Overzicht Ouderen

EpeDoet! en De Ventwagen

EpeDoet! is woensdag 22 november 2023 vanaf 11.00 uur te vinden bij De Ventwagen van De Passerel.

DeVentwagen staat van 11.00 tot 11.45 uur bij De Speulbrink in Vaassen aan de Brunholdplaats 5. Benieuwd wat wij zoal voor jou kunnen betekenen? Kom vooral even langs. We gaan daar graag met je in gesprek over bijvoorbeeld de gratis workshops van de Vrijwilligersacademie. Ook nemen we het actuele overzicht met vrijwilligersvacatures uiteraard mee.

Zien we je daar?

Mia Nooteboom

EpeVertelt! De Luisterlijn

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met een vrijwilliger van de Luisterlijn. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.  De vrijwilligers bij de Luisterlijn gaan een gesprek aan van mens tot mens en gaan echt even naast iemand staan.

 De vrijwilliger van de Luisterlijn vertelt: ‘Na vele jaren werken in de ICT had ik behoefte om iets wezenlijks bij te dragen, iets voor mijn medemens te doen, meer in rechtstreeks contact. En zo kwam ik bij de Luisterlijn terecht.’ Bij de Luisterlijn werk je anoniem en daarom is de vrijwilliger in deze editie van EpeVertelt! ook anoniem. Ze is verbonden aan de locatie in Apeldoorn.

‘Elk gesprek is anders. Je maakt contact en legt verbinding. Het gaat erom dat je er bent, je hebt volledige aandacht voor iemand. Hierdoor voelt iemand zich erkend in z’n gevoel. Soms vragen mensen naar tips en die kan je dan vanuit je eigen ervaring geven. Het is belangrijk om altijd terug te gaan naar de persoon. Bijvoorbeeld door te vragen: Hoe klinkt dit voor jou? Is dit iets dat bij jou past?
Bijzonder vind ik dat je even deelgenoot wordt van iemands leven. Verhalen die je hoort zijn zo divers. Zo hoor je over dingen die gebeuren in levens van mensen die je zelf niet meemaakt. Bijzonder dat ze dat willen delen en daarover in gesprek willen. En op die manier kan ik iets voor een ander betekenen.’

Start en scholing
Wanneer je je aanmeldt als vrijwilliger bij de Luisterlijn volgt eerst een kennismakingsgesprek. Hierbij wordt vanuit beide kanten gekeken of het past en wat de verwachtingen zijn. Zodra je gaat starten volgt er een training. In de training leer je een basishouding. ‘Ik dacht: ik kan wel luisteren, maar ik heb veel geleerd, denk aan erkennen, actief doorvragen en samenvatten. Je leert echte aandacht te hebben voor iemand en zonder oordeel te luisteren.’ Er is maandelijks een intervisiebijeenkomst en twee keer per jaar een themabijeenkomst. Tijdens de intervisie spreek je andere vrijwilligers. Je spart en deelt ervaringen met elkaar. ‘Blijven leren is echt onderdeel van de Luisterlijn. Ik leer van de gesprekken die ik heb, van mijn medevrijwilligers en van de trainers.’

De Luisterlijn
Bij de Luisterlijn plan je zelf vooraf je diensten in en dit is vaak één dagdeel per week. De diensten doe je vanuit huis. Bij de Luisterlijn kun je telefonisch of via de chat contact hebben met mensen. De vrijwilliger die wij spraken is actief in de chat. ‘Maar of je nu de gesprekken via de telefoon of de chat voert, je zit eigenlijk nooit te wachten. Er is altijd wel iemand, de behoefte is groot.’

Mensen nemen contact op met heel wisselende redenen. Ze willen bijvoorbeeld een luisterend oor omdat ze niet lekker in hun vel zitten, een werksituatie willen bespreken of aan het daten zijn en daarover hun hart willen luchten. Ze vertelt: ‘Fijn is dat je in de chat meer tijd hebt om je antwoord te formuleren maar lastig is dat je iemands stem niet hoort en dat maakt het soms lastiger inschatten. Het heeft mijn wereld zoveel groter gemaakt, dat vind ik heel erg mooi. Het sijpelt ook door in mijn eigen leven. Gesprekken die je zelf persoonlijk voert verdiepen zich ook.’

Nieuwe vrijwilligers gezocht
De Luisterlijn in Apeldoorn zoekt nieuwe vrijwilligers. Luister jij als iemand zijn verhaal kwijt wil? Heb je een open houding, interesse in je medemens en wil je een luisterend oor bieden? Dan kan jij ook als vrijwilliger bij de Luisterlijn aan de slag!

 Meer informatie over vrijwilliger worden bij de Luisterlijn vind je via www.epedoet.nl/vacatures.

Samen eten: buffet in Huis van de buurt Balai Pusat

Voor iedereen die het gezellig vindt om samen met anderen te eten is er een buffet in Huis van de buurt Balai Pusat aan de Kouwenaarspad 30 in Vaassen op woensdag 22 november 2023. Het buffet start om 17.30 uur en deelname kost € 7,50 per persoon.  

Het buffet wordt verzorgd door de vrijwilligers van Koppel-Swoe en iedere maand is er een ander buffet. Belangstellenden die willen deelnemen, kunnen zich tot 17 november  telefonisch aanmelden bij Jomie Patty 06-46488101. Wij houden rekening met de richtlijnen van de RIVM.

Voor meer informatie kan men terecht bij Hakan Soykan, sociaal werker van Koppel-Swoe 0578-676767. Kijk ook op: www.koppelswoe.nl

Participatieverklaringstraject door Koppel-Swoe

Sinds 1 januari 2023 wordt het gemeentelijke Participatieverklaringstraject (PVT) door Koppel-Swoe uitgevoerd. In de eerste helft van het jaar zijn er twee groepen door ons begeleid. In september begonnen twee nieuwe groepen van in totaal 26 personen. Een gesprek met sociaal werkers Marlina Blokland en Bilge Yeleser, die samen verantwoordelijk zijn voor de maatschappelijke begeleiding van statushouders en het uitvoeren van het PVT.

Het PVT is een verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen dat alle nieuwkomers in Nederland moeten volgen. Vier weken achtereen krijgen nieuwkomers les. “De deelnemers krijgen door middel van thema’s informatie over de rechten en plichten van alle inwoners van Nederland.” Ook worden de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving behandeld. Ze leren de nodige basisinformatie over diverse instanties zoals de gemeente Epe, Woonstichting Triada, de Bibliotheek en hulpdiensten (politie, ambulance en brandweer).

‘We steken onze hand uit en bieden hulp aan’

Bilge en Marlina: “Koppel-Swoe ondersteunt bij integratie en participatie van statushouders. We gaan met de groep in gesprek en proberen hen een paar weken figuurlijk aan de hand te nemen bij dingen die er op hun pad komen nu ze net in Nederland wonen. We steken onze hand uit en bieden hulp aan. Afhankelijk van de plek of het land waar de deelnemers vandaan komen, passen we de informatie aan.” Een grote stad in Syrië is qua cultuur heel anders dan een klein dorpje in Somalië, weten Marlina en Bilge. “We gaan in gesprek en geven kennis door. De nieuwkomers moeten uiteindelijk zelf de volgende stap nemen in hun verdere inburgeringstraject.” Het duo: “Sommige algemene onderwerpen zijn logisch voor iedereen. Waar je ook vandaan komt. Die onderwerpen hoef je dus alleen maar kort bespreekbaar te maken. Daarna ontstaat het gesprek vanzelf.”

Feestelijke afsluiting in Hagedoorns Plaatse

Via de PVT maken statushouders kennis met de Nederlandse grondwet, kernwaarden, tradities, normen en waarden. Denk daarbij aan onderwerpen als: gelijke rechten voor mannen en vrouwen, het recht om jezelf te ontplooien door onderwijs, het mogen kiezen van je partner en het recht om je eigen mening te uiten. Na vier weken PVT-bijeenkomsten (elke vrijdag drie uur lang) wordt deze leerperiode afgesloten met het ondertekenen van de participatieverklaring.

Met de ondertekening verklaart de deelnemer dat hij (of zij) kennis heeft genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving, dat hij deze respecteert en dat hij actief een bijdrage wil leveren aan de samenleving. “In april en september hielden we de afsluiting in Museumboerderij Hagedoorns Plaatse. Daar hebben de nieuwkomers iets geleerd over oude gebruiken en tradities en onze lokale geschiedenis. Voor sommigen was dat herkenbaar uit hun eigen land. De wethouder reikte daarna de behaalde certificaten uit. Het was echt een feestje.“

De PVT-groep van september zat tijdens de bijeenkomsten in Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe. Marlina en Bilge: “Dat komt omdat de meeste nieuwkomers van die groep in Epe wonen. Een andere keer kan dat weer ergens anders zijn zoals in Emst wellicht, of in Vaassen in Huis van de Buurt Bloemfontein of Huis van de Buurt Triton bijvoorbeeld.”

Tolken voor participatieverklaringstraject

Voor de behandelde workshops met diverse thema’s tijdens het PVT zet Koppel-Swoe tolken in. Bilge en Marlina: “We vinden die vooral in ons eigen netwerk. Dat zijn veelal gezichten die de nieuwkomers al goed kennen uit het dorp of uit de wijk. Dat maakt de drempel veel lager om tijdens de workshops in gesprek te gaan.”

Welzijn op Recept

Koppel-Swoe kijkt uit naar Zomeruitje 2023

Op woensdag 30 augustus is het weer zo ver!

Onder leiding van enthousiaste vrijwilligers van Koppel-Swoe is het tijd voor een unieke dagtrip. Met de bus en met de boot zal er afgereisd worden naar de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven voor een dag vol gezelligheid en unieke uitzichten. 

De dag begint vroeg deze woensdag, om 09.15 uur worden de deelnemers in Lage Zwaluwe verwacht. Om 07.30 zal de bus vertrekken vanaf de Gamma in Epe. De busreis neemt ongeveer 2 uur in beslag, maar niet getreurd want er valt genoeg te genieten onderweg.

Eenmaal aangekomen worden de deelnemers ontvangen aan boord van een super modern elektrisch schip, natuurlijk mét koffie en appelgebak. Halverwege de tocht verzorgt de kok een overheerlijke lunch. In de middag, gedurende deze tocht, wordt er nog een warm hapje geserveerd. Voor het te nuttigen drankje moet er dan wel zelf de portemonnee worden getrokken. De bar is geopend!

Rond de klok van 18.00 meert de boot weer aan in Lage Zwaluwe aan en vertrekt de bus weer voor de reis naar huis. Gedurende deze rit kun je heerlijk nagenieten van de unieke vaartocht en heb je een “nieuw” stukje Nederland gezien met heel veel bedrijvigheid en hopelijk genoten van alles wat deze dag te bieden had.

Lijkt het je leuk om ook mee te gaan? De kosten voor de hele dag zijn € 95, je kunt je tot 16 augustus opgeven.

De inschrijfformulieren kunnen opgehaald worden bij het Secretariaat van Koppel-Swoe en voor meer informatie kun je bellen met 0578-676767.

© 2023 Media Magneet