Overzicht Epe

Herfstvakantie 2024: activiteiten voor kinderen en jongeren

Ook in de herfstvakantie van 2024 organiseren we allerlei leuke activiteiten voor de jeugd uit de gemeente Epe. In onderstaand overzicht vind je op chronologische volgorde alle activiteiten voor kinderen en jongeren. Bij elke activiteit staat voor welke leeftijd en in welk dorp iets wordt georganiseerd. Voor de meeste activiteiten hoef je je niet aan te melden. Via onze online agenda vind je al onze activiteiten voor jong en oud voor de herfstvakantie. Maak gebruik van de filters per doelgroep of dorp. Of download de flyer voor de activiteiten voor de jeugd hier.

Overzicht activiteiten herfstvakantie 2024

Jongerenavonden en – middag (12-23 jaar) in Epe, Emst en Vaassen:

Zin in wat gezelligheid? Kom chillen in een van onze jeugdhonken. Kom alleen of met je vriendengroep. We hebben een PS5, Fifa, pooltafel, dartbord en tafelvoetbal. Eén van de jongerenwerkers is ook aanwezig.

Waar en wanneer?

Kijk in onze online agenda voor meer informatie. Selecteer bij het filter jongerenwerk en dan krijg je alle activiteiten op een rij.

Maandag 28 oktober – Sport en Spel festival in Epe – 4 t/m 12 jaar

Kom op maandag 28 oktober gezellig sporten met je vrienden en vriendinnen in sporthal PWA, alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom van 13:00 tot 14:30 uur.
De buurtsportcoaches zullen zorgen voor voldoende sportaanbod. Daag jij hen uit voor een potje voetbal, hockey, basketbal of pijl- en boogschieten?

Dinsdag 29 oktober – Spelletjesmiddag met bingo bij Huis vd Buurt Triton in Vaassen – 4 t/m 12 jaar

Op dinsdag 29 oktober 2024 in Triton en donderdag 31 oktober 2024 in de Vegtelarij organiseren we een spelletjesmiddag met bingo. We spelen diverse spelletjes en eindigen met een bingo met echte prijsjes. Doe je mee? Aanmelden kan bij Marlina Blokland via m.blokland@koppelswoe.nl
Vermeld hierbij of je in Epe of in Vaassen meedoet.

Woensdag 30 oktober – Zwemmen en sporten bij De Koekoek in Vaassen – 6 t/m 12 jaar

Hou jij van spetteren en spelen in het water? Kom dan naar onze superleuke zwemactiviteit, speciaal voor kinderen! Of je nu al goed kunt zwemmen of nog aan het oefenen bent, iedereen met minimaal zwemdiploma A kan meedoen. Samen met de vrolijke zwemjuf en de buurtsportcoaches beleef je een middag vol plezier. Je leert nieuwe zwemtrucjes, speelt toffe waterspelletjes en maakt nieuwe vriendjes. Zwemmen is niet alleen superleuk, maar ook goed voor je!

Schrijf je snel in en zorg dat je erbij bent voor een spetterende middag in het water!

Heb jij nog geen zwemdiploma maar wil je wel een leuke en sportieve middag beleven, ook dan ben je van harte welkom! De buurtsportcoaches verzorgen verschillende uitdagende sportspellen op het veld achter De Koekoek! Inschrijven via de volgende link: https://www.heelepebeweegt.nl/epe/sportenvrijetijd/overzicht-aanbod/bekijk/106375/zwemmen-bij-de-koekoek

Donderdag 31 oktober – Spelletjesmiddag met bingo bij Huis vd Buurt Vegtelarij in Epe – 4 t/m 12 jaar

Op dinsdag 29 oktober 2024 in Triton en donderdag 31 oktober 2024 in de Vegtelarij organiseren we een spelletjesmiddag met bingo. We spelen diverse spelletjes en eindigen met een bingo met echte prijsjes. Doe je mee? Aanmelden kan bij Marlina Blokland via m.blokland@koppelswoe.nl
Vermeld hierbij of je in Epe of in Vaassen meedoet.

 

 

EpeVertelt!: Stichting Leergeld zoekt coördinator

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met de twee coördinatoren van Stichting Leergeld in Epe. Organisatorisch valt de afdeling Epe, samen met Heerde en Hattem, onder de Stichting Leergeld Noord-Veluwe.

EpeVertelt! sprak met Anneke en Gerard, de coördinatoren van Stichting Leergeld Epe. De eerste vraag aan hen is gerechtvaardigd. Wat is dit eigenlijk voor een stichting? Het duo legt uit. “Mensen met een laag gezinsinkomen of geldzorgen kunnen voor hun kinderen een aanvraag doen bij Stichting Leergeld.” Wanneer een gezin een aanvraag doet, komt er eerst een ‘intermediair’ op huisbezoek. Die gaat in gesprek, stelt vragen en bespreekt mogelijkheden. “Vervolgens kunnen gezinnen bijvoorbeeld een aanvraag doen voor zwemles diploma A, contributie en kleding/attributen voor sport, een fiets of een laptop”, aldus het duo. “Wordt zo’n aanvraag goedgekeurd, en ben je hoogstens 17 jaar, dan betaalt Stichting Leergeld de kosten. Verzoeken kunnen niet tegelijk worden ingediend.”

Zwemles en laptops

Gerard vertelt wat meer over die zwemlessen. “Zwemles is erg belangrijk. Laatst was er nog in het nieuws dat sommige mensen hier geen geld voor hebbe. Zwemlessen voor iedereen mogelijk maken, is dus erg zinvol. Zeker in een waterrijk land als Nederland.”

Anneke: “Het Journaal en Nieuwsuur besteedden onlangs uitgebreid aandacht aan laptops op school. Stichting Leergeld vindt eigenlijk dat die, net als boeken, gratis ter beschikking moeten worden gesteld, maar zo lang dat niet zo is, betaalt Stichting Leergeld ze.”

Rol van de coördinator

De intermediair heeft een verslagje van het huisbezoek gemaakt. De coördinator beoordeelt vervolgens of een aanvraag voldoet. Als dat zo is, zorgt hij/zij dat het geld wordt overgemaakt aan de ‘leverancier’. Dat is de zwemschool, de voetbalclub of de computerwinkel. “Het geld gaat dus niet naar het gezin zelf.”

Met de gegevens uit het computersysteem kan Stichting Leergeld ook nog verder aan de slag. Anneke: “We regelen dan bijvoorbeeld dat kinderen meedoen aan ‘Jarige Job’ of aan Actie Pepernoot. Dan krijgen de kinderen voor hun verjaardag een doos met cadeaus of voor Sinterklaas een cadeautje.” Gerard: “Verder coördineren wij een kledingbonnenpas en een schoolspullenpas. Kinderen krijgen dan korting op kleding of schoolspullen. Al met al is dat coördinatorschap een afwisselend klusje.” Anneke: “Je zou kunnen zeggen: de intermediairs zijn de voelsprieten voor de coördinatoren. Zij doen het werk vóór de schermen en de coördinatoren erachter. Dat is bewust zo georganiseerd: het is de bedoeling dat de coördinator zo objectief mogelijk oordeelt.”

Dankbaar, waardevol werk

Anneke en Gerard hebben hun werk zó ingericht dat zij wekelijks met z’n tweeën ’s ochtends van 9.00 tot 13.00 uur in de bibliotheek in Epe zitten. Hier werken ze samen en kunnen ze dingen afstemmen en onderling sparren. Dit is in opzet echt een moment om samen te werken. Gerard: “Maar het is geen inloopspreekuur. Het contact met de gezinnen loopt via de intermediairs.” Anneke: “Tijdens die ochtenden in de bieb hebben we regelmatig overleg met onze collega’s in Hattem en Heerde.”

Stichting Leergeld is op zoek naar een extra coördinator. Met een nieuwe coördinator kunnen vanzelfsprekend meer afspraken gemaakt worden. Gerard: “Hoeveel tijd er gaat zitten in zo’n coördinatorfunctie? Dat schommelt nogal. De start van het schooljaar is voor ons meestal ook een drukkere periode. Maar het blijft natuurlijk vrijwilligerswerk, dat je zelf kunt organiseren.” Anneke vult aan: “Ga uit van een dag in de week. Uiteraard is die tijd naar eigen mogelijkheden en voorkeuren in te richten. Vergeet niet: het is dankbaar, waardevol werk. Je kunt echt zichtbaar bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen in je eigen omgeving.”

Wil jij coördinator worden bij Stichting Leergeld? Meer informatie over deze vacature vind je via www.epedoet.nl/vacatures.

EpeDoet! is hét onafhankelijke en gratis platform voor vrijwilligerswerk in de gemeente Epe en is er voor zowel inwoners als voor verenigingen en organisaties. Vraag en aanbod rondom al het vrijwilligerswerk in de gemeente Epe komt hier samen. Ook vind je hier informatie over vrijwilligerswerk en een aanbod workshops speciaal voor vrijwilligers. EpeDoet! is een initiatief van Koppel-Swoe.

Vacature Medewerker secretariaat

In verband met het vertrek van een collega op ons hoofdkantoor zijn wij op zoek naar een nieuwe collega voor de functie van Medewerker secretariaat. In deze functie verricht je secretariële werkzaamheden, ondersteun je je collega’s van kinderopvang en welzijn en ben je eerste aanspreekpunt voor inwoners, vrijwilligers en samenwerkingspartners die ons algemene nummer bellen of op ons hoofdkantoor langskomen.

Je bent als Medewerker secretariaat onderdeel van Koppel-Swoe: de organisatie voor welzijn en kinderopvang in de gemeente Epe. Wij houden ons bezig met opvoeden, opgroeien, welzijn en verbinden. We maken meedoen, van jong tot oud, mogelijk en gaan daarbij uit van de eigen kracht en talenten van mensen. Koppel-Swoe is present in de wijken en buurten, werkt samen met vele partners en richt zich op preventie. Wij stimuleren het welzijn en de groei van inwoners van jong tot oud.

Taken:

  • Ondersteunende secretariële werkzaamheden voor je collega’s in welzijn en kinderopvang, zoals telefoon beantwoorden of doorverbinden, inkomende mails beantwoorden of doorsturen, verwijzen van inwoners- en klantvragen naar de juiste collega, aanvragen VOG’s, versturen van mailings et cetera;
  • Verrichten van algemene secretariële werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld: verzorgen van de post, reserveren vergaderruimtes, bijhouden van de kas,(complex) agendabeheer en websitebeheer
  • Algemene organisatie ondersteunende taken op het gebied van facilitair en ICT.

Wij zoeken:

  • Een enthousiaste en flexibele collega die, beschikt over minimaal MBO werk- en denkniveau;
  • Klantgericht is en collega’s ondersteunt waar mogelijk;
  • Kennis van en ervaring met Microsoft Office, enige basiskennis van WordPress en CRM of de bereidheid om dat te leren waarderen we;
  • Het eigen werk goed en efficiënt kan organiseren, hoofd- en bijzaken kan onderscheiden en nauwkeurig werkt;
  • Toegankelijk en vriendelijk is en goed in teamverband kan werken;
  • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden heeft. Je maakt makkelijk contact en hebt inlevingsvermogen voor de verschillende doelgroepen waarmee we werken;
  • Organisatie-sensitief en integer is en secuur omgaat met vertrouwelijke gegevens;
  • Affiniteit met welzijnswerk en kinderopvang heeft.

Wij bieden:

  • Een afwisselende functie voor 16 uur per week in een organisatie die maatschappelijk betrokken en volop in beweging is.
  • Werkdagen zijn vooralsnog op maandag en woensdag. Het zou fijn zijn als je flexibel kan zijn bij vervanging tijdens verlof en ziekte van collega’s;
  • Een aanstelling voor een periode van één jaar, bij gebleken geschiktheid wordt het dienstverband verlengd. Een vaste aanstelling behoort tot de mogelijkheden;
  • Salariëring conform CAO Kinderopvang;
  • Verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, een goede pensioenvoorziening en een levensfasebudget.

Solliciteren:

Herken je jezelf in het persoonlijk profiel en ben je enthousiast om bovengenoemde functie te vervullen, dan nodigen we je uit om vóór 4 oktober 2024  jouw motivatiebrief inclusief C.V. naar Koppel-Swoe te sturen via personeelsadministratie@koppelswoe.nl onder vermelding van Vacature Medewerker secretariaat. Op vrijdag 18 oktober 2024 voeren wij gesprekken.

Meer informatie:

Meer informatie over de functie en sollicitatieprocedure is op te vragen bij Miriam Endendijk, telefonisch bereikbaar via het centrale nummer van Koppel-Swoe: 0578-67 6767 of via e-mail: secretariaat@koppelswoe.nl.

Meer informatie over onze organisatie vind je op www.koppelswoe.nl en www.kinderopvangepe.nl

Thema van Wereld Alzheimer Dag is ‘Samen in beweging’

Drumble Dance is een workshop waar je blij van wordt. De unieke combinatie van drummen op grote fitnessballen en daarbij dansen op muziek, maakt dat deelnemers vrolijk en energiek worden. Deze actieve workshop vindt 17 september vanaf 10.30 uur plaats in Kulturhus EGW in Epe. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.

Heb jij of heeft je naaste geheugenproblemen, dan zijn jullie hierbij van harte uitgenodigd. Mis deze bijzondere workshop niet.

Inloop is vanaf 9.45 uur met koffie en thee. De workshop zelf vindt van 10.30 tot 11.30 uur plaats. Drumble Dance is zowel zittend als staand uit te voeren. De workshop wordt georganiseerd door het Geheugensteunpunt en Steunpunt Mantelzorg.

De Drumble Dance-workshop in Epe wordt gegeven ter ere van Wereld Alzheimer Dag die jaarlijks op 21 september plaatsvindt. Dit jaar is het thema van deze dag ‘Samen in beweging’.

Heb je nog vragen?
Bel dan naar Steunpunt Mantelzorg (Mia Nooteboom), tel.: 06-40 92 47 02

 

Foto: Drumble Dance

EpeDoet! ontmoet’ op de Pleinmarkt in Epe

De medewerkers van EpeDoet! komen naar je toe. Onder het motto ‘EpeDoet! ontmoet’ gaan ze graag in gesprek over vrijwilligerswerk in het algemeen en alle mogelijkheden hiervoor in de gemeente Epe in het bijzonder.

Je vindt EpeDoet! de komende tijd op verschillende plekken in de gemeente. Zo zijn de collega’s van EpeDoet! op zaterdag 14 september van 10.30 – 15.00 uur op de Pleinmarkt in Epe. Ze nemen een actueel overzicht van de vrijwilligersvacatures mee. Benieuwd wat je qua vrijwilligerswerk zoal kan doen? Kom vooral even langs! EpeDoet! gaat graag met je in gesprek over bijvoorbeeld de Vrijwilligersacademie. Tot zaterdag de 14e dus!

EpeDoet!
EpeDoet! is één van de diensten van Koppel-Swoe. Dit is hét onafhankelijke, gratis platform voor vrijwilligerswerk in de gemeente Epe. Het platform is bestemd voor zowel inwoners als voor verenigingen en organisaties. Vraag en aanbod rondom al het vrijwilligerswerk in de gemeente Epe komt hier samen. Ook vind je hier informatie over vrijwilligerswerk en een aanbod workshops speciaal voor vrijwilligers

Vrijwilliger Yolande Slagman over VoorleesExpress Epe

In de rubriek ‘Vrijwilliger aan het woord’ vertellen vrijwilligers van Koppel-Swoe over de activiteit waar ze zich mee bezighouden. Dit keer is Yolande Slagman aan het woord over de VoorleesExpress Epe.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Yolande Slagman. Ik werkte als beleidsadviseur bij de gemeente Zwolle, maar ben sinds enkele jaren met pensioen. Ik pas graag op onze kleinkinderen en ik doe nu dus vrijwilligerswerk.  Zo zit ik in de Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Epe en ben ik actief als één van de vrijwilligers bij de afdeling Oost-Veluwe van de stichting Alzheimer Nederland. Verder ben ik inmiddels één van de coördinatoren van de VoorleesExpress Epe. Jaren geleden was ik daar al een tijd voorleesvrijwilliger.”

Wat is de VoorleesExpress Epe eigenlijk?
“De VoorleesExpress stimuleert taalontwikkeling van kinderen van 2 tot 8 jaar en helpt op die manier mee aan het verbeteren van de leescultuur binnen een gezin. Dat is nodig, want ruim 10 procent van de Nederlanders is laaggeletterd. Als voorlezer ga je 20 weken lang één keer per week op een vaste middag of avond langs bij een gezin uit de gemeente Epe. Daar ga je één of meerdere kinderen voorlezen. Verder probeer je de kinderen op een bredere manier te stimuleren bij taal door bijvoorbeeld (woord)spelletjes en liedjes. Daarnaast ben je een coach voor de ouders waarbij je probeert het voorlezen tot gewoonte te maken in het gezin. Als coördinator help ik bij de intake van nieuwe gezinnen, verzorg ik de eerste introductie tussen gezin en voorlezer en sluit ik de periode van twintig weken af.”

Wat is er leuk aan het vrijwilligerswerk bij de VoorleesExpress Epe?
“Je helpt kinderen om qua taal een betere start te maken in hun ontwikkeling. Je helpt ouders en andere (oudere) gezinsleden mee en geeft hen het belang van voorlezen aan. Wat dat belang van voorlezen precies is? Als je als kind niet voorgelezen wordt, dan sta je op achterstand. Als voorlezer zorg je ervoor dat kinderen beelden kunnen maken en hun woordenschat vergroten. Dat aspect is zeer belangrijk in de taalontwikkeling van een kind.”

Wie kan er gebruikmaken van de VoorleesExpress Epe?
“Iedere ouder die graag wil ervaren hoe je kunt voorlezen of die denkt dat zijn of haar kind(eren) een taalachterstand hebben, kunnen zich hier aanmelden. Uit de praktijk blijkt dat de groep kinderen met een taalachterstand steeds groter wordt. Maak er dus gebruik van.”

Waarom doe jij dit vrijwilligerswerk?
“Ik vind het zeer waardevol om kinderen te helpen. En taal is zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, ook voor hun schoolloopbaan. Kinderen die voorgelezen worden, krijgen een grotere woordenschat, ze worden creatiever en ze ontwikkelen hun eigen fantasie. Allemaal heel belangrijk in iemands jonge leven. Daar doe ik het echt voor.”

Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden bij Koppel-Swoe?
“Vrijwilligerswerk is essentieel in de hedendaagse maatschappij. Als er geen vrijwilligers waren, welke organisaties zouden dan nog overeind staan? Ik schat in niet veel. Word dus vrijwilliger. Het maakt niet uit wat je doet, alles is goed.”

Meer informatie?
Over vrijwilligerswerk bij Koppel-Swoe? Bekijk: www.koppelswoe.nl/vrijwilligers-koppel-swoe
Over de VoorleesExpress Epe? Bekijk: https://koppelswoe.nl/diensten/voorleesexpress-gemeente-epe/

‘Het is bestemd voor vraagouders, maar zeker ook goed voor steunouders’

Ieder gezin maakt weleens een drukke periode mee in het leven. Vanwege ziekte van één van de ouders bijvoorbeeld. Of omdat kinderen extra aandacht nodig hebben. Soms is het even te veel voor een ouder en heb je tijdelijk wat extra hulp nodig. Koppel-Swoe houdt zich bezig met het initiatief Steunouder. Dat zou daarbij kunnen helpen want hierbij melden mensen zich vrijwillig aan om iets te doen voor de kinderen van de vraagouders (de ouders die hulp nodig hebben).

Niet altijd is een helpende hand van familie of vrienden mogelijk. Om die reden riep Koppel-Swoe dit initiatief in het leven. Een steunouder is iemand die af en toe tijd en energie geeft aan het kind of de kinderen van een ander. Door deze laagdrempelige manier van hulp, krijgen de kinderen van vraagouders extra liefde en aandacht. Dat zorgt er ook voor dat deze vraagouders even wat tijd voor zichzelf hebben. Mariska van Elst werkt bij Koppel-Swoe en is steunoudercoördinator in de gemeente Epe. Ze vertelt over het waardevolle initiatief Steunouder. “Dit project is niet alleen bestemd voor de vraagouders die onmiddellijk meer rust en ruimte in hun leven voelen. Maar het is zeker ook goed voor de steunouders die gekozen hebben voor deze bijzondere vorm van vrijwilligerswerk. Dus heb je tijd en ruimte over in jouw agenda? Neem dan eens tijdelijk de kinderen van een ander onder je hoede. Als steunouder ben je zo van onschatbare waarde.”

Wil jij ook steunouder worden?
Er is een aantal vraagouders bij Koppel-Swoe aangemeld, die helaas nog niet geholpen kan worden. Koppel-Swoe is daarom op zoek naar nieuwe steunouders. “Iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Ben je eens per maand beschikbaar of eens per week? Of misschien alleen in de vakanties? Jouw hulp is welkom. Oud, jong, alleenstaand, met partner, met of zonder kinderen? Het maakt niet uit. Steunouders volgen eerst een korte online training, waarin ze informatie krijgen over het steunouderschap. Die training wordt gegeven door Stichting Steunouder Nederland. Voor de start van een koppeling vindt er een uitgebreide kennismaking plaats tussen de steunouder en de vraagouder.”

Koppel-Swoe kernpartner van het CJG
In de gemeente Epe wordt het initiatief Steunouder sinds 2015 door Koppel-Swoe opgepakt. Koppel-Swoe is ketenpartner van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG (locaties in Epe en Vaassen) is dé plek waar iedereen terecht kan met kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien. Steunouder is een voorliggende voorziening van het CJG.

Meer weten? Stuur dan een mail naar: steunouder@koppelswoe.nl of bel tel.: 0578-67 67 67.

 

© 2024 Media Magneet