Huismeester Dirk Vuijk helpt Eper statushouders

Huismeester Dirk Vuijk helpt Eper statushouders

De gemeente Epe heeft eerder dit jaar besloten om het pand aan de Sportlaan 2 in Epe (de voormalige Buurthoeve) voor onbepaalde tijd in te zetten om vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning te huisvesten. Sinds deze zomer wonen daar vijf statushouders. Drie ervan zijn oorspronkelijk afkomstig uit Eritrea, twee komen uit Syrië. Dirk Vuijk is er actief als huismeester.

Stichting Koppel is (naast onder andere VluchtelingenWerk Oost Nederland (VWON), woonstichting Triada, de stichting Veluws Fundament Ontwikkeling, het UWV, Lucrato (voorheen Activerium), Stichting Present, CJG, Bibliotheek Noord-Veluwe en Riwis) één van de partners die de gemeente helpt met de begeleiding van deze statushouders.

Zo heeft Koppel Dirk Vuijk uit Ermelo onlangs aangesteld om bij de Sportlaan te fungeren als huismeester. Hij is inmiddels een maandje actief. Vuijk helpt het vijftal naar eigen zeggen ‘met van alles en nog wat’. “Internetbankieren zoals de huur overmaken, het zoeken naar de juiste instantie wanneer ze een vraag hebben, het contact houden met de sociaal begeleiders van Koppel-SWOE en met de begeleiders van VWON, het leren van de taal, het uitvoeren van eenvoudige reparaties, het onderhoud en de schoonmaak in en rondom de woning, er is altijd wel een onderwerp te bespreken of ergens hulp aan te bieden.”

Vier van de mannen nemen deel aan de inburgeringscursus, één van hen is inmiddels 73 jaar en hoeft die cursus vanwege zijn leeftijd niet te doen. Voor de vrije uurtjes van de heren zoekt de huismeester in overleg met VWON en Koppel dus ook naar een zinvolle invulling. Zo wordt er de komende periode de eerste start gemaakt met de aanleg van een groentetuin van ongeveer 40 vierkante meter aan de zuid-oost kant van het pand. “Ze vinden het prachtig om dit zelf op te pakken.”

Wensenpakket huismeester

Ook een belangrijk aspect van Vuijks werkzaamheden? Kijken of de woning en de inrichting wel voldoet aan alle eisen. “Ik ben ook als huismeester in Nijkerk (onder andere het voormalige Klooster St. Jozef met 31 statushouders) en Harderwijk werkzaam. In de nabije toekomst word ik ook huismeester bij de woning in de Vegtelarij in Epe waar zeven statushouders gaan wonen.”

Mede op basis van z’n ervaringen heeft Vuijk bij Sportlaan 2 voor de inboedel een mancolijst en een wensenpakket opgesteld. “De technisch opzichter heeft de lijst doorlopen en men komt er aan tegemoet. Over nog wat aanvullingen op de inboedel in de gezamenlijke ruimtes ben ik in gesprek met Koppel. Dat is erg prettig, want deze aanpassingen komen uiteindelijk alleen maar ten goede aan het behoud van de woning. Een voorbeeld? Aan de buitenkant van het pand, zit her en der verlichting. Ik zag alleen dat die het niet goed deed. Ik heb dus gevraagd of de verlichting gemaakt kon worden, want verlichting is veiligheid.”

Daarbij is Vuijk als huismeester het aanspreekpunt van de buurtbewoners, mochten ze vragen hebben. “Eerder dit jaar is er al eens een aantal bijeenkomsten geweest over de nieuwe invulling van de Buurthoeve. De buurtbewoners en ook de diverse instellingen en omliggende sportverenigingen hebben gelukkig erg positief gereageerd op de komst van de statushouders. Daarom is het voor hen ook belangrijk waar ze moeten zijn, mocht er onverhoopt wel iets aan de hand zijn.”
De huismeester Dirk Vuijk is te bereiken via Stichting Koppel, tel.: 0578-676767.

Foto: Stichting Koppel heeft Dirk Vuijk onlangs aangesteld als huismeester van het pand aan de Sportlaan 2 in Epe. Daar wonen momenteel vijf statushouders. 

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet