijft natuurlijk vrijwilligerswerk, dat je zelf kunt organiseren.” Anneke vult aan: “Ga uit van een dag in de week. Uiteraard is die tijd naar eigen mogelijkheden en voorkeuren in te richten. Vergeet niet: het is dankbaar, waardevol werk. Je kunt echt zichtbaar bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen in je eigen omgeving.”

Wil jij coördinator worden bij Stichting Leergeld? Meer informatie over deze vacature vind je via www.epedoet.nl/vacatures.

EpeDoet! is hét onafhankelijke en gratis platform voor vrijwilligerswerk in de gemeente Epe en is er voor zowel inwoners als voor verenigingen en organisaties. Vraag en aanbod rondom al het vrijwilligerswerk in de gemeente Epe komt hier samen. Ook vind je hier informatie over vrijwilligerswerk en een aanbod workshops speciaal voor vrijwilligers. EpeDoet! is een initiatief van Koppel-Swoe.

EpeDoet! ontmoet’ op de Pleinmarkt in Epe

De medewerkers van EpeDoet! komen naar je toe. Onder het motto ‘EpeDoet! ontmoet’ gaan ze graag in gesprek over vrijwilligerswerk in het algemeen en alle mogelijkheden hiervoor in de gemeente Epe in het bijzonder.

Je vindt EpeDoet! de komende tijd op verschillende plekken in de gemeente. Zo zijn de collega’s van EpeDoet! op zaterdag 14 september van 10.30 – 15.00 uur op de Pleinmarkt in Epe. Ze nemen een actueel overzicht van de vrijwilligersvacatures mee. Benieuwd wat je qua vrijwilligerswerk zoal kan doen? Kom vooral even langs! EpeDoet! gaat graag met je in gesprek over bijvoorbeeld de Vrijwilligersacademie. Tot zaterdag de 14e dus!

EpeDoet!
EpeDoet! is één van de diensten van Koppel-Swoe. Dit is hét onafhankelijke, gratis platform voor vrijwilligerswerk in de gemeente Epe. Het platform is bestemd voor zowel inwoners als voor verenigingen en organisaties. Vraag en aanbod rondom al het vrijwilligerswerk in de gemeente Epe komt hier samen. Ook vind je hier informatie over vrijwilligerswerk en een aanbod workshops speciaal voor vrijwilligers

Vrijwilliger Yolande Slagman over VoorleesExpress Epe

In de rubriek ‘Vrijwilliger aan het woord’ vertellen vrijwilligers van Koppel-Swoe over de activiteit waar ze zich mee bezighouden. Dit keer is Yolande Slagman aan het woord over de VoorleesExpress Epe.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Yolande Slagman. Ik werkte als beleidsadviseur bij de gemeente Zwolle, maar ben sinds enkele jaren met pensioen. Ik pas graag op onze kleinkinderen en ik doe nu dus vrijwilligerswerk.  Zo zit ik in de Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Epe en ben ik actief als één van de vrijwilligers bij de afdeling Oost-Veluwe van de stichting Alzheimer Nederland. Verder ben ik inmiddels één van de coördinatoren van de VoorleesExpress Epe. Jaren geleden was ik daar al een tijd voorleesvrijwilliger.”

Wat is de VoorleesExpress Epe eigenlijk?
“De VoorleesExpress stimuleert taalontwikkeling van kinderen van 2 tot 8 jaar en helpt op die manier mee aan het verbeteren van de leescultuur binnen een gezin. Dat is nodig, want ruim 10 procent van de Nederlanders is laaggeletterd. Als voorlezer ga je 20 weken lang één keer per week op een vaste middag of avond langs bij een gezin uit de gemeente Epe. Daar ga je één of meerdere kinderen voorlezen. Verder probeer je de kinderen op een bredere manier te stimuleren bij taal door bijvoorbeeld (woord)spelletjes en liedjes. Daarnaast ben je een coach voor de ouders waarbij je probeert het voorlezen tot gewoonte te maken in het gezin. Als coördinator help ik bij de intake van nieuwe gezinnen, verzorg ik de eerste introductie tussen gezin en voorlezer en sluit ik de periode van twintig weken af.”

Wat is er leuk aan het vrijwilligerswerk bij de VoorleesExpress Epe?
“Je helpt kinderen om qua taal een betere start te maken in hun ontwikkeling. Je helpt ouders en andere (oudere) gezinsleden mee en geeft hen het belang van voorlezen aan. Wat dat belang van voorlezen precies is? Als je als kind niet voorgelezen wordt, dan sta je op achterstand. Als voorlezer zorg je ervoor dat kinderen beelden kunnen maken en hun woordenschat vergroten. Dat aspect is zeer belangrijk in de taalontwikkeling van een kind.”

Wie kan er gebruikmaken van de VoorleesExpress Epe?
“Iedere ouder die graag wil ervaren hoe je kunt voorlezen of die denkt dat zijn of haar kind(eren) een taalachterstand hebben, kunnen zich hier aanmelden. Uit de praktijk blijkt dat de groep kinderen met een taalachterstand steeds groter wordt. Maak er dus gebruik van.”

Waarom doe jij dit vrijwilligerswerk?
“Ik vind het zeer waardevol om kinderen te helpen. En taal is zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, ook voor hun schoolloopbaan. Kinderen die voorgelezen worden, krijgen een grotere woordenschat, ze worden creatiever en ze ontwikkelen hun eigen fantasie. Allemaal heel belangrijk in iemands jonge leven. Daar doe ik het echt voor.”

Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden bij Koppel-Swoe?
“Vrijwilligerswerk is essentieel in de hedendaagse maatschappij. Als er geen vrijwilligers waren, welke organisaties zouden dan nog overeind staan? Ik schat in niet veel. Word dus vrijwilliger. Het maakt niet uit wat je doet, alles is goed.”

Meer informatie?
Over vrijwilligerswerk bij Koppel-Swoe? Bekijk: www.koppelswoe.nl/vrijwilligers-koppel-swoe
Over de VoorleesExpress Epe? Bekijk: https://koppelswoe.nl/diensten/voorleesexpress-gemeente-epe/

EpeVertelt! De Techniek Brouwerij Epe

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer schoven wij aan bij Jeroen, Mirjam, Ron en Luuk van de Techniek Brouwerij in Epe. De techniek Brouwerij is een hele toffe plek in Epe en is erop gericht om leerlingen van het basisonderwijs kennis te laten maken met techniek en technologie.

Iedere woensdag en donderdag komen basisschoolkinderen onder schooltijd naar de Techniek Brouwerij om kennis te maken met techniek. Deze dagen worden mogelijk gemaakt door twee betaalde krachten vanuit Sterk Technisch onderwijs en vrijwilligers. De kinderen worden in kleine groepjes verdeeld die worden begeleid door een vrijwilliger. Als vrijwilliger begeleid je de leerlingen bij verschillende activiteiten en bereid je met het team het nieuwe bedachte thema voor, voor de volgende maand. “Dat maakt het ook zo leuk. Je bent als vrijwilliger echt een onderdeel van het geheel”, aldus de vrijwilligers.

Hoe ziet zo’n dag eruit?
Wij zijn er om half 9, dan doen we de benodigde voorbereiding voordat om 9 uur de leerlingen binnen komen en dan gaan we aan de slag. De kinderen krijgen eerst een presentatie van een bepaalde techniek. Hoe werkt techniek, wat komt er allemaal bij kijken? Daarna gaan de leerlingen uiteen om zelf aan de slag te gaan. Ze leren onder andere op deze manier samen te werken en inzicht krijgen in wat ze zelf kunnen. Na afloop, als de leerlingen vertrokken zijn, opruimen en sluiten we af met een kopje koffie.

Deze maand hebben ze de schildersvakschool in huis, hierbij leren de kinderen hoe het vak in elkaar zit door het van verschillende invalshoeken te bekijken. De kinderen leren onder andere hoe de kleurenkaart werkt, het mengen van de kleuren en een muurtje behangen. Kinderen krijgen tegenwoordig veel theorie en maar weinig techniek, op deze wijze krijgen ze meer waardering voor de technische kanten.

Vrijwilligers aan het woord
Mirjam is één van de enthousiaste vrijwilligers die actief is in het technieklab: “Er komen steeds wisselende basisscholen. Dat maakt het mooi. Elke groep is anders, geen dag is hetzelfde en daardoor is het nooit saai. Ik zou willen dat ik dit had in mijn tijd! Dan had ik zeker een andere keuze gemaakt”.

Rob: “Ik heb een achtergrond in de techniek en ik ben ook leerkracht geweest. Ik kwam via EpeDoet! hier. Ik zag de oproep dat ze vrijwilligers zochten. Mijn kennis kan ik heel goed toepassen in het vrijwilligerswerk dat ik nu doe. Ik vind het gewoon heel erg leuk om de kinderen kennis te laten maken techniek en mijn enthousiasme door te geven aan die kinderen”.

Jeroen geeft aan dat het mooie van techniek is, dat je op alle leerniveaus aan de slag kunt. “tijdens deze praktijkochtenden zie je ook dat meisjes enthousiast worden. Onbekend maakt onbemind. Het beeld van vieze handen krijgen is niet terecht, kijk maar naar wat je allemaal met elektrotechniek kan doen!”

“Er is een vaste club vrijwilligers,” aldus Mirjam. “Een gezellige club met heel verschillende achtergronden. Dat maakt het dat we een mooi divers team zijn. Je hoeft er geen technische kennis voor te hebben. Maar werken met kinderen leuk vinden is wel een must.”

Zelfontwikkeling
Een mooie anekdote van Jeroen: “Een meisje komt binnen en had er weinig vertrouwen in dat ze zelf iets zou kunnen maken. Ik had haar een rustig hoekje gegeven zodat ze kon oefenen.  Ze ging aan de slag met een muurtje behangen. Toen ze klaar was ging ze van een afstandje staan en was trots op wat ze zag: “Ik kan tóch wel iets!“ Kijk daar doen we het voor. Je ziet de kinderen groeien. Mooier kan toch niet?”

Wil jij ook kinderen inspireren en kennis laten maken met nieuwe technieken en vaardigheden? Dit leuke team heet je van harte welkom! Meer informatie over de vacature lees je hier: www.epedoet.nl/vacatures

EpeDoet! is hét onafhankelijke en gratis platform voor vrijwilligerswerk in de gemeente Epe en is er voor zowel inwoners als voor verenigingen en organisaties. Vraag en aanbod rondom al het vrijwilligerswerk in de gemeente Epe komt hier samen. Ook vind je hier informatie over vrijwilligerswerk en een aanbod workshops speciaal voor vrijwilligers. EpeDoet! is een initiatief van Koppel-Swoe.

 

 

 

 

Joke kookt iedere maand voor 60 personen

In de keuken thuis was haar moeder de keukenprinses en kwam ze er niet aan te pas. Toch moet dat aanstekelijk hebben gewerkt, want gedurende een reeks van jaren kookt de Vaassense Joke Zillig elke tweede maandag van de maand voor zestig mensen in zorgcentrum De Klaarbeek in Epe.

Ze werd er een kleine tien jaar geleden voor uitgenodigd door Thijs Dirksen, de toenmalige chef kok van de Vaassene Speulbrink en samen met hem bezorgt ze die grote groep mensen maandelijks een dag die met een stift door hen is aangekruist in de agenda.

“Aan tafel komen gasten van KoppelSwoe, Philadelphia en Viattence. Het gaat om een gemêleerd gezelschap: mensen met een beperking, uit de genoemde instellingen en eenzame ouderen.

De maaltijden worden gekookt en opgediend in het Praathuis van De Klaarbeek. De materialen ervoor halen we uit De Speulbrink. Om kwart over vijf komen onze gasten binnen en om zes uur gaan ze aan tafel. Thijs en ik zijn er vanaf half vier mee bezig en worden geholpen door een tiental vrijwilligers. Die zijn van onmisbare waarde. Ze helpen bij de tafel dekken, het uitserveren enzovoort. De napraat duurt tot zo ongeveer half acht. Gezelligheid kent geen tijd.”

Joke, die vorige week in verband met pensionering afscheid nam van De Speulbrink, werkte daar 27 jaar in diverse functies met een focus op de keuken waar in die tijd soms duizend maaltijden op een dag werden verzorgd. “ Na het sluiten van de keuken was ik de laatste jaren zorg assistente. Maar met die maaltijden in de Klaarbeek is het koken gewoon doorgegaan. Door de samenwerking tussen de drie instellingen kunnen we een drie gangen menu aanbieden tegen een zeer lage prijs. Ik doe zelf de inkopen. Door goed te letten op de aanbiedingen houden we  soms geld over en dat besteden we aan een stuk muzikale omlijsting.

Er zijn dagen geweest dat ik om zeven uur in de ochtend begon en om half negen ’s avonds thuis kwam. Dat is later bijgesteld hoor. Collega’s vervangen me in De Speulbrink op de dagen dat ik in De Klaarbeek de maaltijd voor zestig mensen kook.”

Inmiddels is ze dus gepensioneerd en gaat ze zo lang als het lichaam het toelaat door met het koken in Epe. “Het is zo leuk om iets voor deze groep te betekenen. Ze reageren zo enthousiast, brengen hun ideeën in en weet je, we hebben het samen gezellig.”

Vrijwilligersfeest EpeDoet!

Donderdagavond 25 april organiseerde EpeDoet!, samen met gemeente Epe, een feest speciaal voor alle vrijwilligers uit de gemeente Epe. Want vrijwilligers zijn goud waard! Het feest was in de tent van de Wilhelminavereniging in het Loeffpark in Epe. Het was een geslaagde avond met muziek van DJ Tygo uit Epe.

Foto’s van deze avond via je via www.epedoet.nl/feest

 

EpeVertelt! De Tovertuin

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend in het zonnetje midden in De Tovertuin in Epe. Deze zelfoosttuin voor groentes, bloemen en kruiden is een prachtige plek om met Margreet en Anna Bonnie in gesprek te gaan. Ze vertellen vol enthousiasme over De Tovertuin. “Lekker buiten zijn en met je handen in de aarde bezig zijn. Het is heerlijk om te doen.”

Zowel Anna Bonnie als Margreet kwamen een keer bij De Tovertuin. Ze waren enthousiast en hebben meteen gevraagd of ze hier wat konden betekenen. Margreet heeft thuis ook een moestuin en neemt deze kennis mee, voor Anna Bonnie is een moestuin onderhouden helemaal nieuw. Bij De Tovertuin mag je alles doen.

“Het is leuk wat je hier allemaal leert. De initiatiefnemers Bram en Lieuwe vertellen veel. Bijvoorbeeld waarom iets op een bepaalde manier geplant of geoogst wordt. Die tips kun je gelijk toepassen. Daardoor leer je veel”, vertelt Anna Bonnie. Tijdens het vrijwilligerswerk zijn de dames lekker bezig, zoals ze dat zelf zeggen. “Een oude broek aan en lekker met je handen in de aarde wroeten”, aldus Margreet.

De dames zijn op woensdagochtend bij De Tovertuin te vinden. Deze dag komt er een redelijke vaste groep met zowel mannen als vrouwen. Maar de dames geven aan dat het werken hier heel flexibel is. “Er is ook iemand actief die in de zorg werkt, zij kijkt op basis van haar rooster wanneer ze wel of niet kan komen.” Die flexibiliteit kan heel fijn zijn. Margreet geeft advies: “Probeer het eens een ochtend naast je werk, het is zo verreikend.” Anna Bonnie vult aan: “Het is heel laagdrempelig, je komt wanneer je kan.”

De groep vrijwilligers is erg enthousiast, zo vinden ze: “Iedereen is prettig in de omgang. Dankzij De Tovertuin hebben we mensen ontmoet die we anders nooit ontmoet zouden hebben. In de pauze drinken we samen gezellig koffie en thee en dan praten we over van alles.”

Iedereen kan bijdragen
Werken in de tuin kan soms best zwaar zijn. Maar lichamelijke klachten hoeven er niet voor te zorgen dat je niet komt. Een tip van Margreet? “Ik vraag gewoon om twee klusjes voor een ochtend, zodat ik niet de hele tijd op mijn knieën hoef te zitten.” Ze vult aan: “Iemand anders komt af en toe helpen en doet zaadjes in de zaaibakken. Er wordt gekeken wat je wel kan en wat niet. Daar zoeken ze een klusje bij.”

“Soms doe je met anderen een karweitje. Of probeer je samen uit te vissen hoe iets werkt. Op een ander moment voer je diepgaande gesprekken tijdens het wieden of ben je in je eentje rustig aan de slag”,  vertellen ze.

De Tovertuin
De Tovertuin is een zelfoogsttuin waar men biologisch tuiniert. Daar vertellen Anna Bonnie en Margreet wat meer over. “Het is belangrijk om goed voor de grond te zorgen. Er wordt geen kunstmest gebruikt en er komen hier geen zware machines aan te pas. De grond wordt met zorg bewerkt. Daarnaast vindt er wisselteelt plaatst. Dat houdt in dat gewassen telkens op een andere plek staan. Gewassen groeien dan langzamer. Ze krijgen meer tijd om te groeien, waardoor de smaak veel lekkerder is.”

Help jij mee?
Maar al deze kennis hoef je niet te hebben. De dames doen tot slot een uitnodiging: “Iedereen is welkom, kom erbij! Je kan gewoon eens langskomen, we kunnen je informatie geven of je kan eens een uurtje meedoen om het vrijblijvend uit te proberen.”

De Tovertuin zoekt nieuwe vrijwilligers. Is dit iets voor jou? Meer informatie over deze vacature vind je via www.epedoet.nl/vacatures

© 2024 Media Magneet