Jeugd

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ons werk voor kinderen en jongeren in de gemeente Epe

Het jeugdwerk in de gemeente Epe is actief daar waar kinderen en jongeren zijn. Op scholen, Huizen van de Buurt, op straat in de wijken en op hangplekken en  op social media. Onze sociaal werkers staan continue in contact met  kinderen en jongeren. Samen met onze samenwerkingspartners weten we wat er speelt en spelen we in op veranderende behoeftes, vragen, interesses en zorgen.

Binnen ons werk met kinderen en jongeren hebben we enkele pijlers waar we ons op focussen.

1. Een veilig, vast en betrouwbaar punt

Onze locatiegebonden activiteiten dragen bij aan het creëren van een veilig en vast punt. We organiseren samen met (groepen) kinderen/jongeren in verschillende Huizen van de Buurt en op andere plekken activiteiten. We zeggen hier bewust ‘samen. Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen/jongeren zelf een rol krijgen en nemen binnen de organisatie van de activiteiten. De sociaal werkers luisteren wat ze willen, bedenken samen wat ze kunnen doen en motiveren om het daadwerkelijk uit te voeren.

2. Voorlichting en bewustwording

Wij geloven dat ieder kind/jongere eigen persoonlijke talenten en interesses heeft en dat die gestimuleerd moeten worden. Kinderen/jongeren leren van elkaar, maar ook van volwassenen en hun omgeving. Ze zijn onderdeel van een gezin, groep (bijvoorbeeld schoolklas of sportteam) en de gemeenschap. Ieder kind/jongere is uit zichzelf nieuwsgierig en creatief. We werken zo veel mogelijk vanuit de behoefte van kinderen, jongeren en ouders (vraaggestuurd), daarmee stimuleren en motiveren we om zelf te ontdekken en zelf keuzes te maken. Dat doen we door samen met ouders, school, partners en gemeenschap (op een speelse wijze) voorlichting te geven over verschillende maatschappelijke thema’s en zo de ruimte te bieden om nieuwe inzichten te verwerven en vaardigheden aan te leren.

3. Stimuleren van positieve ontwikkeling

Onder het motto: ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ stellen we onszelf ten doel om ieder kind/jongere de kans en gelegenheid te bieden om eigen talenten en interesses te ontdekken en ontwikkelen op weg naar zelfstandigheid. Door bewustwording creëren, leren opkomen voor zichzelf, een eigen mening leren te ontwikkelen en daar autonoom naar leren handelen. Kinderen/jongeren bieden we een kansrijke omgeving en een veilige plek waar ‘fouten’ maken mag. Dit doen we in 1-op-1 situaties, maar ook in groepsverband.

4. Vroegtijdig signaleren

Met het vroegtijdig signaleren van probleemsituaties bijvoorbeeld thuis, op school, verslaving, schulden of met vrienden, proberen we opschalen naar hulpverlening te voorkomen. Wij signaleren problemen tijdens ons contact met kinderen/jongeren en/of ouders en samenwerkingspartners trekken aan de bel. We werken vanuit de kracht van het kind/de jongere en zijn/haar eigen netwerk en begeleiden het proces naar een verbetering van de situatie. Leidt dit niet tot het gewenste resultaat, dan zorgen we (in overleg met ouders) voor een warme overdracht naar gespecialiseerde hulpverlening. Op de achtergrond blijven we betrokken.

5. Voorkomen van overlast

In de gemeente Epe werken we met een ‘Straatgroepenteam’ ter voorkoming en vermindering van eventuele overlast door jongeren. Het jongerenwerk van Koppel-Swoe is daarin vertegenwoordigd. Wij zijn veel aanwezig op straat en leggen contacten met groepen jongeren die de openbare ruimte (straat of park) gebruiken als ontmoetingsplek (hangplek).

Vanuit deze pijlers organiseren we diverse activiteiten voor kinderen en jongeren.

Onze diensten voor kinderen en jongeren

Activiteiten voor kinderen en jongeren

in de gemeente Epe

Dit is ons team jeugd

Heb je vragen, ideeën of suggesties? Laat het ons weten!

Nieuws over jeugd

Vacature Sociaal werker Emst en Vaassen (18 uur...

10 april 2024
Voor de dorpen Emst en Vaassen zijn we op zoek naar een sociaal werker, die gericht is op het realiseren van de gebiedsopgaven en het...
Meer lezen?

Meivakantie 2024: activiteiten voor kinderen en...

8 april 2024
Ook in de meivakantie van 2024 organiseren we allerlei leuke activiteiten voor de jeugd uit de gemeente Epe. In onderstaand overzicht vind je op chronologische...
Meer lezen?

Programma ‘Week van het Geld’ 2024

28 februari 2024
Van 11-15 maart 2024 is het weer de landelijke ‘Week van het Geld’. Een week waarin we aandacht besteden aan geld. Het thema voor kinderen...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet