Koppel roept Tolkenpool in het leven

Koppel roept Tolkenpool in het leven

27 november 2017

Niet kunnen communiceren met ouders. Conflicten niet kunnen oplossen. Regels en verwachtingen niet kunnen overbrengen. Dat alles door een taalbarrière. Hier lopen steeds meer professionals en vrijwilligers tegenaan bij statushouders in de gemeente Epe. Daarom wil Koppel een Tolkenpool in het leven roepen. Dat project staat nog in de kinderschoenen, maar het is nu al te merken dat de behoefte groot is.

Binnen de gemeente Epe heeft men steeds meer te maken met statushouders. Die komen uit verschillende landen en hebben diverse achtergronden. Koppel en vele andere organisaties in Epe zetten zich zo goed mogelijk in om deze mensen te helpen. Ze worden geholpen bij de regelzaken, de Nederlandse taal, het leren fietsen en bijvoorbeeld huisvesting. Toch blijft het lastig om alles goed aan te kunnen bieden en de informatie goed over te brengen. Dit heeft alles te maken met de taalbarrière tussen de professionals en vrijwilligers en de statushouders. Door deze taalbarrière kunnen verwachtingen en andere belangrijke informatie soms niet goed uitgelegd worden. Om hierin tegemoet te komen, gaat Koppel starten met een Tolkenpool.

Tolken gezocht voor Tolkenpool

De Tolkenpool is een pool/groep vrijwilligers die, naast het Nederlands, een andere taal beheersen. Zij willen en kunnen vrijwillig bij bepaalde situaties tolken tussen verschillende partijen. Daarbij is het belangrijk dat zij alles overbrengen naar statushouders. Dus ook minder leuke boodschappen en kritiekpunten. Verder is het van belang dat zij de privacy van de verschillende personen waarborgen en niet met derden over de situaties praten. Over dit soort verwachtingen en eisen krijgen de tolken eerst een training, voordat zij gaan starten als vrijwilliger. Momenteel is Koppel op zoek naar tolken, waarbij de voorkeur uitgaat naar de beheersing van één van de volgende talen; Engels, Arabisch, Syrisch en Tigrinya.

Bent of kent u iemand die kan en wil tolken? Dan kan diegene zich aanmelden bij Mariska van Elst, via emailadres m.vanelst@koppelepe.nl.


(c) Can Stock Photo / mindscanner

Logo tolkenpool Koppel Epe

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet