Oog voor kinderen en jongeren die zorgen voor iemand

Oog voor kinderen en jongeren die zorgen voor iemand

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien binnen een gezin met ziekte en/of zorg. In de gemeente Epe zijn -naar schatting- meer dan 2.000 jonge mantelzorgers. Deze groep wordt vaak over het hoofd gezien. Wij willen ervoor zorgen dat kinderen en jongeren die zorgen voor iemand meer worden gezien en gehoord.

Helaas komt er binnen veel gezinnen ziekte en zorg voor. De aandacht gaat dan vaak vooral uit naar diegene die zorg nodig heeft. Het is belangrijk dat we ook aandacht besteden aan de kinderen binnen het gezin. Lang niet altijd weet het kind goed hoe hij/zij het beste met de ziekte binnen het gezin kan omgaan. Kinderen kunnen zichzelf volledig aanpassen of juist op een negatieve manier om extra aandacht vragen. Het is goed dat deze groep gezien en gehoord wordt en indien nodig ondersteuning krijgt. Een groot deel van deze kinderen groeit op tot gezonde volwassenen, maar 20% krijgt zelf op jongere of latere leeftijd last van psychische klachten.

Mantelzorgwaardering voor kinderen/jongeren die zorgen

Dit jaar konden in de gemeente Epe jonge mantelzorgers voor het eerst een mantelzorgwaardering ontvangen. De waardering was een Bol.com cadeaukaart van 20 euro. Er zijn in totaal 96 bonnen aangevraagd. Deze kinderen/jongeren hebben een stukje waardering ontvangen, worden gezien en weten waar ze terecht kunnen voor vragen en ondersteuning. We hebben van de uitreiking op 11 december een bijzonder moment gemaakt door ook lasergamen en een patatje bij de Koekoek aan te bieden.

Activiteiten voor jonge mantelzorgers 

Dit was niet de eerste keer dat we met deze doelgroep iets leuks hebben gedaan. Er worden namelijk regelmatig activiteiten, fundagen en zelfs een kamp georganiseerd voor deze doelgroep. We zijn naar Slagharen en het Klimbos geweest en we hebben een pyjamaparty gevierd. Op deze manier hebben deze kinderen ontspanning, zijn ze weg uit de zorgen en hebben ze contact met andere kinderen in een vergelijkbare situatie. Ook is de cliëntondersteuner jonge mantelzorgers hier altijd bij aanwezig. Zij gaat ook in gesprek met deze kinderen en kijkt wat zij kan betekenen voor dit kind en eventueel ook voor het gezin.

Wat doet Koppel-Swoe nog meer voor deze doelgroep?

Continu zijn wij bezig met het onder de aandacht brengen van deze doelgroep in de gemeente Epe. In 2019 hebben we veel voorlichting gegeven bij andere organisaties die met kinderen en jongeren in aanraking komen en jonge mantelzorgers kunnen signaleren. Ook hebben we regelmatig de pers opgezocht. Ook in 2020 focussen we ons weer op de jonge mantelzorger. Afgelopen maand is de theatervoorstelling ‘Roos Radeloos’ tweemaal opgevoerd voor alle brugklassers van de RSG NO-Veluwe in Epe. Roos Radeloos is een indrukwekkende theatervoorstelling over een 14-jarige jonge mantelzorger en laat treffend zien waar jonge mantelzorgers zoal tegenaan lopen. Theatermakers Fulco de Deken en Evi Zaalberg maakten gebruik van de ervaringen en verhalen van jonge mantelzorgers.

Doel van deze voorstelling is herkenning, signalering en bekendheid geven aan jonge mantelzorgers. Want ook op de RSG zitten kinderen en jongeren die zorgen, net zoals Roos. En net als Roos vragen ze niet altijd even gemakkelijk om hulp. Of worden ze niet altijd (h)erkend als jonge mantelzorger.  Aansluitend aan de theatervoorstelling werd er een gastles gegeven waarin leerlingen over deze onderwerpen in gesprek gingen. Voor nazorg kunnen jongeren terecht bij medewerkers van de RSG en bij de cliëntondersteuner mantelzorg van Koppel-Swoe.

Meer weten over de mogelijkheden voor jonge mantelzorgers?

Neem dan contact op met Gerrita Reumer(cliëntondersteuner jonge mantelzorgers) van Koppel-Swoe via 0578-67 67 67 of g.reumer@koppelswoe.nl. Of bekijk onze pagina en agenda met activiteiten op www.koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien binnen een gezin met ziekte en/of zorg. In de gemeente Epe zijn -naar schatting- meer dan 2.000 jonge mantelzorgers. Deze groep  wordt vaak over het hoofd gezien. Wij willen ervoor zorgen dat zij meer worden gezien en gehoord.

Dit vind je misschien ook interessant!

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Kom je op 14 juni 2023 ook gezellig met ons buitenspelen? Het is dan de Nationale Buitenspeeldag! Neem je vrienden mee. Maken we er een...
Meer lezen?
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je vel zitten, lichamelijk gezond zijn en tevreden zijn met je leven.

Een zetje naar meer geluk

29 mei 2023
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet