Vrijwilliger van het Jaar 2016: Hanny Baarspul

Vrijwilliger van het Jaar 2016: Hanny Baarspul

17 januari 2017

Ze is verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2016. Een hele eer. Al zijn er natuurlijk veel meer dames en heren die een dergelijke prijs heel erg verdienen, zo meldt deze 82-jarige Epese winnares bescheiden. “Ik ben er toevallig uitgepikt. Dat neemt niet weg, dat ik enorm trots ben op deze waardering.” Een gesprek met Hanny Baarspul.

Enerzijds is ze uiterst bescheiden over haar eigen rol aangaande het vrijwilligerswerk in deze gemeente (‘tegenwoordig spendeer ik nog maar een paar uurtjes per week aan de Zonnebloem en aan de SWO/E, voorheen was dat veel meer’). Anderzijds vertelt ze met verve hoe belangrijk deze prijs eigenlijk is. “Vrijwilligerswerk is wezenlijk. Zonder vrijwilligers stort de samenleving in. Dat werk mag dus zeker beloond worden.”

Artikelen over vrijwilligers in gemeente Epe

De Vrijwilliger van het Jaar-verkiezing in de gemeente Epe is een initiatief van stichting Koppel en journalist Dick van der Veen. De schrijver maakt voor de weekkrant Veluweland al talloze jaren artikelen over vrijwilligers in de Eper samenleving. Elk jaar worden er naar aanleiding van die verhalen drie personen genomineerd.

Een jury, onder leiding van oud-burgemeester Leo Eland, buigt zich vervolgens over die genomineerden. Uiteindelijk wordt de Vrijwilligersprijs toegekend aan één van de drie genomineerden. Dit gebeurde traditiegetrouw tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe.

Vrijwilliger van het jaar 2016

Hanny Baarspul ontving de prijs voor vrijwilliger van het jaar 2016. Zij geeft op 82-jarige leeftijd nog steeds leiding aan een gespreksgroep voor senioren en zet zich in voor de Zonnebloem en Stichting Welzijn en Ondersteuning Epe. Andere genomineerden waren Ria Dijkhof en Dorothee Gorter. Ook zij zetten zich al hun hele leven, op hun eigen manier, in voor de samenleving.

Hanny Baarspul vond de ontknoping aldaar, maar wát spannend. “Ik heb daar al een paar keer in het publiek gestaan toen er anderen genomineerd waren. Maar dit was toch wel wat anders. Ik was erg verrast dat de prijs (een prachtig bronzen beeldje, een bos bloemen en een oorkonde) naar mij toe ging.”

Hanny Baarspul, vrijwilliger van het jaar 2016 gemeente Epe

Vrijwilligerswerk geeft energie

Toch is die prijs uiteindelijk natuurlijk helemaal niet zo heel erg belangrijk, vindt ze. “Vrijwilligerswerk doen, dat geeft je energie. Dát is veel belangrijker. Want als je ergens geen energie van krijgt, dan ben je er natuurlijk snel klaar mee.”

Een andere reden van Hanny’s jarenlange vrijwilligerswerk is een opzienbarende. “Voor mij is het ook wel een beetje ontstaan uit egoïsme. Vrijwilligerswerk is niet alleen maar klaarstaan voor een ander, het heeft heel duidelijk ook een wederkerig doel. Ik heb andere mensen om me heen nodig. Daar geniet ik enorm van. Als je dan ook nog eens iets kunt doen voor de samenleving, dan heeft dit vrijwilligerswerk ineens nog veel meer waarde dan je ooit bedacht had.”

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet