Jos en Erica super vrijwilligers ,,We kregen het met paplepel ingegoten”

Jos en Erica super vrijwilligers ,,We kregen het met paplepel ingegoten”

Ze kregen het via de wederzijdse ouders met de paplepel ingegoten en raakten er door hun drie kinderen meer en meer bij betrokken. Dat zijn kort door de bocht de drijfveren van Jos en Erica Bijsterveld voor hun hoge mate van vrijwilligerswerk in de Vaassense dorpsgemeenschap.

Die paplepel is datgene wat de ouders aan uren in het verenigingsleven staken en dat voor onder meer KCVO en het Historisch Museum betreft nog doen. Daarvoor  Plattelandsvrouwen, collectes lopen enzovoort.

Wil je het allemaal beschrijven, trek er dan even een paar uurtjes voor uit. Met die wetenschap laten we het interview plaats vinden in de vakantieperiode. Veel doen ze samen; sommige dingen los van elkaar. Jos heeft net een ingrijpende verbouwing van het clubhuis van de buurtvereniging ’t Laor en een dito bezigheid met betrekking tot het onderkomen van de carnavalsvereniging de Rossumdaerpers achter de rug. ,,Ik ben projectleider van beroep en dan weten ze je te vinden.”De brede lach waarmee hij het vertelt toont aan dat hij het allerminst als een last heeft ervaren. Integendeel, het samen iets ondernemen, het met elkaar dingen tot stand brengen, is iets wat hem en Erica de meest voldoening geeft. Dan doen al die avonden en zaterdagen, die 300 uren.  er niet toe. Zij staat achter de bar, doen mee aan allerlei activiteiten, hebben zich inmiddels een woord of wat van de boeventaal die ’t Laors is, eigen gemaakt.  Handig in de oorlog, de Duitsers verstonden er geen moer van…..

Organiseren

Beide zijn nauw betrokken bij de optocht van de carnavalsvereniging De Rossumdaerpers. Geen optocht zonder hun inzet.  De politie heeft er geen omkijken naar: via de commandopost, de  verbindingen onderweg en persoonlijk toezicht loopt het van een leien dakje. ,,We raakten er bij betrokken via  onze zoon die jeugdprins werd”, klinkt het. Via prinsen en prinsessen uit de vriendenkring bouwden ze mee aan wagens en wonnen daar ‘tot vervelens toe’ prijzen. ,,Toen we daar een stokje voor wilden steken gingen we voor het thema worsten. Kinderen in een blik, cocktailworsten enzovoort.  Wonnen we toch weer de groepsprijs. Tja, dan maar even niet meer meedoen…” Ook bij de kerstmarkt en KCVO weten ze de capaciteiten van Jos in te schatten. Erica is een grote steunpilaar  voor scouting Maarten van Rossum. Kookmoeder op het zomerkamp, secretariaat. Als de nood aan de man is springt hij bij. Samen doen ze inschrijvingen voor Fasna Ballooning. Opbouw, afbreken en ervoor zorgen dat iedereen weer veilig thuis komt na de landing.

Betrokken bij de successtory met Normaal . Een half jaar geleden werd Erica getroffen door lymfeklierkanker. ,,In die periode heb ik ervaren dat wie goed doet goed  ontmoet. Ik ben bedolven onder het medeleven en stoffelijke blijken van waardering.” Erica hoopt na het groene licht van de internist snel de draad weer op te pakken. Of we het niet te gek willen maken.  Ja hoor eens….

Twee kanjers in vrijwilligheid genieten van het samen doen.

 

Reportage en foto: Dick van der Veen

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet