Week van de jonge mantelzorger

Week van de jonge mantelzorger

25 mei 2020

Eén op de vier kinderen en jongeren tussen de 4 en 24 jaar heeft thuis te maken met zorg, bijvoorbeeld voor een ouder, broer of zus die chronisch ziek is, een (verstandelijke) beperking heeft of een psychische aandoening. Doordat deze jonge mantelzorgers op jonge leeftijd al te maken krijgen met zorgtaken, worden zij beperkt in hun eigen ontwikkeling en groei, wat negatieve effecten kan hebben zoals chronische stress, verminderde schoolprestaties of studievertraging. De huidige onzekere coronaperiode kan leiden tot extra belasting van de jonge mantelzorgers. Daarom is het belangrijk dat er extra aandacht is voor deze doelgroep. Nu, en in de toekomst.

Jonge mantelzorgers hebben een aantal tips voor deze lastige periode onder elkaar gezet. Deze tips voor jonge mantelzorgers en meer informatie voor deze doelgroep zijn te vinden op de website: www.coronaenjmz.nl

1-7 juni: De Week van de Jonge Mantelzorger

Hoewel één op de vier kinderen en jongeren tot de groep jonge mantelzorgers behoort, beseffen de jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij tot die doelgroep behoren. Om meer begrip, herkenning en erkenning te creëren is de Week van de Jonge Mantelzorger in het leven geroepen. Tijdens deze week worden er landelijk diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers.

Activiteiten in de gemeente Epe

Jonge mantelzorgers van 7 t/m 12 jaar kunnen meedoen aan een spellencircuit bij de Vosselhoeve op donderdag 4 juni van 15.30 uur t/m 16.30 uur.

Jonge mantelzorgers van 13 t/m 24 jaar kunnen zich aanmelden voor videobellen/chillen met andere jonge mantelzorgers en de consulent jonge mantelzorgers of ze kunnen zich opgeven voor een online fifa toernooi met de jongerenwerker.

Opgeven voor 1 van deze activiteiten kan t/m donderdag 4 juni om 12.00 uur door een mail te sturen naar g.elskamp@koppelswoe.nl of te appen naar 0640924702.

Gun jij een jonge mantelzorger een bol.com cadeaukaart?

Iedereen met jonge mantelzorgers in de omgeving kan een steentje bijdragen door extra aandacht te besteden aan deze jongeren. De gemeente Epe heeft waardering voor deze groep jongeren en wil ze daarom een bol.com cadeaukaart aanbieden ter waarde van 20 euro. Ken jij een jonge mantelzorger en gun je hem/haar deze waardering? Dan kan je hem/haar opgeven t/m 1 december 2020. Een aanmeldformulier is te vinden op de website www.koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers of je kunt deze aanvragen door een mail te sturen naar info@koppelswoe.nl. Bellen mag uiteraard ook via telefoonnummer 0578-676767.

Deel je zorgen

Op https://youtu.be/KsZLMaj-lcA zie je hoe vier jonge mantelzorgers onder leiding van Eric Corton in gesprek gaan met minister Hugo de Jonge. Het gesprek gaat over hoe het is om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn. We horen persoonlijke verhalen. Belangrijke vraag is: hoe deel jij je zorg met anderen? Met medewerking van 3FM DJ Frank van der Lende, die zelf ook op jonge leeftijd opgegroeid is met zorg voor een naaste, en vlogger Brahim Lakhal. We willen jonge mantelzorgers aanmoedigen over hun zorg te praten of gebruik te maken van hulp. In de gemeente Epe kan je o.a. contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg of de jongerenwerker van Koppel-Swoe, tel.: 0578-676767

Steunpunt Mantelzorg

Voor al je vragen, een luisterend oor, contact met andere jonge mantelzorgers, meedoen aan leuke activiteiten of het aanvragen van een bol.com cadeaukaart kan jij terecht bij het Steunpunt Mantelzorg, tel.: 0578-676767/0640924702 of mail g.elskamp@koppelswoe.nl. Meer informatie www.koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet