Koppel-Swoe in mini-doc ‘Onbegrijpelijke taal’

Koppel-Swoe in mini-doc ‘Onbegrijpelijke taal’

Laaggeletterd is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. In Nederland zijn wel 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Het is een onderwerp waar men liever niet over praat. Er rust een enorm taboe op.

Ook ons Formulierenteam krijgt te maken met mensen die laaggeletterd zijn. Voor hen is het lastig om formulieren in te vullen en hun financiële administratie op orde te krijgen en te houden.

‘Voor ’t zelfde geld’

Een vrijwilliger van het Formulierenteam bouwt een vertrouwensband op met de cliënten. Dit biedt mogelijkheden om de laaggeletterdheid ter sprake te brengen. En mensen in contact te brengen met het Taalpunt van de bibliotheek. Daar zijn vrijwilligers die laaggeletterden helpen met cursussen lezen en schrijven.

Speciaal om laaggeletterden te helpen bij hun administratie is er de cursus ‘Voor ’t zelfde geld’ ontwikkeld. Een aantal vrijwilligers van het Formulierenteam zijn getraind om met dit lesmateriaal aan de slag te gaan bij cliënten die laaggeletterd zijn. In de cursus leert men overzichtelijk stap voor stap hoe je de thuisadministratie op orde brengt.

Mini doc ‘Onbegrijpelijke taal’

Op maandag 19 november vond in Amsterdam het jaarlijkse ‘Tel mee met Taal congres’ plaats. Dit is een dag voor alle organisaties die aan de slag zijn met laaggeletterdheid en taalachterstanden. Er kwamen ongeveer 800 mensen.

Over de impact van laaggeletterdheid op de dienstverlening en communicatie van professionals in het sociaal domein werd voor het congres een mini documentaire gemaakt. In de gemeente Epe werken al veel organisaties samen om laaggeletterden op te sporen en te helpen.

Formulierenteam Koppel-Swoe in mini-doc

Reden om het Formulierenteam van Koppel-Swoe te vragen een bijdrage te leveren aan het filmpje. Onze vrijwilliger John Hollander werd geïnterviewd.

Het resultaat is te zien in de mini-documentaire. In 3 minuten krijg je een treffend beeld van de impact van laaggeletterdheid. Het bekijken meer dan waard!

 

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet