Overzicht Algemeen

Vacature Jongerenwerker voor meidenwerk

We zoeken een jongerenwerker met lef en initiatief voor ons nieuw op te starten meidenwerk. Je gaat 10 uur per week op pad om contact te leggen met meiden van 12-23 jaar. Dat doe je op straat, school, in onze Huizen van de Buurt of op andere plekken in de wijk. Je bent een positief voorbeeld, weet hoe je je levenservaring en kennis kunt inzetten met als doel vroegtijdige signalering en een positieve ontwikkeling stimuleren van meiden in de gemeente Epe.

Jij..

– weet:

  •  wat er speelt in de leefwereld van meiden tussen de 12 en de 23 jaar;
  • vanuit je kennis en ervaring een positief voorbeeld te zijn voor andere meiden;
  • wanneer iemand niet lijkt te wachten op contact met jou, hoe je deze afstand met je houding en persoonlijkheid kan overbruggen;
  • je eigen structuur aan te brengen in je werkweek en je taken.

– kunt:

  • makkelijk contact maken met jongeren/meiden in de leeftijd van 12 tot 23 jaar;
  • vanuit dit contact een vertrouwensband opbouwen en voor lange tijd in stand houden;
  • groepen aan je binden.

– gaat:

  • uit jezelf op pad om contact te leggen op straat, op school of op andere plekken in de wijk;
  • het contact met (groepen) meiden op een vanzelfsprekende manier tot stand brengen.

– hebt:

  • aandacht voor thema’s die spelen die de ontwikkeling van meiden negatief beïnvloeden en werkt gericht preventief op groepsniveau of 1 op 1, op een manier die aansluit bij meiden;
  • oog voor groepsdynamiek en kan deze waar nodig bijsturen;
  • een relevante opleiding of bent vierdejaars student.

– kent:

  • de jeugd in de gemeente Epe of wilt deze op een pro-actieve manier leren kennen.

– vindt:

  • 2 avonden werken in de week geen probleem.

Wij bieden jou:

  • Een zelfstandige en afwisselende functie in een organisatie die volop in beweging is. Het betreft een functie voor 10 uur per week. In onze organisatie starten we continu nieuwe projecten en diensten op, bij wederzijdse tevredenheid is er de mogelijkheid om je uren uit te breiden;
  • Verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, een goede pensioenvoorziening, een loopbaanbudget en een individueel keuzebudget;
  • Werktijden die je in overleg flexibel kunt indelen;
  • Salariëring conform CAO Sociaal Werk.

Over Koppel-Swoe

Koppel-Swoe is de organisatie voor welzijnswerk en kinderopvang in de gemeente Epe. Wij stimuleren het welzijn en de groei van jong tot oud. Dit doen wij vanuit de visie dat iedereen er toe doet, kan meedoen en bijdragen. Alle verschillen mogen er zijn en iedereen mag zichzelf zijn. Wij pakken vragen van inwoners op. Voor ons is geen vraag teveel.

Vragen?

Bel of stuur een app aan Shèdy Abourayan, jongerenwerker, via 06- 36 30 29 92.

Reageren?

Reageren kan tot 5 januari 2023 door een mail en je CV te sturen naar personeelsadministratie@koppelswoe.nl. Of vul hieronder het sollicitatieformulier in. Gesprekken worden gepland in week 2 van 2024

 

Sollicitatie jongerenwerker voor meidenwerk

"*" geeft vereiste velden aan

Ja, ik heb interesse!

Naam*
Toegestane bestandstypen: pdf, jpg, Max. bestandsgrootte: 2 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vacature: Medewerker Formulierenteam en Juridisch Advies

Koppel-Swoe is de organisatie voor welzijnswerk en kinderopvang in de gemeente Epe. Wij stimuleren het welzijn en de groei van jong tot oud. Dit doen wij vanuit de visie dat iedereen er toe doet, kan meedoen en bijdragen. Alle verschillen mogen er zijn en iedereen mag zichzelf zijn. Wij pakken vragen van inwoners op. Voor ons is geen vraag te veel. Voor onze diensten Formulierenteam en Juridisch Advies zijn we op zoek naar een medewerker voor 14 uur per week.

Medewerker Formulierenteam en Juridisch Advies (14 uur per week)

Het Formulierenteam (FT) biedt hulp en advies bij formulieren en financiën aan inwoners van de gemeente Epe. Het team bestaat uit een groep van ruim 20 enthousiaste vrijwilligers onder leiding van een coördinator. Vragen aan het Formulierenteam komen soms direct van inwoners, maar ook van organisaties waar we mee samenwerken. Na een intake gaat één van de vrijwilligers aan de slag met de hulpvraag. Bij Juridisch Advies (JA) helpt een team van (vrijwillige) juristen bij het zoeken naar antwoorden op lastige vragen op administratief, financieel en juridisch gebied. Het advies is gratis.

Taken & verantwoordelijkheden:

  • Het voeren van intakegesprekken met inwoners voor het Formulierenteam. Het matchen van hulpvraag aan vrijwilliger. Registeren en monitoren van de hulpvraag. Waar nodig doorverwijzen intern of extern.
  • Actueel houden van overzicht van regelingen en voorzieningen op het gebied van inkomensondersteuning.
  • Voorbereiden van de vrijwilligersbijeenkomsten Formulierenteam en uitnodigen van gastsprekers, verzorgen van roosters, agenda en notulen.
  • Werving, selectie en inwerken nieuwe vrijwilligers.
  • Faciliteren van vrijwilligers, d.m.v. bijeenkomsten, trainingen, digitale en administratieve ondersteuning, delen van informatie waarmee kennis vergroot wordt.
  • Roosters maken voor de inloopuren Formulierenteam en Juridisch Advies (en hier contactpersoon voor zijn).
  • Interne samenwerking o.a. door aan te sluiten bij overleg Gebiedsteams Koppel-Swoe.
  • Jaarlijkse campagnes (Week van het geld, zorgverzekering en belastingaangiftes).
  • Vergroten bekendheid van het Formulierenteam & Juridisch Advies.
  • Andere voorkomende werkzaamheden rondom marketing en communicatie ten behoeve van Formulierenteam & Juridisch Advies.

 Persoonlijk profiel:

  • MBO/HBO werk- en denkniveau.
  • Mensgericht: je maakt makkelijk contacten hebt inlevingsvermogen;
  • Je kunt nauwkeurig en zelfstandig werken en bent goed in het organiseren van je eigen werkzaamheden;
  • Goede mondelinge en schriftelijke beheersing van Nederlandse taal;
  • Handig met digitale werkomgevingen.

Wij bieden:

  • Een afwisselende functie als medewerker voor 14 uur per week in een organisatie die maatschappelijk betrokken en volop in beweging is.
  • De looptijd van de aanstelling is een jaar met de mogelijkheid tot verlenging. In onze organisatie starten we continu nieuwe projecten en diensten op, bij wederzijdse tevredenheid is er de mogelijkheid om je uren uit te breiden;
  • Werktijden die je in overleg flexibel kunt inzetten;
  • Salariëring conform de CAO Sociaal werk;
  • Verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, een goede pensioenvoorziening, een loopbaanbudget en een individueel keuzebudget;
  • Een combinatie met andere vacatures binnen Koppel-Swoe behoort tot de mogelijkheden.

Solliciteren op de functie van medewerker Formulierenteam en Juridisch Advies:

Herken je jezelf in het persoonlijk profiel en ben je enthousiast om bovengenoemde functie te vervullen, dan nodigen we je uit om voor 18 december 2023 jouw motivatiebrief inclusief C.V. naar Koppel-Swoe te sturen via personeelsadministratie@koppelswoe.nl onder vermelding van Vacature medewerker FT en JA.

Meer informatie

Meer informatie over de functie en sollicitatieprocedure is op te vragen bij Mandy Drost of Ria Steentjes, telefonisch bereikbaar via het centrale nummer van Koppel-Swoe: 0578 676767 of via e-mail: formulierenteam@koppelswoe.nl. Meer informatie over onze organisatie vind je op www.koppelswoe.nl.

Participatieverklaringstraject door Koppel-Swoe

Sinds 1 januari 2023 wordt het gemeentelijke Participatieverklaringstraject (PVT) door Koppel-Swoe uitgevoerd. In de eerste helft van het jaar zijn er twee groepen door ons begeleid. In september begonnen twee nieuwe groepen van in totaal 26 personen. Een gesprek met sociaal werkers Marlina Blokland en Bilge Yeleser, die samen verantwoordelijk zijn voor de maatschappelijke begeleiding van statushouders en het uitvoeren van het PVT.

Het PVT is een verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen dat alle nieuwkomers in Nederland moeten volgen. Vier weken achtereen krijgen nieuwkomers les. “De deelnemers krijgen door middel van thema’s informatie over de rechten en plichten van alle inwoners van Nederland.” Ook worden de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving behandeld. Ze leren de nodige basisinformatie over diverse instanties zoals de gemeente Epe, Woonstichting Triada, de Bibliotheek en hulpdiensten (politie, ambulance en brandweer).

‘We steken onze hand uit en bieden hulp aan’

Bilge en Marlina: “Koppel-Swoe ondersteunt bij integratie en participatie van statushouders. We gaan met de groep in gesprek en proberen hen een paar weken figuurlijk aan de hand te nemen bij dingen die er op hun pad komen nu ze net in Nederland wonen. We steken onze hand uit en bieden hulp aan. Afhankelijk van de plek of het land waar de deelnemers vandaan komen, passen we de informatie aan.” Een grote stad in Syrië is qua cultuur heel anders dan een klein dorpje in Somalië, weten Marlina en Bilge. “We gaan in gesprek en geven kennis door. De nieuwkomers moeten uiteindelijk zelf de volgende stap nemen in hun verdere inburgeringstraject.” Het duo: “Sommige algemene onderwerpen zijn logisch voor iedereen. Waar je ook vandaan komt. Die onderwerpen hoef je dus alleen maar kort bespreekbaar te maken. Daarna ontstaat het gesprek vanzelf.”

Feestelijke afsluiting in Hagedoorns Plaatse

Via de PVT maken statushouders kennis met de Nederlandse grondwet, kernwaarden, tradities, normen en waarden. Denk daarbij aan onderwerpen als: gelijke rechten voor mannen en vrouwen, het recht om jezelf te ontplooien door onderwijs, het mogen kiezen van je partner en het recht om je eigen mening te uiten. Na vier weken PVT-bijeenkomsten (elke vrijdag drie uur lang) wordt deze leerperiode afgesloten met het ondertekenen van de participatieverklaring.

Met de ondertekening verklaart de deelnemer dat hij (of zij) kennis heeft genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving, dat hij deze respecteert en dat hij actief een bijdrage wil leveren aan de samenleving. “In april en september hielden we de afsluiting in Museumboerderij Hagedoorns Plaatse. Daar hebben de nieuwkomers iets geleerd over oude gebruiken en tradities en onze lokale geschiedenis. Voor sommigen was dat herkenbaar uit hun eigen land. De wethouder reikte daarna de behaalde certificaten uit. Het was echt een feestje.“

De PVT-groep van september zat tijdens de bijeenkomsten in Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe. Marlina en Bilge: “Dat komt omdat de meeste nieuwkomers van die groep in Epe wonen. Een andere keer kan dat weer ergens anders zijn zoals in Emst wellicht, of in Vaassen in Huis van de Buurt Bloemfontein of Huis van de Buurt Triton bijvoorbeeld.”

Tolken voor participatieverklaringstraject

Voor de behandelde workshops met diverse thema’s tijdens het PVT zet Koppel-Swoe tolken in. Bilge en Marlina: “We vinden die vooral in ons eigen netwerk. Dat zijn veelal gezichten die de nieuwkomers al goed kennen uit het dorp of uit de wijk. Dat maakt de drempel veel lager om tijdens de workshops in gesprek te gaan.”

Taalactiviteiten voor statushouders op een rij

Basis en Start. Naald en Taal. Taalkoffie. Taalkeuken. In de gemeente Epe zijn diverse taalactiviteiten voor statushouders om (beter) Nederlands te leren. Soms is dat een initiatief van Koppel-Swoe. Andere keren werken we samen met partners, zoals Taalpunt. Sociaal werkers Alette Wagenaar en Marlina Blokland vertellen erover tijdens een interviewgesprek in Huis van de Buurt Bloemfontein in Vaassen.

Koppel-Swoe houdt deze taalactiviteiten op diverse locaties in de gemeente. Marlina en Alette: “Die plekken zijn een beetje afhankelijk van de behoefte. In Huis van de Buurt Triton in Vaassen zijn we bijvoorbeeld al jaren bezig met Taalkoffie en Conversatielessen voor beginners en Conversatielessen voor gevorderden.” Sinds twee jaar organiseert Koppel-Swoe ook Taalkeuken. Samen koken, eten en Nederlands spreken. “Taalkeuken is een samenwerking met Taalpunt van de Bibliotheek. Bij Taalpunt kan iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren beheersen terecht voor advies. Koppel-Swoe helpt daarbij. Deze taalactiviteiten gaan binnenkort ook in Epe starten. We doen dat bij Huis van de Buurt Vegtelarij”, aldus het duo.

Taalactiviteiten voor statushouders is meer dan alleen taal

“Taalactiviteiten voor statushouders zijn belangrijk. Het is een laagdrempelige manier om de Nederlandse taal (beter) te leren. Maar net zo belangrijk is dat het een manier is om andere inwoners te ontmoeten om zo een sociaal netwerk op te bouwen in de woonomgeving.” Tijdens de activiteit is het de plek waar ze vragen kunnen stellen en antwoord krijgen. Waar ze inzicht krijgen in de Nederlandse cultuur en gewoontes. Waar ze ervaren hoe dingen hier gaan.

“We zien dat statushouders ook na de activiteit graag terugkomen in een Huis van de Buurt. Het is voor hen een veilige en herkenbare plek, het contact met de vrijwilligers en sociaal werkers is vertrouwd en de contacten die ze hier opdoen, worden ook als zeer belangrijk ervaren. Via de taalactiviteiten in de Huizen van de Buurt zijn we zichtbaar en ondersteunend.”

Taalactiviteiten draaien dus niet alleen om het leren van de Nederlandse taal. Een bijzonder voorbeeld daarbij is de Kledingbank in Bloemfontein. “De meeste nieuwkomers hebben niet de financiële middelen om nieuwe kleren te kopen. Hier krijgen zij (en alle inwoners van de gemeente Epe) de mogelijkheid om gratis kleding uit te zoeken of te ruilen. Ze maken contact met de lokale gemeenschap én ze leren de Nederlandse taal. ”

Actieve inwoners spelen belangrijke rol

Al die activiteiten kunnen niet worden uitgevoerd zonder actieve inwoners. In Bloemfontein in Vaassen is begin vorig jaar een groep zeer gemotiveerde vrijwilligers gestart met Naald en Taal. Een combinatie van handenarbeid met taalactiviteiten. “Diverse nieuwkomers nemen hieraan deel. Ook in Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe gaan we met een vergelijkbare activiteit starten. Daar heet het Naald en Koffie”, vertellen Alette en Marlina.

Bij deze activiteit zijn het op dit moment voornamelijk vrouwelijke deelnemers. De sociaal werkers van Koppel-Swoe zijn dus ook aan het nadenken over meer taalactiviteiten die mannen interessant vinden. “In Vaassen organiseren we al de Samen Lees Groep. Een taalactiviteit waar we samen een boek lezen en daarover in gesprek gaan. Dit wordt door mannen en vrouwen bezocht.”

“We zouden ook heel graag een Samen Lees Groep willen beginnen in Epe. Dus als je dit leest en het lijkt je leuk om deze activiteit als vrijwilliger te begeleiden, laat het ons weten”, aldus Marlina en Alette. “Of heb je een ander idee voor de combinatie van taal en ontmoeting? Vind je het leuk om als vrijwilliger actief te zijn met statushouders en taal? Neem contact met ons op via 0578-67 67 67. We kijken graag samen met jou naar wat er allemaal mogelijk is.”

 

Nieuw kindercentrum Koppel-Swoe

We zijn heel trots te kunnen melden dat Koppel-Swoe kinderopvang in De Droomboom start met een nieuw kindercentrum met kinderdagopvang voor kinderen van 0-4 jaar en een BSO voor kinderen van 4-12 jaar.  Op onze nieuwe locatie bij De Droomboom hebben we binnen het pand onze eigen plek en kunnen we gebruik maken van de geweldige binnen- en buitenruimtes van De Droomboom.

De samenwerking met De Droomboom is een logische stap. Als je allebei gelooft in talentontwikkeling voor kinderen vanuit een sfeervolle, huiselijke en veilige basis, dan kan een samenwerking simpelweg niet uitblijven! Het nieuwe kindercentrum combineert de vertrouwde pedagogische visie en professionele medewerkers van Koppel-Swoe kinderopvang met de magische plek en faciliteiten van De Droomboom. Binnenkort start de verbouwing. We hopen in het nieuwe jaar te kunnen starten.

Wil je per email (regelmatig) op de hoogte gehouden worden over deze nieuwe locatie? Stuur dan een mail naar planning@koppelswoe.nl.

Benieuwd naar de nieuwe naam van ons kindercentrum? Bekijk dan de video hieronder.

Zomerschool was weer een feestje!

Ja, het regende meer dan andere jaren. Maar de kinderen ondervonden daar totaal geen hinder van. De Zomerschool die van 31 juli tot en met 17 augustus 2023 plaatsvond, was weer een enorm succes, aldus projectcoördinator Mariska van Elst. “Tientallen kinderen hebben enorm genoten. De Zomerschool was een feestje!”

De gemeentes Epe en Heerde hielden deze leerzame en leuke dagen voor kinderen van 6 tot 12 jaar op het terrein van Scouting Buys Ballot in Heerde. Dagelijks waren er ongeveer zeventig kinderen. Net als alle andere jaren werken kinderen op een actieve, zelf-ontdekkend lerende manier aan taal (spreken, luisteren, lezen en schrijven) gecombineerd met activiteiten, waarbij aandacht is voor sport, gezonde leefstijl, kunst, cultuur, techniek, natuur, theater en dans. Tijdens de weken worden nieuwe vriendschappen gesloten, aldus Mariska van Elst, die één van de Koppel-Swoe-medewerkers is die zich hier mee bezig houdt. “Kinderen die minder dan 4 jaar in Nederland verblijven, kinderen met een leerachterstand en kinderen uit gezinnen met een financiële achterstand, waren hier welkom.”

Deze groep kinderen kan vaak niet op vakantie, doordat het gezin niet de financiële middelen heeft. Ook zijn er veel kinderen aanwezig die nog maar kort in Nederland wonen. “Voor hen wordt er extra met taal geoefend. Het is echt een combinatie van leren en van plezier maken.”

Vlinderhuis Epe
De afsluiting van de zomerschool was dit keer extra bijzonder. Zo was René Blok van het Vlinderhuis in Epe ook aanwezig. “Tijdens de afsluiting van de zomerschool deelde René heel veel schoolspullen uit. Hij heeft deze spullen opgehaald bij een kantoor- en boekhandel die gestopt was. Hij bewaarde de spullen voor een goed moment en koos de Zomerschool uit om schriftjes, pennen en potloden uit te delen.” De kinderen wisten niet wat ze zagen, aldus Mariska. “Iemand zei tegen me: ‘Ik heb mooie spullen gezien, mag ik dat allemaal meenemen?’ Ze waren erg blij.”

Ook was er deze laatste middag van de Zomerschool een grote tafel waar tweedehands kleding op lag dat Epenaren hadden ingebracht. “Veel ouders van de deelnemende kinderen waren aanwezig. Zij mochten kleding komen uitkiezen. Super mooi om te zien.”

Sociale betrokkenheid
René was eerder ook al op de Zomerschool aanwezig geweest, vertelt Mariska. “Hij heeft samen met de kinderen vlinders gemaakt.” Die vlinders zijn gemaakt van afval dat René ooit met andere kinderen in deze gemeente heeft opgeruimd, aldus Mariska. “De plastic korrels waarmee de vlinders gemaakt worden, zijn ooit de dopjes geweest van alle geraapte plastic flesjes. “En bewustwording creëren over het milieu én creatief zijn. Als je het mij vraagt is dat écht een win win-situatie. Uit alles blijkt: tijdens de weken van de Zomerschool wordt de sociale betrokkenheid vergroot door sport, spel en creativiteit.”

Over sport gesproken: na de dagelijkse lunch kwamen de kinderen ook in beweging met een sport- en spelprogramma. Buurtsportcoach Niels Elijzen was daar vanuit Epe als projectcoördinator verantwoordelijk voor. Mariska: “We hebben ook dit jaar weer iets prachtigs neergezet samen met andere partijen zoals de gemeente Heerde en de projectcoördinatoren van STIP in Heerde.”

foto’s Fred Rijckenberg

Funmiddag voor jonge mantelzorgers

Op 8 september 2023 organiseren Koppel-Swoe, De Kap en Mens & Welzijn Voorst van 16.00-19.00 uur een FunMiddag voor jonge mantelzorgers uit de gemeentes Epe, Apeldoorn en Voorst.

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar oud? Kom dan gezellig langs. In De Hezebrink, Dominee van Rhijnstraat 69, 8166 AL Emst hebben we de bowlingbaan en de gymzaal afgehuurd. Daar gaan we bowlen, pijl en boog schieten en nog wat andere leuke activiteiten ondernemen. Als afsluiting eten we gezellig een patatje.

Kom je ook? Meld je hieronder aan!

 


Dank voor je interesse! Het maximum aantal deelnemers voor deze activiteit is behaald. Je kunt je helaas dus niet meer aanmelden.

 

© 2023 Media Magneet