Aan het woord: Steunouder Ria Lokhorst

Aan het woord: Steunouder Ria Lokhorst

11 november 2016

In de rubriek ‘Aan het woord’ leggen we relaties van Koppel een aantal vragen voor. Deze maand een interview dat we met één van onze vrijwilligers hadden over Koppels Steunouder project.

Aan het woord is Ria Lokhorst uit Epe.

Steunouder zijn; wat is dat eigenlijk?

“Als steunouder – het woord zegt het al – probeer je een gezin tijdelijk te ondersteunen. Met name in de omgang en opvang van hun (jonge) kinderen. Dit kan zijn omdat de moeder of vader door ziekte even wat minder goed er voor hun kinderen kunnen zijn. De eerste opzet is niet dat de steunouder als oppas gaat fungeren. In de praktijk kan dat wel gebeuren.”

Waarom wilde jij Steunouder worden?

“Omdat ik zelf al enige tijd oma ben, weet ik hoe leuk het kan zijn om met kinderen om te gaan. Onze kinderen wonen niet naast de deur, dus toen ik deze oproep van Koppel in de krant las, zag ik een mogelijkheid om ook hier in de buurt iets te kunnen betekenen.”

Wat is er zo positief aan dit initiatief van Koppel?

“Als een moeder of vader tijdelijk moeite heeft om het gezin draaiende te houden, dan is het toch fijn wanneer er af en toe iemand langs komt die meedenkt en zich op het kind kan richten. Natuurlijk gaan steunouders heel voorzichtig te werk. We proberen eerst een band op te bouwen zowel met ouders als met het kind. Bij de één gaat dat vanzelf, bij de ander duurt dat even. Maar dat is juist ook de uitdaging. We hebben als steunouder een driedaagse cursus gevolgd om een beeld te krijgen van wat we kunnen tegenkomen en hoe we daar mee omgaan. Het CJG speelt een bemiddelende rol in de contacten tussen Koppel en de aspirant-steunouders.”

Waarom zou je het anderen aanraden om ook Steunouder te worden?

“Het geeft veel voldoening om wat steun te kunnen geven in gezinnen waar dat nodig blijkt te zijn. Verder heb je de vrijheid om de uren in overleg in te delen – meestal één dagdeel per week – zodat het niet een te grote verplichting wordt. En mocht er geen klik zijn tussen jou en het gezin dan zoekt Koppel een andere match.”

Ook Steunouder worden?

Koppel zoekt meer vrijwilligers voor dit project. Wil jij ook Steunouder worden? Lees dan deze pagina of neem contact op met Mariska van Elst via mail m.vanelst@koppelepe.nl of  bel 0578 -67 67 67.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet