Overzicht Epe

Herfstvakantie 2023: activiteiten voor kinderen en jongeren

Ook in de herfstvakantie van 2023 organiseren we allerlei leuke activiteiten voor de jeugd uit de gemeente Epe. In onderstaand overzicht vind je op chronologische volgorde alle activiteiten voor kinderen en jongeren. Bij elke activiteit staat voor welke leeftijd en in welk dorp iets wordt georganiseerd. Voor de meeste activiteiten hoef je je niet aan te melden. Via onze online agenda vind je al onze activiteiten voor jong en oud voor de herfstvakantie. Maak gebruik van de filters per doelgroep of dorp. Of download de flyer voor de activiteiten voor de jeugd hier.

Overzicht activiteiten herfstvakantie 2023

Jongerenavonden en – middag (12-23 jaar) in Epe, Emst en Vaassen:

Zin in wat gezelligheid? Kom chillen in een van onze jeugdhonken. Kom alleen of met je vriendengroep. We hebben een PS5, Fifa, pooltafel, dartbord en tafelvoetbal. Eén van de jongerenwerkers is ook aanwezig.

Waar en wanneer?

Kijk in onze online agenda voor meer informatie. Selecteer bij het filter jongerenwerk en dan krijg je alle activiteiten op een rij.

Zaterdag 14 oktober – VIOS Kidsclub in Vaassen – 2,5 t/m 6 jaar

Voetbal is voor iedereen! VIOS Vaassen organiseert wekelijks de VIOS voor alle jongens en meisjes in de leeftijd van 2,5 t/m 6 jaar. Op het 4×4 veld zijn de allerkleinsten welkom voor leuke voetbalactiviteiten bij de VIOS Kidsclub. Zo ook op de zaterdagen in de herfstvakantie. Enthousiaste trainers bieden een gevarieerd programma met spelletjes en natuurlijk een potje voetbal. Van 09.15-09.45 uur voor de jongens en meisjes van 2,5 tot 4 jaar. Van 10.00-10.45 uur voor de kids van 5 en 6 jaar oud. Ouders zijn welkom om te (blijven) kijken. Deelname is gratis. Meer informatie en inschrijven zie: https://www.viosvaassen.nl/teampagina/vios-kidsclub-op-zaterdag-ochtend

Maandag 16 oktober – Sportfestijn Epe – 4 t/m 12 jaar

Kom spelen met je vrienden en vriendinnen tijdens het sport festijn georganiseerd door Koppel-Swoe! Uitdagende sporten, leuke spellen, voor iedereen is er iets mogelijk. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom op maandag 16 oktober van 12-14 uur op het SOF-veld in Epe. Inschrijven is niet nodig!

Dinsdag 17 oktober – Sportfestijn Oene – 4 t/m 12 jaar

Kom spelen met je vrienden en vriendinnen tijdens het sport festijn georganiseerd door Koppel-Swoe! Uitdagende sporten, leuke spellen, voor iedereen is er iets mogelijk. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom op dinsdag 17 oktober van 12-14 uur op het speelveld bij het Kulturhus Oene!
Inschrijven is niet nodig!

Woensdag 18 oktober – Sportfestijn Vaassen –  4 t/m 12 jaar

Kom spelen met je vrienden en vriendinnen tijdens het sport festijn georganiseerd door Koppel-Swoe! Uitdagende sporten, leuke spellen, voor iedereen is er iets mogelijk. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom op woensdag 18 oktober van 12-14 uur op het veld achter de Krugerstee in Vaassen!
Inschrijven is niet nodig!

Woensdag 18 oktober – Leren tennissen? Dit is je kans! in Vaassen – 6 t/m 12 jaar

Altijd al eens willen tennissen?! Dit is je kans! Op woensdagmiddag 18 oktober staat Kai, de tennisleraar van TC Kouwenaar, klaar om jullie alles over tennis te leren.
Tennis is groot in Nederland. Wist je dat er maar liefst 95.000 kinderen zijn die tennissen? En dat is niet zo gek want tennis is gezellig, je kunt het spelen waar en wanneer jij wilt, het is uitdagend en het is ook nog eens de gezondste sport. Inschrijven is niet nodig!

Woensdag 18 oktober – Escaperoom in Triton Vaassen – 6 t/m 12 jaar

Op woensdag 18 oktober is er een escaperoom in Huis van de Buurt Triton. Weet jij te ontsnappen uit onze escaperoom? Er staan spannende opdrachten voor jou klaar! De escaperoom begint om 15.00 uur. Aanmelden kan bij: Marlina Blokland, sociaal werker bij Koppel-Swoe, via m.blokland@koppelswoe.nl of 06-28 78 70 49

Donderdag 19 oktober – Buitenbingo in Triton Vaassen – 3 t/m 5 jaar

Kom jij ook speuren tot dat je kaart vol is? Op donderdag 19 oktober houden wij een buitenbingo voor kinderen van 3 tot 6 jaar (onder begeleiding van een ouder/verzorger.) We starten en eindigen in het huis van de Buurt Triton Jasmijnstraat 36 in Vaassen. Deze activiteit is van 10.00 tot 11.00 uur. Voor deze activiteit is aanmelden nodig. Dit kan bij Mariska van Elst, sociaal werker bij Koppel-Swoe via m.vanelst@koppelswoe.nl

Vrijdag 20 oktober – Sneeuwbol maken in de Vegtelarij Epe – 4 t/m 12 jaar

Op vrijdag 20 oktober gaan we onze eigen sneeuwbol maken in Huis van de Buurt Vegtelarij! We beginnen om 10.00 uur. Laat je weten of je komt? Dit kan bij Karlijn de Wilde, sociaal werker bij Koppel-Swoe, via k.dewilde@koppelswoe.nl of 06- 38 76 40 33.

Vrijdag 20 oktober – Escaperoom in de Vegtelarij Epe – 6 t/m 12 jaar

Op vrijdag 20 oktober is er een escaperoom in Huis van de Buurt Vegtelarij. Weet jij te ontsnappen uit onze escaperoom? Er staan spannende opdrachten voor jou klaar! De escaperoom begint om 14.00 uur. Aanmelden kan bij: Karlijn de Wilde, sociaal werker bij Koppel-Swoe, via k.dewilde@koppelswoe.nl of 06- 38 76 40 33.

Zaterdag 21 oktober – VIOS Kidsclub in Vaassen – 2,5 t/m 6 jaar

Voetbal is voor iedereen! VIOS Vaassen organiseert wekelijks de VIOS voor alle jongens en meisjes in de leeftijd van 2,5 t/m 6 jaar. Op het 4×4 veld zijn de allerkleinsten welkom voor leuke voetbalactiviteiten bij de VIOS Kidsclub. Zo ook op de zaterdagen in de herfstvakantie. Enthousiaste trainers bieden een gevarieerd programma met spelletjes en natuurlijk een potje voetbal. Van 09.15-09.45 uur voor de jongens en meisjes van 2,5 tot 4 jaar. Van 10.00-10.45 uur voor de kids van 5 en 6 jaar oud. Ouders zijn welkom om te (blijven) kijken. Deelname is gratis. Meer informatie en inschrijven zie: https://www.viosvaassen.nl/teampagina/vios-kidsclub-op-zaterdag-ochtend

 

 

 

Welzijn op Recept NIEUW

Terugblik met vrijwilligers van Juridisch Advies

Juridisch Advies, het gratis initiatief dat ooit begonnen is als de Wetswinkel-Juridisch spreekuur in de gemeente Epe, is een succesvolle samenwerking tussen Koppel-Swoe, MEE Samen, Echt Advocatuur en Jansen Mulder Advocaten. Rein van Vemde en Margo Elte zijn twee vrijwilligers die hieronder graag iets vertellen over het belang van deze inloopuren voor inwoners van de gemeente Epe.  

Juridisch Advies helpt inwoners van de gemeente Epe vrijblijvend bij het beantwoorden van hun vragen over familierecht, huurrecht, schulden, arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht, bestuursrecht, strafrecht, fiscaal recht, arbeids- en burengeschillen, begint het duo te vertellen. “Of het nu gaat om een geschil met een werkgever of een probleem met de huurbaas, inwoners van de gemeente Epe zoeken samen met de vrijwilligers van Juridisch Advies naar een passende oplossing. Ook helpen juristen bij het nakijken van contracten. Tijdens de geplande inloopuren (zie onderaan deze pagina) kunnen alle inwoners van de gemeente Epe terecht voor gratis hulp en advies.”

Rein van Vemde is vanuit Koppel-Swoe een doorgewinterde vrijwilliger binnen Juridisch Advies. Margo Elte is ook een ervaren vrijwilliger die haar kennis en kunde ook graag deelt binnen het team. We stellen het duo wat aanvullende vragen.

Rein, je bent al vanaf het prille begin bij dit initiatief betrokken. Wat maakt je nog altijd zo gemotiveerd om je in te zetten voor Juridisch Advies?
“Mijn verantwoordelijkheidsgevoel om iets voor de samenleving te betekenen. Dat is mijn belangrijkste drijfveer. Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn studie rechtswetenschappen actueel te houden. Ik ben al vanaf 2006 betrokken bij Juridisch Advies. Eerst onder leiding van Jaap van den Brink en Jan de Graaf. Sinds 2016 staat het onder leiding van Ria Steentjes en binnenkort onder leiding van Mandy Drost van Koppel-Swoe.”.

Wat zijn onderwerpen die je bent tegengekomen tijdens de afgelopen jaren?
“Burenrecht, familierecht en verbintenissenrecht. Allemaal erg interessant. Maar ik kreeg ooit ook eens de volgende onverwachte vraag: ‘Mijn voormalige vrienden willen mijn huissleutel niet teruggeven. Wat kan ik doen?’. Het advies dat ik gaf, leidde uiteindelijk gelukkig tot de teruggave van de sleutel.”

Margo, eerder deed je vrijwilligerswerk  bij Slachtofferhulp Nederland. Inmiddels ben je een graag geziene vrijwilliger bij het team van Juridisch Advies, wat spreekt je aan?
“De gesprekken met inwoners zijn heel interessant en leuk om te doen. Daarbij houdt de afwisseling in de onderwerpen mij scherp en gemotiveerd. De juridische puzzelstukjes bij elkaar leggen om iemand verder op weg te helpen, dát is waar het voor mij om gaat.” 

Welke onderwerpen behandel je?
“In principe kunnen alle rechtsgebieden aan bod komen. Vragen op het gebied van consumentenkoop, bezwaarschriftprocedures, samenlevingscontracten, erfdienstbaarheden, maar ook strafrechtonderwerpen komen voorbij.”

Wat zorgt voor het stukje voldoening binnen dit vrijwilligerswerk?
“De dankbaarheid van de mensen. Door een gebaar of door mooie woorden. Ik heb zelfs al een keer een bos bloemen gekregen. Mensen laten echt hun waardering blijken. De meesten vinden het bijzonder dat ze juridisch advies krijgen, zonder dat wij daar iets voor terugverwachten.”

Meer weten over Juridisch Advies?
Juridisch Advies houdt wekelijks een inloop voor vragen. Soms zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld tijdens vakanties of feestdagen. Check daarom altijd onze digitale agenda op www.koppelswoe.nl/agenda om zeker te weten of een inloopuur doorgaat.

Waar en wanneer Juridisch Advies?
* Eerste dinsdag van de maand, 15.00-16.00 uur, Huis van de Buurt Bloemfontein, de Wetstraat 12 in Vaassen
* Tweede maandag van de maand, 19.30-20.30 uur, Huis van de Buurt EGW, Stationsstraat 25 in  Epe
* Derde vrijdag van de maand, 09.30-10.30 uur, Huis van de Buurt Burgerenk, Klimtuin 46 in Epe
* Derde woensdag van de maand: 10.00-11.00 uur, Huis van de Buurt EGW, Stationsstraat 25 in Epe
* Vierde maandag van de maand, 19.30-20.30 uur, Huis van de Buurt EGW, Stationsstraat 25 in Epe

Nieuw kindercentrum Koppel-Swoe

We zijn heel trots te kunnen melden dat Koppel-Swoe kinderopvang in De Droomboom start met een nieuw kindercentrum met kinderdagopvang voor kinderen van 0-4 jaar en een BSO voor kinderen van 4-12 jaar.  Op onze nieuwe locatie bij De Droomboom hebben we binnen het pand onze eigen plek en kunnen we gebruik maken van de geweldige binnen- en buitenruimtes van De Droomboom.

De samenwerking met De Droomboom is een logische stap. Als je allebei gelooft in talentontwikkeling voor kinderen vanuit een sfeervolle, huiselijke en veilige basis, dan kan een samenwerking simpelweg niet uitblijven! Het nieuwe kindercentrum combineert de vertrouwde pedagogische visie en professionele medewerkers van Koppel-Swoe kinderopvang met de magische plek en faciliteiten van De Droomboom. Binnenkort start de verbouwing. We hopen in het nieuwe jaar te kunnen starten.

Wil je per email (regelmatig) op de hoogte gehouden worden over deze nieuwe locatie? Stuur dan een mail naar planning@koppelswoe.nl.

Benieuwd naar de nieuwe naam van ons kindercentrum? Bekijk dan de video hieronder.

Zomerschool was weer een feestje!

Ja, het regende meer dan andere jaren. Maar de kinderen ondervonden daar totaal geen hinder van. De Zomerschool die van 31 juli tot en met 17 augustus 2023 plaatsvond, was weer een enorm succes, aldus projectcoördinator Mariska van Elst. “Tientallen kinderen hebben enorm genoten. De Zomerschool was een feestje!”

De gemeentes Epe en Heerde hielden deze leerzame en leuke dagen voor kinderen van 6 tot 12 jaar op het terrein van Scouting Buys Ballot in Heerde. Dagelijks kwamen er ongeveer zeventig kinderen op af. Net als alle andere jaren werken kinderen op een actieve, zelf-ontdekkend lerende manier aan taal (spreken, luisteren, lezen en schrijven) gecombineerd met activiteiten, waarbij aandacht is voor sport, gezonde leefstijl, kunst, cultuur, techniek, natuur, theater en dans. Tijdens de weken worden nieuwe vriendschappen gesloten, aldus Mariska van Elst, die één van de Koppel-Swoe-medewerkers is die zich hier mee bezig houdt. “Kinderen die minder dan 4 jaar in Nederland verblijven, kinderen met een leerachterstand en kinderen uit gezinnen met een financiële achterstand, waren hier welkom.”

Deze groep kinderen kan vaak niet op vakantie, doordat het gezin niet de financiële middelen heeft. Ook zijn er veel kinderen aanwezig die nog maar kort in Nederland wonen. “Voor hen wordt er extra met taal geoefend. Het is echt een combinatie van leren en van plezier maken.”

Vlinderhuis Epe
De afsluiting van de zomerschool was dit keer extra bijzonder. Zo was René Blok van het Vlinderhuis in Epe ook aanwezig. “Tijdens de afsluiting van de zomerschool deelde René heel veel schoolspullen uit. Hij heeft deze spullen opgehaald bij een kantoor- en boekhandel die gestopt was. Hij bewaarde de spullen voor een goed moment en koos de Zomerschool uit om schriftjes, pennen en potloden uit te delen.” De kinderen wisten niet wat ze zagen, aldus Mariska. “Iemand zei tegen me: ‘Ik heb mooie spullen gezien, mag ik dat allemaal meenemen?’ Ze waren erg blij.”

Ook was er deze laatste middag van de Zomerschool een grote tafel waar tweedehands kleding op lag dat Epenaren hadden ingebracht. “Veel ouders van de deelnemende kinderen waren aanwezig. Zij mochten kleding komen uitkiezen. Super mooi om te zien.”

Sociale betrokkenheid
René was eerder ook al op de Zomerschool aanwezig geweest, vertelt Mariska. “Hij heeft samen met de kinderen vlinders gemaakt.” Die vlinders zijn gemaakt van afval dat René ooit met andere kinderen in deze gemeente heeft opgeruimd, aldus Mariska. “De plastic korrels waarmee de vlinders gemaakt worden, zijn ooit de dopjes geweest van alle geraapte plastic flesjes. “En bewustwording creëren over het milieu én creatief zijn. Als je het mij vraagt is dat écht een win win-situatie. Uit alles blijkt: tijdens de weken van de Zomerschool wordt de sociale betrokkenheid vergroot door sport, spel en creativiteit.”

Over die sport gesproken: na de dagelijkse lunch kwamen de kinderen ook in beweging met een sport- en spelprogramma. Buurtsportcoach Niels Elijzen was daar vanuit Epe als projectcoördinator verantwoordelijk voor. Mariska: “We hebben ook dit jaar weer iets prachtigs neergezet samen met andere partijen zoals de gemeente Heerde en de projectcoördinatoren van STIP in Heerde.”

foto’s Fred Rijckenberg

Eline Veldhuis

JOGG-campagne “Trommel zonder Rommel” groot succes

Van maandag 28 augustus tot en met vrijdag 1 september werd in gemeente Epe de JOGG-campagne “Trommel zonder Rommel” uitgezet. Wat geef je je kinderen eigenlijk mee naar school? Gezond eten en drinken is belangrijk om goed in je vel te zitten. Om zowel ouders als scholen daarbij te helpen is de campagne “Trommel zonder Rommel” in het leven geroepen.

Om zo veel mogelijk ouders te informeren over een gezonde lunchtrommel heeft in de Albert Heijn in Vaassen en de Albert Heijn in Epe een voedingsdeskundige gestaan. Er werden onder andere informatieboekjes uitgedeeld. In deze boekjes staan weetjes, tips en voorbeelden over wat je je kind mee kunt geven naar school. Ook laat het boekje zien dat gezond ook zeker makkelijk kan zijn en niet veel hoeft te kosten. De campagne is in de gemeente Epe een initiatief vanuit Koppel-Swoe.

Samenwerking
In een samenwerking met ‘Fit & Slank’ van Maureen Schijf en ‘Gezonde opVoeding’ van Naomi Baas zijn veel ouders bereikt tijdens het moment in de supermarkt. Zij hebben informatieboekjes uitgedeeld, voorbeelden laten zien van een gezonde trommel en er kon het een en ander geproefd worden.

Meerjarige campagne
De actie loopt dit jaar in de tweede week na de zomervakantie. “We gaan dit proberen elk jaar te herhalen en hopen dat er dan steeds meer ouders de trommels van hun kinderen vullen met een gezonde lunch. Een gezonde jeugd in een gezonde omgeving, daar gaan we als JOGG-gemeente voor, zegt JOGG-regisseur Amy van Zijtveld”.

© 2023 Media Magneet