Chris Veenbrink knokt voor Voedselbank

Chris Veenbrink knokt voor Voedselbank

Chris Veenbrink uit Vaassen stopt al zijn vrije tijd in de Voedselbank voor Epe en Heerde. ,,Ik had nooit iets met vrijwilligerswerk. Vanaf het eerste moment dat ik er mee in aanraking kwam en met de noden werd geconfronteerd is het helemaal mijn ding geworden. Er is anno 2017 nog altijd een schreeuwende behoefte aan ondersteuning.  Wekelijks gaan  tegen de tachtig pakketten de deur uit.”

Zijn eerste kennismaking vindt plaats als een chauffeur wordt gevraagd om goederen op te halen bij Omroep Gelderland, die een succesvolle inzamelingsactie houdt. ,,Dan kom je er achter welk menselijk leed heerst. Gezinnen die van 40, 50 euro rond moeten komen. Op enig moment zitten ze net 20 euro boven de grens. Dan schrapt de overheid ze van de lijst. Tegenover vijf euro extra inkomsten staat het gegeven dat ze de boodschappen dan zelf moeten betalen. Daarmee is veel meer geld gemoeid. De keiharde richtlijnen gaan daar aan voorbij. Het is echt hartverscheurend om die gezinnen met kleine kinderen dan de deur te moeten wijzen.”

En gebeurt dat ook?

Zijn stilzwijgen is veelzeggend. Door omstandigheden  is hij nu vier volle dagen bij inzamelen, samenstellen en uitgifte van pakketten betrokken. ,,Ik kan mijn bed wel neerzetten in ons magazijn in Wenum Wiesel. Thuis blijft het schilderwerk liggen. De kwast met verf is opgedroogd. Maakt me niet uit. De blijde gezichten van mensen zijn mijn grootste beloning.” Hij kan er niet over uit dat anno 2017 zoveel gezinnen in de verdrukking zitten. Houdt een vurig pleidooi om als vrijwilliger toe te treden en de groep van veertig gedreven mannen en vrouwen uit beide gemeenten aanvulling te geven. ,,Vooral aan chauffeurs hebben we grote behoefte. We laten niets staan. Wanneer ons goederen worden aangeboden gaan we er onmiddellijk op af.”

Pilot

Sinds kort draait Epe-Heerde een pilot met de Aldi supermarkt.  ,,Albert Heijn en Jumbo doen al langer mee. Iedere dag voor 12 uur goederen ophalen. Nu nog geen vlees, maar als de proef slaagt komt dat er ook bij en krijgen alle voedselbanken in ons land  goederen.”  Er vindt uitruil plaats met andere voedselbanken.  Chris maakt lange dagen. ,,Op dinsdag ben ik hier om half negen. Om half acht ’s avonds sluit ik de boel af. De pakketten die we op maandag en dinsdag klaar maken gaan om vijf uur naar Epe en Heerde. Vaassen haalt hier de spullen op. We hebben grote behoefte aan houdbare producten. Vooral aan koffie is een chronisch tekort.”

Hij weet inmiddels dat de nood alle lagen van de bevolking treft. ,,We hebben ook juristen als klant. Met een meestertitel krijg je geen volle maag wanneer het leven je tegen zit.” Blij is hij met acties als die van de politie die twee keer per jaar een lading om de deur schuift. ,,We moeten constant vechten tegen de financiële barrière. Hebben door zuinig beheer vrieskisten en koelkasten kunnen kopen. De energiekosten zijn hoog, onze auto’s rijden niet op water. De fiscus is ongenadig.”

Bron: Dick van der Veen (Veluweland)

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet