Overzicht Buurtkoffie

Nieuwe activiteit in Kulturhus EGW: Buurtkoffie

Wekelijks even binnenlopen en andere mensen ontmoeten? Dit kan nu iedere donderdagmiddag van 12:30–14:30 uur tijdens Buurtkoffie in Kulturhus EGW in Epe. Tijdens dit moment kun je buurtbewoners leren kennen, een kopje koffie of thee drinken, een spelletje spelen, je hobby uitoefenen of informatie en advies over welzijn, zorg en wonen vragen.

Koppel-Swoe is begin oktober gestart met Buurtkoffie. Gezelligheid, ontmoeting, verbinding en ondersteuning staan centraal. Deelname is gratis. Je betaalt alleen voor je eigen consumpties. Vooraf hoef je je niet aan te melden. Je kunt gewoon binnenlopen bij Kulturhus EGW, Stationsstraat 25 in Epe.

Wij heten je alvast van harte welkom en kijken uit naar een warme, gezellige en waardevolle ontmoeting.

Voor informatie kun je terecht bij: Niki Binnendijk van Koppel-Swoe, telefonisch bereikbaar via 0578-67 67 67 of per e-mail n.binnendijk@koppelswoe.nl.
Kijk ook op www.koppelswoe.nl.

Taal (beter) leren in Huis van de Buurt

Naald en Taal. De Conversatieles. Taalkeuken. Taalkoffie. Koppel-Swoe organiseert diverse activiteiten rondom de Nederlandse taal. “We doen er alles aan om mensen die ondersteuning nodig hebben bij het leren van de Nederlandse taal een handje te helpen.” Aan het woord zijn sociaal werkers Aline Sellis en Fabienne Zoetbrood. “Veel mensen weten niet dat we dat als Koppel-Swoe doen. Daarom sommen we de diverse activiteiten hierbij graag nog even op.”

Eigenlijk is er iedere dag wel een mogelijkheid om aan te haken en beter Nederlands te leren. “Vanuit Huis van de Buurt Bloemfontein aan De Wetstraat 12 is er elke woensdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur een naaigroep actief met de titel ‘Naald en Taal’. De dames gaan dan met de naaimachine aan de slag. Maar daarbij oefenen ze de Nederlandse taal. We hebben daar een whiteboard staan waarop we tijdens deze ochtend enkele Nederlandse woorden schrijven die we behandeld hebben. De dames leren om met de naaimachine te werken en maken tassen of repareren kledingstukken. Deze creatieve activiteit bieden we aan in samenwerking met het Taalpunt van de Bibliotheek Noord-Veluwe.”

Taalkeuken

In Huis van de Buurt Triton aan de Jasmijnstraat 36 vindt er een cursus van zes weken plaats die ‘Taalkeuken’ heet. Dat is elke donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. De Taalkeuken is een combinatie van taal, koken, gezondheid en budgetteren ineen, aldus Aline. “Natuurlijk is het sociale element van deze cursus heel erg belangrijk. Je komt in contact met anderen. Maar daarbij leer je ook over gezond en gemakkelijk koken. En over boodschappen doen binnen je budget. Verder is het taalonderdeel hier natuurlijk ook van wezenlijk belang.

Het is een veelzijdige mix van inwoners van diverse komaf. Bij de meeste deelnemers is Nederlands niet de moedertaal. Samen leer je namen van ingrediënten. Of ga je recepten lezen en etiketten van producten begrijpen. En uiteindelijk gaat de groep natuurlijk samen lekker eten en met elkaar kletsen. De vrijwilligers, de stagiaire en de medewerkers van Taalkeuken bewaken het proces en houden goed in de gaten of iedereen alles meekrijgt. Deze activiteit is een samenwerking met het Taalpunt van de bieb.”

Tweede cursus Taalkeuken op 29 september

De eerste cursus van zes lessen is net afgerond. Op 29 september is de tweede ronde Taalkeuken begonnen. Er doen tien personen mee. Fabienne vertelt over de werkwijze. “Elke deelnemer krijgt een uitgebreid intakegesprek. Zodat we het programma waar nodig nog kunnen aanpassen. Na de cursus gaan alle deelnemers samen evalueren. Een veelgehoorde opmerking? Deelnemers vinden het vooral leuk om Nederlandse gerechten te maken. Er wordt gekeken of we deze cursus structureel kunnen gaan aanbieden.”

Beter Nederlands leren met Taalkoffie

Elke maandagochtend doen er in Huis van de Buurt Triton zo’n vijftien dames mee met Taalkoffie. Van 9.30 tot 11.00 uur kletsen de dames over allerlei zaken. “Bijvoorbeeld over de lekkere courgettesoep die ze gemaakt hebben bij Taalkeuken. We zien dat de inwoners uit de gemeente Epe waarvan Nederlands niet de moedertaal is onze taaldiensten steeds meer weten te vinden.” De Taalkoffie wordt begeleid door twee vrijwilligers. “Deze buurvrouwen van Huis van de Buurt Triton vinden het belangrijk om de taal te stimuleren. Om zo het contact te bevorderen tussen alle buurtbewoners.” In Huis van de Buurt de Vegtelarij in Epe wordt binnenkort ook gestart met Taalkoffie.

Conversatieles in Vaassen en Epe

Ook de Conversatielessen Nederlands zijn activiteiten die Koppel-Swoe op diverse plekken in de gemeente Epe organiseert voor nieuwkomers. Aline: “Fennie van Laar geeft de conversatielessen wekelijks op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in Huis van de Buurt Triton. Mieke Messi doet op maandagochtend van 9.30 tot 11.30 uur hetzelfde in het Kulturhus EGW (Stationsstraat 25) in Epe.” Op de vrijdagavond is er een Conversatieles Nederlands bijgekomen voor de Oekraïners. Deze wordt begeleid door Aliona Ovakimjan en vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur. “Dit is ook in Kulturhus EGW.

Je leest het: er gebeurt echt heel veel aan taal in onze Huizen van de Buurt. Goed Nederlands lezen en schrijven is voor iedereen belangrijk. Koppel-Swoe maakt meedoen mogelijk.”

Nieuw: Buurtkoffie in Zuuk

Buurtvereniging Zuuk start met een inloop ‘Buurtkoffie’ op vrijdagmiddag in de oude Zuukerschool. Gezellig met buurtgenoten bijpraten onder het genot van een kopje koffie of thee. Samen een spelletje doen zoals: kaarten, sjoelen, darten of rummikub.

Het is belangrijk om activiteiten te hebben voor iedereen in Zuuk. Buurtkoffie is een bijzonder mooie aanvulling op wat er in Zuuk al is aan activiteiten. Buurtkoffie is gericht op ontmoeting en samenzijn en vindt overdag plaats waarbij iedereen zonder aanmelden kan binnenlopen. Dat is anders dan bij de activiteiten die er nu zijn, die zijn allemaal in de avonduren en die zijn inclusief aanmelding.

Bestuursleden van de vereniging Anja en Ans: ”met dit initiatief geven we invulling aan de vraag van buurtgenoten die juist overdag behoefte hebben aan aanspraak en gezelligheid”. Gebiedsregisseur Hans van Zwolle: ”Koppel-Swoe is blij met dit initiatief. Het is een waardevolle manier om vragen of wensen in Zuuk te verzamelen die een basis kunnen zijn voor ideeën en gebiedsopgaven voor Zuuk”.

Vanaf 4 februari bent je van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 uur

Aanmelden is niet nodig. Wel een coronatoegangsbewijs.

 

[INGEVULD] Vacature Buurtsportcoach Sport & Bewegen

[INGEVULD] I.v.m. het vertrek van één van onze collega’s zijn we op zoek naar een nieuwe collega buurtsportcoach. Het team van buurtsportcoaches en JOGG-regisseur werkt onder de naam Heel Epe Beweegt en stimuleert een gezonde en actieve leefstijl voor alle inwoners van de gemeente Epe.

De buurtsportcoach is werkzaam in de sectoren sport, bewegen, gezondheid en welzijn, waarbij de nadruk ligt op het organiseren/coördineren en invulling geven aan activiteiten. De buurtsportcoaches vormen de (onafhankelijke) verbindende schakel tussen scholen, sportaanbieders, wijk-, welzijns- en gezondheidsinstellingen door de organisatie en invulling van activiteiten voor jeugd, jongeren en senioren gemeente breed. Wij werken vanuit de visie van het gebiedsgericht werken. Er is een uitvoeringsplan, wat samen met het veld tot stand gekomen is.

Buurtsportcoach Sport & Bewegen (29 uur per week)

Je bent als Buurtsportcoach (Heel Epe Beweegt) onderdeel van Koppel-Swoe: de organisatie voor Welzijn en Kinderopvang in de gemeente Epe. Wij houden ons bezig met opvoeden, opgroeien, welzijn en verbinden. We maken meedoen, van jong tot oud, mogelijk en gaan daarbij uit van de eigen kracht en talenten van mensen. Koppel-Swoe is present in de wijken en buurten, werkt samen met vele partners en richt zich op preventie. Heel Epe Beweegt is organisatorisch onderdeel van Koppel-Swoe, maar is als dienst onafhankelijk actief binnen de gemeente Epe

Taken:

 • Je coördineert en organiseert (nieuw) sport- en beweegaanbod in de verschillende kernen van de gemeente;
 • Je ondersteunt in de uitvoering van diverse campagneweken rondom bewegen en leefstijl;
 • Je bent aanspreekpunt voor inwoners en organisaties die vragen hebben over sport, bewegen en gezondheid. Je zorgt voor doorverwijzing in ons netwerk;
 • Je zorgt voor publiciteit voor jouw activiteiten, intern maar ook bijvoorbeeld via ons platform Heel Epe Beweegt, pers en social media;
 • In samenwerking met zorgorganisatie Viattence organiseer en voer je de activiteit ZitFit uit. ZitFit is een laagdrempelige beweegactiviteit vanuit de stoel voor bewoners van zorglocaties De Speulbrink Vaassen en De Klaarbeek Epe;
 • Je bent één middag in de week (4 uur) werkzaam als sportmedewerker op de BSO (Buitenschoolse Opvang) Je geeft hier uitvoering aan activiteiten in de Sport BSO, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Dit is in opdracht van Kinderopvang Koppel-Swoe.

Wij zoeken:

Een enthousiaste, flexibele en pro-actieve collega, die:

 • (minimaal) beschikt over een afgeronde MBO Opleiding Sport en Bewegen;
 • makkelijk voor een groep staat en het leuk vindt om te werken met diverse (sport)groepen;
 • ervaring heeft met het opzetten en uitvoeren van een divers sport- en beweegaanbod;
 • een bruggenbouwer is;
 • kansen ziet ten aanzien van sport en bewegen en dit weet om te zetten in concrete acties;
 • beschikt over goede communicatieve vaardigheden;
 • positief is ingesteld en samenwerkingspartners op enthousiaste wijze tot actie weet aan te zetten;
 • in het bezit is van een geldig EHBO-diploma;
 • een rijbewijs heeft en beschikt over eigen vervoer.

Wij bieden:

 • Een afwisselende functie voor 29 uur per week (0,75 FTE) in een organisatie die maatschappelijk betrokken en volop in beweging is;
 • Uitbreiding van uren is binnen onze organisatie mogelijk. Denk aan extra uren als sportmedewerker op de Buiten Schoolse of Voorschoolse Opvang van Koppel-Swoe of uren pauzesport i.s.m. basisscholen;
 • De aanstelling is voor een periode van 1 jaar, bij gebleken geschiktheid wordt het dienstverband verlengd. Een vaste aanstelling behoort tot de mogelijkheden;
 • Werktijden in overleg;
 • Salariëring conform de CAO Sociaal Werk;
 • Verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, een goede pensioenvoorziening, een loopbaanbudget en een individueel keuzebudget.

Solliciteren:

Herken je jezelf in het persoonlijk profiel en ben je enthousiast om bovengenoemde functie te vervullen, dan nodigen we je uit om vóór 8 september 2021 jouw motivatiebrief inclusief C.V. naar Koppel-Swoe te sturen via personeelsadministratie@koppelswoe.nl  onder vermelding van Vacature Buurtsportcoach Sport & Bewegen.

Meer informatie:

Meer informatie over de functie en sollicitatieprocedure is op te vragen bij Vincent Rotman, coördinator Heel Epe Beweegt, telefonisch bereikbaar via het centrale nummer van Koppel-Swoe: 0578-67 6767 of via e-mail: v.rotman@koppelswoe.nl

Meer informatie over onze organisatie vind je op www.koppelswoe.nl en www.heelepebeweegt.nl

Buurtkoffie

Dorps- en Wijksteunpunten in de gemeente Epe

Koppel-Swoe heeft vier Dorps- en Wijksteunpunten in de gemeente Epe. Vanuit deze punten worden verschillende activiteiten en diensten aangeboden.

De Wijksteunpunten zijn Burgerenk in Epe en Bloemfontein in Vaassen. De Dorpssteunpunten zijn gevestigd in het Kulturhus in Oene en in de Hezebrink te Emst.

Wijksteunpunt Bloemfontein ging in de gemeente Epe als eerste van start in april 2012.

Wat doen Dorps- en Wijksteunpunten in de gemeente Epe?

Dorps- en wijksteunpunten leveren een bijdrage aan ontmoeting en participatie in een dorp of wijk. Ze zijn gericht op contact en ontmoeting, informatie en advies en dienstverlening. Dorps- of wijksteunpunten zijn daarmee een centrale ontmoetingsplek waar men terecht kan voor informatie en advies.

Er worden vormen van ondersteuning en opvang aangeboden aan inwoners die ‘kwetsbaar’ zijn. Met name wanneer een netwerk ontbreekt en professionele ondersteuning/zorg is afgenomen. Wijkbewoners zijn actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van activiteiten. Samenwerking met bewoners en andere organisaties is dan ook een sleutelwoord voor het welslagen van een wijksteunpunt.

Wat biedt bijvoorbeeld Wijksteunpunt Bloemfontein?

Wijksteunpunt Bloemfontein biedt een verscheidenheid aan activiteiten waar wijkbewoners aan kunnen deelnemen. Er zijn activiteiten gericht op contact en ontmoeting zoals de koffie uurtjes, bingo, spelmiddag, buffet, Buurtkaffee, Groet & Ontmoet, kaarten maken en de handwerkgroep. Er zijn activiteiten gericht op bewegen zoals de gymnastiek, koersbal, yoga en meditatie en jeu de boules.

Koppel-Swoe heeft vier Wijk- en Dorpssteunpunten in de gemeente Epe. Vanuit deze punten worden verschillende activiteiten en dienstverlening aangeboden. De Wijksteunpunten zijn Burgerenk in Epe en Bloemfontein in Vaassen. De Dorpssteunpunten zijn gevestigd in het Kulturhus in Oene en in de Hezebrink te Emst. Lees hier meer >>

Activiteiten gericht op informatie en educatie zijn het computerspreekuur, de gesprekskring en de boekenkring. Naast deze activiteiten worden er incidenteel optredens georganiseerd en wordt ook Burendag ieder jaar groots gevierd.

Koppel-Swoe heeft vier Wijk- en Dorpssteunpunten in de gemeente Epe. Vanuit deze punten worden verschillende activiteiten en dienstverlening aangeboden. De Wijksteunpunten zijn Burgerenk in Epe en Bloemfontein in Vaassen. De Dorpssteunpunten zijn gevestigd in het Kulturhus in Oene en in de Hezebrink te Emst. Lees hier meer >>

Er zijn diverse spreekuren in het wijksteunpunt. De Vrijwillige Hulpdienst houdt dagelijks een spreekuur. Vluchtelingenwerk heeft een wekelijks spreekuur en eens per maand is er een sociaal juridisch spreekuur.

In de agenda op de website van SWO/E vind je een overzicht van de activiteiten. *

Vrijwilligers in Wijksteunpunt Bloemfontein

De activiteiten die in Bloemfontein gehouden worden, draaien allemaal op vrijwilligers. Een groep van maar liefst 35 vrijwilligers is betrokken bij de verschillende activiteiten. Er is een groep van zes vrijwilligers, een soort stuurgroep, die samen met Linda Seinstra als Coördinator Wijksteunpunten van Koppel-Swoe, alle activiteiten aanstuurt. Zij dragen zorg voor de aankleding en inrichting van het gebouw maar ook de inkoop, de tuin en bespreken nieuwe activiteiten.

Nieuw is het Huiskamerproject

Op woensdag 9 mei gaat een nieuw project van start in wijksteunpunt Bloemfontein, namelijk het Huiskamerproject. Dit is een initiatief van Vluchtelingenwerk en Koppel-Swoe. Er blijken nog genoeg bewoners in de wijk te zijn die niet aan de reguliere activiteiten van Bloemfontein meedoen, maar wel behoefte hebben aan contact en ondersteuning. Voor deze mensen wordt er gestart met het Huiskamerproject. Iedereen kan, buiten de reguliere activiteiten om, terecht in het Wijksteunpunt voor een praatje, een kopje koffie, hulp bij het lezen van een brief, een kopie maken, informatie opzoeken op de computer enzovoorts.

Het Huiskamerproject gaat in eerste instantie van start op de dinsdag en de woensdag. Als blijkt dat het voorziet in een behoefte, dan zal de huiskamer op meerdere dagen voor wijkbewoners geopend zijn. De huiskamer zal door vrijwilligers samen met professionals van Vluchtelingenwerk en Koppel-Swoe gedraaid worden.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de Dorps- of Wijksteunpunten in de gemeente Epe? Neem dan contact op met Linda Seinstra, onze Coördinator Wijksteunpunten. Dat kan via mail l.seinstra @koppelswoe.nl of bel 0578 – 67 67 67.

 

* Wij werken aan een nieuwe website voor onze nieuwe organisatie Koppel-Swoe. In de tussentijd word je soms doorverwezen naar de nog steeds actuele websites van SWO/E of Koppel.

© 2022 Media Magneet