‘De schaamte moet van armoede af’

‘De schaamte moet van armoede af’

Haar woning is knus en gezellig ingericht, de verwarming gloeit behaaglijk. Ze start de laptop op en zoekt een notitieblok en een pen. Tot nog toe is er weinig waaruit je zou kunnen concluderen dat dit misschien best een lastig gesprek zou kunnen worden. Toch heeft Esther* uit Vaassen nog wel even getwijfeld of ze aan dit interview mee zou doen. Ze geeft namelijk openheid over haar persoonlijke situatie. Over dat ze, mede door een aantal gebeurtenissen in haar leven, op dit moment financieel iets minder te besteden heeft dan voorheen.

Maar ze doet het toch. Ze vertelt haar verhaal. “Omdat armoede bespreekbaar gemaakt moet worden. Begrijp me goed: ik voel me niet arm, ik ben ook niet arm. Toch vind ik het de laatste tijd best spannend. De energieprijzen gaan omhoog, de boodschappen worden duurder. Dat geldt voor bijna iedereen. De schaamte moet er dus af. En het oordeel dat andere mensen vaak hebben over financiële problemen, ook. Daarom doe ik mee aan dit interview.”

De energiecrisis hakt erin 

Cijfers zeggen dat er in de gemeente Epe vele huishoudens zijn die onder het sociaal minimum leven. “De energiecrisis hakt er bij een hele grote groep in. Dat geldt niet alleen voor de groep inwoners die minima genoemd worden. Dat zijn ook de mensen die wat meer verdienen en niet direct in beeld zijn. Een schuld is zo opgebouwd.”

Schulden heeft ze zelf niet trouwens. “Ik heb het geluk dat ik altijd goed gespaard heb. Maar ik moet dat spaarpotje de laatste jaren helaas wel regelmatig aanbreken.” Toch is deze alleenstaande moeder absoluut niet wanhopig. “Dit moet geen persoonlijk huilverhaal worden. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die het financieel veel moeilijker hebben dan ik. Ik hoor dat wel eens van wijkbewoners en andere mensen die ik spreek.”

‘Van welke regelingen kan ik gebruik maken?’

Een andere reden waarom ze haar verhaal vertelt? “Ik wist eerst niet dat ik van veel regelingen gebruik kon maken. Regelingen die me tegemoet komen. Die mij meer buffer en financiële lucht kunnen geven. Ik dacht dat dit niet voor mij gold. Ik had me er dus weinig in verdiept.”

Totdat ze spontaan eens met een goede kennis spreekt. “Ze vroeg me: ‘Red jij het wel?’.” Die vraag heeft het nodige in gang gezet. “Ik dacht: ik red me prima. Maar toch heeft de kennis me geweldig geholpen. Inmiddels heb ik veel gegevens verzameld van instellingen en initiatieven die een grote groep Epenaren kunnen helpen. Ook dat zou ik hierbij graag met anderen willen delen.” Esther vertelt over de Meedoen Regeling, over Stichting Leergeld, over Bijzondere Bijstand en over de Individuele inkomenstoeslag. “Van sommige regelingen had ik nog nooit gehoord. Het blijkt dat ik van een aantal daarvan wellicht toch gebruik kan maken.”

Formulierenteam in Huis van de Buurt Triton

Ook komt ze, via een Koppel-Swoe-medewerker bij Huis van de Buurt Triton, onder meer in aanraking met Het Formulierenteam. “De functie van het Huis van de Buurt Triton is zo waardevol. Hier kunnen alle inwoners in deze Vaassense wijk terecht met hun vragen. Hier kun je jouw persoonlijke situatie bespreekbaar maken. Je hoeft je niet te schamen. Kom met je vraag of met je probleem. Er is altijd wel iemand die je helpt met het uitzoekwerk ervan.”

Esther is er zelf ook actief als vrijwilliger. Ze hielp mee met de verbouwing van Huis van de Buurt Triton en is er vaak te vinden tijdens koffie-uurtjes. Met informatie over bovenstaande regelingen, wil ze anderen graag bijstaan. “Als je bij Huis van de Buurt Triton bent en je kent me, spreek me gerust aan. Ik kan je dan doorverwijzen naar een sociaal werker, naar Het Formulierenteam of naar Juridisch Advies.”

Samen Eten App

Inmiddels is Esther eveneens een bijzondere buurt app-groep begonnen. Hier worden maaltijden en andere etenswaren met andere bewoners gedeeld. “Het idee is zo simpel, maar zeker effectief. Mensen die het financieel wat moeilijker hebben, worden zo echt geholpen. Zeg nou zelf: iedereen houdt toch wel eens wat eten over? Hoe gaaf is het dan om elkaar te helpen en voedselverspilling tegen te gaan? En natuurlijk is het ook wel eens lekker als je een keer niet zelf hoeft te koken. We moeten naar elkaar omzien.”

*  Ter bescherming van haar privacy en om te voorkomen dat zoekmachines dit artikel zichtbaar maken als je zoekt op haar naam, hebben wij er bewust voor gekozen om de inwoonster ‘Esther’ te noemen. Dat is niet haar echte naam, die is uiteraard bekend bij Koppel-Swoe.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet