Welzijn op Recept-maatjes kunnen inmiddels niet meer zonder elkaar

Welzijn op Recept-maatjes kunnen inmiddels niet meer zonder elkaar

20 december 2021

Huisartsen zien best vaak mensen die door omstandigheden somber of andere klachten hebben, eenzaam zijn of weinig om handen hebben. Koppel-Swoe is daarom het initiatief Welzijn op Recept begonnen. Welzijnscoach Driesje Draaijer vertelt daarover. “We gaan met mensen in gesprek en komen er zo al snel achter wat iemand nodig zou hebben. Zo kwam ik ook bij dit stel terecht. Zij had gezondheidsklachten en hij had behoefte aan een praatje. Ik dacht dat de één de andere best kon helpen en heb hen aan elkaar gekoppeld.”

Zij kwakkelde vorig jaar met haar gezondheid, hij was erg eenzaam. Driesje Draaijer: “Ik heb haar dus gevraagd of ze het wellicht leuk vond om eens koffie te drinken met een alleenstaande man die het af en toe best wel eens moeilijk had. Ik heb hem op datzelfde moment gevraagd of hij niet eens samen wilde wandelen met een vrouw die achter de rollator liep vanwege haar broze gezondheid. In dit geval sloegen we twee vliegen in één klap.” Of eigenlijk drie. Want de liefde kwam ook al snel om de hoek kijken…

Die eerste afspraak, is inmiddels negen maanden geleden. Al snel bleek dat het stel veel gedeelde interesses had en oorspronkelijk ook nog in hetzelfde dorp opgroeide. Het hek was van de dam. Sindsdien is dit stel veel meer dan maatjes alleen. Ze wandelen met elkaar, ze praten met elkaar, ze knuffelen met elkaar. “We weten niet wat ons overkomt. Dit is ‘houden van’. We hadden nooit gedacht nog eens iemand te ontmoeten die dit gevoel bij ons losmaakte.”

Ze hoeven niet met naam en toenaam op deze site genoemd te worden. En in de spotlights of in de belangstelling staan: daar zijn ze ook wars van. “Het gaat niet om ons. Het gaat om onze liefde en ons geluk. Heel eerlijk? Die was er echt niet geweest als we Driesje van Welzijn op Recept niet hadden ontmoet.”

‘Ik wil alleen maar bij haar zijn’

Zij was al vele jaren alleenstaand. Zijn vrouw overleed in 2008. Samen reageren ze: “Dan verwacht je niet meer dat dit ooit nog eens kan gebeuren?” De tortelduiven op leeftijd (allebei 74) zijn inmiddels vrijwel onafscheidelijk. Zij: “We zien elkaar elke dag. Hij is een hele lieve man. Hij geeft me veel aandacht. We weten wat we aan elkaar hebben.” Terwijl zij dat over hem zegt, staan bij hem de tranen in de ogen. “Ik ben zo blij, zo blij. Ik wil alleen maar bij haar zijn.”

Ondanks alles, doet het stel ’t ook rustig aan. Ze hebben allebei nog hun eigen woning, hun eigen besognes. Maar die periodes zonder elkaar, worden steeds korter. Het gemis wordt alsmaar groter wanneer ‘die ander er niet is’.  En als ze dan wel bij elkaar zijn, voelen ze meer. Dan groeien er vlinders in buiken, dan bloeit de liefde weer op. Dan is eenzaamheid als sneeuw voor de zon verdwenen. “Dat is een zalig gevoel.”

 

‘De weken vliegen voorbij’

Toch laten ze elkaar ook vrij. De verdraagzaamheid is hoog. “We weten dat we allebei al wat ouder zijn. Dan kun je de ander niet meer veranderen. Dat hoeft ook niet. We hebben veel begrip voor elkaar. We zoeken samen naar oplossingen in plaats van dat we elkaar iets opleggen. Heel eerlijk? We genieten. De weken vliegen voorbij.”

Driesje Draaijer zit er bij en kijkt er naar. Ze straalt zichtbaar. “Dat hen dit is overkomen. Geweldig toch? Welzijn op Recept heeft daar toch een klein beetje aan meegeholpen. Dit is met recht een prachtig verhaal voor deze donkere dagen rondom kerst.”

Meer weten?
Vanaf 2022 gaat Koppel-Swoe ook in de dorpen Vaassen en Emst met Welzijn op Recept starten. Meer weten? Neem contact op met Driesje Draaijer via d.draaijer@koppelswoe.nl of bel 0578-67 67 67.

 

Dit vind je misschien ook interessant!

EpeVertelt! De Tovertuin

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet