Workshops ‘levend verlies’

Workshops ‘levend verlies’

Steunpunt Mantelzorg wil graag onderzoeken of er onder de mantelzorgers in de gemeente Epe behoefte is aan een serie workshops ‘Levend verlies’.

Levend verlies

Je hebt er misschien weleens van gehoord. ‘Levend verlies’ of ‘verlies bij leven’, het betekent dat je rouwt om iets of iemand die er nog is. Bijvoorbeeld het leven met een
partner met dementie of ander niet-aangeboren hersenletsel (NAH): de partner is er nog wel, maar niet meer zoals hij of zij ooit was. Of het verlies van het samenzijn wanneer je partner wordt opgenomen in een verpleeghuis. Denk ook aan het toekomstbeeld dat ouders verliezen, wanneer blijkt dat hun kind een beperking heeft. In bovengenoemde situaties krijgen de betrokkenen te maken met rouw, chronische rouw, dat op een of andere manier in het bestaande leven moet worden opgenomen.

Mantelzorgers en levend verlies

Mantelzorgconsulent Mia Nooteboom: “We weten dat er in de gemeente Epe mantelzorgers zijn die te maken hebben met een verlies bij leven. Het is een moeilijk item, omdat het verlies door blijft gaan, het eindigt niet. Vaak ziet de omgeving in eerste instantie wel dat er een verlies heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld omdat een partner is opgenomen in een verpleeghuis. De directe omgeving komt in de beginperiode nog wel eens langs om een praatje te maken, maar na verloop van tijd wordt dat minder.
De omgeving van de mantelzorger is er sneller aan gewend dan de mantelzorger zelf, waarvan je je kan afvragen of het ooit went, om zonder je partner in huis verder te leven. Vanuit Steunpunt Mantelzorg kom ik ook bij mensen thuis waarvan de partner bijvoorbeeld een vorm van dementie heeft. De partner, die mantelzorger is, verliest langzaamaan zijn of haar partner, wie hij of zij in wezen was”.

Doel en inhoud van de workshop

Verdriet bij de mantelzorgers kunnen we in deze workshop niet wegnemen. Wat we wel kunnen is inzicht geven in rouwprocessen en dit met elkaar bespreken. Zo verloopt bijvoorbeeld een rouwproces bij levend verlies totaal anders dan een rouwproces bij overlijden. De ervaring leert dat wanneer mensen iets meer weten over een dergelijk rouwproces, ze hun eigen situatie beter in beeld krijgen. Meer begrip voor de eigen situatie werkt heel vaak verlichtend.

Praktische informatie

We willen graag inventariseren of er behoefte is onder mantelzorgers uit de gemeente Epe om een aantal keren bij elkaar te komen om met elkaar te praten, te delen en te leren. Heb jij interesse? Dan kan je contact opnemen met Mia Nooteboom, mantelzorgconsulent bij Steunpunt Mantelzorg, via 0578-67 67 67 of steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl

Meer weten over Steunpunt Mantelzorg? Kijk op www.koppelswoe.nl/steunpunt-mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg wil graag onderzoeken of er onder de mantelzorgers in de gemeente Epe, behoefte is aan een serie workshops ‘Levend verlies’.

Dit vind je misschien ook interessant!

Multi-Culti lunch in Bloemfontein

16 februari 2024
Samen lunchen, elkaar ontmoeten, gezelligheid en elkaar leren kennen door elkaars eten. Dit zijn de ingrediënten voor de Multi-Culti lunch in Huis van de Buurt...
Meer lezen?

Vacature: leden Raad van Toezicht

12 februari 2024
Vanwege uiteenlopende redenen (verstrijken termijn en terugtreden) zijn wij als Raad van Toezicht van de Stichting Koppel-Swoe op zoek naar twee nieuwe leden: Een lid...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet