Overzicht Jongeren

Herfstvakantie 2023: activiteiten voor kinderen en jongeren

Ook in de herfstvakantie van 2023 organiseren we allerlei leuke activiteiten voor de jeugd uit de gemeente Epe. In onderstaand overzicht vind je op chronologische volgorde alle activiteiten voor kinderen en jongeren. Bij elke activiteit staat voor welke leeftijd en in welk dorp iets wordt georganiseerd. Voor de meeste activiteiten hoef je je niet aan te melden. Via onze online agenda vind je al onze activiteiten voor jong en oud voor de herfstvakantie. Maak gebruik van de filters per doelgroep of dorp. Of download de flyer voor de activiteiten voor de jeugd hier.

Overzicht activiteiten herfstvakantie 2023

Jongerenavonden en – middag (12-23 jaar) in Epe, Emst en Vaassen:

Zin in wat gezelligheid? Kom chillen in een van onze jeugdhonken. Kom alleen of met je vriendengroep. We hebben een PS5, Fifa, pooltafel, dartbord en tafelvoetbal. Eén van de jongerenwerkers is ook aanwezig.

Waar en wanneer?

Kijk in onze online agenda voor meer informatie. Selecteer bij het filter jongerenwerk en dan krijg je alle activiteiten op een rij.

Zaterdag 14 oktober – VIOS Kidsclub in Vaassen – 2,5 t/m 6 jaar

Voetbal is voor iedereen! VIOS Vaassen organiseert wekelijks de VIOS voor alle jongens en meisjes in de leeftijd van 2,5 t/m 6 jaar. Op het 4×4 veld zijn de allerkleinsten welkom voor leuke voetbalactiviteiten bij de VIOS Kidsclub. Zo ook op de zaterdagen in de herfstvakantie. Enthousiaste trainers bieden een gevarieerd programma met spelletjes en natuurlijk een potje voetbal. Van 09.15-09.45 uur voor de jongens en meisjes van 2,5 tot 4 jaar. Van 10.00-10.45 uur voor de kids van 5 en 6 jaar oud. Ouders zijn welkom om te (blijven) kijken. Deelname is gratis. Meer informatie en inschrijven zie: https://www.viosvaassen.nl/teampagina/vios-kidsclub-op-zaterdag-ochtend

Maandag 16 oktober – Sportfestijn Epe – 4 t/m 12 jaar

Kom spelen met je vrienden en vriendinnen tijdens het sport festijn georganiseerd door Koppel-Swoe! Uitdagende sporten, leuke spellen, voor iedereen is er iets mogelijk. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom op maandag 16 oktober van 12-14 uur op het SOF-veld in Epe. Inschrijven is niet nodig!

Dinsdag 17 oktober – Sportfestijn Oene – 4 t/m 12 jaar

Kom spelen met je vrienden en vriendinnen tijdens het sport festijn georganiseerd door Koppel-Swoe! Uitdagende sporten, leuke spellen, voor iedereen is er iets mogelijk. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom op dinsdag 17 oktober van 12-14 uur op het speelveld bij het Kulturhus Oene!
Inschrijven is niet nodig!

Woensdag 18 oktober – Sportfestijn Vaassen –  4 t/m 12 jaar

Kom spelen met je vrienden en vriendinnen tijdens het sport festijn georganiseerd door Koppel-Swoe! Uitdagende sporten, leuke spellen, voor iedereen is er iets mogelijk. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom op woensdag 18 oktober van 12-14 uur op het veld achter de Krugerstee in Vaassen!
Inschrijven is niet nodig!

Woensdag 18 oktober – Leren tennissen? Dit is je kans! in Vaassen – 6 t/m 12 jaar

Altijd al eens willen tennissen?! Dit is je kans! Op woensdagmiddag 18 oktober staat Kai, de tennisleraar van TC Kouwenaar, klaar om jullie alles over tennis te leren.
Tennis is groot in Nederland. Wist je dat er maar liefst 95.000 kinderen zijn die tennissen? En dat is niet zo gek want tennis is gezellig, je kunt het spelen waar en wanneer jij wilt, het is uitdagend en het is ook nog eens de gezondste sport. Inschrijven is niet nodig!

Woensdag 18 oktober – Escaperoom in Triton Vaassen – 6 t/m 12 jaar

Op woensdag 18 oktober is er een escaperoom in Huis van de Buurt Triton. Weet jij te ontsnappen uit onze escaperoom? Er staan spannende opdrachten voor jou klaar! De escaperoom begint om 15.00 uur. Aanmelden kan bij: Marlina Blokland, sociaal werker bij Koppel-Swoe, via m.blokland@koppelswoe.nl of 06-28 78 70 49

Donderdag 19 oktober – Buitenbingo in Triton Vaassen – 3 t/m 5 jaar

Kom jij ook speuren tot dat je kaart vol is? Op donderdag 19 oktober houden wij een buitenbingo voor kinderen van 3 tot 6 jaar (onder begeleiding van een ouder/verzorger.) We starten en eindigen in het huis van de Buurt Triton Jasmijnstraat 36 in Vaassen. Deze activiteit is van 10.00 tot 11.00 uur. Voor deze activiteit is aanmelden nodig. Dit kan bij Mariska van Elst, sociaal werker bij Koppel-Swoe via m.vanelst@koppelswoe.nl

Vrijdag 20 oktober – Sneeuwbol maken in de Vegtelarij Epe – 4 t/m 12 jaar

Op vrijdag 20 oktober gaan we onze eigen sneeuwbol maken in Huis van de Buurt Vegtelarij! We beginnen om 10.00 uur. Laat je weten of je komt? Dit kan bij Karlijn de Wilde, sociaal werker bij Koppel-Swoe, via k.dewilde@koppelswoe.nl of 06- 38 76 40 33.

Vrijdag 20 oktober – Escaperoom in de Vegtelarij Epe – 6 t/m 12 jaar

Op vrijdag 20 oktober is er een escaperoom in Huis van de Buurt Vegtelarij. Weet jij te ontsnappen uit onze escaperoom? Er staan spannende opdrachten voor jou klaar! De escaperoom begint om 14.00 uur. Aanmelden kan bij: Karlijn de Wilde, sociaal werker bij Koppel-Swoe, via k.dewilde@koppelswoe.nl of 06- 38 76 40 33.

Zaterdag 21 oktober – VIOS Kidsclub in Vaassen – 2,5 t/m 6 jaar

Voetbal is voor iedereen! VIOS Vaassen organiseert wekelijks de VIOS voor alle jongens en meisjes in de leeftijd van 2,5 t/m 6 jaar. Op het 4×4 veld zijn de allerkleinsten welkom voor leuke voetbalactiviteiten bij de VIOS Kidsclub. Zo ook op de zaterdagen in de herfstvakantie. Enthousiaste trainers bieden een gevarieerd programma met spelletjes en natuurlijk een potje voetbal. Van 09.15-09.45 uur voor de jongens en meisjes van 2,5 tot 4 jaar. Van 10.00-10.45 uur voor de kids van 5 en 6 jaar oud. Ouders zijn welkom om te (blijven) kijken. Deelname is gratis. Meer informatie en inschrijven zie: https://www.viosvaassen.nl/teampagina/vios-kidsclub-op-zaterdag-ochtend

 

 

 

Zomerschool was weer een feestje!

Ja, het regende meer dan andere jaren. Maar de kinderen ondervonden daar totaal geen hinder van. De Zomerschool die van 31 juli tot en met 17 augustus 2023 plaatsvond, was weer een enorm succes, aldus projectcoördinator Mariska van Elst. “Tientallen kinderen hebben enorm genoten. De Zomerschool was een feestje!”

De gemeentes Epe en Heerde hielden deze leerzame en leuke dagen voor kinderen van 6 tot 12 jaar op het terrein van Scouting Buys Ballot in Heerde. Dagelijks kwamen er ongeveer zeventig kinderen op af. Net als alle andere jaren werken kinderen op een actieve, zelf-ontdekkend lerende manier aan taal (spreken, luisteren, lezen en schrijven) gecombineerd met activiteiten, waarbij aandacht is voor sport, gezonde leefstijl, kunst, cultuur, techniek, natuur, theater en dans. Tijdens de weken worden nieuwe vriendschappen gesloten, aldus Mariska van Elst, die één van de Koppel-Swoe-medewerkers is die zich hier mee bezig houdt. “Kinderen die minder dan 4 jaar in Nederland verblijven, kinderen met een leerachterstand en kinderen uit gezinnen met een financiële achterstand, waren hier welkom.”

Deze groep kinderen kan vaak niet op vakantie, doordat het gezin niet de financiële middelen heeft. Ook zijn er veel kinderen aanwezig die nog maar kort in Nederland wonen. “Voor hen wordt er extra met taal geoefend. Het is echt een combinatie van leren en van plezier maken.”

Vlinderhuis Epe
De afsluiting van de zomerschool was dit keer extra bijzonder. Zo was René Blok van het Vlinderhuis in Epe ook aanwezig. “Tijdens de afsluiting van de zomerschool deelde René heel veel schoolspullen uit. Hij heeft deze spullen opgehaald bij een kantoor- en boekhandel die gestopt was. Hij bewaarde de spullen voor een goed moment en koos de Zomerschool uit om schriftjes, pennen en potloden uit te delen.” De kinderen wisten niet wat ze zagen, aldus Mariska. “Iemand zei tegen me: ‘Ik heb mooie spullen gezien, mag ik dat allemaal meenemen?’ Ze waren erg blij.”

Ook was er deze laatste middag van de Zomerschool een grote tafel waar tweedehands kleding op lag dat Epenaren hadden ingebracht. “Veel ouders van de deelnemende kinderen waren aanwezig. Zij mochten kleding komen uitkiezen. Super mooi om te zien.”

Sociale betrokkenheid
René was eerder ook al op de Zomerschool aanwezig geweest, vertelt Mariska. “Hij heeft samen met de kinderen vlinders gemaakt.” Die vlinders zijn gemaakt van afval dat René ooit met andere kinderen in deze gemeente heeft opgeruimd, aldus Mariska. “De plastic korrels waarmee de vlinders gemaakt worden, zijn ooit de dopjes geweest van alle geraapte plastic flesjes. “En bewustwording creëren over het milieu én creatief zijn. Als je het mij vraagt is dat écht een win win-situatie. Uit alles blijkt: tijdens de weken van de Zomerschool wordt de sociale betrokkenheid vergroot door sport, spel en creativiteit.”

Over die sport gesproken: na de dagelijkse lunch kwamen de kinderen ook in beweging met een sport- en spelprogramma. Buurtsportcoach Niels Elijzen was daar vanuit Epe als projectcoördinator verantwoordelijk voor. Mariska: “We hebben ook dit jaar weer iets prachtigs neergezet samen met andere partijen zoals de gemeente Heerde en de projectcoördinatoren van STIP in Heerde.”

foto’s Fred Rijckenberg

JOGG-campagne “Trommel zonder Rommel” groot succes

Van maandag 28 augustus tot en met vrijdag 1 september werd in gemeente Epe de JOGG-campagne “Trommel zonder Rommel” uitgezet. Wat geef je je kinderen eigenlijk mee naar school? Gezond eten en drinken is belangrijk om goed in je vel te zitten. Om zowel ouders als scholen daarbij te helpen is de campagne “Trommel zonder Rommel” in het leven geroepen.

Om zo veel mogelijk ouders te informeren over een gezonde lunchtrommel heeft in de Albert Heijn in Vaassen en de Albert Heijn in Epe een voedingsdeskundige gestaan. Er werden onder andere informatieboekjes uitgedeeld. In deze boekjes staan weetjes, tips en voorbeelden over wat je je kind mee kunt geven naar school. Ook laat het boekje zien dat gezond ook zeker makkelijk kan zijn en niet veel hoeft te kosten. De campagne is in de gemeente Epe een initiatief vanuit Koppel-Swoe.

Samenwerking
In een samenwerking met ‘Fit & Slank’ van Maureen Schijf en ‘Gezonde opVoeding’ van Naomi Baas zijn veel ouders bereikt tijdens het moment in de supermarkt. Zij hebben informatieboekjes uitgedeeld, voorbeelden laten zien van een gezonde trommel en er kon het een en ander geproefd worden.

Meerjarige campagne
De actie loopt dit jaar in de tweede week na de zomervakantie. “We gaan dit proberen elk jaar te herhalen en hopen dat er dan steeds meer ouders de trommels van hun kinderen vullen met een gezonde lunch. Een gezonde jeugd in een gezonde omgeving, daar gaan we als JOGG-gemeente voor, zegt JOGG-regisseur Amy van Zijtveld”.

Huis van de Buurt Vegtelarij opent de deuren. Samenwerkingspartners kijken uit naar Kennismakingsdag.

De koffie is warm en de ijsjes liggen koud! We openen de deuren op zaterdag 9 september. Kom gezellig langs om kennis te maken en te genieten van de leuke (gratis) activiteiten. Van 13.00 uur tot 17.00 uur ben je van harte welkom aan de Europalaan 48 in Epe.

Alle gebruikers van Huis van de Buurt Vegtelarij komen deze middag samen om jullie mee te nemen in hun aanbod. Koppel-Swoe, Buurthuis Vegtelarij, Modelbouwclub Epe en de Veluwse Modelspoor Club zijn hierbij aanwezig.

Aan iedereen is gedacht, er is een springkussen en voetbalboarding voor de kinderen en de jongeren kunnen zich vermaken in het jeugdhonk met het dartbord, de PlayStation 5 of de pooltafel.

Onder genot van een drankje, hapje of een ijsje willen we graag kennis maken en meer vertellen over wat het Huis van de Buurt voor jou kan betekenen!

Wil je meer weten over Huis van de Buurt Vegtelarij of over de kennismakingsdag op 9 september?
Neem dan contact op met Bilge Yeleser – Sociaal Werker van Koppel-Swoe (06-40 45 83 28) of Karlijn de Wilde Sociaal Werker van Koppel-Swoe (06-38 76 40 33) of via info@koppelswoe.nl

Jeugd uit gemeente Epe hoeft zich deze zomer niet te vervelen

In de zomerperiode worden er erg veel activiteiten voor jongeren uit de gemeente Epe georganiseerd door kinder- en jongerenwerk en de buurtsportcoaches van Koppel-Swoe. Een gesprek met buurtsportcoach Vincent Rotman en sociaal werker Shèdy Abourayan. “Het is een zeer divers pakket van activiteiten geworden. Via deze link kun je het hele programma en aanvullende informatie bekijken voor de zomer 2023. Voor sommige activiteiten vragen we je vooraf aan te melden. Dat kun je daar ook doen”, aldus het duo.

Het is actief, het is bewegen. Het is sport en spel. Maar er zijn ook activiteiten bedacht waarbij het brein van jongeren juist uitgedaagd wordt. “We hebben onze ervaringen van eerdere vakanties gebruikt. We weten waar jongeren behoefte aan hebben, maar we scheppen er veel genoegen in om ze steeds weer te verrassen en uit te dagen.”

Paintballen, Experimentenlab

Zo heeft Heel Epe Beweegt een paar jaar geleden een reeks paintball-pistolen aangeschaft. “Sindsdien hebben we op meerdere plekken een paintball-toernooitje gehouden. Onlangs hadden we het bosje tussen de twee Vaassense voetbalverenigingen Vios en sv Vaassen gebruikt. Dat was een doorslaand succes. Dit gaan we de komende zomerperiode op die plek dus nog een keer doen. Ook in het dorp Epe doen we dat. Daar maken we gebruik van het bosje achter het terrein van de atletiekvereniging av Cialfo. In Oene zoeken ook nog een bosje waar we een andere groep jongeren kunnen laten paintballen. Dus als iemand iets weet: meld het ons!”

In Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe wordt het brein van de jongeren ook getraind. Daar vindt het Experimentenlab plaats. “Dat wordt uitgevoerd door Karlijn de Wilde, onze collega-sociaal werker die ook kinderwerk in haar takenpakket heeft. Samen proefjes doen, samen dingen uitdenken: dit is erg leerzaam.”

Waterskiën en Watersplash

Bij Burnside Cablepark op het Emster Kievitsveld kan iedereen meedoen met waterskiën. “Dit is elke keer superleuk. De jeugd krijgt goede uitleg, het is een gegarandeerd succes. Over water en sport gesproken: Karlijn verrast de kinderen (van 4 tot en met 12 jaar) met wateractiviteiten. Zo wordt ‘Watersplash’ onder andere gehouden in Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe.”

Silent Disco

Een andere, laagdrempelige activiteit waar bewegen gecombineerd wordt met muziek is het nieuwe initiatief Silent Disco. “Voor de jeugd van 8 tot en met 12 jaar en voor de oudere jongeren van 12 tot en met 16 jaar gaan we dat deze zomer op meerdere plekken (in Huis van de Buurt Triton in Vaassen en Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe) verzorgen.

De zomer 2023 begint en eindigt met een groot jongerenfeest, vertellen Shèdy en Vincent. “Dit doen we in samenwerking met het Episch Centrum. Deze gezellige feesten voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar vinden 30 juni en op 1 september plaats.” Dat is de enige activiteit waar een kleine bijdrage voor wordt gevraagd. Kaarten kun je kopen via een link op onze website of onze social media kanalen.

Privé chillsessies voor jongeren in zomer 2023

Wil je als groep iets zelf organiseren? Dat kan ook en stimuleren we vooral. “De diverse jongerencentra in de Huizen van de Buurt zijn deze zomerperiode niet geopend. Maar als je deze ruimtes met je vriendengroep wilt gebruiken, dan is dat mogelijk. Wil je samen koken? Een Fifa-toernooitje doen, darten of poulen? Wil je een avond of een middag lekker met je vrienden hangen? Dat kan en mag allemaal. Neem contact op met één van de sociaal werkers (Hakan Soykan, tel: 06-40 94 85 46 en Sil Overmeire, tel.: 06-81 36 44 55) en we plannen samen met jouw vriendengroep een eigen privé chillsessie. Uiteraard is er een jongerenwerker van Koppel-Swoe bij aanwezig. De jeugd uit de gemeente Epe hoeft zich niet te vervelen deze zomer!”

Bekijk hier het overzicht van alle activiteiten deze zomer: www.koppelswoe.nl/zomervakantie

Reserveer deze zomer een ruimte in een Huis van de Buurt

Vind je het leuk om samen met je vrienden te koken? Of wil je deze zomer eens met je eigen vriendenclub een FIFA-toernooi spelen? Het kan. De sociaal werkers van Koppel-Swoe stellen er vanaf 8 juli zelfs ruimtes voor beschikbaar in de diverse Huizen van de Buurt in deze gemeente.

Sil Overmeire, sociaal werker bij Koppel-Swoe, vertelt er over: “Het enige dat je even moet doen? Contact met ons zoeken en de ruimte reserveren. Vervolgens kunnen jij en je vrienden een privé chillsessie houden. Gemakkelijk toch?”

De diverse jongerencentra in de Huizen van de Buurt zijn deze zomerperiode niet geopend. Maar als je deze ruimtes met je vriendengroep wilt gebruiken, dan is dat dus mogelijk. Wil je met je eigen vriendengroep darten of poulen? Wil je een avond of een middag lekker met je vrienden hangen? “Dat kan en mag allemaal. Wij zorgen er voor dat jij samen met jouw vriendengroep een eigen privé chillsessie kunt houden. Uiteraard is er een jongerenwerker die middag of avond aanwezig. Zo kunnen alle jongeren uit de gemeente Epe deze hele zomer op een heel laagdrempelige manier samen komen.”

Reserveer de ruimte in een Huis van de Buurt
De zomerperiode voor de sociaal werkers van Koppel-Swoe begint op 8 juli. “Dat betekent dus dat alle vaste activiteiten voor jongeren tijdelijk even stopgezet zijn. Daarvoor in de plaats is een zomerprogramma met talloze activiteiten. Op de site van Koppel-Swoe is te zien wat we als Koppel-Swoe allemaal aanbieden.” Maar je hebt dus ook de mogelijkheid om als vriendengroep een privé chillsessie te reserveren, aldus Hakan Soykan. “Weet je al wanneer je met jouw vrienden pizza wil maken en heb je nog een ruimte met een keuken nodig? Dat kan. Wil je alleen even lekker hangen? Dat is ook mogelijk.” Neem contact op met één van ons (Hakan, tel: 06-40 94 85 46 of Sil, tel.: 06-81 36 44 55) en reserveer de datum en de tijd. “Wij zorgen er voor dat de ruimte voor jullie geopend wordt. Onze sociaal werkers kunnen jullie dan zelfs assisteren bij al jullie ideeën.”

Meer weten over de werkzaamheden van de sociaal werkers en de buurtsportcoaches? Bel of mail dan naar Koppel-Swoe via tel.: 0578-67 67 67 of email: info@koppelswoe.nl.

 

Henk van der Meer

© 2023 Media Magneet