Ieder gezin maakt weleens een pittige periode door. Vanwege ziekte van één van de ouders bijvoorbeeld. Of omdat kinderen extra aandacht nodig hebben. Soms heb je dan hulp nodig. Maar aan wie vraag je dat? Een helpende hand van familie of vrienden is niet altijd mogelijk. Om die reden houdt Koppel-Swoe zich bezig met de dienst Steunouder. Hierbij kun je gezinnen helpen door (vrijwillig) iets te doen met de kinderen van zogenoemde vraagouders (ouders die hulp nodig hebben). In dit verhaal komt er zowel een vraagouder als een steunouder aan het woord.
Eerst iets meer vertellen wat een steunouder precies is. Een steunouder is iemand die af en toe tijd en energie geeft aan het kind of de kinderen van een ander. Door deze laagdrempelige manier van hulp, krijgen de kinderen van vraagouders extra liefde en aandacht. Dat zorgt er ook voor dat deze vraagouders even wat tijd voor zichzelf hebben. De impact van steunouders op de samenleving is dus groot, weet Steunoudercoördinator Mariska van Elst. “Het zorgt er voor dat de kinderen van vraagouders weer veel meer deelnemen aan de maatschappij. Dat klinkt zwaar, maar dat kan soms ook iets heel kleins zijn. Bijvoorbeeld dat kinderen diverse activiteiten in de wijk weer oppakken en leuk met anderen spelen of afspreken.”
De dienst Steunouder wordt in de gemeente Epe uitgevoerd door Koppel-Swoe. De inzet van een steunouder bij een vraagouder heeft een tweeledig effect, vervolgt Mariska van Elst. “Het is waardevol voor de kinderen en geeft ouders de mogelijkheid om op dat moment optimaal te ontspannen. Ze hebben even tijd voor zichzelf. Die momenten zijn erg waardevol. Hierdoor ontstaat er weer energie om de opvoeding aan te kunnen. Dankzij de dierbare groep steunouders.”
‘We zijn er ook voor anderen’.
Eén van de Eper steunouders vertelt hoe ze bij deze dienst van Koppel-Swoe betrokken is geraakt. “We hebben zelf kinderen. We hebben het goed. Maar we zijn niet op deze wereld voor onszelf alleen. We zijn er ook voor anderen. Ik heb contact gezocht met Koppel-Swoe. Daar hoefden wij als gezin niet lang over na te denken.”
Niet lang daarna werd er gereageerd. Na een gesprek met de Eper Steunoudercoördinator, schreef de familie zich in. “We stortten ons er meteen in. We dachten: laat maar komen, die vraagouders.” Zo’n tijdelijke periode waarin je ondersteuning biedt aan een ander gezin, moet voor steunouders ook te doen zijn. “Daarom hebben we een vaste middag gereserveerd. Die middag is bestemd voor vraagouders die onze hulp nodig hebben.”
Een paar maanden geleden was er een match met een gezin uit de gemeente Epe. De steunouder reageert: “Sindsdien heeft onze vraagouder elke week een middag voor haarzelf. Wij passen die middag op haar twee kinderen. Geen enkel probleem en oprecht heel erg gezellig. Haar kinderen zijn ongeveer van dezelfde leeftijd als onze kinderen, dus het klikt heel goed. We hebben er eigenlijk geen omkijken naar. Daarbij vinden wij: heb je naaste lief, als jezelf. Daar word je echt een beter mens van.”
Ieder gezin heeft wel eens een periode dat het even wat minder gaat. Dat heeft verschillende oorzaken, bijvoorbeeld: ziekte, moeilijkheden met kinderen of problemen op het werk. Soms worden die spanningen teveel en moeten ouders even wat tijd voor henzelf nemen, aldus Steunoudercoördinator Mariska van Elst. “Als iedereen steunouder zou worden, dan zouden er veel problemen opgelost kunnen worden, zo schat ik in.”
Tijd voor jezelf om op te laden
Hoe het traject van een vraagouder vaak verloopt? Vervelende gebeurtenissen stapelen zich op en er moet daardoor om hulp gevraagd worden. Maar wanneer de sociale cirkel rondom een gezin heel erg klein is, dan kom je er niet altijd uit. Een vraagouder uit de gemeente Epe vertelt hoe ze tot het besluit kwam om zich aan te melden bij de dienst Steunouder van Koppel-Swoe: “Je wilt familieleden of vrienden niet altijd tot last zijn. Daarom zijn we blij dat we sinds een paar maanden contact hebben met een gezin dat eens in de week een middagje steunouder voor onze twee kinderen wil zijn.”
Deze vraagouder woont met haar gezin ergens in de gemeente Epe. Zij vult aan dat de afgelopen periode best wel zwaar waren. “Ik ben alleenstaande ouder. Maar door mijn eigen gesteldheid heb ik een stuk minder energie. Die resterende energie moet ik dus goed verdelen tussen allerlei taken en keuzes. Ik kan hierdoor mijn kinderen niet alle aandacht geven zoals ik zou willen. Dat is frustrerend.”
Af en toe heeft deze vraagouder dus wel eens behoefte aan tijd voor zichzelf. Zodat ze kan opladen. “Onze begeleider vertelde ons dat het project Steunouder bij Koppel-Swoe misschien iets voor ons kon zijn. We hebben als gezin de stap gezet. We schreven ons in als vraagouder.” Dit gezin werd gekoppeld aan steunouders in de gemeente Epe. “We hebben echt een klik met elkaar. Mijn twee kinderen gaan met veel plezier naar de Steunouder toe. Ze voelen zich daar heel erg thuis. Ze worden met liefde omringd.”
Gezinnen helpen door steunouder te worden?
Er is een aantal vraagouders bij Koppel-Swoe aangemeld, die helaas nog niet geholpen kan worden. Koppel-Swoe is daarom op zoek naar nieuwe steunouders. Mocht je steunouder willen worden, neem dan contact op met Steunoudercoördinator Mariska van Elst via mailadres steunouder@koppelswoe.nl
Zij wachten nu op een steunouder. Kun jij deze gezinnen helpen?
- Een gezin met twee jonge kindjes (3 en bijna 1 jaar), zoekt een leuk gezin waar de kinderen één keer per week lekker kunnen (buiten) spelen en stoeien. Een actief gezin met fijne, veilige speelmogelijkheden voor de kinderen is van harte welkom.
- Twee schoolgaande meiden zoeken wekelijks een gezellig plekje om te knutselen en te spelen. Ze vinden het fijn om de volle aandacht te krijgen en samen te spelen. Naast spelletjes doen en knutselen, gaan ze daar onder andere ook schoolopdrachten maken.