Laagdrempelige rechtshulp van Wetswinkel Epe

Laagdrempelige rechtshulp van Wetswinkel Epe

Koen Horstman (31), als advocaat werkzaam bij ECHT Advocatuur in Epe, is sinds een half jaar één van de vrijwilligers bij de Wetswinkel van Koppel. Hij vertelt enthousiast over die werkzaamheden.

“Ik zocht al een tijdje naar de juiste vorm van vrijwilligerswerk. Toen kwam dit via mijn leidinggevende (Luuk Steenbergen, red.) ineens op mijn pad. Ik kan inmiddels wel zeggen: ’t past écht bij mij.”

Laagdrempelig verstrekken van informatie en advies, dat is iets waar de Wetswinkel voor staat en waarbij Horstman zichzelf ook goed thuisvoelt. “Je kunt hier praktische oplossingen bieden waarmee de cliënten zelf uit de voeten kunnen, zodat ze het vervolgtraject zelf kunnen afhandelen.”

Laagdrempelige rechtshulp van Wetswinkel Epe

De Wetswinkel van Koppel geeft laagdrempelige rechtshulp waar een ieder zijn of haar vragen en problemen kan neerleggen. De adviezen zijn kosteloos, het team van vrijwilligers heeft uiteraard een juridische achtergrond. Een viertal vrijwilligers van de Wetswinkel zijn iedere maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur aanwezig bij dit gratis inloopspreekuur in het Kulturhus EGW.

Jaap van den Brink uit Heerde was één van de eerste vrijwilligers aldaar. Hij verleent al ruim 20 jaar juridisch en sociaal rechtelijk advies.  Naast Van den Brink en Horstman zijn het Reinder van Vemde en Willem van der Kolk die het Wetswinkelteam vormen.

Uiteenlopende vragen

Al sinds de jaren negentig biedt de Wetswinkel inwoners van de gemeente Epe hulp met uiteenlopende vragen. De vier vrijwilligers helpen met het zoeken naar een antwoord op lastige vragen over arbeidsgeschillen, huurrecht en familieproblemen. Het initiatief is nog steeds nodig, aldus Horstman. “Acht van de tien vragen hebben een duidelijke juridische grondslag. Via lectuur en internet zijn veel zaken tijdens zo’n avond ter plekke door ons op te zoeken. Daarnaast hanteren we bundels waarin zaken, uitspraken en adviezen goed uitgeschreven zijn.” Komen Horstman en de andere drie vrijwilligers er tijdens het inloopspreekuur onverhoopt niet uit? Dan wordt er doorverwijzen naar andere instanties of specialisten. “Voor mij persoonlijk is deze functie dus leuk én leerzaam.”

Meer informatie over de Wetswinkel

Wetswinkel Epe is een samenwerkingsverband van Koppel en SWO/E. Dit juridisch spreekuur wordt maandag van 19.30 tot 20.30 uur gehouden in de ruimte van Koppel in Kulturhus EGW. De Eper Wetswinkel is alleen tijdens de schoolvakanties niet geopend. Meer informatie is te verkrijgen via deze pagina, telefoonnummer 0578-676767 of wetswinkel@koppelepe.nl.

foto: Koen Horstman is één van de vier vrijwilligers bij de Wetswinkel in Epe.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2021 Media Magneet