Overzicht Algemeen

Vacature Mantelzorgconsulent

Koppel-Swoe is de organisatie voor welzijnswerk en kinderopvang in de gemeente Epe. Wij stimuleren het welzijn en de groei van jong tot oud. Dit doen wij vanuit de visie dat iedereen er toe doet, kan meedoen en bijdragen. Alle verschillen mogen er zijn en iedereen mag zichzelf zijn. Wij pakken vragen van inwoners op. Voor ons is geen vraag te veel. Voor ons Steunpunt Mantelzorg zijn we op zoek naar een:

Mantelzorgconsulent

De functie omvat 16 reguliere en 12 projecturen per week, totale omvang 28 uur per week.

Hoe ziet de inhoud van de functie eruit?

  • Het geven van informatie en advies aan mantelzorgers, zowel individueel als groepsgericht (12 uur per week).
  • Mantelzorgers kunnen contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg met uiteenlopende vragen. Voor ingewikkelde vragen wordt een mantelzorgmakelaar ingezet.
  • Organiseren van themagerichte voorlichtingsbijeenkomsten waarbij informatie gegeven wordt over de Wmo, Wlz, de werkende mantelzorger, wet- en regelgeving etc.
  • Het geven van ondersteuning en begeleiding aan mantelzorgers, zowel individueel als groepsgericht (4 uur per week).
  • Het gaat hierbij om sociaal-emotionele begeleiding van (overbelaste) mantelzorgers. Hierbij hanteren wij het 3-5 gesprekken model.
  • Het opzetten van themagerichte contactgroepen met de inzet van deskundigen. Het opzetten van ontmoetingsmomenten voor mantelzorgers onder begeleiding van vrijwilligers.
  • De organisatie en uitvoering van de jaarlijkse waarderingsactiviteiten: de Dag van de Mantelzorg en de Mantelwaardering.

Dit deel van de functie is nieuw. Samen met de projectleider en een ervaren coach ga je vrijwilligers koppelen aan mantelzorgers en de zorgvrager.

  • Het koppelen van een vrijwilliger aan een mantelzorger en zorgvrager (12 uur per week, tijdelijke uren voor de duur van drie jaar).
  • Tijdens de gesprekken met mantelzorgers en zorgvragers bespreek je of de inzet van een vrijwilliger kan helpen om overbelasting bij de mantelzorger te voorkomen.
  • Je voert gesprekken met potentiële vrijwilligers, organiseert de scholing van vrijwilligers, maakt koppelingen tussen een vrijwilliger en de mantelzorger/zorgvrager.
  • Je zorgt ervoor dat er een goede achterwacht beschikbaar is (denk bijvoorbeeld aan de thuiszorg) op de momenten dat de vrijwilliger bij de zorgvrager thuis is.

Voor deze functie is het belangrijk dat je:

  • Mensgericht bent: je maakt makkelijk contact en hebt inlevingsvermogen;
  • Sociaal vaardig, communicatief sterk en geduldig bent:
  • Goed kan luisteren en over coachende vaardigheden beschikt;
  • Kan samenwerken met collega’s, de eerstelijnszorg en vrijwilligers;
  • Nauwkeurig, zelfstandig en planmatig werkt;
  • Snel een netwerk kan opbouwen en onderhouden;
  • Aantoonbare ervaring hebt in een vergelijkbare functie;
  • HBO werk- en denkniveau hebt.

Wij bieden:

  • Een zelfstandige en afwisselende functie in een organisatie die volop in beweging is;
  • Je wordt projectteamlid van het project vrijwillige inzet voor mantelzorgers. Er is een ervaren coach beschikbaar met wie je kan sparren over de opzet en integratie van het project binnen Steunpunt Mantelzorg;
  • Verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, een goede pensioenvoorziening, een loopbaanbudget en een individueel keuzebudget;
  • Werktijden die je in overleg flexibel kunt indelen;
  • Salariëring conform CAO Sociaal Werk (schaal 8).

Ben je enthousiast geworden over de vacature van mantelzorgconsulent? Dan nodigen we je uit om je motivatiebrief inclusief C.V. vóór 2 juli 2023 naar Koppel-Swoe te sturen via personeelsadministratie@koppelswoe.nl onder vermelding van Vacature Mantelzorgconsulent. De gesprekken vinden plaats op 10 juli 2023.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Marjan Holthuis. Telefonisch bereikbaar op 0578-67 67 67  / 06-19 85 79 66 of via m.holthuis@koppelswoe.nl

Week van de Jonge Mantelzorgers: Niet te missen….

Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe en de gemeente Epe vinden het belangrijk dat jonge mantelzorgers zichtbaar zijn en besteden daarom extra aandacht aan deze doelgroep tijdens de jaarlijkse Week van de Jonge Mantelzorger van 1 t/m 7 juni 2023.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Activiteiten voor Jonge Mantelzorgers

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger organiseert Steunpunt Mantelzorg samen met De Kap Apeldoorn en Mens & Welzijn Voorst een tweetal activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers uit deze regio.

Op 2 juni van 16.00-18.00 uur is er voor kinderen van 6 t/m 10 jaar ‘Fun op de Hertenboerderij’ in Nijbroek. Je kan daar lekker spelen, er zijn dieren en we eten gezellig wat. Jongeren van 10 t/m 15 jaar zijn op 6 juni van 16.00-18.00 uur welkom om te suppen en een hapje te eten bij Strand Withagen in Bussloo. Jongeren van 16+ jaar kunnen dat op 6 juni van 17.30–19.30 uur doen. Ook daar zorgen we uiteraard voor een hapje eten.

Opgeven kan bij Sil Overmeire via s.overmeire@koppelswoe.nl of 0578-67 67 67. Is vervoer een probleem? Laat het ons dan ook weten. Gaan we proberen iets te regelen voor je.

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt  Mantelzorg van Koppel-Swoe is hét centrale aanspreek- en informatiepunt voor mantelzorg in de gemeente Epe. Wij bieden gratis en onafhankelijk informatie, advies, ondersteuning en begeleiding, behartigen de belangen van de mantelzorger en organiseren activiteiten voor mantelzorgers. Je kunt met al je vragen betreffende mantelzorg en jonge mantelzorgers terecht bij Steunpunt Mantelzorg via 0578-67 67 67 of steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl.

Samen eten bij Wijksteunpunt Burgerenk. BBQ afsluiting seizoen

Enthousiaste vrijwilligers van het wijksteunpunt Burgerenk en Koppel-Swoe, organiseren elke tweede dinsdag van de maand een heerlijke maaltijd. Op dinsdag 13 juni wordt het seizoen van Samen eten zoals elk jaar gezellig afgesloten met een  barbecue. Iedereen die het leuk vindt om samen te barbecueën is van harte welkom.

De barbecue start om 17.00 uur in het wijksteunpunt Burgerenk aan de Klimtuin 46 in Epe, en deelname kost € 15,00 per persoon.

Vanaf 17.00 uur verwelkomen de gastvrouwen de gasten in de Burgerenk. Iedereen wordt voorzien van een kopje koffie of thee. Daarnaast betaalt men  voor de gebruikte consumpties tijdens het eten. De bijdrage dient vooraf betaalt te worden aan de vrijwilligers van de kookgroep.

Mocht het vervoer naar de Burgerenk een probleem zijn dan kan dat aangegeven worden bij de aanmelding. Er zal een vrijwilliger zijn om van en naar huis gebracht te worden.

In verband met de inkoop van ingrediënten is het noodzakelijk dat men zich van tevoren aanmeldt. De aanmelding kan tot woensdag 7 juni middels de opgavenlijst die op het prikbord in het wijkgebouw hangt of telefonisch op 0578-616935.

Aan de wandel met de wandelgroep

Het is woensdagochtend, iets voor negenen. Buiten is het guur, binnen in dit Vaassense gebouw brandt de verwarming behaaglijk. Een zeer uiteenlopend gezelschap staat te popelen in de gang. Er wordt wat gekletst om de tijd te doden. Nog een paar minuten en dan is het 9.00 uur. Voor dit stel begint de woensdagochtend dan pas echt. Op dat moment gaan ze samen aan de wandel met de wandelgroep.

Het effect van wandelen; ik heb er wel eens vaker over geschreven. ‘t Maakt je hoofd leeg en het is gezond. Die twee aspecten zijn vrij logisch. Maar daarbij vind ik de onverwachtse gesprekken tijdens zo’n wandeling een onbetwiste meerwaarde hebben. Om die reden ben ik ooit mijn rubriek ‘Wandeling van de week’ (zie www.mediamagneet.nl om de 58 interviews te lezen) begonnen.

Wandelgroep

Wandelconversaties zijn wat mij betreft altijd waardevol te noemen. Ook nu weer. Ik haak aan bij de Wandelgroep die een sociaal werker van Koppel-Swoe ooit startte en probeer het belang te duiden. Huis van de Buurt Triton (want dat is de eerder genoemde plek waar deze wandelgroep elke woensdagochtend begint), ligt aan de Jasmijnstraat. Vaassenaren kunnen daar terecht voor ontmoeting, activiteiten, informatie en advies over wonen, zorg en welzijn. Er gebeurt kortom van alles in het gebouw. Maar sinds september fungeert deze plek dus ook als startpunt van een wekelijkse ochtendwandeling op woensdag. Buurtbewoners blijken er behoefte aan te hebben.

Deze ochtend wandelt de groep een klein uurtje. “We gaan rechtstreeks naar het kasteelpark. Want daar is het altijd mooi”, meldt één van hen. Dat eerste stukje door de Jasmijnstraat, de Deventerstraat en de Julianalaan is op zich prima te doen, maar op het moment dat Kasteel Cannenburch opdoemt, is de wandeling voor dit stel pas écht begonnen. Eén van de dames loopt fier voorop en geeft de richting en het tempo aan. Ze zet de route uit en de anderen wandelen er vrolijk achteraan. Wat ook opvalt? Als vanzelf wordt er gewisseld van positie. Niemand loopt alleen, iedereen kletst afwisselend met elkaar. Stuk voor stuk komen de verschillende Vaassenaren dus ook naast de nieuwkomer van deze groep lopen. Ze delen allemaal een mooi verhaal. Die ene meneer bijvoorbeeld die sinds het prille begin al met deze wandelgroep meedoet. “Ik moet veel in beweging blijven. Ik heb suikerziekte en ik voetbal en loop dus heel veel. Maar deze Wandelgroep is vooral ook erg gezellig.”

De vrouw die voor de groep als levende TomTom fungeert, lacht van oor tot oor. Bij haar is letterlijk zichtbaar wat wandelen met een mens kan doen. “Lopen door de natuur: ik vind het heerlijk. Ik geniet daar echt van. Daarbij heb ik altijd leuke gesprekken met de andere deelnemers.” De vrouw naast haar vult aan en vertelt dat dit uurtje op de woensdagmorgen voor haar daarom ‘een mooi begin van de dag markeert’.

Bewegen én elkaar zien

Een andere dame op leeftijd komt met een prachtige anekdote op de proppen. “Ik woon al jaren in deze buurt en hoorde van de Wandelgroep. Ik ben alleen en dacht dat dit misschien wel een manier was om wat meer in contact te komen met buurtbewoners.” Toch is er in het begin ook twijfel. Ze loopt vaak met een rollator en vraagt zich dus af of ze het woensdagochtendrondje wel vol kan houden. Wat blijkt? Ze wordt door de groep op sleeptouw genomen en loopt inmiddels pijnvrij. “Daarbij is de rollator de deur uit. Die gebruik ik niet meer. En mocht ik onverhoopt een slechte dag hebben, dan grijp ik gewoon even een willekeurig persoon bij de arm.”

Naast gezondheid en waardevolle, warme gesprekken zijn er dus nóg meer effecten van wandelen te noemen, zo concludeer ik nadien: verbroedering en vergroting van de sociale cohesie. Zonder overdrijven: de Wandelgroep in deze Vaassense buurt beweegt én ziet elkaar.

Keertje meewandelen?

  • Vaassen – We wandelen elke dinsdagavond vanaf Triton 18.45-19.30 uur en op woensdagochtend van 09.00-09.45 uur.
  • Emst – Op donderdagochtend wandelen we van 10.00 -11.00 uur vanaf De Hezebrink i.s.m. huisartspraktijk Wiechers in Emst.

Wil jij ook graag een wandelgroep in jouw buurt?

Neem contact met ons op. Gaan wij samen met jou kijken hoe we daarmee kunnen starten! Bel 0578-67 67 67 en vraag naar de gebiedsregisseur.

 

Deze column van Dennis Dekker verscheen eerder in nieuwsblad Schaapskooi.

Gratis workshop ‘Gezonde leefstijl’ in Kulturhus EGW

Donderdag 25 mei komt Joyce, van hart for her, een interactieve workshop geven over de gezonde leefstijl. Ze geeft onder andere tips en advies over goede beweegoefeningen en gezonde voeding. De workshop wordt van 13.30 tot 15.00 uur gehouden tijdens de Buurtkoffie van Koppel-Swoe in Huis van de Buurt Kulturhus EGW.

Aan de workshop zijn geen extra kosten verbonden. Meer weten over een gezonde leefstijl? Doe mee! Laat je ons weten als je komt? Dit kan je doorgeven via 0578-67 67 67 of via info@koppelswoe.nl

Buurtkoffie is iedere donderdagmiddag van 12.30 tot 16.00 uur in Huis van de Buurt Kulturhus EGW. Wil je gezellig met je buurtgenoten kletsen, een kopje koffie of thee drinken, een spelletje spelen of informatie/advies vragen? Je bent van harte welkom om gedurende de middag binnen te lopen. De activiteit is gratis. Je betaalt alleen voor je eigen consumpties. We zien je graag!

Omgaan met verlies en rouw

Koppel-Swoe organiseert een vierdaagse workshop: ‘Omgaan met verlies en rouw’ en aansluitend een contactgroep. Dit is bedoeld voor mensen die te maken hebben (gehad) met betekenisvol verlies en meer willen weten hoe een rouwproces werkt in het algemeen en in dat van hunzelf in het bijzonder. Daarnaast komen zij in contact met gelijkgestemden. De workshops vinden eenmaal in de twee weken plaats en de eerste bijeenkomst start op vrijdag 2 juni aanstaande.  

Verlies en Rouw
Iedereen maakt in zijn leven verlies en rouw mee. Verlies en rouw zijn daarmee onlosmakelijk verbonden met het leven. Hoewel we heel goed weten dat verlies bij het leven hoort, is het zoeken naar een manier van omgaan met dat verlies. In de workshops wordt uitgelegd hoe rouw en een rouwproces werken met aandacht voor jouw eigen situatie. Je leert hoe je dit verlies kunt dragen, mee kunt nemen in jouw dagelijks leven. Je leert het verlies niet te verwerken, maar je leert het verlies anders vast te houden.

Doel en inhoud van de workshops: inzicht in (je eigen) rouwproces
Karin van Aalst, verlies- en rouwcoach, geeft het volgende aan: “Verdriet om een verlies kunnen we in deze workshop niet wegnemen. Wat we wel kunnen is inzicht geven in rouwprocessen en dit met elkaar bespreken. De ervaring leert dat wanneer mensen iets meer weten over een rouwproces, ze hun eigen situatie beter in beeld krijgen. Meer begrip voor de eigen situatie werkt heel vaak verlichtend. Tijdens de workshop is er aandacht voor psycho-educatie (hoe werkt rouw en hoe ziet een rouwproces eruit?) en de vertaalslag naar de eigen individuele situatie. De workshop wordt door deelnemers vaak ervaren als rustgevend en inzicht-gevend.”

Na de informatieve workshops bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de contactgroep voor gelijkgestemden. Deze bijeenkomsten vinden maandelijks plaats vanaf 18 augustus.

Praktische informatie

De bijeenkomsten worden begeleid door Karin van Aalst, Verlies- en rouwcoach.
Zie voor meer informatie: www.karinvanaalst.nl
Data: 02-06 / 16-06 / 30-06 / 14-07
Tijd: 10.00-11.30 uur
Locatie: Huis van de Buurt Triton, Jasmijnstraat 36 in Vaassen
Kosten: Er zijn geen kosten verbonden aan deelname

Opgeven
Wil je graag deelnemen aan deze bijeenkomsten? Er is plek voor maximaal 8 deelnemers. Je kunt je aanmelden bij Karien van den Berg, welzijnscoach van Koppel-Swoe. Bereikbaar op telefoonnummer: 06-36 13 21 40 of via de e-mail: k.vandenberg@koppelswoe.nl

 

De innerlijke brandstof van Jan de Graaf

“Wat betekent werk eigenlijk voor jou?” De belangrijkste vraag van dit bijzondere afscheidsinterview wordt meteen op tafel gegooid. Jan de Graaf, tot voor kort werkzaam bij Koppel-Swoe, lacht. “Poeh. Tja…” Er volgt een monoloog die eindigt met een fraai antwoord op die vraag…

“Werk, hmm. Waar zal ik eens beginnen… Ik ben na de lagere school en de middelbare school best vaak geswitcht qua carrière. Mijn ouders hadden een boerderij in Emst. Daar moesten wij als kinderen natuurlijk ook helpen. Ook ben ik natuurlijk in militaire dienst gegaan. Halverwege die diensttijd werd mijn vader ziek. Daarom heb ik tien maanden gewerkt op de boerderij van mijn ouders. Vervolgens ben ik weer in dienst gegaan om de diensttijd af te maken.”

“Het eerste echte baantje waar ik geld mee verdiende, was in een vetsmelterij in Vaassen. Het afgepompte vet uit de verzamelde blikken en vaten was onder meer bestemd voor de make up-industrie.”

“Dit heb ik een jaartje gedaan. Toen ben ik toch maar gaan studeren. Ik doorliep de Sociale Academie in Arnhem. Ik volgde daar twee studies. Maatschappelijk Werk en Sociaal Cultureel Werk. Die studententijd was natuurlijk prachtig. Maar ik merkte bovenal dat dit studies waren die bij me pasten. In Tiel ging ik aan de slag als vrijwilliger bij het Jongeren Advies Centrum.”

SSCW

“Voor de militaire dienst heb ik eerst nog even gewerkt als computeroperator (een bedrijf in Wapenveld werkte toen met de eerste serie computers van Nederland), maar ik kwam erachter dat ik meer binding met welzijn en maatschappelijk werk had. Ik ben tijdens mijn studie bij de SSCW (Stichting Sociaal Cultureel Werk) in Epe terecht gekomen. Heel eerlijk? Ik ben daar toevallig binnen komen waaien en nooit meer weggegaan. Deze stichting was de voorganger van Koppel-Swoe.”

“De jaren dat ik hier werkte, waren zeer divers. Ik heb veel verschillende functies bekleed. Ik was algemeen medewerker, welzijnsmedewerker, straathoekwerker, coördinator van het jongerenwerk en coördinator van de welzijnstak van Koppel-Swoe. Mijn twee studies sloten wat dat aangaat perfect aan.”

“Waarom ik nooit uit deze gemeente ben weggegaan, zul je je misschien wel afvragen. Nou, ik vond het altijd heel leuk om te werken waar je woont. Ik woonde eerst jaren in de Molukse wijk in Vaassen en ben vervolgens naar Epe verhuisd. Ik werkte in dezelfde gemeente. Uiteindelijk kent iedereen je en maak je altijd wel een interessant praatje. Dat leggen van verbindingen past goed bij me. En het is volgens mij ook heel belangrijk geweest in mijn werk.”

‘Protestspandoeken worden overlegstructuren’

“Natuurlijk was dat werk aan het begin van mijn carrière anders dan toen ik anderhalf jaar geleden afscheid nam. Ooit, in de jaren zeventig, stond je als sociaal werker vaak op te boksen tegen de overheid. De laatste jaren van mijn werkzame leven ontstond er veel meer een situatie dat je het samen moest doen. De protestspandoeken van weleer zijn ingewisseld voor overlegstructuren. Niet meer tegen de gevestigde orde vechten, maar samenwerken mét de gevestigde orde. Dat is toch een hele vruchtbare ontwikkeling geweest voor ons werk. We waren geen vijanden van elkaar, we wilden hetzelfde bereiken. Het ging veel meer om het finetunen van de route hoe je daar samen dan moet komen. We zaten veel meer in overleg met alle partijen uit het sociaal domein. Er was aandacht voor elkaar. We luisterden, we namen elkaar serieus. Dat paste bij onze organisatie. Het woordje ‘koppel’ staat niet voor niets in de naam van mijn jarenlange werkgever.”

‘Proactieve aanpak geeft veel meer resultaat’

“Een mooie ontwikkeling waar de samenleving zeker veel aan gehad heeft, is het ontstaan van het gemeentelijke Multidisciplinair Team. Dat was een overlegstructuur van jongerenwerkers, politieagenten, ambtenaren, CJG en verslavingszorgmedewerkers bij elkaar zaten. Op deze manier wisten we veel beter wat er speelde in een wijk of waar jongeren problemen hadden. Je reageert niet meer op wat er fout is gegaan, je gaat juist naar een proactief aanpak. Dat heeft veel meer resultaat.”

“Ik ben niet gauw gefrustreerd. Ik heb daarom ook nooit een hekel gehad aan mijn werk bij Koppel-Swoe. Dat scheelt wel. Op zo’n manier gaat de tijd ook heel snel. Natuurlijk was er wel eens een maandagochtend dat ik vanwege een lang weekend wat moeilijk op gang kwam, maar ik stapte altijd vrolijk op de fiets om naar het werk te gaan. Tot aan de laatste dag. Mijn idee? Je moet je vooral niet gek laten maken.”

“Vooral de donderdag vond ik een prachtig. Dat was doorgaans een dag waarop er veel moest gebeuren. Je was dan lekker druk met van alles en nog wat. Maar je wist ook dat je een heel end op weg was naar het weekend. Hahaha…”

“Nu is het overigens wel zo dat er in die laatste tijd bij Koppel-Swoe op privégebied de nodige vrolijkheid ontbrak. Mijn vrouw werd ziek, we hebben als gezin een moeilijke tijd gekend. Daarom heb ik indertijd ook geen officieel afscheid genomen bij Koppel-Swoe. Mijn hoofd stond er niet naar.”

“Vorig jaar is Bertha helaas overleden. Heel tragisch, maar het ging niet meer. De afgelopen maanden ben ik mijn vrije tijd dus wat anders aan het invullen. Ik kijk eens een serie, ik lees eens een boek. Ik wandel af en toe en ik knutsel wat in huis. Ik ben ook aan een ander projectje begonnen. Mijn vrouw schilderde graag. Ik heb alle schilderijen die ze in haar leven gemaakt heeft, gefotografeerd. Ik wilde ze vastleggen voor onze kinderen. Zodat ze weten welke mooie schilderijen hun moeder gemaakt heeft.”

Levensles van Jan de Graaf

“Nu ik wat meer vrije tijd heb, zit ik ook nog wel eens op internet te surfen. Ik heb bijvoorbeeld ook een eigen Facebookpagina, waar ik af en toe nog wel eens op gluur. Onlangs kreeg ik daar een berichtje van iemand die ik ken vanuit het jongerenwerk. Na jaren meldde ze zich bij me en vertelde dat ze nog vaak aan me moest denken. Ik snapte niet goed waarom en vroeg haar naar de reden. Ze vertelde dat ik haar op een moeilijk moment in haar leven enkele adviezen had gegeven die ze ter harte had genomen. Ze gebruikte soms verslavende middelen, kwam in geldnood en had het moeilijk. Ik heb haar geprobeerd uit te leggen wat de risico’s van haar gebruik waren. Ze heeft er klaarblijkelijk iets mee gedaan en gebruikte mijn reactie nu als letterlijke levensles voor haar eigen kinderen. Dat klinkt allemaal best wel klein, misschien. Maar wat mij betreft is het vooral een prachtig voorbeeld wat je als jongerenwerker zoal kunt bereiken.”

“Dus om nog even op die eerste vraag terug te komen: werken is een prachtige manier van tijdverdrijf. Maar als je ervaart dat je als welzijnswerker of jongerenwerker iets bereikt hebt bij iemand, hoe klein ook, dan geeft dat steeds weer nieuwe innerlijke brandstof om door te gaan.”

© 2023 Media Magneet