Aan het woord: Marie van Essen over Samen eten-buffet in de Hezebrink

Aan het woord: Marie van Essen over Samen eten-buffet in de Hezebrink

27 februari 2020

In de rubriek ‘Aan het woord’ leggen we klanten of vrijwilligers van Koppel-Swoe een aantal vragen voor. Deze maand een interview met vrijwilliger Marie van Essen uit Emst. Zij is al jaren betrokken bij het Samen eten-buffet dat tegenwoordig plaatsvindt in Steunpunt de Hezebrink, aan de Ds. Van Rhijnstraat 69 in Emst.

Het ‘Samen eten-buffet’, wat is dat eigenlijk?

“Dit buffet is ooit begonnen bij Het Ebbenhuis in Emst. Toen de functie van dat gebouw gewijzigd is (het werd een pauzewoning voor Emstenaren met acute woningnood, red.), hebben we bij de Hezebrink een andere plek gevonden. Iedere maand zijn inwoners vanaf ongeveer 50 à 55 jaar van harte welkom om hier samen een maaltijd te nuttigen. Elke keer komen er zo’n dertig personen af op dit buffet.”

Waarom ben je vrijwilliger geworden bij deze activiteit van Koppel-Swoe?

“Het is voor zowel vrijwilligers als voor de bezoekers een mogelijkheid om even bij te praten. Het sociale aspect van dit buffet is enorm. Je hebt even een loopje, je kletst even bij. ‘Hej ’t al eheurd’, zijn van die prachtige zinnen die je hier vaak hoort. Maar dialect spreken is geen must, hoor. Want ook voor mensen die pas in Emst zijn komen wonen, is dit buffet een uitgelezen kans om in contact te komen met andere inwoners van dit prachtige dorp.”

Wat is er zo positief aan dit initiatief van Koppel-Swoe?

“Net als de Buurtkoffie-middag (om de week op vrijdag van half 3 tot 4 in de Hezebrink), waar ik ook vrijwilliger ben, is dit buffet zichtbaar een uitje voor veel Emstenaren. Je bent even weg van huis. Wij dekken de tafels mooi, we nemen een spelletje mee zodat we samen eens iets anders doen. Wij geven aandacht. En ontmoeten en verbinden zijn woorden die daarbij centraal staan.”

Waarom zou je anderen aanraden om ook vrijwilliger te worden bij het Samen eten-buffet?

“Het is geweldig om anderen te zien genieten. Begrijp me goed; ik doe dit niet alleen, zo’n buffet regelen we samen. Daar zijn iedere keer minimaal vier vrijwilligers bij betrokken. Dit buffet is nog altijd een plek waar veel Emstenaren samenkomen. Karien van den Berg, de sociaal werker van Koppel-Swoe, is ook vaak te vinden bij dit sociale evenement. Zij probeert tijdens het buffet te signaleren wat er zoal speelt in het dorp. Het is ook belangrijk om op deze manier belangstelling voor Emstenaren te hebben. Dat hebben de medewerkers van Koppel-Swoe goed in de gaten.”

Vrijwilliger zijn bij Samen eten buffet in Hezebrink?

“Wij zijn overigens nog op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen met dit buffet.” Aanmelden kan via Karien van den Berg, tel.: 0578-67 67 67. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij Koppel-Swoe? Kijk dan op deze pagina.

Fotobijschrift: Vrijwilliger Marie van Essen (links) staat naast Karien van den Berg van Koppel-Swoe. Samen zijn ze vaak te vinden bij het Samen eten-buffet dat maandelijks in dorpssteunpunt de Hezebrink gehouden wordt. De eerstvolgende edities vinden donderdag 26 maart en donderdag 23 april plaats vanaf 12.00 uur.  Karien van den Berg is inmiddels opgevolgd door Tom Mensink als sociaal werker voor steunpunt de Hezebrink. 

Iedere maand wordt in Emst een buffet in Hezebrink georganiseerd voor inwoners van Emst. Een gelegenheid om bij te kletsen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Dit vind je misschien ook interessant!

EpeVertelt! De Tovertuin

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet