Taalactiviteiten voor statushouders op een rij

Taalactiviteiten voor statushouders op een rij

4 oktober 2023

Basis en Start. Naald en Taal. Taalkoffie. Taalkeuken. In de gemeente Epe zijn diverse taalactiviteiten voor statushouders om (beter) Nederlands te leren. Soms is dat een initiatief van Koppel-Swoe. Andere keren werken we samen met partners, zoals Taalpunt. Sociaal werkers Alette Wagenaar en Marlina Blokland vertellen erover tijdens een interviewgesprek in Huis van de Buurt Bloemfontein in Vaassen.

Koppel-Swoe houdt deze taalactiviteiten op diverse locaties in de gemeente. Marlina en Alette: “Die plekken zijn een beetje afhankelijk van de behoefte. In Huis van de Buurt Triton in Vaassen zijn we bijvoorbeeld al jaren bezig met Taalkoffie en Conversatielessen voor beginners en Conversatielessen voor gevorderden.” Sinds twee jaar organiseert Koppel-Swoe ook Taalkeuken. Samen koken, eten en Nederlands spreken. “Taalkeuken is een samenwerking met Taalpunt van de Bibliotheek. Bij Taalpunt kan iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren beheersen terecht voor advies. Koppel-Swoe helpt daarbij. Deze taalactiviteiten gaan binnenkort ook in Epe starten. We doen dat bij Huis van de Buurt Vegtelarij”, aldus het duo.

Taalactiviteiten voor statushouders is meer dan alleen taal

“Taalactiviteiten voor statushouders zijn belangrijk. Het is een laagdrempelige manier om de Nederlandse taal (beter) te leren. Maar net zo belangrijk is dat het een manier is om andere inwoners te ontmoeten om zo een sociaal netwerk op te bouwen in de woonomgeving.” Tijdens de activiteit is het de plek waar ze vragen kunnen stellen en antwoord krijgen. Waar ze inzicht krijgen in de Nederlandse cultuur en gewoontes. Waar ze ervaren hoe dingen hier gaan.

“We zien dat statushouders ook na de activiteit graag terugkomen in een Huis van de Buurt. Het is voor hen een veilige en herkenbare plek, het contact met de vrijwilligers en sociaal werkers is vertrouwd en de contacten die ze hier opdoen, worden ook als zeer belangrijk ervaren. Via de taalactiviteiten in de Huizen van de Buurt zijn we zichtbaar en ondersteunend.”

Taalactiviteiten draaien dus niet alleen om het leren van de Nederlandse taal. Een bijzonder voorbeeld daarbij is de Kledingbank in Bloemfontein. “De meeste nieuwkomers hebben niet de financiële middelen om nieuwe kleren te kopen. Hier krijgen zij (en alle inwoners van de gemeente Epe) de mogelijkheid om gratis kleding uit te zoeken of te ruilen. Ze maken contact met de lokale gemeenschap én ze leren de Nederlandse taal. ”

Actieve inwoners spelen belangrijke rol

Al die activiteiten kunnen niet worden uitgevoerd zonder actieve inwoners. In Bloemfontein in Vaassen is begin vorig jaar een groep zeer gemotiveerde vrijwilligers gestart met Naald en Taal. Een combinatie van handenarbeid met taalactiviteiten. “Diverse nieuwkomers nemen hieraan deel. Ook in Huis van de Buurt Vegtelarij in Epe gaan we met een vergelijkbare activiteit starten. Daar heet het Naald en Koffie”, vertellen Alette en Marlina.

Bij deze activiteit zijn het op dit moment voornamelijk vrouwelijke deelnemers. De sociaal werkers van Koppel-Swoe zijn dus ook aan het nadenken over meer taalactiviteiten die mannen interessant vinden. “In Vaassen organiseren we al de Samen Lees Groep. Een taalactiviteit waar we samen een boek lezen en daarover in gesprek gaan. Dit wordt door mannen en vrouwen bezocht.”

“We zouden ook heel graag een Samen Lees Groep willen beginnen in Epe. Dus als je dit leest en het lijkt je leuk om deze activiteit als vrijwilliger te begeleiden, laat het ons weten”, aldus Marlina en Alette. “Of heb je een ander idee voor de combinatie van taal en ontmoeting? Vind je het leuk om als vrijwilliger actief te zijn met statushouders en taal? Neem contact met ons op via 0578-67 67 67. We kijken graag samen met jou naar wat er allemaal mogelijk is.”

 

In de gemeente Epe organiseren Koppel-Swoe en partners taalactiviteiten voor statushouders om ze te helpen met het leren van Nederlands.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet