Sportcafé inspireert om de clubkas te spekken

Sportcafé inspireert om de clubkas te spekken

Het tweede Sportcafé van het jaar vond woensdag 26 oktober plaats in de gemeente Epe. Ruim 40 belangstellenden wisten de weg te vinden naar SV Vaassen, waar het café ditmaal was.

Het team van Heel Epe Beweegt van Koppel, dat het Sportcafé organiseert, en SV Vaassen hadden gekozen voor het thema ‘inkomsten genereren en kosten besparen’.

Om 19.15 uur druppelden de eerste bezoekers binnen. Rond 19.30 uur was de kantine van SV Vaassen goed gevuld. Na een welkomstwoord namens de organisatie kregen de aanwezigen een rondleiding over het sportpark van SV Vaassen. Het bestuur gaf een rondleiding langs de velden, het (gedeelde) kunstgrasveld en de nieuwe kleedkamers van de vereniging.

sport-cafe-2

Hoe vang je als club teruglopende inkomsten op?

Eenmaal binnen werd gestart met het inhoudelijke programma. Bijna elke vereniging heeft, om verschillende redenen, te maken met teruglopende inkomsten. Het is dan eenvoudig om de contributie te verhogen, maar het is beter te kijken naar mogelijke alternatieven om kosten te besparen of juist inkomsten te genereren.

Tijdens het Sportcafé vertelden drie partijen over mogelijke initiatieven. Die worden hieronder kort uitgelegd.

Drie opties extra inkomsten genereren sportclubs

# So! Sport

Als sportclub inkomsten genereren met minimale inspanning. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Aart Knuivers van SO! Sport is aanwezig om hier toelichting op te geven. Het enige wat gedaan hoeft worden, is een app installeren op je smartphone en een zender (beacon) installeren op de betreffende sportlocatie. Wanneer je binnen een bepaalde straal van de beacon komt, zendt het apparaat advertenties naar je telefoon.

Open je deze berichten dan spek je de clubkas van jouw vereniging. Deel je de berichten dan begint de teller pas echt te lopen. Zo kun je als vereniging honderden tot duizenden euro’s per jaar verdienen zonder daar iets voor te doen. Alle geïnteresseerden kregen een startpakket van SO! Sport mee naar huis.

Extra inkomsten genereren sportclubs wordt steeds belangrijker Tijdens Sportcafé Epe lichten 3 partijen initiatieven toe hoe dit te realiseren.

# Sportief Opgewekt

Sportief Opgewekt is een organisatie die zich bezighoudt met verduurzaming van sportparken zodat er een toekomstbestendige sportclub wordt gecreëerd. Marit Unck laat zien hoe je als sportvereniging je energierekening fors kan verlagen. Met kleine maatregelen kun je al snel veel geld besparen, denk aan slimme meters, tijdschakelaars, collectief stroom inkopen of oude telefoons inzamelen. Voor meer informatie over deze maatregelen verwijst zij naar www.duurzaamverenigen.nl.

Grote maatregelen om kosten te besparen zijn led-verlichting en zonnepanelen. Vaak blijft het bij mooie plannen. Sportief Opgewekt gaat samen met de club over tot actie. Zij regelen het hele traject van advies tot realisatie. Hierbij kan ook gedacht worden aan ondersteuning bij landelijke subsidieaanvraag. Vorig jaar zijn alle aanvragen van Sportief Opgewekt gehonoreerd. En dat zonder voorinvestering van de club. Tot het moment dat tot actie over wordt gegaan, is geen investering van de club nodig.

# Duurzaamheidslening

Tot slot is het woord aan wethouder Robert Scholten van de gemeente Epe. De gemeente wil sportverenigingen stimuleren tot het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Daarom is er een renteloze lening beschikbaar gesteld voor financiering van duurzaamheidsmaatregelen bij maatschappelijke organisaties zoals sportverenigingen.

De hoogte van de lening kan variëren van 10.000 tot 250.000 euro per jaar met een aflossingstermijn van 10 jaar. Momenteel is nog ruim 450.000 euro hiervoor beschikbaar. Deze lening kan aangevraagd worden via de gemeentelijke website en wordt toegekend door het college.

Meer informatie

We hopen dat de bezoekers geïnspireerd zijn geraakt en concrete handvatten hebben gekregen waar zij mee aan de slag kunnen. Niet aanwezig geweest en nieuwsgierig naar deze mogelijkheden? Neem gerust contact op met Siebren Groen van Heel Epe Beweegt via s.groen@koppelepe.nl of tel.: 06-33608082.

Het volgende sportcafé vindt plaats in het voorjaar. Dan zijn we te gast bij TC De Kouwenaar in Vaassen.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet