Ieder gezin heeft wel eens een periode dat het niet zo goed gaat. Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld psychische klachten, een verstandelijke handicap, overbelasting, ziekte, moeilijkheden met de kinderen op het werk, eenzaamheid, geldproblemen of andere problemen. Soms worden die spanningen teveel.
Daarom is Koppel-Swoe drie jaar geleden het project ‘Steunouder’ gestart in de gemeente Epe. We kunnen terugvallen op een stabiele groep Steunouders. Door de jaren heen vergroot ook de bekendheid en daarmee de vraag van gezinnen. Hierdoor zijn nieuwe Steunouders van harte welkom.
Gezinnen helpen!
In de afgelopen jaren hebben we al veel gezinnen kunnen helpen. Gezinnen met een vraag voor een korte inzet, maar ook gezinnen waarbij een acute vraag speelt door bijvoorbeeld een burn-out. Door de inzet van een Steunouder geven ouders aan dat de kwaliteit van leven is verbeterd en dat zij een prettig luisterend oor hebben gekregen die zo gewenst was.
Vraagouder: “De kennismaking met de steunouder verliep gemakkelijk. Ik wist door de intake wat ik kon verwachten van het project. De kinderen waren direct enthousiast en de Steunouder maakte ook direct contact met hen. Ik en mijn man hadden meteen een goed gevoel bij deze match.”
Contact is laagdrempelig
Steunouders en vraagouders geven allemaal aan dat het contact laagdrempelig en uitnodigend is. Hierdoor ontstaan er bijzondere gesprekken, maar durft de vraagouder ook haar zorgen en twijfels met de Steunouder te bespreken. Doordat de Steunouder (in de meeste gevallen) zelf kinderen heeft en optrekt met de kinderen uit het vraaggezin, kan zij haar visie geven op de twijfel en vragen van de vraagouder.
De Steunouder pakt meerdere dingen op binnen een groot gezin. Zij komt bij het gezin thuis en onderneemt dingen in en om het huis. Doordat zij in het gezin is en daar bezig is met bijvoorbeeld logopedie opdrachten, ziet moeder hoe het werkt en heeft zij een voorbeeld hoe zij het zelf kan oppakken.
Daarnaast gaat de Steunouder actief met de kinderen op pad in hun eigen wijk, zodat zij kennis maken met wat er allemaal is rondom hun woning. Kinderen komen zo te weten waar zij kunnen spelen en andere kinderen kunnen ontmoeten.
Wat kan de steunouder voor een gezin betekenen?
Steunouders zijn vrijwilligers die een maatje zijn voor gezinnen. Een maatje die lichte ondersteuning kan bieden aan het gezin, maar die er vooral is voor de kinderen. De vrijwilliger trekt op met de kinderen, zodat zij in een prettige omgeving kunnen opgroeien. Wanneer de kinderen op pad zijn met de vrijwilliger, ervaren de ouders rust en worden zij even ontlast. Zij kunnen dan tot rust komen of juist andere dingen ondernemen wat normaal niet lukt met de kinderen erbij.
Samen met de ouders kijkt de vrijwilliger naar het netwerk van het gezin. Zijn er voldoende mensen waar het gezin op kan terugvallen? Als dit niet het geval is, dan wordt er samen gekeken naar de mogelijkheden die opgepakt kunnen worden om een netwerk te creëren.
Steunouder: “Ik heb moeder aangespoord tot het ondernemen van kleine activiteiten met de kinderen en haar woning uit te rusten met speelgoed dat aansluit bij de kinderen en het seizoen. Hierdoor was moeder in staat om spelenderwijs een band op te bouwen met haar kinderen en contact te houden met hen.”
Word ook Steunouder in gemeente Epe
Op dit moment wachten meerdere gezinnen op een match met een Steunouder.
Om als Steunouder aan de slag te gaan wordt er eerst een training gevolgd. Deze training wordt gegeven door stichting Steunouder Nederland en neemt 2 dagen of meerdere dagdelen in beslag. Uiteindelijk gaat de steunouder ongeveer een dagdeel per week aan de slag.
Als Steunouder wordt je begeleid door Mariska van Elst. Dit gebeurt onder andere in vorm van contactmomenten en bijeenkomsten.
Daarnaast werkt Koppel-Swoe nauw samen met het Centrum Voor Jeugd en Gezin en stichting Steunouder Nederland.
Steunouder worden?
Vind jij het prachtig om een gezin te zien opbloeien en wil jij een maatje zijn? Heb jij affiniteit met kinderen en ervaring met opvoeden? Meld je dan aan als steunouder!
Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met Koppel-Swoe via telefoonnummer 0578-67 67 67 of via emailadres steunouder@koppelepe.nl
Photo by Scott Webb on Unsplash