‘De Mallejan voelt als tijdelijk thuis’

‘De Mallejan voelt als tijdelijk thuis’

19 december 2021

Velen van u hebben vast wel eens gehoord over dat aloude kerstverhaal. Van dat echtpaar dat ruim tweeduizend jaar geleden een uitputtende voettocht maakte om van plek a naar plek b te komen. Dat ze op plek b zochten naar een overnachtingslocatie. Alwaar ook een kind geboren werd. Nu, in 2021, zijn er ook talloze mensen onderweg. Van land naar land en op die nieuwe plekken worden ook kinderen geboren. Alleen reizen deze gezinnen niet, ze vluchten. Dit omdat het in hun land van herkomst niet meer veilig is. In dit hedendaagse kerstverhaal gaat het over ongeveer tachtig personen uit diverse landen die tijdelijk onderdak hebben gevonden in hotel-restaurant De Mallejan in Vierhouten.

Fabienne Zoetbrood, sociaal werker bij Koppel-Swoe, is de afgelopen maanden (de vluchtelingen zitten hier vanaf begin november) regelmatig in Vierhouten geweest. “Ik noem mezelf in dit geval graag verbinder. Ik breng vrijwilligers en stagiaires bijvoorbeeld in contact met de drie locatieleiders en met andere deelnemende organisaties zoals Stichting Present Nunspeet. Ik ben erg blij dat Koppel-Swoe op deze manier onderdeel van dit initiatief mag zijn. De juiste mensen aan elkaar verbinden: dat zorgt voor mij dat dit werk een gouden randje heeft. Na die eerste helpende hand pakt iedereen zijn of haar eigen aandeel. Ook de vluchtelingen zelf, helpen mee.”

De tijdelijke inwoners van De Mallejan gaan fijne feestdagen tegemoet, verwacht Fabienne. “Dit hotel moet voelen als een tijdelijk thuis. Dat is echt gelukt. Voor iedereen; van jong tot oud. We hebben bijvoorbeeld zelfs kleding kunnen regelen voor dat baby’tje dat een paar maanden geleden geboren is.” Ook Hafsa (36), Wafaa (17), Meltem (16) en Esra (21) doen er alles aan om de vluchtelingen een gezellige tijd te bezorgen. De dames zijn hier allen praktisch vanaf het begin werkzaam. “Deze mensen zijn niet voor niets gevlucht. Als het niet veilig was in hun land, dan zouden ze hier niet zijn. Je wilt dus dat iedereen zich hier welkom voelt. Daarvoor is aanspreken in de taal erg belangrijk. Wij zijn hier dus veel aan het vertalen.” Esra en Meltem lopen stage bij Koppel-Swoe. Waffaa en Hafsa zetten zich als vrijwilliger in. Naast dit viertal zijn hier nog vijf andere vrijwilligers uit de gemeente Epe werkzaam.

Noodopvang in De Mallejan

Even een stukje historie. Deze noodopvanglocatie in Vierhouten is in het leven geroepen omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol was. Fabienne: “Daar was onvoldoende capaciteit om alle vluchtelingen onderdak te bieden.” De gemeente Nunspeet vond deze locatie. Burgemeester Breunis van de Weerd, legde het eerder treffend uit in dagkrant de Stentor: “Deze mensen zijn gevlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. We voelen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om hen onderdak te bieden.” Deze noodopvanglocatie is ook bedoeld voor de gemeente Epe. Want die hebben als gemeente eveneens een taakstelling, aldus Fabienne.

Iemand kan wel een dak boven het hoofd hebben, maar als hij of zij zich niet op het gemak voelt, dan kom je nog niet veel verder. Het viertal vertelt: “We vragen dus steeds wat men nodig heeft. Dat kan eten zijn of kleding. Maar we helpen ook met andere vragen over bijvoorbeeld het invullen van formulieren.” Hasfa benadrukt: communiceren in iemands eigen taal, zorgt automatisch voor een veilig en vertrouwd gevoel.” Esra komt met een mooi voorbeeld waaruit dat vertrouwen blijkt. “Ik kreeg de vraag van een moeder of haar dochter de buurman niet mocht helpen. Die heeft enkele paarden staan. Ik ben samen met haar naar de buurman gegaan en sindsdien helpt ze hem met allerlei klusjes. Inmiddels heeft ze ook al paardgereden. Geweldig toch?”

Tolkenpool

Spreek een nieuwkomer in de eigen taal aan en men voelt zich automatisch sneller vertrouwd. Het is iets waar de Tolkenpool om draait die Koppel-Swoe ooit in het leven heeft geroepen. De vier dames (waarvan een aantal een paar jaren geleden zelf nog nieuwkomer waren, red.) vinden die taal zelfs zo belangrijk dat ze stuk voor stuk zeggen dat ze daar later ook meer mee willen doen. Wafaa: “Aan het werk gaan als vertaler, dat lijkt me wel wat.” Ook Hasfa zou graag als tolk aan de slag gaan. “Je kunt zo echt iets betekenen voor een ander.”

Samen koken

Syrië, Eritrea, Somalië, Nigeria, Pakistan en Turkije. De nieuwkomers in De Mallejan komen overal vandaan. Ze zijn nog niet heel lang in Nederland en moeten de asielprocedure ook nog doorlopen. Fletcher Hotel De Mallejan in Vierhouten heeft aangegeven voor maximaal twee maanden vluchtelingen te kunnen huisvesten. Deze noodopvang duurt daarmee tot uiterlijk 5 januari volgend jaar. De vier dames: “Tot die tijd redt iedereen het prima in De Mallejan.” Een van de voorbeelden waaruit dat blijkt? Tussen kerst en oud en nieuw is men meerdere avonden samen aan het koken. Bij toerbeurt worden er diverse gerechten gemaakt uit allerlei landen die men samen opeet. “Hoe moeilijk men het soms ook heeft: je ziet dat hier een soort van familie ontstaan is.” Over een mooi kerstverhaal gesproken…

Meer weten?

Zou je ook als vrijwilliger wat willen betekenen voor nieuwkomers? Of wil je in onze tolkenpool? Neem dan contact op met Fabienne Zoetbrood via 06-51 94 22 09 of f.zoetbrood@koppelswoe.nl. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk in de gemeente Epe? Bel of mail dan Suzanne Tuinman, via s.tuinman@koppelswoe.nl of 06-52 11 31 40. Of bekijk www.koppelswoe.nl/vrijwilligers-koppel-swoe of www.epedoet.nl.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet