Terugblik met vrijwilligers van Juridisch Advies

Terugblik met vrijwilligers van Juridisch Advies

Juridisch Advies, het gratis initiatief dat ooit begonnen is als de Wetswinkel-Juridisch spreekuur in de gemeente Epe, is een succesvolle samenwerking tussen Koppel-Swoe, MEE Samen, Echt Advocatuur en Jansen Mulder Advocaten. Rein van Vemde en Margo Elte zijn twee vrijwilligers die hieronder graag iets vertellen over het belang van deze inloopuren voor inwoners van de gemeente Epe.  

Juridisch Advies helpt inwoners van de gemeente Epe vrijblijvend bij het beantwoorden van hun vragen over familierecht, huurrecht, schulden, arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht, bestuursrecht, strafrecht, fiscaal recht, arbeids- en burengeschillen, begint het duo te vertellen. “Of het nu gaat om een geschil met een werkgever of een probleem met de huurbaas, inwoners van de gemeente Epe zoeken samen met de vrijwilligers van Juridisch Advies naar een passende oplossing. Ook helpen juristen bij het nakijken van contracten. Tijdens de geplande inloopuren (zie onderaan deze pagina) kunnen alle inwoners van de gemeente Epe terecht voor gratis hulp en advies.”

Rein van Vemde is vanuit Koppel-Swoe een doorgewinterde vrijwilliger binnen Juridisch Advies. Margo Elte is ook een ervaren vrijwilliger die haar kennis en kunde ook graag deelt binnen het team. We stellen het duo wat aanvullende vragen.

Rein, je bent al vanaf het prille begin bij dit initiatief betrokken. Wat maakt je nog altijd zo gemotiveerd om je in te zetten voor Juridisch Advies?
“Mijn verantwoordelijkheidsgevoel om iets voor de samenleving te betekenen. Dat is mijn belangrijkste drijfveer. Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn studie rechtswetenschappen actueel te houden. Ik ben al vanaf 2006 betrokken bij Juridisch Advies. Eerst onder leiding van Jaap van den Brink en Jan de Graaf. Sinds 2016 staat het onder leiding van Ria Steentjes en binnenkort onder leiding van Mandy Drost van Koppel-Swoe.”.

Wat zijn onderwerpen die je bent tegengekomen tijdens de afgelopen jaren?
“Burenrecht, familierecht en verbintenissenrecht. Allemaal erg interessant. Maar ik kreeg ooit ook eens de volgende onverwachte vraag: ‘Mijn voormalige vrienden willen mijn huissleutel niet teruggeven. Wat kan ik doen?’. Het advies dat ik gaf, leidde uiteindelijk gelukkig tot de teruggave van de sleutel.”

Margo, eerder deed je vrijwilligerswerk  bij Slachtofferhulp Nederland. Inmiddels ben je een graag geziene vrijwilliger bij het team van Juridisch Advies, wat spreekt je aan?
“De gesprekken met inwoners zijn heel interessant en leuk om te doen. Daarbij houdt de afwisseling in de onderwerpen mij scherp en gemotiveerd. De juridische puzzelstukjes bij elkaar leggen om iemand verder op weg te helpen, dát is waar het voor mij om gaat.” 

Welke onderwerpen behandel je?
“In principe kunnen alle rechtsgebieden aan bod komen. Vragen op het gebied van consumentenkoop, bezwaarschriftprocedures, samenlevingscontracten, erfdienstbaarheden, maar ook strafrechtonderwerpen komen voorbij.”

Wat zorgt voor het stukje voldoening binnen dit vrijwilligerswerk?
“De dankbaarheid van de mensen. Door een gebaar of door mooie woorden. Ik heb zelfs al een keer een bos bloemen gekregen. Mensen laten echt hun waardering blijken. De meesten vinden het bijzonder dat ze juridisch advies krijgen, zonder dat wij daar iets voor terugverwachten.”

Meer weten over Juridisch Advies?
Juridisch Advies houdt wekelijks een inloop voor vragen. Soms zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld tijdens vakanties of feestdagen. Check daarom altijd onze digitale agenda op www.koppelswoe.nl/agenda om zeker te weten of een inloopuur doorgaat.

Waar en wanneer Juridisch Advies?
* Eerste dinsdag van de maand, 15.00-16.00 uur, Huis van de Buurt Bloemfontein, de Wetstraat 12 in Vaassen
* Tweede maandag van de maand, 19.30-20.30 uur, Huis van de Buurt EGW, Stationsstraat 25 in  Epe
* Derde vrijdag van de maand, 09.30-10.30 uur, Huis van de Buurt Burgerenk, Klimtuin 46 in Epe
* Derde woensdag van de maand: 10.00-11.00 uur, Huis van de Buurt EGW, Stationsstraat 25 in Epe
* Vierde maandag van de maand, 19.30-20.30 uur, Huis van de Buurt EGW, Stationsstraat 25 in Epe

Dit vind je misschien ook interessant!

EpeVertelt! De Tovertuin

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet