Een week vol activiteiten voor jonge mantelzorgers

Een week vol activiteiten voor jonge mantelzorgers

5 oktober 2020

In Nederland is één op de vier jongeren tussen de 4 en 24 jaar mantelzorger. Zij groeien op met een broer, zus of ouder met een ziekte, stoornis of beperking. Het zorgen voor een ander geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom is er van 5 tot en met 11 oktober opnieuw een Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in gemeente Epe zijn er speciaal voor jonge mantelzorger diverse activiteiten georganiseerd door Koppel-Swoe.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar het kan zwaar zijn als je bijvoorbeeld zorgen hebt over je zusje in het ziekenhuis. Of wanneer je niet met je vrienden op stap kunt, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn.

Activiteiten gemeente Epe
Om meer begrip, herkenning en erkenning te creëren is de Week van de Jonge Mantelzorger in het leven geroepen. Tijdens deze week worden er landelijk diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers. Op woensdag 7 oktober kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar deelnemen aan een spellencircuit, boerengolf en kunnen ze zelf poffertjes maken bij activiteitenboerderij De Vosselhoeve. Aanmelden voor deze activiteit kan bij Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe via email g.reumer@koppelswoe.nl of telefonisch via 0578-676767. Meer informatie over deze activiteit en de activiteiten verder in het jaar vindt je op www.koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers.

Verloting boek ‘Elfenbos de Spronkel’
Deze week zullen we 10 keer het boek ‘Elfenbos de Spronkel’ verloten onder geïnteresseerde jonge mantelzorgers. Deze boeken hebben we ontvangen van Stichting de Regenboogboom. Elfenbos de Spronkel is een boek geschreven voor kinderen van 2 t/m 12 jaar die even willen wegdromen. Het boek is geschreven voor kinderen die een eigen plekje nodig hebben waar ze even hun zorgen kunnen vergeten. Je kunt mee doen aan de verloting door voor 7 oktober een mail te sturen aan g.reumer@koppelswoe.nl.

Cadeaukaart
Voor jonge mantelzorgers kan er ter waardering een bol.com cadeaukaart worden aangevraagd van 20 euro. Dit is de mantelzorgwaardering voor jongeren die vanaf 2019 in het leven is geroepen door de gemeente Epe. Aanmelden voor een cadeaubon kan nog t/m 12 oktober door een aanmeldformulier in te vullen. Deze vindt je op www.koppelswoe.nl/jongemantelzorgers.

Gastlessen op scholen
Verder gaan we scholen inlichten dat er een mogelijkheid is om gastlessen over jonge mantelzorgers te ontvangen op school. Hiermee hopen we dat de jonge mantelzorgers binnen scholen meer worden gezien en indien nodig ondersteunt door docenten en/of klasgenoten.

Steunpunt Mantelzorg
Steunpunt Mantelzorg is er voor informatie, advies, ondersteuning, belangenbehartiging en lotgenotencontact voor alle mantelzorgers binnen de gemeente Epe. Voor meer informatie over Steunpunt Mantelzorg verwijs ik je naar onze website www.koppelswoe.nl of je kunt contact zoeken met de coördinator op telefoonnummer 0578676767 of via de mail g.reumer@koppelswoe.nl.

foto: Martin John Bowra

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet