Overzicht Volwassenen

Webinar mantelzorg en levenstestament: maandag 19 december 2022

Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe organiseert op maandag 19 december van 19:30 tot 20:30 uur een webinar over mantelzorg en levenstestament. Tijdens deze online bijeenkomst geeft notaris Madeleine Hillen informatie over wat erbij komt kijken als je een levenstestament wilt laten opstellen.

Het laten opstellen van een levenstestament kan veel vragen oproepen. Hoe pak je het opstellen van een testament aan? Hoe doe ik dat als mijn zorgvrager zelf niet bekwaam is om dit te regelen? Wat zijn de kosten? Tijdens de webinar zal notaris Madeleine Hillen ingaan op wat in een levenstestament kan worden geregeld en waarom een levenstestament van belang kan zijn. Ook wordt er stil gestaan bij de vraag wat het als mantelzorger kan betekenen als je deze de taak krijgt van de belangenbehartiger. Er is voldoende ruimte voor vragen.

Na afloop van de webinar weten mantelzorgers onder andere meer over de inhoud van een levenstestament en de meerwaarde hiervan. Ook weten zij meer over wat er van ze verwacht wordt als ze besluiten om op te treden als belangenbehartiger van een partner, ouder of kennis.

Aanmelden voor de webinar kan door een email te sturen naar steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl

Steunpunt Mantelzorg
Steunpunt Mantelzorg is het aanspreekpunt voor mantelzorg in de gemeente Epe. Inwoners kunnen hier terecht voor onafhankelijk advies, informatie, ondersteuning en begeleiding. De webinar is een activiteit om de kennis onder mantelzorgers te vergroten.

Steunpunt Mantelzorg organiseert naast deze webinar nog meer activiteiten, ook voor jonge mantelzorgers. Meer informatie over ons aanbod vindt u op www.koppelswoe.nl

Kerstactiviteit voor mantelzorgers

Op vrijdagmiddag 16 december nodigt Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe mantelzorgers uit voor een kerstactiviteit in het Kulturhus EGW in Epe. We maken een kerststukje en eten met elkaar.

Als is het fijn en belangrijk om af en toe tijd voor jezelf te nemen. Tijdens de kerstactiviteit staan ontspanning en ontmoeting centraal. Kom in contact met andere mantelzorgers en beleef samen een gezellige middag.

We beginnen om 16:00 uur met het maken van een kerststukje. Daarna genieten we met elkaar van een stampottenbuffet. Rond 19:00 uur ronden we de bijeenkomst af. Het is geen probleem als je eerder wilt vertrekken.

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst is noodzakelijk. Meld je aan door te mailen naar steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl of bel naar 0578-67 67 67.

Wil je graag komen maar is vervoer een probleem? Laat het ons weten.

Steunpunt Mantelzorg
Steunpunt Mantelzorg is het aanspreekpunt voor mantelzorg in de gemeente Epe. Inwoners kunnen hier terecht voor onafhankelijk advies, informatie, ondersteuning en begeleiding. Heb je vragen, behoefte aan een gesprek of wil je meer weten? Neem contact met ons op via steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl of bel naar 0578-67 67 67

Kerststukjes maken in Emst

Nu de dagen weer korter worden, is er meer behoefte aan gezelligheid in huis. Daarbij zijn de kerstdagen in aantocht. Daarom gaat Koppel-Swoe op maandagmorgen 12 december 2022 kerststukjes maken. Dit jaar in het knusse clubgebouwtje van de speeltuin in Emst aan de Ds. van Rhijnstraat 31. We gaan van 10.00 – 12.00 uur gezellig aan de slag. Je bent van harte welkom!

Een mooi, eigen gemaakt kerststukje op tafel tijdens de kerstdagen, en daarnaast gezellig samen zijn met anderen. Daarbij krijg je een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Dit jaar zal de workshop gegeven worden door Atelier De Moekhoek uit Vaassen. De kosten zijn € 5,- per persoon.

Wil je ook een kerststukje komen maken, meld je dan uiterlijk maandag 5 december 2022 aan bij Margriet Sollie van Koppel-Swoe, m.sollie@koppelswoe.nl, 06-18585679.

Jury bijeenkomst Vrijwilligersprijzen Epe Doet!

De acht Vrijwilligers van de Maand (genomineerd via Epe Doet!) hebben hun nominaties gedaan voor de Jo Postprijs, die op of rond de Dag van de Vrijwilliger ( 7 december) zal worden uitgereikt. Het gaat om een groep, instelling of organisatie die in het afgelopen jaar bovenmodaal aan de weg timmerde.

De jury van de Vrijwilligersprijs, die bestaat uit vertegenwoordigers van de vier dorpen, sprak met de acht genomineerden voor de verkiezing tot Vrijwilliger van het Jaar. Drie van hen worden voorgedragen voor de finale, die zich afspeelt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Epe. Een van de drie mag zich daar Vrijwilliger van 2022 noemen.

Het is een samenwerkingsvorm tussen de gemeente Epe, Koppel-Swoe en persburo Dick van der Veen.

Op de foto de vrijwilligers na het beraad in het Kulturhus.

EpeVertelt! Anna: ‘Wil jij een nieuwe uitdaging? Scouting ervaring is niet nodig’

Anna raakt via haar vriend betrokken bij het vrijwilligerswerk voor de scouting. Werken met kinderen is voor Anna niet nieuw. Ze is leerkracht in het basisonderwijs. Bij de scouting ging ze eerst mee op een familie-kamp. Vervolgens draaide ze een keer mee als leiding. Dat vond ze erg leuk. Zo rolde ze erin. Zonder scouting-ervaring startte Anna als beverleiding. Daar vallen jongens en meisjes tussen de vijf en zeven jaar onder. “De leeftijd van de kinderen is erg leuk. Ik studeerde toen-der-tijd voor onderwijsassistent. Dat sloot mooi aan”, vertelt Anna. In de opkomsten op zaterdagmiddag, doet ze eerst veel gericht op sport en spel. Anna vertelt: “De opbouw van zo’n middag leer je heel snel. Mensen willen je helpen en ik werd goed begeleid en geholpen door de groepsbegeleiders en medeleiding.” Scouting ervaring is dus niet nodig om als leiding te starten, vindt ze.

‘Je voelt je welkom’
“De groep is onderling heel hecht, iedereen kent elkaar. Je ziet dat iedereen een andere achtergrond en ervaring heeft en we helpen elkaar. Aan het begin is alles nieuw maar je voelt je welkom”, aldus Anna. Per leeftijdsgroep is er een leidingteam. Een jaar lang ben je samen verantwoordelijk voor de opkomsten en ga je op kamp met deze groep. Wie het programma maakt, wisselt per keer. Anna vertelt: “We zijn elke zaterdag rond half twee hier en bereiden dan samen de laatste dingen voor. Tijdens de opkomst doen we verschillende activiteiten. Laatst hebben we herfststukjes gemaakt, we doen actieve spellen en vanmiddag gaan we pionieren.” Dat is met palen en touw een bouwwerk maken.

In zo’n team heb je onderling ook verschillende taken. Denk aan oudercontact, teamleider, foerage of penningmeester. “Hier leer je veel van en dit is een mooie verantwoordelijkheid”, zegt Anna. De jeugdleden hebben ook verschillende rollen. Zo worden kinderen in kleine groepjes verdeeld waarbij sommige verantwoordelijk zijn voor die groep. “Zo leren de kinderen verantwoordelijkheid. Het is mooi om te zien hoe de kinderen groeien”, vult Anna aan.

‘Je ontmoet nieuwe mensen, leert veel en het vergroot je zelfvertrouwen’
“Na de middag drinken we gezellig wat samen bij de scouting. Het is heel fijn, je hoort er echt bij. Je krijgt nieuwe contacten en leert mensen kennen. Daarnaast leer je veel en vergroot je jouw zelfvertrouwen. Vanuit scouting krijg je de kans om jezelf verder te ontwikkelen”, zegt Anna. Zo heeft ze verschillende trainingen gevolgd via scouting. Het kampevent of bijvoorbeeld de gilwell-training waar het draait om je persoonlijke ontwikkeling. Scouting geeft ook kans om in het land en zelfs de wereld contacten te leggen via grote kampen.

Naast het leiding geven aan de jeugdleden kan je als leiding bij een stam (een groep volwassen leden die samen opkomsten draaien) aansluiten. Anna vertelt: “Dat is altijd heel gezellig. We hebben een gevarieerd programma. We hebben bijvoorbeeld bier gebrouwen, samen stop motion filmpjes gemaakt en raketten gebouwd.” Naast de opkomsten gaat deze groep samen op kamp. “Eigenlijk doe je via de scouting opeens heel veel leuke activiteiten”, zegt Anna.

Wil jij een nieuwe uitdaging?
Tegen mensen die misschien als leiding willen starten, wil Anna tot slot nog wel wat zeggen: “In het begin is het misschien spannend maar je wordt snel opgenomen in de groep. Kom eens kijken om te zien of het wat voor je is. Iedereen staat open voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën. Het is ontzettend leuk en gezellig. Dus wil je wel een nieuwe uitdaging? Kom er dan zeker bij.” Anna is nu zes jaar leiding en het voelt alsof ze altijd bij de scouting betrokken is geweest.

 Wil jij leiding worden bij scouting? Scouting Buys Ballot is op zoek naar nieuwe leiding leden. Je vindt meer informatie via www.epedoet.nl/vacatures

Dag van de Mantelzorg

10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze speciale dag organiseert Steunpunt Mantelzorg een aantal activiteiten in de gemeente Epe, om mantelzorgers in het zonnetje te zetten.

High-tea
Zet jij je in als mantelzorger? Dan ben je van harte uitgenodigd voor een high-tea bij ‘Bij Ons’ in Vaassen en Epe op donderdagavond 10 november of zaterdagmiddag 12 november. Mail naar steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl om je aan te melden of voor meer informatie. Het aantal deelnemers is beperkt dus meld je snel aan.

Dat verdient een bloemetje
Zorg jij voor iemand of ken je iemand die voor een ander zorgt? Dankjewel!
Op donderdag 10 november delen wij op diverse plekken in de gemeente Epe bloemen uit. We vinden het fijn dat er mensen zijn die zorgzaam zijn en daar willen we graag aandacht aan besteden. Neem jij ook bloemen in ontvangst? Je mag deze zelf houden of geef de bloemen aan iemand die jij graag wilt bedanken voor zijn of haar zorgzaamheid.

Steunpunt Mantelzorg
Ben je mantelzorger en op zoek naar advies, informatie, ondersteuning of begeleiding? Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe is er ook voor jou via 0578-67 67 67 of steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl. Naast individuele ondersteuning organiseren wij ook activiteiten zoals het Mantelzorgcafé, webinars, lezingen en meer. Ontvang je onze online nieuwsbrief al? Zo blijf je op de hoogte van nieuws en activiteiten op het gebied van mantelzorg. Meld je aan via Steunpunt Mantelzorg op www.koppelswoe.nl.

Samen eten in Huis van de Buurt Hezebrink

Samen gezellig eten, andere mensen ontmoeten, (bij) kletsen en een lekker buffet. Iedere maand is er ‘Samen eten’ in huis van de Buurt Hezebrink.
Op donderdag 10 november 2022 van 12.00-14.00 uur ben je welkom.

Enthousiaste vrijwilligers van Koppel-Swoe zijn aanwezig om de tafels te dekken, een drankje te serveren en om het eten op te scheppen. De vrijwilligers zijn al meerdere jaren actief tijdens het samen eten. Ze creëren een gezellige sfeer en zorgen voor een geslaagde middag. Er is altijd plek voor nieuwe mensen dus kom erbij.

Het buffet wordt verzorgd door de Hezebrink. De kosten voor het buffet zijn 15 euro per persoon. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Wil je gezellig mee eten? Meld je dan uiterlijk vrijdag 4 november 2022 aan bij Gerrit en Jannie Brummel 0578-66 17 96 of 06-10 17 17 15.

Wil je korting of heb je vragen? Neem contact op met Margriet Sollie van Koppel-Swoe, bereikbaar op nummer 06-18 58 56 79 of per mail m.sollie@koppelswoe.nl

© 2022 Media Magneet