Overzicht Epe

Thema van Wereld Alzheimer Dag is ‘Samen in beweging’

Drumble Dance is een workshop waar je blij van wordt. De unieke combinatie van drummen op grote fitnessballen en daarbij dansen op muziek, maakt dat deelnemers vrolijk en energiek worden. Deze actieve workshop vindt 17 september vanaf 10.30 uur plaats in Kulturhus EGW in Epe. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.

Heb jij of heeft je naaste geheugenproblemen, dan zijn jullie hierbij van harte uitgenodigd. Mis deze bijzondere workshop niet.

Inloop is vanaf 9.45 uur met koffie en thee. De workshop zelf vindt van 10.30 tot 11.30 uur plaats. Drumble Dance is zowel zittend als staand uit te voeren. De workshop wordt georganiseerd door het Geheugensteunpunt en Steunpunt Mantelzorg, uitgevoerd door Koppel-Swoe.

De Drumble Dance-workshop in Epe wordt gegeven ter ere van Wereld Alzheimer Dag die jaarlijks op 21 september plaatsvindt. Dit jaar is het thema van deze dag ‘Samen in beweging’.

Heb je nog vragen?
Bel dan naar Steunpunt Mantelzorg (Mia Nooteboom), tel.: 06-40 92 47 02 of naar het Geheugensteunpunt (Jolanda ter Agter), tel.: 06-82 67 79 99.

Anneke Burger volgt Marian Kemper tijdelijk op

Eerder hebben we het vertrek van Marian Kemper gedeeld.  Ik informeer je hierbij over het vervolg. Wij hebben als Raad van Toezicht besloten om een ad interim directeur bestuurder aan te stellen. Dat biedt ons de tijd om zorgvuldig een nieuwe vaste directeur bestuurder te werven.

Na overleg met de ondernemingsraad (OR) en diverse betrokkenen hebben we besloten dat Anneke Burger de rol van tijdelijk directeur bestuurder op zich zal nemen. Anneke maakt momenteel deel uit van onze Raad van Toezicht. Dit betekent dat zij tijdelijk hieruit zal stappen. De komende weken zal Marian haar taken overdragen aan Anneke. Vanaf 1 augustus zal Anneke de taken van Marian volledig overnemen. Haar belangrijkste taak is om de organisatie op koers te houden.

Ik wens je een fijne zomer!

Met vriendelijke groet,

Michel van Adrichem
Voorzitter Raad van Toezicht

Felicia Dijkkamp

Thirsa Kluin

Marion Bos

Hanny Baarspul stopt als vrijwilliger bij Koppel-Swoe

Hanny Baarspul uit Epe stopt na 32 jaar met haar vrijwilligerswerk voor Koppel-Swoe. De 90-jarige Hanny was eveneens de oudst geregistreerde vrijwilliger die een veelheid aan werkzaamheden deed voor onze welzijnstak. De laatste jaren was ze gespreksleider van de Gespreksgroep met zo’n twaalf dames op leeftijd. Elke twee weken praten ze op vrijdagochtend over diverse onderwerpen. Dit afscheidsverhaal over Hanny is daarmee vooral ook een oproep voor een nieuwe vrijwilliger die gespreksleider wil worden. “Dat vind ik wel zo prettig, want ik hoef niet per se in de belangstelling te staan. Er zijn zo veel mensen die vrijwilligerswerk doen, ik ben echt niet uniek.”

Dat laatste valt echter wel een beetje te betwijfelen. Zo ontving Hanny in 2016 al eens de ‘Vrijwilligersprijs van het jaar’. Toen sprak ze na haar uitverkiezing nog wel enkele wezenlijke woorden, die vandaag ook weer herhaald worden. “Vrijwilligerswerk is wezenlijk voor onze maatschappij. Zonder vrijwilligers stort de samenleving in.”

Samen praten over nieuwswaardige thema’s
Ruim dertig jaar geleden begon Hanny via de toenmalige Stichting Welzijn Ouderen Epe met divers vrijwilligerswerk. Zo zat ze vanuit het bestuur onder meer in de sollicitatiecommissie en bracht ze maaltijden rond voor het initiatief ‘Tafeltje Dekje’. Na afloop van haar bestuurstermijn werd ze gevraagd als gespreksleider van de Gespreksgroep. “Dat heb ik nu zo’n twintig jaar gedaan. Heel erg leuk. Het is een groep, voornamelijk oudere dames die eens per twee weken (vrijdag 10.00 tot 12.00 uur, oneven weken) samenkomt in Kulturhus EGW. “Ik heb meestal de voorbereiding van de onderwerpen gedaan. Dat deed ik vaak met inbreng van andere leden van de Gespreksgroep. We hebben steeds gepraat over zeer uiteenlopende, nieuwswaardige thema’s. Een enkele keer werd een gast uitgenodigd om te spreken, andere keren waren het andere leden van de groep die een onderwerp behandelden.” Onderwerpen worden benaderd vanuit de persoonlijke ervaring, aldus Hanny. “Alle meningen waren goed, niemand sprak verwijten naar elkaar uit als ze het eventueel ergens niet mee eens waren. De Gespreksgroep moet een veilige plek zijn waar men respectvol met elkaar omgaat. Mijn inziens is dit bij deze groep duidelijk het geval. Men luistert naar elkaar en geeft elkaar vertrouwen om alles te kunnen zeggen. Dat is tegenwoordig heel waardevol. Ik sluit daarom niet uit dat ik vanaf september (het volgende seizoen) zelf één van de senioren ben die blijft deelnemen aan de Gespreksgroep. Ik wil alleen de verantwoordelijkheid van gespreksleider niet meer.”

Wil jij nieuwe gespreksleider worden van de Gespreksgroep?

Op dit moment zijn er zo’n twaalf vrouwelijke deelnemers aan deze bijzondere Gespreksgroep. “We zoeken nu dus naarstig naar een nieuw gespreksleider. Denk je dat je dit leuk vindt? Neem dan contact op met Niki Binnendijk, medewerker van EpeDoet!, de vrijwilligersorganisatie van Koppel-Swoe. Dat kan via tel.: 06-40 38 74 86 of e-mail: n.binnendijk@koppelswoe.nl.”

Helemaal stoppen met vrijwilligerswerk, doet Hanny niet. “Vanuit De Zonnebloem Afdeling Epe, bezoek ik regelmatig één van de gasten. Soms is er een activiteit waar ik mijn gast dan op attendeer, en waar we dan wel eens samen aan deelnemen. Dat is prima te doen. Ook op mijn leeftijd. Hier ga ik dus wel mee door. Heel eerlijk? Vrijwilligerswerk geeft me nog altijd energie.”

Afsluiting Prokkelstagedag

De Prokkelstagedag die Koppel-Swoe in samen werking met De Passerel en de JP vd Bent Stichting op 13 juni organiseerde was een groot succes. Zo’n 15 mensen met een licht verstandelijke beperking liepen die dag prokkelstage bij een bedrijf van hun keuze. Het doel van de Prokkelstagedag is het bevorderen van contact tussen mensen met én zonder beperking.

’s Avonds was er een afsluitende bijeenkomst in het Kulturhus in Epe, waar alle prokkelaars en begeleiders bij elkaar kwamen om ervaringen uit te wisselen. Ook ontvingen de prokkelaars een certificaat van wethouder Annemiek van Loon. Ze maakte met iedereen een praatje en wist bij de deelnemers de verhalen los te krijgen. Alleen maar blije enthousiaste gezichten.
En  dat is precies waar het prokkelen om gaat; op een ontspannen manier met elkaar kennismaken, iemand een kijkje gunnen in je eigen leven.

Dit jaar werd er door cliënten van De Passerel en de JP vd Bent Stichting prokkelstage gelopen bij o.a. Jasmijn Haarmode, supermarkt Plus in Heerde, Brandweer Epe, Kindercentrum Kierewam, Dagcentrum het Matenveld, Mode & Co., Bakkerij Marcel Commandeur, Zorgboerderij Wenum Hoeve, Dierenartsenpraktijk Vaassen en Albert Heijn te Vaassen.

 

© 2024 Media Magneet