De samenwerking tussen de Bibliotheek Noord-Veluwe en Koppel is hecht. De VoorleesExpress is zo’n voorbeeld waarbij dit zeer goed te zien is. “Het is voor zowel de bibliotheek, als voor ons een grote meerwaarde dat we onze krachten verenigen.”
Koppel houdt zich sinds 2015 bezig met de VoorleesExpress in de gemeente Epe. Met dit project wordt iets wezenlijks bijgedragen aan de taalstimulering bij kinderen in de leeftijdscategorie van 2 tot 8 jaar. “De VoorleesExpress verbetert de leescultuur”, verduidelijkt Mariska van Elst.
Interactief voorlezen
De VoorleesExpress duurt 20 weken. Opgeleide vrijwilligers komen in die periode bij gezinnen thuis. “Enerzijds zoeken Koppel en de bibliotheek naar gezinnen met taalachterstand, anderzijds naar vrijwilligers die willen lezen of die een coördinerende functie willen vervullen. “De voorlezers krijgen een training van een medewerker van de bibliotheek Noord-Veluwe in Epe of in Vaassen. Jantine den Toom is de persoon bij de bibliotheek waar we intensief mee samenwerken. Ze verzorgt de trainingen.”
Voorlezers leren tijdens de training bijvoorbeeld om interactief voor te lezen of ze krijgen handvatten om samen met de kinderen een boek te bespreken. Van Elst: “Welke vragen stel je aan een kind, kun je met je boeken aansluiten bij een bepaald thema of bij een bepaald seizoen, zijn zo wat opmerkingen die aan bod komen.”
Op dit moment zijn er in de gemeente Epe 40 voorlezers actief in ruim 30 gezinnen. Gedurende het voorleestraject gaat het gezin samen met de voorlezer naar de bibliotheek. “Het gezin ontvangt dan een rondleiding van een bibliotheekmedewerker en de kinderen krijgen een bibliotheekpas. Hierdoor is het voor het gezin mogelijk om boeken te lenen en het voorlezen geleidelijk over te nemen van de voorlezer.” Tijdens de bezoeken bespreekt de voorlezer met het gezin hoe zij het voorlezen kunnen oppakken en het een blijvende plek kunnen geven in het gezin.
Leerprestaties verbeteren
De VoorleesExpress is volgens Mariska van Elst en Jantine den Toom een prachtige aanvullende en dus vruchtbare samenwerking. Van Elst: “Dat merk je ook wel aan alle positieve teruggekoppelde ervaringen. Zowel van gezinnen als van de vrijwillige voorlezers.
Laatstgenoemde groep vindt het vaak zo leuk dat ze na 20 weken bij een nieuw gezin aan de slag willen. Via de feedback van bijvoorbeeld scholen is te zien dat de kinderen die meededen aan de VoorleesExpress qua taal heel erg vooruit zijn gegaan en een veel betere woordenschat hebben gekregen. Dit zorgt er zeker voor dat de leesprestaties van Nederlandse basisscholieren beter worden.”
Tijdelijke bibliotheekpas Bibliotheek Noord-Veluwe
Inmiddels kan de VoorleesExpress gebruik maken van een poule van ruim dertig voorlezers. Koppel en de bibliotheek Noord-Veluwe zijn echter nog op zoek naar coördinatoren die de voorlezers en de gezinnen bij elkaar brengt en begeleidt. “Eén coördinator begeleidt vijf gezinnen en vijf voorlezers.” Leuk detail? De voorlezer krijgt tijdens deze twintig weken de beschikking over een tijdelijke bibliotheekpas waarmee hij of zij ook zelf boeken kan lenen en lezen.
> Lees ook: De VoorleesExpress zoekt vrijwilligers
De VoorleesExpress is natuurlijk altijd op zoek naar gezinnen met een taalachterstand. “Veel van die gezinnen weten niet dat dit initiatief bestaat. Daarom werken we ook veel samen met scholen. Die staan dichter bij de gezinnen en kunnen dus beter signaleren waar er wellicht behoefte is aan een dergelijk voorleestraject.
We zijn daarom veel in gesprek met verschillende basisscholen in de gemeente Epe. Een gezin dat meedoet aan de VoorleesExpress, betaalt 15 euro. Daarvoor krijgen ze een biebpas waarmee ze zelf boeken kunnen lenen, een tas met allerlei doeboekjes en een prentenboek, uiteindelijk een diploma en natuurlijk het wekelijkse bezoek van de vaste voorlezer”.