Huis van de Buurt Vegtelarij: iedereen is welkom!

Huis van de Buurt Vegtelarij: iedereen is welkom!

Huis van de Buurt Vegtelarij aan de Europalaan 48 in Epe is geopend.  Samen met actieve buurtbewoners, Buurthuis Vegtelarij, Modelbouwclub Epe en de Veluwse Modelspoor Club, die ook al vanuit het pand actief waren, wordt er van alles georganiseerd onder de vlag van Huis van de Buurt. Sociaal werker Bilge Yeleser vertelt: “Ook dit Huis van de Buurt is van én voor iedereen en draait om de vier pijlers: ontmoeting, activiteiten, informatie en advies”.

De afgelopen periode heeft Bilge samen met andere sociaal werkers van Koppel-Swoe diverse rondjes door de buurt gedaan. “We vinden het belangrijk dat de buurt weet dat dit gebouw van én voor iedereen is. Er worden op dit moment, in de ruimtes die al wel worden gebruikt, activiteiten georganiseerd om ontmoeting te stimuleren en een laagdrempelige plek te zijn voor informatie en advies. Er is een: inloop voor ouderen uit de buurt, Samen eten, boekenkring, sport & spel voor kinderen, taalkoffie, een creaochtend, NAH-café (voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel) en een inloopuur met de sociaal werker.

Maar we gaan ons aanbod uiteraard uitbreiden. Wij organiseren zelf activiteiten (op basis van de vragen die er zijn), maar buurtbewoners of andere (maatschappelijke) organisaties kunnen hier ook activiteiten organiseren. Dus als inwoners of organisaties een leuk idee hebben, dan zijn ze van harte welkom om (gratis) gebruik te maken van ons pand. Als het maar gericht is op ontmoeting, activiteiten, informatie en/of advies. We willen een laagdrempelige plek worden voor iedereen. Zoals inwoners, andere organisaties en onze gemeente bijvoorbeeld gebruik maken van onze Huizen van de Buurt in Vaassen. Dat willen we ook graag realiseren in Epe.”

Ontmoetingsplek voor jongeren

Eén van de activiteiten die in Vaassen succesvol is, zijn de jongerenavonden. Bilge: “We zijn ontzettend blij dat we in Epe nu ook een plek voor jongeren hebben.” Jongerenwerker Shèdy Abourayan vult Bilge aan: “Dat klopt. Die behoefte kwam ook naar voren in het onderzoek naar vrije tijd en aanbod in Epe dat we begin 2022 hebben uitgevoerd onder jongeren en hun ouders. Geweldig dus dat we nu een ontmoetingsplek voor jongeren kunnen bieden”.

“We zijn momenteel elke dinsdag en vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur geopend”, vult Hakan Soykan, eveneens jongerenwerker, aan. Inmiddels zijn er een paar jongerenavonden en een open middag geweest. Hakan: “Er is hier een lekkere bank om te chillen, er staat een PlayStation, je kan er darten of een potje pool spelen. We bieden verschillende dingen aan. We doen dat altijd in overleg met de jongeren zelf. Ook is er altijd een jongerenwerker aanwezig voor een praatje.” Shèdy vertelt dat de inrichting nog niet is afgerond. We proberen een fonds te vinden om het gebouw verder in te richten en meer sfeer te creëren. Het is nu nog wel een beetje wit en kaal.” Hakan en zijn collega’s benadrukken dat ze goed in de gaten houden dat de jongeren geen overlast veroorzaken. “Het laatste wat we willen is dat de buurt klachten heeft. Daar letten we dus ook heel goed op. Dit is een mooie nieuwe locatie die er voor zorgt dat jongeren minder op straat hangen. Hier is het warm, hier is het gezellig. Maar je moet je hier natuurlijk wel gedragen.”

Vegtelarij: van én voor iedereen

“Mooi dat we dit Huis van de Buurt samen kunnen delen”, constateert Bilge. “Ik wil nogmaals benadrukken dat dit Huis van de Buurt van én voor iedereen is. Dit gebouw moet een centraal punt, de plek van de Vegtelarij en Epe worden. Wij laten de komende periode steeds van ons horen om nog meer bekendheid te krijgen. We hopen dat inwoners de weg naar ons gaan vinden en bij ons naar binnen komen. Een Huis van de Buurt is een belangrijk aspect van gebiedsgericht werken. Als we als inwoners, organisaties en lokale overheid verbinding met elkaar zoeken en samenwerken dan blijft Epe een fijne en veilige plek om te wonen en te leven.”

Meer informatie over het programma van Huis van de Buurt Vegtelarij vind je op: www.koppelswoe.nl/vegtelarij

 

Huis van de Buurt Vegtelarij, Europalaan 48 in Epe is geopend. Ook hier draait het om: ontmoeting, activiteiten, informatie en advies.

Dit vind je misschien ook interessant!

Multi-Culti lunch in Bloemfontein

16 februari 2024
Samen lunchen, elkaar ontmoeten, gezelligheid en elkaar leren kennen door elkaars eten. Dit zijn de ingrediënten voor de Multi-Culti lunch in Huis van de Buurt...
Meer lezen?

Vacature: leden Raad van Toezicht

12 februari 2024
Vanwege uiteenlopende redenen (verstrijken termijn en terugtreden) zijn wij als Raad van Toezicht van de Stichting Koppel-Swoe op zoek naar twee nieuwe leden: Een lid...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet