Overzicht Jonge mantelzorgers

Funmiddag voor jonge mantelzorgers

Ben jij een jonge mantelzorger t/m 12 jaar? En heb jij wel zin in een gezellig middag? Kom dan ook vrijdag 19 april 2024 van 16.00-19.00 uur in De Hezebrink, ds. van Rhijnstraat 69 in Vaassen. We gaan lasergamen en met elkaar koken. Daarna mag je natuurlijk wat je gemaakt hebt zelf opeten. Je kunt je hieronder opgeven! Laat je het ons even weten als je allergieën hebt?

Funmiddag voor jonge mantelzorgers

Op 8 september 2023 organiseren Koppel-Swoe, De Kap en Mens & Welzijn Voorst van 16.00-19.00 uur een FunMiddag voor jonge mantelzorgers uit de gemeentes Epe, Apeldoorn en Voorst.

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar oud? Kom dan gezellig langs. In De Hezebrink, Dominee van Rhijnstraat 69, 8166 AL Emst hebben we de bowlingbaan en de gymzaal afgehuurd. Daar gaan we bowlen, pijl en boog schieten en nog wat andere leuke activiteiten ondernemen. Als afsluiting eten we gezellig een patatje.

Kom je ook? Meld je hieronder aan!

 


Dank voor je interesse! Het maximum aantal deelnemers voor deze activiteit is behaald. Je kunt je helaas dus niet meer aanmelden.

 

Afterparty Zomerschool

переклад українською нижче | الترجمة باللغة العربية أدناه

Na drie geweldige weken Zomerschool organiseren we op 6 september 2023 een afterparty in Epe, Vaassen en Veessen. We zouden het erg leuk vinden als jij ook komt! We blikken terug op de Zomerschool, organiseren een mini disco, je kunt knutselen én we bedenken samen wat jullie leuk vinden om te doen tijdens onze (gratis) kindermiddagen. Dat is wekelijks een gezellig uurtje op woensdagmiddag waarin je je Zomerschool-vrienden kunt blijven ontmoeten, nieuwe kinderen ontmoet, van alles onderneemt en je Nederlandse taal op een leuke, speelse manier oefent.

Schrijf je hieronder in! Dan zien we je 6 september van 13.30-15.00 uur graag op één van deze locaties:

  • Epe: Burgerenk, Klimtuin 46

  • Vaassen: Triton, Jasmijnstraat 36

  • Veessen: VeVO, Veesserenkweg 39


Після трьох чудових тижнів Літньої школи ми організовуємо афтепаті 6 вересня 2023 року в містах Епе, Ваассен і Вессен. Будемо раді, якби ви теж прийшли! Ми згадуємо Літню школу, організовуємо міні-дискотеку, ви можете займатися рукоділлям, і ми думаємо разом, що вам подобається робити під час наших (безкоштовних) дитячих вечірок. Це щотижнева затишна година в середу вдень, коли ви можете продовжувати зустрічатися зі своїми друзями з літньої школи, знайомитися з новими дітьми, робити всілякі речі та практикувати свою голландську мову у веселій, ігровій формі.

Зареєструйтесь нижче! Тоді ми з нетерпінням чекаємо на вас 6 вересня з 13.30 до 15.00 в одній із таких локацій:

  • Epe: Burgerenk, Klimtuin 46

  • Vaassen: Triton, Jasmijnstraat 36

  • Veessen: VeVO, Veesserenkweg 39


بعد ثلاثة أسابيع رائعة من المدرسة الصيفية ، ننظم حفلة تلتها في 6 سبتمبر 2023 في إيبي وفاسن وفيسن. نتمنى لو أتيت أيضًا! ننظر إلى المدرسة الصيفية ، وننظم ديسكو صغيرًا ، ويمكنك عمل الحرف اليدوية ونفكر معًا في ما تحب أن تفعله خلال فترة ما بعد الظهر (المجانية) للأطفال. هذه ساعة أسبوعية مريحة بعد ظهر يوم الأربعاء يمكنك من خلالها مقابلة أصدقائك في المدرسة الصيفية ، والتعرف على أطفال جدد ، والقيام بكل أنواع الأشياء وممارسة لغتك الهولندية بطريقة مرحة ومرحة.

سجل أدناه! ثم نتطلع إلى رؤيتك يوم 6 سبتمبر من الساعة 1.30 مساءً حتى 3 مساءً في أحد هذه المواقع:

  • Epe: Burgerenk, Klimtuin 46
  • Vaassen: Triton, Jasmijnstraat 36

  • Veessen: VeVO, Veesserenkweg 39

 

Week van de Jonge Mantelzorgers: Niet te missen….

Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe en de gemeente Epe vinden het belangrijk dat jonge mantelzorgers zichtbaar zijn en besteden daarom extra aandacht aan deze doelgroep tijdens de jaarlijkse Week van de Jonge Mantelzorger van 1 t/m 7 juni 2023.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Activiteiten voor Jonge Mantelzorgers

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger organiseert Steunpunt Mantelzorg samen met De Kap Apeldoorn en Mens & Welzijn Voorst een tweetal activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers uit deze regio.

Op 2 juni van 16.00-18.00 uur is er voor kinderen van 6 t/m 10 jaar ‘Fun op de Hertenboerderij’ in Nijbroek. Je kan daar lekker spelen, er zijn dieren en we eten gezellig wat. Jongeren van 10 t/m 15 jaar zijn op 6 juni van 16.00-18.00 uur welkom om te suppen en een hapje te eten bij Strand Withagen in Bussloo. Jongeren van 16+ jaar kunnen dat op 6 juni van 17.30–19.30 uur doen. Ook daar zorgen we uiteraard voor een hapje eten.

Opgeven kan bij Sil Overmeire via s.overmeire@koppelswoe.nl of 0578-67 67 67. Is vervoer een probleem? Laat het ons dan ook weten. Gaan we proberen iets te regelen voor je.

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt  Mantelzorg van Koppel-Swoe is hét centrale aanspreek- en informatiepunt voor mantelzorg in de gemeente Epe. Wij bieden gratis en onafhankelijk informatie, advies, ondersteuning en begeleiding, behartigen de belangen van de mantelzorger en organiseren activiteiten voor mantelzorgers. Je kunt met al je vragen betreffende mantelzorg en jonge mantelzorgers terecht bij Steunpunt Mantelzorg via 0578-67 67 67 of steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl.

Terugblik 2022 in vogelvlucht

We bieden veel diensten aan, organiseren talloze ontmoetingen en activiteiten, geven informatie en advies aan inwoners en werken samen met vele partners. Ons jaarlijkse verslag, dat we aanleveren bij college en ambtenaren, is dan ook een best lijvig document waar je even voor moet gaan zitten. Tegelijkertijd is dit jaarverslag 2022 ook een geweldige terugblik op wat er allemaal speelt in de gemeente Epe en hoe wij daar als Koppel-Swoe, samen met onze medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners, mee om zijn gegaan. In dit artikel nemen we je in vogelvlucht mee door ons verslag. 

Je komt hieronder regelmatig oranje woorden tegen. Als je daarop klikt, kun je achterliggende artikelen of dienstenpagina’s bekijken voor meer verdiepende informatie. Heb je alsnog vragen, opmerkingen of ideeën? We horen ze graag! Mail ons via info@koppelswoe.nl of bel 0578-67 67 67.

Terugblik 2022 in vogelvlucht

Gebiedsgericht werken: gebiedsregisseurs, sociaal werk en Huizen van de Buurt

Gebiedsgericht werken is en blijft een belangrijke pijler in ons werk. In 2022 gingen we binnen Koppel-Swoe over naar het werken met twee gebiedsteams (Epe-Oene en Vaassen-Emst). In ieder gebiedsteam zitten een gebiedsregisseur en sociaal werkers. We bespreken overkoepelende gebiedsgerichte thema’s integraal en leggen nog meer verbinding tussen onze eigen diensten en die van onze samenwerkingspartners. In het concept van gebiedsgericht werken vormen de fysieke gebiedsgerichte locaties een belangrijke schakel in de driehoek met de gebiedsregisseurs en sociaal werkers.

Huis van de Buurt

De afgelopen jaren zijn we gegroeid naar acht gebiedsgerichte locaties. Gebiedsgericht werken gebeurt steeds meer in én vanuit deze laagdrempelige en zichtbare locaties. Inwoners kunnen hier terecht voor ontmoeting, activiteiten, informatie en advies. Wij organiseren zelf activiteiten (op basis van de vragen die er zijn), maar buurtbewoners of andere (maatschappelijke) organisaties kunnen ook zelf activiteiten organiseren. Om inwoners en partners eenduidig te kunnen wijzen op de functies van onze locaties, was het van belang dat er één naam kwam voor onze locaties (i.p.v. de organische wildgroei aan benamingen). Per 1 juni 2022 zijn we al onze locaties daarom Huis van de Buurt gaan noemen. Zo is het voor inwoners, lokale overheid en onze samenwerkingspartners duidelijk waar we voor staan en waar onze accommodaties voor bedoeld zijn.

We zien dat diverse partners gebruikmaken van onze inloopuren, aansluiten bij activiteiten of onze gebiedsgerichte locaties zelf gebruiken voor bijvoorbeeld activiteiten en één op één gesprekken met inwoners. Huis van de Buurt Triton kreeg met de heropening als eerste locatie de herkenbare look & feel van Huis van de Buurt. In 2023 volgen ook de andere Huizen van de Buurt. Vier Huizen van de Buurt zijn ook aangewezen locaties voor Buurtpunten. In de praktijk zien we dat Buurtpunt-bezoekers ook gebruik maken van de andere Huizen van de Buurt.

(links: de nieuwe herkenbare oranje huisstijl van Huis van de Buurt, rechts: sociaal werker Margriet op bezoek bij De Hoeksteen in Emst)

Ontmoeting

Op verschillende plekken in de gemeente Epe organiseren we, zoveel mogelijk samen met actieve inwoners, activiteiten die gericht zijn op elkaar ontmoeten, nieuwe contacten leggen en onderhouden en een fijne en zinvolle dagbesteding. Meestal onder de vlag van Huis van de Buurt en/of Buurtpunt. Vaak als ontmoetingsplek voor buurtbewoners, maar ook als ontmoetingsmoment voor gelijkgestemden. Zoals bijvoorbeeld: BuurtkoffieConversatieles NederlandsEetcafé, Turkse Vrouwengroep, Groet & Ontmoet (junior), NAH-kaffee, Zomer- en winteruitjes en het Repair Café.

(links: Groet & Ontmoet junior in Huis van de Buurt Triton, rechts: Eetcafé in Het Praathuis)

Individuele inwonerondersteuning

Met Buurtbemiddeling leveren onze vrijwillige buurtbemiddelaars een positieve bijdrage aan het samenleven als buren in de gemeente Epe. Buurtbemiddeling doet dat in het bijzonder bij (dreigende) conflictsituaties tussen buren. Door buren te begeleiden bij het oplossen van de onderlinge spanningen en conflicten, werken de bemiddelaars onder andere aan het herstellen van de communicatie en het bevorderen van wederzijds respect. In 2022 liep het aantal aanvragen (30) terug naar het niveau van vóór corona. Positief is dat we nog steeds merken dat in sommige situaties de melder, na een gesprek met de coördinator, toch nog een keer zelf het gesprek met de buren aangaat. In andere situaties worden de buurtbemiddelaars ingezet om, in goed gesprek, met de melder en de buren te zoeken naar oplossingsrichtingen voor het probleem dat is ontstaan.

Buurtsport en hun platform Heel Epe Beweegt focusten zich ook het afgelopen jaar op het aanmoedigen van een gezonde en actieve leefstijl voor 0-100+. Door de buurtsportcoaches zijn ontzettend veel activiteiten georganiseerd. Fijn waren de inzet van NPO-gelden, waarmee we een extra buurtsportcoach konden inzetten en zo meer konden organiseren voor en ondersteunen bij activiteiten voor de jeugd. We hebben bijvoorbeeld tijdens alle schoolvakanties activiteiten voor kinderen en jongeren, wijksportactiviteiten, beweegmiddagen en pauzesport bij diverse school- en BSO locaties georganiseerd. Met het Lokaal Sport- en Beweegakkoord (20.000 euro beschikbaar) nodigen we inwoners en verenigingen uit om plannen in te dienen om met plezier te kunnen sporten en bewegen.

Er kwamen voor cliëntondersteuning in totaal 104 aanmeldingen bij ons binnen. Aanmeldingen van inwoners die informatie, advies en (kortdurende) ondersteuning nodig hebben op het gebied van: vraagverheldering en waar nodig doorverwijzing, toeleiding naar zorg en maatschappelijke ondersteuning en klachten en bezwaarprocedures. Die zijn opgepakt door onze cliëntondersteuners (tevens welzijnscoaches van Welzijn op Recept). In ieder gebiedsteams (zie gebiedsgericht werken) is nu een cliëntondersteuner aanwezig.

EpeDoet! is het onafhankelijke platform voor vrijwilligerswerk in de gemeente Epe. Alle inwoners, organisaties en verenigingen kunnen bij EpeDoet! terecht met vacatures en vragen over vrijwilligerswerk. Werving en delen van informatie via www.epedoet.nl en social media. In 2022 ontvingen we 77 aanmeldingen van inwoners om vrijwilligerswerk te gaan doen, 33 vragen van inwoners, omdat ze hulp van een vrijwilliger nodig hadden, 76 vragen van organisaties en verenigingen, die op zoek waren naar vrijwilligers en 18 verzoeken voor maatjes via EpeDoet! We hebben ons ingezet voor de opvang van Oekraïners. Vrijwilligers zijn gekoppeld, we hebben vraag en aanbod bij elkaar gebracht en een wegwijzer ontwikkeld.

(links: Buurtsport in actie tijdens De Sprenge Trailrun, rechts: EpeDoet! werft vrijwilligers tijdens de Pleinmarkt)

In 2022 hebben de 23 vrijwilligers van het Formulierenteam 303 inwoners geholpen op het gebied van administratie en financiën. Samen met inwoners werden voorzieningenchecks uitgevoerd, zodat alle regelingen optimaal gebruikt werden. Naast alle vragen die het Formulierenteam normaal te verwerken krijgt, waren we dit jaar druk met vragen rondom de energietoeslag en de gemeentepolis (collectieve zorgverzekering) die zijn rentree heeft gemaakt. Ook zijn de inloopuren in de verschillende Huizen van de Buurt uitgebreid. We streven ernaar om mensen met financiële problemen in een vroeg stadium te ondersteunen.

De 7 vrijwilligers van Juridisch Advies helpen inwoners van de gemeente Epe bij het beantwoorden van lastige vragen op administratief, financieel en juridisch gebied. Het advies is gratis. Iedere week is er in een Huis van de Buurt in de gemeente Epe een inloopmoment. 59 Inwoners bezochten de inloopuren en er werden 8 mensen buiten het spreekuur om geholpen. De meeste vragen hebben betrekking op huren/wonen, scheiding, arbeidscontracten en financiële geschillen.

Bij Maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je allebei plezier aan beleeft. In 2022 zijn er 86 gesprekken gevoerd met mensen die een maatje willen. Voor 65 mensen is een maatje gevonden, voor 10 mensen wordt nog gezocht naar een maatje en 11 mensen doen nu mee met activiteiten van Koppel-Swoe. Van de gevoerde gesprekken waren er 33 onder de 27 jaar. Organisaties konden via EpeDoet! zelf een oproep plaatsen om samen met een inwoner/cliënt een maatje te zoeken. 18 Organisaties hebben hiervan gebruik gemaakt.

Steunpunt Mantelzorg biedt gratis en onafhankelijk informatie, advies, ondersteuning en begeleiding aan mantelzorgers van alle leeftijden in de gemeente Epe. Eind 2022 stonden er 976 volwassen mantelzorgers geregistreerd. (Voor jonge mantelzorgers zie onder jeugd). We hebben 6 emailnieuwsbrieven verstuurd, verschillende activiteiten en mantelzorgwaardering georganiseerd.

(links: Steunpunt Mantelzorg bedankt mantelzorgers met een bloemetje, rechts: de vrijwilligers en coördinatoren van Het Formulierenteam)

Thuis Wonen Nu en Later (TWNL) levert een bijdrage aan het zelfstandig blijven van mensen en het (veilig) thuis wonen, daar waar mogelijk. Dat doen we door preventieve huisbezoeken en woningchecks. Vrijwilligers voeren de taken van TWNL uit.

Met Welzijn op Recept (WOR)werkten we nauw samen met huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, sociaal werkers, cliëntondersteuning en maatschappelijk werkers. Afgelopen jaar is WOR ook opgestart in Emst/Vaassen. Er werden 263 mensen met psychosociale klachten doorverwezen. Deelnemers werden geholpen én gestimuleerd om deel te nemen aan diverse activiteiten gericht op ontmoeting, creativiteit, sport en bewegen of een combinatie hiervan. Vaak is het steuntje in de rug voldoende, zodat mensen weer in hun kracht komen te staan en opnieuw mee kunnen doen aan de maatschappij.

Was & Strijk is een participatie- en re-integratieplek voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. En een algemene (voorliggende) voorziening in de thuiszorg voor alle inwoners van de gemeente Epe. De werkleerplek bij Was & Strijk is uniek en biedt met behalen van basiszorg diploma een opstap naar een werkleerbaan bij Viattence en WZU als zorgassistent in ouderenzorg. We hebben meer diversiteit in klanten: particulieren (met en zonder Wmo), B&B’s, vakantiewoningen, sportverenigingen, kantines, wassen op Viattence-locaties en wassen voor opvanglocaties voor vluchtelingen.

Jeugd

Sinds het begin van corona is er een groeiende zorg over jongeren en hun (mentale) gesteldheid. Vanuit het rijk is er extra geld beschikbaar gesteld om meer jongerenwerkers in te zetten om deze zorg te verkleinen. In 2022 is er aan de formatie van vier jongerenwerkers vastgehouden. Met als positief gevolg dat we meer preventief werk hebben kunnen verrichten, zowel individueel als in groepsverband op straat en in onze jongerencentra. We kunnen op deze manier beter inspelen op de behoefte van jeugd en grotere aantallen jongeren bereiken. Deze formatie blijft in 2023 hetzelfde. We hoeven dus geen jongerenwerkactiviteiten af te schalen.

Koppel-Swoe is voor de doelgroep Jeugd kernpartner van het CJG samen met Vérian en de GGD. Het CJG is in Epe de spin in het web als het gaat om ondersteuning en zorg voor kinderen en jongeren. De kernpartners werken samen met als doel: een goed gecoördineerde en kwalitatief goede samenwerking voor een lokale preventieve aanpak en het integraal oppakken van vragen en signalen. In 2022 is de samenwerking met het CJG nog meer versterkt door jongerenwerk aan te laten sluiten bij het casusoverleg en het CJG breed overleg.

Online onderzoek jongerenwerk

Begin 2022 hebben we een online onderzoek afgerond naar aanleiding van signalen van jongeren en ouders. Doel van het onderzoek was meer inzicht krijgen in hoe jongeren hun vrije tijd besteden én waar behoefte aan is bij de leeftijdsgroepen 12-16 jaar en 17-23 jaar in het dorp Epe. 397 Personen (waarvan 232 jongeren) hebben het onderzoek ingevuld. De uitkomsten zijn besproken met de Jeugdtafel. Een opvallende uitkomst was dat volwassenen (24+) het zorgelijk vinden dat er geen plek is voor jongeren. Een veilige omgeving en de mogelijkheid om andere jongeren te ontmoeten worden het meeste genoemd. Ook wordt er regelmatig verwezen naar eigen ervaringen in jeugd (in deze gemeente) en zorgen over ‘hangjongeren’.

Activiteiten

Op verschillende locaties in de gemeente Epe organiseren we kinderwerk. Daarmee bieden we gemiddeld 50 kinderen van 4-12 jaar wekelijks een veilige en gezellige plek om in hun vrije tijd samen bezig te zijn en nieuwe ervaringen op te doen. Een plek waar creativiteit, bewegen en gezondheid gestimuleerd wordt en waar aandacht is voor het kind.

(links: onze jongerenwerkers, rechts: kinderen maken gezonde snacks tijdens een kindermiddag)

Voor jongeren organiseren we in Huizen van de Buurt De Hezebrink in Emst en Balai Pusat en Triton in Vaassen per locatie 2 à 3 keer per week een jongerenavond. Op verzoek van jongere nieuwkomers organiseren we ook een avond apart voor hen. In Epe is met Huis van de Buurt Vegtelarij eindelijk ruimte gevonden voor jongerenavonden. Daar zijn we begin 2023 gestart.

Voor jongeren met een (licht) verstandelijke beperking en/of jongeren die door bijvoorbeeld psychische of sociale problematiek weinig aansluiting vinden met leeftijdsgenoten organiseren we Groet & Ontmoet junior. In de oneven weken in Huis van de Buurt Triton Vaassen, in de even weken bij Zideris in Epe. In 2022 hadden we 23 verschillende deelnemers.

Van 1 t/m 18 augustus hebben we in samenwerking met STIP Heerde tijdens de zomervakantie een Zomerschool georganiseerd voor kinderen (6-12 jaar) van nieuwkomers, die korter dan 5 jaar in Nederland wonen, kinderen met een leerachterstand als gevolg van COVID-19 en kinderen uit gezinnen met een financiële achterstand. Dit jaar was het thema ‘Wereldreiziger’. Er deden 100 kinderen mee uit de gemeentes Epe en Heerde. Ze waren tussen de 6 en de 12 jaar oud. Twintig van hen waren van Oekraïense komaf.

Ondersteuning

Voorlichting, bewustwording en activering spelen een belangrijke rol in ons (preventie)werk. Met JOGG richten we ons op een ‘gezonde jeugd, een gezonde toekomst’ en organiseerden we in kader van ‘gezonde jeugd, een gezonde toekomst’ onder andere de drinkwater-challenge, snoepgroentecampagne en de campagne ‘Trommel zonder rommel’. Ook organiseerde we samen met Moedige Dialoog Epe de interactieve workshop ‘Pubers & Poen’ met financieel coach Eef Opdorp. Met Buurtsport organiseerden we diverse beweegactiviteiten voor kinderen en jongeren.

(links: start snoepgroentecampagne op basisschool, rechts: een goed bezochte lezing ‘Pubers & Poen’ van financieel coach Eef van Opdorp)

Steunpunt Mantelzorg biedt informatie, ondersteuning, ontmoeting en advisering aan jonge mantelzorgers t/m 24 jaar en hun (in)formele netwerk. Eind 2022 stonden er 177 jonge mantelzorgers geregistreerd. We ervaren dat het belangrijk blijft om deze doelgroep bij zowel informele als professionele netwerken onder de aandacht te brengen. Bewustwording en erkenning van deze onzichtbare doelgroep blijft van belang. Jonge mantelzorgers komen vrijwel niet met individuele vragen, maar laten zich wel samenbrengen door onze activiteiten.

Met onze (vrijwillige) Steunouders zijn we betrokken geweest bij 44 gezinnen (kinderen en ouders), die door omstandigheden een helpende hand kunnen gebruiken. De behoeften, vragen en grenzen van het gezin/de ouder vormen daarbij het uitgangspunt. De ouder bepaalt aan welke vorm van ondersteuning of hulp hij/zij behoefte heeft en houdt daarmee de regie in handen. Ouders worden geactiveerd en ondersteund om weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en hun probleemoplossend vermogen.

Met 39 vrijwilligers helpen we met de VoorleesExpress gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig weken bij hen thuis en maakt de kinderen én ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten.

Kinderdagopvang, peuteropvang en BSO

De kinderopvang van Koppel-Swoe heeft zeven peuterspeelzalen in Epe, Emst, Oene en Vaassen, waar pedagogisch medewerkers professioneel werken aan de ontwikkelingsstimulering van peuters. Op alle locaties wordt Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) geboden. Alle pedagogisch medewerkers van de kinderdagopvang, peuteropvang en peuterspeelzaal zijn gestart met de tweejarige opleiding ‘Startblokken’. Een opleiding waarin zij leren werken volgens deze methodiek, gericht op spel en interactie. Onze kinderopvang groeit nog steeds. We hopen in 2023 een nieuwe locatie te open. In MFC Kleurrijk zijn we de Sport BSO gestart.

Nieuwkomers

Koppel-Swoe neemt na 8 maanden de begeleiding van nieuwkomers (statushouders) van Vluchtelingenwerk over. Twee sociaal werkers (Vaassen/Epe) ondersteunen nieuwkomers bij hun verdere integratie/participatie. De sociaal werkers en coördinator Formulierenteam nemen deel aan het overleg ‘Inburgering in Epe’. Hier wordt nauw samengewerkt met alle organisaties die betrokken zijn bij nieuwkomers.

(links: jonge nieuwkomers tijdens de Zomerschool, rechts: een gezellige afsluiting van een reeks conversatielessen)

Door vrijwilligers worden verschillende taalactiviteiten in de Huizen van de Buurt georganiseerd. Daarbij gaat het om het vergroten van de Nederlandse woordenschat, spreekvaardigheid en het verbeteren van de zelfredzaamheid en participatie van nieuwkomers, allochtone vrouwen en mannen en laaggeletterden. Oftewel: Nederlands oefenen door met elkaar te praten, koffie te drinken, lezen, schrijven, koken, naaien en spelen. Deelnemers zijn afkomstig uit: Nederland, Turkije, Somalië, Dominicaanse Republiek, Tsjechië, Iran, Syrië, Afghanistan, Armenië, Wit-Rusland, Oekraïne en Marokko.

Onze organisatie

In 2022 hebben we verder gewerkt aan ons strategisch beleid. Dat is onze visie op de huidige samenleving, hoe we onze rol als organisatie daarin zien en welke speerpunten we de komende tijd meer aandacht willen geven om nog meer impact te maken. De strategie is tot stand gekomen naar aanleiding van diverse gesprekken met onze medewerkers, vrijwilligers, inwoners, gemeente en samenwerkingspartners.

(onze nieuwe strategie grafisch weergegeven)

We zien veel nieuwe ontwikkelingen in de samenleving en in onze sector. Dat heeft invloed op ons werk. Denk bijvoorbeeld aan de plannen rondom (bijna gratis) kinderopvang, personeelstekort, de dubbele vergrijzing, steeds meer armoede en toenemende druk op de zorg. Vroegtijdige signalering, aandacht voor preventie, samen en verbinden zijn nu al woorden die een rode draad in ons werk vormen. Wij verwachten dat kinderopvang en welzijnswerk in de gemeente Epe nog belangrijker gaan worden. In december 2022 hebben we stakeholders, ouders en vrijwilligers geïnformeerd met een artikel over onze strategie. Ook hebben we toegezegd om in 2023 via onze emailnieuwsbrief de speerpunten toe te lichten met voorbeelden uit onze praktijk. Inmiddels hebben we een toelichting gegeven op onze kinderopvang, gebiedsgericht werken en armoede en schulden. Ben je geïnteresseerd om onze emailnieuwsbrief ook te ontvangen? Meld je dan aan via deze link.

Vragen over ons jaarverslag?

Veel diensten en veel activiteiten: het leidt (helaas) tot veel tekst. Heb je nog vragen of opmerkingen over ons jaarverslag of onze diensten? Stel je vraag dan via info@koppelswoe.nl.

Jouw Weekend kamp voor jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers van 13 t/m 24 jaar zijn van harte welkom om deel te nemen aan een kampweekend bij Assel Don Bosco Centrum in Hoog Soeren.

Jonge mantelzorgers
Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of een verslaving. Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd.

Jouw Weekend
Jouw Weekend is er speciaal voor jou! Het hele weekend staat in het teken van gezelligheid en aandacht voor jezelf. Een weekend waarin je even niet aan alle zorgen hoeft te denken.

In het weekend van 2 tot en met 4 september verblijven we bij Assel Don Bosco Centrum in Hoog Soeren. We zorgen voor een gevarieerd programma vol leuke, sportieve, spannende en creatieve activiteiten.

Aanmelden
Ben jij tussen de 13 en 24 jaar en heb je zin om dit weekend mee te beleven? Meld je aan bij Gerrita Reumer van Steunpunt Mantelzorg via g.reumer@koppelswoe.nl

Jouw Weekend wordt georganiseerd door de Kap, Mens en Welzijn Voorst, Koppel-Swoe Epe en stichting Jeugd en Jongerenwerk Don Bosco.

 

Week van de jonge mantelzorgers 2022

Van 1 tot en met 7 juni is het de week van de jonge mantelzorgers. Een week waarin we leuke activiteiten aanbieden om jonge mantelzorgers eens extra in het zonnetje zetten. Doe jij ook mee?

Veel kinderen en jongeren hebben te maken met een gezinslid met zorgen. Denk aan een vader, moeder, broertje of zusje met een ziekte of beperking. Het is soms fijn om de zorgen even opzij te zetten en te ontspannen. In de week van de jonge mantelzorger besteden we extra veel aandacht aan jonge mensen die zorgen voor een ander.

Suppen: vrijdag 3 juni
Op vrijdag 3 mei gaan we gezellig met elkaar suppen in Bussloo. We gaan suppen in 2 verschillende groepen. Tussen de 2 rondes eten we met elkaar.
Kinderen van 8-12 jaar: van 16:15 tot 18:30 uur.
Jongeren van 13-24 jaar: van 17:30 tot 19:30 uur.
Een zwemdiploma is vereist. Mocht je een vervoersprobleem hebben, laat het bij je aanmelding even weten.
Meld je aan door je naam en leeftijd te mailen naar steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl

Basketbal clinic: zaterdag 11 juni
Op zaterdag 11 juni vertrekken we met de spelersbus van de Landstede Hammers, een professionele basketbalclub, naar Zwolle. In de officiële sporthal van de Landstede Hammers krijgen we een clinic van een paar topspelers. Als afsluiting eten we met elkaar.
Ben je tussen de 6 en 16 jaar en lijkt het je leuk om lekker actief mee te doen? Meld je aan via de website van www.veldhuisadvies.nl: Fundag mantelzorgers | Veldhuis Advies

Goud waard
Koppel-Swoe vindt dat jonge mantelzorgers goud waard zijn en dat het belangrijk is dat zij worden gezien. Vind jij dat ook? Dan kan jij daar een bijdrage aan leveren. Ken jij een jonge mantelzorger t/m 24 jaar dan kan jij hem/haar aanmelden door een email te sturen naar steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl
Zet in de email de naam, adres en geboortedatum van het kind/de jongere die jij goud waard vindt.
Aanmelden kan in de gehele maand juni. In juli krijgt diegene een leuke verrassing thuisbezorgd waaruit blijkt dat diegene goud waard is.

Steunpunt Mantelzorg
Steunpunt Mantelzorg is het aanspreekpunt voor mantelzorg in de gemeente Epe. Inwoners kunnen hier terecht voor onafhankelijk advies, informatie, ondersteuning en begeleiding. Steunpunt Mantelzorg is er ook voor jonge mantelzorgers. Heb je vragen, behoefte aan een gesprek of wil je meer weten? Neem contact met ons op via steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl of bel naar 0578-67 67 67

 

 

 

© 2024 Media Magneet