Zitfit in Vaassen, Epe en Emst

Zitfit in Vaassen, Epe en Emst

Naarmate we ouder worden gaan we minder bewegen, terwijl in beweging blijven tijdens het ouder worden juist belangrijk is.

Er zijn een aantal redenen om te blijven bewegen, want bewegen:

  • vertraagt het proces van het ouder worden.
  • houdt gezond en vitaal.
  • geeft een positief gevoel.

Start en doel project

In 2017 is buurtsportcoach Tom Beekman van Koppel-Swoe (Heel Epe Beweegt) gestart met ZitFit in woonzorgcentrum De Speulbrink in Vaassen en in 2018 ook in De Klaarbeek in Epe. Doel van het project is om ouderen, ondanks hun leeftijd en hun fysieke ongemakken, meer in beweging te krijgen. Viattence (waar beide woonzorgcentra onder vallen) vindt het belangrijk dat er voor de senioren een georganiseerd en begeleid beweegmoment plaatsvindt.

Lida van Moorst van De Speulbrink: “De sfeer bij de ZitFit lessen is goed en erg gezellig voor de mensen”. Yvonne Feddema van de Klaarbeek: “De mensen geven zelf aan dat het in beweging blijven belangrijk is en dat ze voelen dat de oefeningen aanslaan”. Dat het project een succes is mag duidelijk zijn, wekelijks doen meer dan 70 ouderen mee met de beweegactiviteiten.

Nu ook ZitFit in Emst

Voor senioren die meer zouden willen bewegen en van bewegen op muziek houden is er sinds september 2018 ook ZitFit in De Hezebrink in Emst. Koppel-Swoe is deze ZitFit in samenwerking met sportvereniging SVA gestart. De lessen worden gegeven door Leontien Mensink. Inmiddels zijn er 12 senioren die wekelijks onder leiding van een bevoegde docente aan de ZitFit deelnemen. De deelnemers vinden het vooral gezellig. Er wordt leuke muziek gedraaid tijdens de oefeningen en met elkaar hebben ze plezier in het bewegen. Iedere ochtend wordt afgesloten met een spel en dan is het tijd voor koffie!

De les

ZitFit begint elke les met een warming-up, waarbij geen enkele spiergroep word overgeslagen. De naam zegt het al een beetje, de spellen en oefeningen worden allemaal zittend gedaan.

Na de warming-up volgen elke les weer verschillende spelvormen. Al deze activiteiten zijn op verschillende niveaus uit te voeren, zodat iedereen plezier beleeft aan het bewegen! De les wordt afgesloten met een dans op de muziek uit de jaren ‘50 en ‘60. Na afloop is er onder het genot van wat drinken tijd voor een praatje met elkaar. Want naast bewegen is ook het sociale aspect bij ZitFit belangrijk. De activiteit zorgt ervoor dat de ouderen elkaar ontmoeten, in contact komen met elkaar.

Gratis of tegen kleine vergoeding meedoen

In De Speulbrink in Vaassen start de les op dinsdag om 10.15 uur. In De Klaarbeek in Epe start de les op maandag om 09.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tom Beekman, t.beekman@koppelswoe.nl of op 06-10 20 17 98. Deelnemers kunnen gratis aansluiten bij één van de Zitfit-lessen in Epe of Vaassen.

In de Hezebrink in Emst start de les op woensdag om 10.00 uur. De kosten bedragen € 2,50 per les, exclusief uw kopje koffie of thee na die tijd. Voor informatie kunt u terecht bij: Sportvereniging SVA, info@sva.nl of Dorpssteunpunt de Hezebrink, Linda Seinstra. Telefonisch bereikbaar op nummer 0578-67 67 67 of via mail l.seinstra@koppelswoe.nl.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet