Overzicht Huis van de Buurt EGW - Epe

Programma ‘Week van het Geld’ 2025

Van 24-28 maart 2025 is het weer de landelijke ‘Week van het Geld’. Een week waarin we aandacht besteden aan geld. Het thema is dit jaar ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’.

Welke gelddromen hebben kinderen en jongeren? Kinderen dromen misschien van lego, een spelcomputer of samen met vrienden naar de bioscoop. Daar waar jongeren misschien wel dromen van een verre reis of op kamers gaan. Zomaar wat voorbeelden van dromen waar geld mee gemoeid is. Maar hoe kom je aan geld? En hoe maak je verstandige geldkeuzes? En hoe zorg je ervoor dat je grip houdt op je uitgaven? Met dit jaarthema zetten we kinderen en jongeren in hun kracht door ze te leren hoe verstandige geldkeuzes kunnen bijdragen aan het realiseren van hun gelddromen. Tijdens ons sociaal werk activiteiten gericht op kinderen en jongeren, op de basisscholen en op de RSG N.O-Veluwe wordt aandacht besteed aan de ‘Week van het Geld’.

Kennis en informatie over geld delen

Daarnaast besteden we tijdens onze reguliere activiteiten in onze Huizen van de Buurt ook aandacht aan goed omgaan met geld en het bespreken van geldzaken. Het is natuurlijk net zo belangrijk dat ouders en andere volwassenen bewust zijn van goed omgaan met geld. Wij geloven dat geldzaken, financiële problemen en de gevolgen van financiële problemen bespreekbaar moeten zijn én op tijd besproken moeten worden. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen, want geldzorgen hebben invloed op je gezondheid. Praten, maar ook kennis en informatie over geld delen.

Daarom besteden we tijdens de ‘Week van het Geld’ op verschillende manieren aandacht aan (omgaan met) geld door erover te praten, maar ook na te denken over geld(zorgen) en geven informatie over verschillende diensten en regelingen die je kunnen helpen. Het is belangrijk dat inwoners van de gemeente Epe weten dat die diensten en regelingen er zijn. En dat je er gratis gebruik van kunt maken. Je vindt onderaan dit artikel een overzicht van alle activiteiten in onze Huizen van de Buurt.

Pubers & Poen

Een aantal jaar geleden hebben we tijdens de ‘Week van het Geld‘ een inspirerende lezing met Eef van Opdorp georganiseerd. Eef is financieel coach en bekend van het tv-programma ‘Uitstel van executie’. De lezing met de titel ‘Pubers & Poen’ was voor ouders en verzorgers en ging over: zakgeld, kleedgeld, online gokken, de logica van het puberbrein, grenzen stellen en veranderingen als je kind achttien wordt. Je kunt de video aanvragen door op de button hieronder te klikken. Dan sturen wij deze per email naar je op.

Activiteiten ‘Week van het Geld’

Maandag 24 maart 2025

10.00-12.00 uur – Kledinghuis voor gratis kleding, schoenen en speelgoed – Bloemfontein, Vaassen

15.00-17.00 uur – Kindertijd (6 t/m 12 jaar) met spelvormen geld – Balai Pusat, Vaassen

19.00-22.00 uur – Jongerenavond: in gesprek over geld – Hezebrink, Emst

20.00-21.30 uur – Jongerenavond nieuwkomers: in gesprek over geld – Triton, Vaassen

19.30-20.30 uur – Inloop Juridisch Advies (Formulierenteam) – Kulturhus EGW, Epe

Dinsdag 25 maart

09.30-11.00 uur – Buurtkoffie met praatplaat over geld – Bloemfontein, Vaassen

10.00-12.00 uur – Kledinghuis voor gratis kleding, schoenen en speelgoed – Bloemfontein, Vaassen

10.00-11.30 uur – Buurtkoffie met praatplaat over geld – Burgerenk, Epe

19.30-21.00 uur – Buurtkoffie met praatplaat over geld – Triton, Vaassen
 

Woensdag 26 maart 09.30-11.00 uur

09.30-11.00 – Buurtkoffie met praatplaat over geld – Triton, Vaassen

10.00-12.00 uur – Kledinghuis voor gratis kleding, schoenen en speelgoed – Bloemfontein, Vaassen

14.30-15.30 uur – Kindertijd (4 t/m 12 jaar) met spelvormen geldBurgerenk, Epe

15.00-16.00 uur – Kindertijd (4 t/m 12 jaar) met spelvormen geld – Bloemfontein, Vaassen

16.00-17.00 uur – Kindertijd (4 t/m 12 jaar) met spelvormen geldVegtelarij, Epe

Donderdag 27 maart

09.30-11.00 uur – Buurtkoffie met praatplaat over geld – Bloemfontein, Vaassen

10.00-12.00 uur – Kledinghuis voor gratis kleding, schoenen en speelgoed – Bloemfontein, Vaassen

10.00-12.00 uur – Buurtkoffie met praatplaat over geld – Balai Pusat, Vaassen

15.30-17.00 uur – Kindertijd met spelvormen geld – Triton, Vaassen

19.30-20.30 uur – Inloopspreekuur Belastingaangifte (Formulierenteam) – Vegtelarij, Epe

Vrijdag 28 maart 2025

10.00-12.00 uur – Kledinghuis voor gratis kleding, schoenen en speelgoed – Bloemfontein, Vaassen

10.00-11.00 – Inloopspreekuur Formulierenteam – Burgerenk, Epe

 

Meer informatie

Heb je vragen over het programma? Of wil je iets meer weten over een activiteit? Bel ons dan op 0578-67 67 67 of mail naar info@koppelswoe.nl

Wij zoeken vrijwilligers voor de Zomerschool Epe | Heerde!

Jaarlijks organiseren STIP en Koppel-Swoe tijdens de zomervakantie de Zomerschool voor kinderen die niet op vakantie kunnen of kinderen die korter dan 4 jaar in Nederland zijn. De laatste groep kan extra oefening met de Nederlandse taal goed gebruiken. Dit jaar wordt de Zomerschool Epe-Heerde georganiseerd op de maandag, dinsdag en donderdag van 09.30-14.30 uur in de periode van 28 juli tot en met 7 augustus. We zijn weer op zoek naar vrijwilligers voor de Zomerschool. Bij voorkeur mensen die minimaal 4 dagdelen willen helpen. Je hoeft dus niet de hele periode beschikbaar te zijn. 

Tijdens de Zomerschooldagen komen er verschillende onderdelen langs. We starten de dag gezamenlijk en gaan daarna aan de slag met een taalactiviteit. Dan is het tijd voor een creatieve invulling, zoals een knutselactiviteit. Na de lunch komen de kinderen in beweging met een sport- en spelprogramma.

De programmadagen zijn dit jaar op het terrein van basisschool de Expeditie, Oude Wisselseweg, 8162 HJ Epe. Met de vrijwilligers starten we ’s ochtends om 8.30 uur met een dagopening waarin onder andere de activiteiten van die dag uitgelegd worden. Voorafgaand aan de Zomerschool hebben we nog een vrijwilligersavond waarin we met elkaar kennismaken en het totale programma bespreken.

Je werkzaamheden zijn:

  • Samen met een andere vrijwilliger een groep van maximaal 10 kinderen ondersteunen.
  • De activiteiten van het programma uitleggen aan de kinderen. (draaiboek en materialen zijn aanwezig)
  • De kinderen begeleiden tijdens de activiteiten.
  • Samen met de kinderen tussendoortje eten/drinken en/of lunchen.
  • Tijd bewaken, zodat de kinderen op tijd ergens aan beginnen of opruimen
  • Zorgdragen voor een opgeruimd lokaal

Wij vragen van vrijwilligers dat zij:

  • Goed kunnen omgaan met kinderen die verschillen in niveau en afkomst in een groep.
  • Echte doeners zijn en initiatief durven te nemen.
  • Samenwerking belangrijk vinden.
  • Beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden.
  • Zich met humor, lef en enthousiasme inzetten.
  • Het maatschappelijk belang van de Zomerschool inzien.

Waardering:

  • Vrijwilligersvergoeding.
  • Een heleboel enthousiaste, blije kinderen.
  • Leuke nieuwe contacten met andere vrijwilligers.
  • Een unieke Zomerschool gadget.

Vrijwilliger voor de Zomerschool?

Wil jij meewerken om van dit mooie maatschappelijke project een succes te maken? Ben je minimaal 4 dagdelen beschikbaar in de periode van 28 juli tot en met 7 augustus 2025? Geef je dan op via het formulier hieronder.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met coördinator Niels Elijzen via n.elijzen@koppelswoe.nl of 0578-67 67 67

 

Zomerschool 2025 - aanmelden als vrijwilliger

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*
Dit is zeker geen verplichting, maar voor ons fijn om te weten. Denk aan bijvoorbeeld PABO, een andere lerarenopleiding of opleiding voor onderwijsassistent.
Op deze dagdelen kan ik helpen als vrijwilliger:*
Je kunt een hele dag of een dagdeel ons helpen. We zouden het fijn vinden als je minimaal 4 dagdelen bij ons aan de slag wilt. Klik aan welke dag(delen) je van de partij bent.
Dit is mijn geboortedatum:*
Hebben we nodig voor het aanvragen van een VOG
Ik ga:*
Ik vind het leuk om mee te helpen in de voorbereiding bij het inzamelen van kinderkleding.*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hanny Baarspul stopt als vrijwilliger bij Koppel-Swoe

Hanny Baarspul uit Epe stopt na 32 jaar met haar vrijwilligerswerk voor Koppel-Swoe. De 90-jarige Hanny was eveneens de oudst geregistreerde vrijwilliger die een veelheid aan werkzaamheden deed voor onze welzijnstak. De laatste jaren was ze gespreksleider van de Gespreksgroep met zo’n twaalf dames op leeftijd. Elke twee weken praten ze op vrijdagochtend over diverse onderwerpen. Dit afscheidsverhaal over Hanny is daarmee vooral ook een oproep voor een nieuwe vrijwilliger die gespreksleider wil worden. “Dat vind ik wel zo prettig, want ik hoef niet per se in de belangstelling te staan. Er zijn zo veel mensen die vrijwilligerswerk doen, ik ben echt niet uniek.”

Dat laatste valt echter wel een beetje te betwijfelen. Zo ontving Hanny in 2016 al eens de ‘Vrijwilligersprijs van het jaar’. Toen sprak ze na haar uitverkiezing nog wel enkele wezenlijke woorden, die vandaag ook weer herhaald worden. “Vrijwilligerswerk is wezenlijk voor onze maatschappij. Zonder vrijwilligers stort de samenleving in.”

Samen praten over nieuwswaardige thema’s
Ruim dertig jaar geleden begon Hanny via de toenmalige Stichting Welzijn Ouderen Epe met divers vrijwilligerswerk. Zo zat ze vanuit het bestuur onder meer in de sollicitatiecommissie en bracht ze maaltijden rond voor het initiatief ‘Tafeltje Dekje’. Na afloop van haar bestuurstermijn werd ze gevraagd als gespreksleider van de Gespreksgroep. “Dat heb ik nu zo’n twintig jaar gedaan. Heel erg leuk. Het is een groep, voornamelijk oudere dames die eens per twee weken (vrijdag 10.00 tot 12.00 uur, oneven weken) samenkomt in Kulturhus EGW. “Ik heb meestal de voorbereiding van de onderwerpen gedaan. Dat deed ik vaak met inbreng van andere leden van de Gespreksgroep. We hebben steeds gepraat over zeer uiteenlopende, nieuwswaardige thema’s. Een enkele keer werd een gast uitgenodigd om te spreken, andere keren waren het andere leden van de groep die een onderwerp behandelden.” Onderwerpen worden benaderd vanuit de persoonlijke ervaring, aldus Hanny. “Alle meningen waren goed, niemand sprak verwijten naar elkaar uit als ze het eventueel ergens niet mee eens waren. De Gespreksgroep moet een veilige plek zijn waar men respectvol met elkaar omgaat. Mijn inziens is dit bij deze groep duidelijk het geval. Men luistert naar elkaar en geeft elkaar vertrouwen om alles te kunnen zeggen. Dat is tegenwoordig heel waardevol. Ik sluit daarom niet uit dat ik vanaf september (het volgende seizoen) zelf één van de senioren ben die blijft deelnemen aan de Gespreksgroep. Ik wil alleen de verantwoordelijkheid van gespreksleider niet meer.”

Wil jij nieuwe gespreksleider worden van de Gespreksgroep?

Op dit moment zijn er zo’n twaalf vrouwelijke deelnemers aan deze bijzondere Gespreksgroep. “We zoeken nu dus naarstig naar een nieuw gespreksleider. Denk je dat je dit leuk vindt? Neem dan contact op met Niki Binnendijk, medewerker van EpeDoet!, de vrijwilligersorganisatie van Koppel-Swoe. Dat kan via tel.: 06-40 38 74 86 of e-mail: n.binnendijk@koppelswoe.nl.”

Helemaal stoppen met vrijwilligerswerk, doet Hanny niet. “Vanuit De Zonnebloem Afdeling Epe, bezoek ik regelmatig één van de gasten. Soms is er een activiteit waar ik mijn gast dan op attendeer, en waar we dan wel eens samen aan deelnemen. Dat is prima te doen. Ook op mijn leeftijd. Hier ga ik dus wel mee door. Heel eerlijk? Vrijwilligerswerk geeft me nog altijd energie.”

© 2025 Media Magneet