Gezond leven en bewegen: zorg voor een divers aanbod

Gezond leven en bewegen: zorg voor een divers aanbod

Koppel-Swoe is continu bezig om het aanbod qua bewegen steeds aan te vullen en te verbreden. Buurtsportcoach Vincent Rotman: “We vinden dat erg belangrijk. De basis van gezond leven en bewegen begint namelijk bij de diversiteit van het aanbod. Mensen moeten wat te kiezen hebben. We werken hierbij samen met verschillende samenwerkingspartners, zoals: sportverenigingen en zorginstellingen.

Het aanbod qua bewegen moet daarbij laagdrempelig zijn. “Op deze manier kunnen we een zo groot mogelijke groep inwoners van de gemeente Epe bereiken”, aldus Vincent. Dat houdt dus niet op bij sport en bewegen voor kinderen en jongeren. Ook voor volwassenen wordt het programma steeds verder ontwikkeld. “We zoeken nu bijvoorbeeld vooral naar preventieve manieren om bij de groep inwoners tussen circa 45-65 jaar bewegen nog beter onder de aandacht te brengen. Stel je bent 55 en je hebt last van je knie. Dan zou een wandelgroep misschien veel beter kunnen helpen dan dat huisartsbezoek.”

ZitFit en Valpreventie

Ook bij de groep 75-plussers wordt continu nagedacht over vormen van bewegen. Zo wordt er wekelijks op enkele plekken ZitFit gegeven. “Bijvoorbeeld bij een aantal verzorgingshuizen. En we onderzoeken of deze ZitFit-lessen ook bij een aantal Huizen van de Buurt gegeven kunnen worden. Oudere buurtbewoners kunnen zo op een laagdrempelige manier aanhaken bij een sportieve activiteit.”

Het thema ‘Valpreventie’ wordt momenteel besproken in de gemeente Epe. “Dan kun je denken aan interventies die fysio’s uitvoeren en ook aan activiteiten waar de buurtsportcoach een bijdrage aan kan leveren. Een activiteit zoals Walking Football kan voor mensen met verminderde kans om te vallen geschikt zijn. Zo kijken we, samen met gemeente, GGD en fysio hoe ook de buurtsportcoach meer voor Valpreventie ingezet kan worden.”

Verder gaat Koppel-Swoe, in samenwerking met sportverenigingen, een bewegingscarrousel voor senioren op te zetten. Steeds andere oefeningen, steeds een andere sport, steeds een andere plek. Om het interessant te houden. Zo zijn ouderen ook op een andere manier met bewegen bezig.”

Netwerk Gezond Vaassen Emst

Buurtsportcoach Vincent vertelt dat er op verschillende plekken in deze gemeente mooie samenwerkingsverbanden ontstaan om initiatieven te ontwikkelen waarbij de gezonde leefstijl bij inwoners gebracht wordt én ook voor iedereen haalbaar is. “Een goed voorbeeld is het ‘Netwerk Gezond Vaassen Emst’ waar we als buurtsportcoaches ook bij betrokken zijn. Aanjagers van dit netwerk zijn: Bianca Semmekrot (wijkmanager huisartsenzorg), Linda Brouwer, (gebiedsregisseur Vaassen-Emst van Koppel-Swoe) en Sandra Casteel (wijkverpleegkundige van Vérian). Daar zijn we als zorg en welzijn samen gestart om een toegankelijk aanbod ten aanzien van gezond leven en bewegen te creëren. We brengen het bewegingsaanbod in beeld, kijken hoe we nog meer kunnen samenwerken en hoe we een gezonde leefwijze en bewegen onder de aandacht kunnen brengen van alle inwoners.”

‘Gezond Tussend’ooren’

Uiteraard is gezonde leefstijl in alle leeftijdscategorieën belangrijk. Neem de jongeren. Tijdens de lockdowns werd er minder gesport en dus minder bewogen. “In het Sportakkoord van de gemeente wordt gesteld dat onderwijs en kinderopvang samenwerken met partijen zoals Heel Epe Beweegt. Hiervoor worden de zogenaamde NPO-gelden ingezet.”

Er zijn al verschillende succesvolle campagnes geweest. Een mooi voorbeeld is ‘Gezond Tussend’ooren’. Met dit project helpen de JOGG-gemeenten (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) ouders met jonge kinderen op weg met het kiezen van gezonde tussendoortjes. “Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland, ook bij kinderen in de gemeente Epe. Om gezond gewicht bij kinderen te stimuleren, helpen we mee om de jaarlijkse campagne ‘Gezond Tussend’ooren’ bij 2 tot 4-jarigen onder de aandacht te brengen.”

Gezond leven en bewegen op het werk

Overgewicht speelt ook bij andere leeftijdsgroepen een negatieve rol. “Recent las ik in de krant dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft.” Ook volwassenen gingen door het thuiswerken in de coronaperiode minder bewegen. “Het is niet gezond om uren achter elkaar aan het bureau te zitten. Zitten is het nieuwe roken. Zorg dus voor de nodige momenten van afleiding. Of wandel een rondje met je collega’s.”

Om nog nadrukkelijker aan deze uitdaging te werken, worden bedrijven benaderd door GGD. Die gaan in gesprek hoe bedrijven ondersteund kunnen worden, om zo gezonde leefstijl ook op de werkvloer een plek te geven en in te bedden, aldus Vincent. “Bedrijven bepalen op welk thema ze in willen zetten. Bijvoorbeeld stoppen met roken of meer bewegen op de werkplek. Wij bieden daarbij drie producten aan. Een beweegactiviteit op locatie, mogelijk gekoppeld met een lunch. Een inspiratiesessie over Sport en Bewegen en de zogenaamde ansichtkaartchallenge, waarbij we medewerkers tips geven over bewegen op de werkplek.”

Een willekeurige doelgroep wordt zo naar een passend beweegaanbod geleid. Elke inwoner uit Epe, Emst, Oene en Vaassen kan zo meedoen aan activiteiten op het gebied van sport, bewegen en welzijn. Er moeten voor inwoners geen drempels zijn om een gezonde levensstijl aan te hangen.”

Meer weten over Buurtsport of JOGG? Neem contact op met Vincent Rotman via 0578-67 67 67 of mail v.rotman@koppelswoe.nl

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet