Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je voor een familielid? Je bent niet de enige. Jonge mantelzorgers: 1 op de 4 jongeren is er één. Wij helpen graag!

Jonge mantelzorgers

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jonge Mantelzorgers

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover zorgen? Moet je thuis meehelpen? Of zorg je voor je familielid? Je bent niet de enige. Bij 1 op de 4 jongeren is dit het geval. 

Ben jij ook nog onder de 24 jaar? Dan ben je een jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers hebben het soms best zwaar. Ze hebben vaak veel aan hun hoofd en maken zich zorgen. Herken jij één of meerdere punten hieronder?

Waaraan kun je merken dat je teveel aan je hoofd hebt?

Jonge mantelzorgers in de gemeente Epe
  • Je bent vaak moe.
  • Je kunt je niet altijd goed concentreren.
  • Je moet soms lessen op school missen.
  • Je hebt eet- of slaapproblemen.
  • Je hebt vaak hoofd- en/of buikpijn.
  • Je voelt je onrustig.

Hoe kun je voorkomen dat je teveel zorgen krijgt?

  • Zoek informatie over de ziekte of handicap.
  • Vertel het aan iemand in de omgeving.
  • Blijf je hobby of sport beoefenen voor ontspanning.

Wat kunnen wij voor jonge mantelzorgers betekenen?

Zorgen voor of je zorgen maken over iemand in je gezin is soms best lastig. Daarom kan het fijn zijn eens met iemand te praten en advies of info te vragen. Daarvoor zijn wij er ook!

Ook organiseren we (bijna) maandelijks leuke dingen, zodat je wat tijd voor jezelf hebt, je hoofd kan leegmaken en je kan ontspannen. Samen met de andere jonge mantelzorgers bespreken we wat we gaan doen. Elke keer weer een andere activiteit. Denk aan bowlen, samen koken (en eten!), een ‘Wie is de Mol?’ spel spelen of samen sporten. Ook hebben we één keer per jaar een kamp speciaal voor jonge mantelzorgers uit de regio. Van alles dus wat leuk en gezellig is! Je ontmoet andere jonge mantelzorgers en de begeleider Jonge Mantelzorgers is er ook bij. Ga gezellig een keer mee!

In de agenda  iets verderop op de pagina vind je onze komende activiteiten. Volg ons ook op Facebook en Instagram, zodat je op de hoogte blijft!

Ervaringsmaatje hebben?

Een ervaringsmaatje is een jongere vanaf 18 jaar, die zelf ook jonge mantelzorger is geweest. Het is dus iemand die zelf ook ervaren heeft wat jij nu meemaakt. Zoals gezegd kun je altijd bij ons terecht voor een luisterend oor, maar we weten dat het soms ook fijn is om met iemand te praten die qua leeftijd dicht bij jou zit. Dat zorgt voor afleiding, een luisterend oor en iemand die je begrijpt. Ook kunnen jullie samen iets leuks doen. Lijkt het je leuk om een ervaringsmaatje te krijgen? Neem dan contact met ons op.

Ervaringsmaatjes gezocht!

Wij zijn (altijd) op zoek naar jongeren van 18 jaar of ouder, die zelf ook een jonge mantelzorger is geweest en nu voor een andere jongere mantelzorger een maatje wil zijn. Interesse? Laat het ons weten.

Een zorgenvriendje voor jou!

Een zorgenvriendje is een knuffel die jou kan helpen bij jouw zorgen. Je kunt je zorgen op een papiertje schrijven of een tekening maken over iets waar jij je zorgen over maakt. Je kunt deze dan in de mond van de knuffel stoppen. Er zijn speciale zorgenvriendjes voor jongens en voor meisjes. Wil jij ook een zorgenvriendje? Dan kan! Wij hebben via de landelijke organisatie Troostdekentje een voorraad zorgenvriendjes ontvangen, welke wij aan jou als jonge mantelzorger mogen geven. Stuur je ons even een mailtje?

Oog en oor voor jonge mantelzorgers

Voorstelling 'Roos Radeloos' uitgevoerd bij RSG NO-Veluwe

EPE – De theatervoorstelling ‘Roos Radeloos’ wordt maandag 17 en woensdag 19 februari opgevoerd voor brugklassers van de RSG NO-Veluwe in Epe. Met deze bijzondere voorstelling wordt er aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers.

Roos Radeloos is een indrukwekkende theatervoorstelling over een 14-jarige jonge mantelzorger. Theatermakers Fulco de Deken en Evi Zaalberg maakten hiervoor gebruik van de ervaringen en verhalen van jonge mantelzorgers.
Een op de vier jongeren in Nederland is zo’n jonge mantelzorger. Het zijn thuiswonende kinderen die samenwonen met een gezinslid met een chronische ziekte, verstandelijke of lichamelijke beperking, een verslaving of psychische problemen.
In de gemeente Epe alleen al zijn er meer dan 2.000 jonge mantelzorgers. Ook op de RSG zitten er dus kinderen zoals Roos. En net als Roos vragen ze niet altijd even gemakkelijk om hulp. Ook worden ze niet altijd (h)erkend als jonge mantelzorger. Mantelzorger zijn, kan best zwaar zijn. De voorstelling Roos Radeloos laat treffend zien waar jonge mantelzorgers zoal tegenaan lopen.

Gastles
Aansluitend aan de theatervoorstelling wordt er een gastles gegeven waarin leerlingen over deze onderwerpen in gesprek gaan. Voor nazorg kunnen jongeren terecht bij medewerkers van de RSG en bij de cliëntondersteuner mantelzorg van Koppel-Swoe.

Steunpunt Mantelzorg
Het Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe is er voor alle mantelzorgers binnen de gemeente Epe. Eén van de doelen van het Steunpunt Mantelzorg is om meer (h)erkenning te creëren voor jonge mantelzorgers. Daarnaast biedt het steunpunt allerlei leuke activiteiten voor deze doelgroep en geeft men informatie, advies en ondersteuning.

Wil je meer weten over mantelzorg? Dat is te vinden op de website https://koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers  Ook kun je op werkdagen telefonisch contact opnemen met Koppel-Swoe op telefoonnummer 0578-676767.

Heb je vragen?

Gerrita Elskamp

Cliëntondersteuning mantelzorg
Telefoon
06-40 92 47 02
E-mail
g.elskamp@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag

Agenda

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten eens

Relevant nieuws

Ook wij staan voor je klaar!

17 maart 2020
>> download hier flyer voor kwetsbare inwoners <<    
Meer lezen?

13-03-2020 UPDATE: Diverse activiteiten van...

13 maart 2020
Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen en de huidige situatie rondom het coronavirus is besloten om activiteiten van Koppel-Swoe waar veel (kwetsbare) mensen samen komen...
Meer lezen?
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien binnen een gezin met ziekte en/of zorg. In de gemeente Epe zijn -naar schatting- meer dan 2.000 jonge mantelzorgers. Deze groep  wordt vaak over het hoofd gezien. Wij willen ervoor zorgen dat zij meer worden gezien en gehoord.

Oog voor jonge mantelzorgers

27 februari 2020
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien binnen een gezin met ziekte en/of zorg. In de gemeente Epe zijn...
Meer lezen?
© 2020 Media Magneet