Deelnemers gezocht voor onderzoek vitaal thuis wonen

Deelnemers gezocht voor onderzoek vitaal thuis wonen

Ouderen wonen het liefst zo lang mogelijk thuis, in de eigen, vertrouwde omgeving. Dagelijkse activiteiten als traplopen, opstaan uit een stoel, schoonmaak werkzaamheden en een stukje wandelen, horen daar allemaal bij.

Goed functionerende spieren en spierkracht zijn bij deze activiteiten van groot belang. Bij het ouder worden, neemt de hoeveelheid spieren af. Daardoor kan het uitvoeren van deze activiteiten moeilijker worden. Dit beperkt de zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid. Het is dus belangrijk om verdere achteruitgang in lichamelijk functioneren te voorkomen.

Deelnemers gezocht voor onderzoek vitaal thuis wonen

Daarom starten Wageningen University & Research (WUR) en ouderenzorgorganisatie Viattence in april in gemeente Epe met het onderzoeksproject ‘ProMuscle in de Praktijk’. In dit project wordt onderzocht of eiwitrijke voeding en krachttraining positieve effecten heeft op het lichamelijk functioneren van thuiswonende ouderen in en rond Epe. “Viattence wil het graag, door middel van haar zorg en ondersteuning, mogelijk maken dat mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven. Goed kunnen bewegen en daar de kracht voor hebben en houden kan daar enorm bij helpen,” aldus Jan Heining, adviseur Zorg & Innovatie bij Viattence.

Effect van krachtoefeningen in combinatie met extra eiwit

Eerder wetenschappelijk onderzoek van WUR naar het effect van krachtoefeningen in combinatie met extra eiwit in de voeding, heeft veelbelovende resultaten laten zien. “Deelnemers die aan het begin van de studie nog erg veel moeite hadden om uit de stoel op te staan, deden dat aan het eind van het onderzoek stukken beter,” aldus promovendus Ellen van Dongen van Wageningen University & Research. De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek zijn nu vertaald naar een praktijkprogramma, dat met ‘ProMuscle in de Praktijk’ wordt getoetst. WUR doet dit in samenwerking met bedrijven, lokale overheden en zorgorganisaties in vijf Gelderse gemeenten, waaronder Epe. In Epe wordt dit project ondersteund door SWO/E Welzijn & Ondersteuning Epe en het team van Heel Epe Beweegt van Koppel.

Bewegen onder begeleiding en persoonlijk voedingsadvies

Vanaf april kunnen 40 senioren van 65 jaar en ouder in en rondom Epe hieraan meedoen. De helft van de 40 deelnemers (de interventiegroep) ontvangt gedurende 12 weken, twee keer per week krachttraining onder leiding van een fysiotherapeut, in de oefenzaal van Viattence locatie De Klaarbeek. Deze groep ontvangt ook persoonlijk voedingsadvies van een diëtiste om het aandeel eiwit in de voeding te verhogen. Na 12 weken wordt het beweegprogramma met lokale partijen voortgezet. In samenwerking met de GGD worden er activiteiten georganiseerd, waarmee senioren zelf maaltijden leren bereiden die voldoende eiwitten bevatten.

Controlegroep

De andere helft van de deelnemers (de controlegroep) dient als controlegroep om te kunnen toetsen of het programma ‘ProMuscle in de Praktijk’ beter is dan de huidige zorg en begeleiding. Zij ontvangen in eerste instantie nog geen begeleiding, maar kunnen na 12 weken deelnemen aan de georganiseerde activiteiten en het beweegprogramma bij de lokale verenigingen. “Door het programma voort te zetten bij een vereniging of sportclub in de wijk hopen we dat de deelnemers na afloop van het project door blijven gaan met bewegen en het eten van voldoende eiwitrijke voeding”,  aldus promovendus Nick Wezenbeek van Wageningen University & Research.

Heeft u interesse om deel te nemen?

Voor het onderzoek in Epe zijn we op zoek naar 40 senioren van 65 jaar en ouder die al (enige) moeite ervaren met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, die willen deelnemen. Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over de voorwaarden en wat deelname precies inhoudt? Bezoek dan één van de volgende informatiebijeenkomsten

  • Woensdag 25 januari, om 10.00 uur, Rozenhof in Epe
  • Maandag 30 januari, om 10.00 uur, Bloemfontein in Vaassen
  • Woensdag 1 februari om 10.00 uur, Kulturhus in Epe
  • Dinsdag 7 februari om 18:30 uur, Het Praathuis – De Klaarbeek, Epe

Aanmelden en vragen

De onderzoekers zijn aanwezig en zullen al uw vragen beantwoorden. Wij vragen u zich van te voren even aan te melden, dan houden wij rekening met uw komst. U kunt dat doen door te bellen (06 – 14 61 54 76) of een e-mail te sturen (promuscle@wur.nl).

Kunt u niet aanwezig zijn tijdens een van de bijeenkomsten, maar bent u wel geïnteresseerd? Neemt u dan gerust contact op met de onderzoekers van ‘ProMuscle in de Praktijk’. U kunt hen bereiken op tel: 06 – 14 61 54 76 of per e-mail: promuscle@wur.nl.


(c) Can Stock Photo / lisafx

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet