EpeVertelt! Bert van de Ven: “Kan aanraden om wat voor een ander te doen”

EpeVertelt! Bert van de Ven: “Kan aanraden om wat voor een ander te doen”

28 januari 2022

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Bert van de Ven (77 jaar). Hij schenkt al jaren koffie bij woonzorgcentrum De Boskamp in Epe. Voor Bert is dit een activiteit waar hij naar eigen zeggen veel contact heeft met de bewoners.

Bert is al 17 jaar actief bij De Boskamp. Hier schenkt hij om de week op zaterdagavond koffie. Hij doet dat samen met zijn vrouw. Bert zegt: “Het is mooi om te mogen doen, het geeft voldoening.” Eenmaal aangekomen bij De Boskamp vullen ze samen de kannen met koffie en thee en pakken ze kopjes en koekjes. Vervolgens gaan ze samen alle kamers van De Boskamp langs.

Echte aandacht geven
In al die jaren hebben ze samen een systeem ontwikkeld. Beiden bedienen een vaste kant van de gang. Aankloppen, bij binnenkomst een vriendelijk goedenavond wensen. “Wij hebben meer tijd dan de beroepskrachten. We hebben meer tijd om mensen echte aandacht geven en je merkt dat het mensen goed doet.” Er ontstaat een wisselwerking, je maakt een praatje en leert mensen kennen. Bert vertelt ons: “De verhalen van mensen geven ons energie, uiteraard kan dit niet met alle bewoners.”

Daarnaast helpt Bert mensen met praktische dingen als ze daarnaar vragen. De gordijnen dicht doen, een klok goed zetten of de tv aan doen voor mensen. Maar hier ligt wel de grens. Het echtpaar helpt bewoners niet uit bed. Bert zegt: “Even een praatje maken, een kopje koffie uitdelen en een grapje maken. Je gaat altijd blij weer weg en laat iemand blij achter. Je leert de mensen kennen en dat geeft voldoening.”

‘Je komt anders thuis dan je bent weggegaan’
Er is ook een groep mensen die in de gezamenlijke ruimte koffie drinkt. Zij hebben geluk want Bert en zijn vrouw komen hier zowel op de heen- als terug weg langs. “Die hebben dus, lekker twee kopjes koffie op de avond.” Wanneer ze dan iedereen, na ongeveer anderhalf uur, van koffie of thee hebben voorzien ruimen ze samen alles weer netjes op in de keuken. Daarna stappen ze samen op de fiets naar huis en delen ze verhalen over de avond. Bert: “Je gaat rijker naar huis. Je komt anders thuis dan je bent weg gegaan, de verhalen geven je voldoening.”

Band met mensen
Bert vertelt over de periode waarin de coronapandemie net begon. Het vrijwilligerswerk heeft even stil gelegen maar na een tijd konden Bert en zijn vrouw weer koffie schenken. “Het was even wennen. We vroegen ons af: is dit nog wel leuk om te doen? ” Doordat het vrijwilligerswerk had stil gelegen waren er nieuwe bewoners. Nieuwe mensen dus om te leren kennen. Ze besloten hierin te investeren. Het is weer leuk om te doen. “Als je de mensen weer kent ontstaat er een band. Dat maakt dit werk zo leuk om te doen.”

Over Bert
Bert is 53 jaar geleden vanuit Rotterdam naar Epe verhuisd, bewust richting de Veluwe voor de mooie natuur. Hij heeft jaren lang als horlogemaker gewerkt bij een juwelierszaak in Epe. Tijdens deze periode deed hij ook al vrijwilligerswerk. Via de kerk ging hij bij mensen op bezoek. Dit werk doet Bert nog altijd. Na zijn pensioen zijn de vrijwilligerswerkzaamheden voor De Boskamp hierbij gekomen. Hierbij ervaren Bert en zijn vrouw veel vrijheid. “Je kan zelf bepalen hoe vaak je dit werk wilt doen. Diensten ruilen is erg makkelijk als dat nodig is.”

‘Kan aanraden om wat voor een ander te doen’
Bert vertelt ons: “Het is mooi werk. Ik kan iedereen aanraden om op deze manier wat voor een ander te doen.” Als mensen twijfelen, kunnen ze het volgens Bert het beste gewoon eens proberen. Woonzorgcentrum De Boskamp is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil jij daar ook aan de slag als vrijwilliger? Meer informatie is te verkrijgen via de website www.epedoet.nl

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet