Pilot nieuw hondenbeleid in de Vegtelarij

Pilot nieuw hondenbeleid in de Vegtelarij

De praktische aanpassingen voor het nieuwe hondenbeleid in de Vegtelarij zijn afgelopen april afgerond. Er is een hek geplaatst in het park Vegtelarij, tussen het hondenspeelveld en de speelplek voor kinderen en er zijn meer zakjesdispensers en afvalbakken geplaatst. Minder zichtbaar is het verdwijnen van de hondenuitlaatstroken en het invoeren van opruimplicht in de hele wijk. Inmiddels zijn we twee maanden verder en kan een eerste balans worden opgemaakt in de Vegtelarij.

De aanleiding tot de pilot nieuw hondenbeleid is een initiatief van een groep bewoners in de Vegtelarij. De wijk heeft veel groen en mooie tussendoor- en achterlangs wandelroutes. Heel aantrekkelijk voor de bewoners om een wandeling te maken en te genieten van het groen. Dat geldt natuurlijk ook voor de hondenbezitters. Om van het groen te kunnen blijven genieten en overlast van hondenuitwerpselen tegen te gaan, zijn de initiatiefnemers het gesprek aangegaan met de gemeente, hierbij geholpen door de gebiedsregisseur van Koppel-Swoe. Het aangepaste beleid wordt als pilot uitgevoerd met een proefperiode van een jaar. Medio maart 2023 zal de definitieve balans worden opgemaakt. Buurtbewoner : “ik zie al veel minder hondenpoepzakjes in de bosjes, daar ben ik heel blij mee”.

In de pilot is ook de overlast van honden in het speeltuintje in het park Vegtelarij meegenomen. Om het doorlopen van honden naar de speeltuin af te verminderen is er een hek geplaatst tussen het speeltuintje en de hondenlosloopplek.

Cobie hondenbezitter en inwoner: “er lopen nog steeds honden in de speeltuin, het zou goed zijn als de gemeente daar nog bordjes plaatst”.

Veel geduld
De initiatiefnemers hebben de afgelopen vijf jaar veel geduld en vasthoudendheid moeten tonen.
De gebiedsopgaven voor de Vegtelarij zijn in 2018 opgesteld door bewoners met ondersteuning van de gebiedsregisseur. Hierin is ook het voorstel opgenomen om het hondenbeleid aan te passen.

Na enkele verkennende gesprekken met de gemeente bleek, dat een aanpassing niet in het bestaande beleid paste en een wijziging van beleid veel tijd en energie zou kosten. Als oplossing stelde de gemeente voor om een proef te doen met een ander beleid. Een zogenoemde pilot.

Door het vertrek van toenmalige wethouder, personeelswisselingen binnen de gemeentelijke organisatie en de maatregelen rond de covid pandemie. Heeft de doorgang van de pilot een flinke vertraging opgelopen.

Gebiedsopgaven
Een manier om bewoners mee te laten denken over de leefbaarheid in hun wijk is het bundelen van ideeën en vraagstukken over leefbaarheid in een gebiedsopgave.

Voor vragen of wensen van inwoners houdt gebiedsregisseur Hans van Zwolle van Koppel-Swoe elke woensdag van 15 – 16 uur inloopspreekuur in buurthuis Vegtelarij, Europalaan 48 en op vrijdagochtend van 9.30 – 11 uur op de oneven weken in het Kulturhus in Oene.

 

Dit vind je misschien ook interessant!

Multi-Culti lunch in Bloemfontein

16 februari 2024
Samen lunchen, elkaar ontmoeten, gezelligheid en elkaar leren kennen door elkaars eten. Dit zijn de ingrediënten voor de Multi-Culti lunch in Huis van de Buurt...
Meer lezen?

Vacature: leden Raad van Toezicht

12 februari 2024
Vanwege uiteenlopende redenen (verstrijken termijn en terugtreden) zijn wij als Raad van Toezicht van de Stichting Koppel-Swoe op zoek naar twee nieuwe leden: Een lid...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet